Har du hilst på Ninna?
Ninna er vores kontorassistent hos Skaberlyst og står til daglig for webshoppen.
Og så er Ninna den, vi syr de første prøvemodeller til, når vi tester pasformer i store størrelser.
Ninna plejer at være helt med på prøvemodeller, men da vi kom og sagde, at hun skulle i en buksedragt, var reaktionen mere noget i retning af “øøøh, nej, det skal jeg så ikke. Det er kun for tynde mennesker og jeg er alt for stor til at gå i buksedragter”.
Vi fik alligevel Ninna i en prøvemodel. Mest fordi at så kunne vi jo selv se, at hun havde ret, og buksedragter i store størrelser virkelig er en dårlig idé.
Vi indrømmer det gerne.
Vi var faktisk selv lidt betænkelige, da vi gik i gang med det her projekt. Men al vores tvivl på egne evner er gjort til skamme – heldigvis. Selv Ninna syntes at prøvemodellen var rigtig fin til hende.
Og hvad kommer det så dig ved?
Jo, ser du, I har spurgt længe, om vi kunne lave symønstrene i Synoter magasinerne i nogle større størrelser. Gerne helt op i str. 54, som vores symønstre fra Kom Godt I Gang Med At Sy onlinekurset også går op til.
Og vi har sagt nej utallige gange. Med henvisning til, at det er svært at styre pasformen i de store størrelser.
Det er det også.
Og da vi gik i gang med Synoter magasin nr. 3, som netop handler om buksedragter, tænkte vi på ingen måde at det blev magasinet, som vi graduerede helt op til str. 54.
Men til vores overraskelse gik det legende let med pasformen i buksedragterne.
Vi tilføjede fra starten en af de lidt komplicerede buksetilretninger, vi laver på absolut allerflest kursister. Vi revurderede vejledningerne i de forskellige bøger, vi har liggende, om mønsterkonstruktion. De ville alle sammen have enormt meget længde lagt til mønstrene, når de bliver slået sammen til en buksedragt, men vores erfaringer sagde os, at det lød usandsynligt, at vi så ville få den figursyede (men ikke stramme) pasform, vi gerne ville have.
Vi syede prøvemodeller i flere forskellige størrelser, og puttede en masse forskellige kroppe i dem.
Og så gik det ligesom bare meget godt derfra.
Der var ikke ret mange tilretninger i vores prøvemodeller. De komplicerede tilretninger, vi havde lavet fra starten (og dem, vi havde udeladt), passede bare. Til alle. I alt fra str. 32-48. Ikke perfekt, naturligvis, men godt nok til at det er overskueligt at tilrette sig til det sidste på egen hånd.
Og så turde vi simpelthen godt putte de sidste størrelser på også.
Noget andet, vi turde, var at lave buksedragterne mere tætsiddende end vi først havde tænkt. Det viste sig nemlig, at med de ændringer, vi havde lavet i mønsteret, kunne man fint bevæge sig. Også selvom stoffet følger kroppens figur, buksedragten ikke hænger alt for langt nede mellem benene og der ikke er en eneste elastik et eneste sted i buksedragten.
Så flotte er vores buksedragter
Okay, nu trækker vi den ikke længere.
Du er garanteret nysgerrig.
Se lige, hvor flot buksedragten sidder på Ninna!
Ninna er størrelse Ninna.
Ligesom du er størrelse dig.
Men den størrelse laver vi ikke, så man må starte med en standard. Til Ninna er vi startet med str. 52, som vi så har tilrettet. Vi har lavet 7 tilretninger i Ninnas mønster, og det kan godt lyde overvældende, men det er det faktisk ikke. Det er små justeringer, der finpudser pasformen og gør plads til lige præcis den facon, Ninnas krop har.
Tilretning handler nemlig meget mere om facon end om størrelse.
Størrelsen er brugbar til at finde et udgangspunkt, der næsten fungerer. Og så kommer tilretningen ind i billedet og får det til at fungere virkelig godt.
Resultatet af anstrengelserne med tilretning er helt tydelig, når man får tøjet på. Efter en hel dag i buksedragten var Ninnas umiddelbare dom: “Den er fantastisk at have på. Jeg føler mig kvindelig og elegant”.
En bivirkning ved buksedragten er virkelig mange komplimenter.
Og det forstår man jo godt, når Ninna er så smuk og velkædt.
Er du stadig i tvivl om buksedragter fungerer for dig, så lyt til Ninna – hun ved, hvad hun taler om:
“Jeg vil anbefale buksedrager til alle, høje, lave, tykke, tynde. Få buksedragten tilrettet til lige din smukke krop, tænk ikke på størrelserne. Vælg de kombinationer du gerne vil prøve, måske det ikke ender med drømme modellen fra starten, så lav andre kombinationer, men det kan også være det bliver dit nye ynglings outfit. Og hvem elsker ikke det :-)”
Hvad det er, der får buksedragten til at fungere, kan du læse under billedet.
Derfor fungerer buksedragterne
Vi ved, at I er flere, der spekulerer på om buksedragterne nu fungerer i de store størrelser.
Til det kan vi kun sige: ja!
De fungerer simpelthen i alle størrelserne helt fra 32 til 54. (Ok, vi har stengt taget kun testet op til str. 52, men vi er ret sikre på at den sidste også virker upåklageligt).
Noget af det, der får buksedragterne til at virke, er designet.
I Synoter magasinet er der 12 forskellige designs, der bygger på nogle af de samme teorier om klædeligt tøj. Detaljerne skifter, men linjer og silhuetter er gennemtænkte i alle designs.
Ninnas buksedragt er design 12 fra magasinet. Faktisk var det ikke med fra starten, men da vi begyndte at snakke om at sy til Ninna til bloggen, begyndte hun sjovt nok at have holdninger til, hvilken buksedragt, hun gerne ville have. Hun plukkede lidt fra den ene og lidt fra den anden, og buksedragten endte med at skubbe et af de andre designs af pinden og komme med i magasinet. For den er simpelthen bare godt designet.
Overdelen i buksedragten er med slå-om effekt. Den er syet til et bærestykke, som fremhæver taljen – også hvis man ikke synes, man har en fra naturens hånd. Slå-om linjen i overdelen skaber en fin asymmetri, der også er med til at skabe talje.
V-halsen er god til de fleste, og Ninna er ingen undtagelse. Vi har syet buksedragten med et par små sting i hånden i bunden af V-et, så den holder sig på plads, og ikke pludselig åbner op for udsyn til BH og andre herligheder. Det er ofte en god idé i de større størrelser, men kan bestemt også være et godt trick, hvis du er mindre men har en stor barm.
Mange kvinder har det bedst med et lille ærme i tøjet. Men det kan også være rart med noget ærmeløst om sommeren. Her kan dropshoulder detaljen være en perfekt løsning, fordi man føler sig tildækket ved armene, uden at man smelter væk i varmen i alt for meget stof.
Underdelen har brede ben og 2 læg i forstykket. Det sikrer to ting:
For det første, så giver det god bevægelighed til benene. Og det er særligt vigtigt i buksedragter, for hvis benene er for stramme, er det ganske enkelt vanskeligt at gå, sidde, cykle og i det hele taget bevæge dig frit.
For det andet, så er læggene med til at få stoffet til at falde lige ned fra toppen af maven. Det er et super godt trick til dig, der har lidt ekstra mave – uanset om det er en mikroskopisk topmave i str. 34 eller om det er noget større. Hvis du kan få underdelen til at falde lige ned fra toppen af maven, så syner maven markant mindre end hvis stoffet går ind under den, hvilket især bukser har det med at gøre.
Længden er kortet af, så man kan se anklerne. Det sikrer at Ninna ikke bare bliver en firkantet kasse fra hoften til jorden. Og så gør det også buksedragten bedre egnet til de lidt varmere dage, hvor den er skøn at style med et par sandaler, som vi har gjort her.
Syteknikker fra onlinekurserne
De syteknikker, vi har brugt til at sy buksedragten, finder du i onlinekurserne Kom Godt I Gang Med At Sy og 12 Bluser Og Kjoler Til Levende Stof. Der er ikke brugt ret mange teknikker til buksedragten, men når designet og pasformen er afstemt så fint, så behøver syningen ikke være proppet med en masse vanskelige teknikker for at få tøjet til at se smukt og professionelt ud.
Sidesømmene er syet sammen og overlocket. I underdelen havde vi stof nok til at splitte sømrummet (og vi var liiiidt i tvivl om der nu var plads nok, så vi turde ikke andet end at beholde de 2 cm sømrum). I overdelen var der ikke stof nok til at have så meget sømrum, så her er det overlocket samlet og presset til samme side.
Stoffet var en rest, vi havde liggende på lageret, og der var lige akkurat nok. Desværre ikke nok til lommer, som vi ellers virkelig gerne ville have syet i sidesømmene.
I samlingen i taljen er alt sømrum gemt mellem bærestykket og bærestykkets belægning. Belægningen er syet fast i øverste søm på maskinen og i nederste søm med stafersting i hånden.
Midt bag har en slids og en lynlås. Slidsen er i flere af buksedragterne i Synoter magasin nr. 3, og har til formål at gøre det nemmere at få buksedragten af og på uden hjælp. Det er fx smart, når man skal på toilettet. Under slidsen er der en usynlig lynlås, som går på tværs af bærestykket og ned i underdelen. Indvendigt er lynlåsen kortet af og afsluttet med en lille stump af stoffet.
I standardmønsteret har slidsen en bestemt længde. Men den længde behøver du ikke holde dig til. Det er meget smartere at teste, hvor lang en slids der er behov for, hvis det skal være muligt for dig at komme ud af buksedragten uden hjælp. Der er stor forskel på, hvor fleksible vores skuldre er, og dermed hvor langt vi kan nå om på ryggen. Så vi har bestemt længden på slidsen i Ninnas buksedragt ved at se, hvor højt op på ryggen, det var realistisk at hun kunne få fat i lynlåsens skyder. (Og så lavede vi måske lige slidsen 2 cm kortere end hun sagde…men shhh, det må I ikke sige til hende – hun kan godt nå alligevel).
Når du bestemmer længden på slidsen er det værd også lige at se efter, hvor din BH sidder. Når nu der er en lukning i ryggen kan det være meget rart, at slidsen først starter over BH’ens ryg.
I toppen er slidsen lukket med en lille knap og en trådtrense.
Kanterne er afsluttet med skråbånd, som er foldet helt om på vrangen. Det giver en ren kant rundt i halsudskæring og slå-om linjen, hvor det eneste synlige på retten er en stikning ca 1 cm inde på stoffet.
Skråbåndet skal ikke være for bredt til denne teknik. Vi kan bedst lide en bredde på 9 mm, men 12 mm kan også gå. Bliver skråbåndet bredere end det, er der risiko for at kanten begynder at tippe udad, og det kan være svært at presse ind på plads. Du kan købe skråbåndsfoldere hos Ninna i webshoppen, hvis du også vil lave dine egne skråbånd til dit tøj – det kan vi anbefale, det giver en flot finish til tøjet.
Da vi syede skråbåndet i halskanten strammede vi det en lille smule til, for at sikre, at kanten ikke skulle begynde at flane ud. Vi kunne godt have slappet lidt af, for kanten er blevet en lille anelse for stram. I brug giver den sig måske en anelse, så den er helt perfekt når sommeren er slut.
Når jeg skriver “vi” om syningen af buksedragten, så er det faktisk helt bogstaveligt. Ideén med at sy til os selv til bloggen ud fra mønstrene i Synoter magasinet kom lidt sent. Vi havde faktisk ikke tid. Så vi har hjulpet hinanden og været 3 om at sy buksedragten her for at få det til at lykkes.
For vi vil så gerne vise jer, at buksedragterne også fungerer fremragende i de nye størrelser.
Tilret formen og glem størrelsen
De tilretninger, vi har lavet til Ninna, er ret små men med stor betydning. Vi har som nævnt tidligere lavet om på formen mere end på størrelsen.
I overdelen har vi lavet en lille barm tilretning på 0,5 cm. Det lyder ikke af meget, men det kan være lige akkurat det, der gør, at pasformen bliver flot omkring barmen, og der ikke kommer tutter i spidsen af indsnittene.
På ryggen har vi til gengæld lavet en lille tilretning til bred ryg. Det gør at størrelsen er den samme, når man måler fladt på mønsteret. Men formen er lavet om, så pladsen nu er på ryggen fremfor på forstykket. Det giver Ninna bedre bevægelighed til sine arme, hvilket vi aldrig har hørt nogen brokke sig over.
Længden i overdelen har vi også pillet lidt ved. Den passede egentlig på mål, men igen blev formen bedre med en lille justering. Vi har forlænget midt for med 1 cm i bunden, som fader ud til sidesømmen. Og så har vi fjernet 1 cm på tværs af forstykket ca. midt i ærmegabet.
Længden midt for hænger sammen med størrelsenog formen på barmen. Jo større barm, desto mere stof skal der til for at nå ud over den og ned til taljen. Men barmen fylder mest midt på kroppen, så det er primært her, længden er nødvendig. (Men sagde I ikke lige lille barm? Hvordan kan den så være stor nu? Jo altså, det er fordi Ninna er en str. 51 i brystmål…. så må man jo give lidt og tage lidt indtil formen passer).
Længden i ærmegabet hænger sammen med Ninnas kropsholdning, som fik overdelen til at være en lille smule ude af balance. Med justeringen kommer balancen på plads. Der var lidt for meget stof i ærmegabne og brystpunkterne dykkede lidt for langt ned, men ved at korte forstykket af forsvandt det ekstra stof i ærmegabet og brystpunkterne blev løftet op på plads.
På ryggen har vi lavet en tilretning til svajryg, hvor vi har fjernet 3 cm længde midt bag.
Svajryg tilretningen har vi lavet på rigtig mange, der har prøvet buksedragterne. Men ikke på alle – og derfor har vi ikke fjernet længden midt bag på mønsteret. Det er en ret normal tilretning i buksedragter, som er værd lige at teste, hvis du synes, du har for meget stof i ryggen. Husk dog også at tjekke, at du stadig kan sidde ned i din buksedragt. Sæt knappenåle i stoffet der, hvor du gerne vil have sømmen i taljen til at gå, og sæt dig så ned. Hvis du bliver hevet bagover i halsen af buksedragten, så har du fjernet for meget længde midt bag.
Underdelen har vi syet 1 cm ud i hver sidesøm. Det gav pladsen, der var brug for. Formen har vi bygget ind ved at lave en lille tilretning til flot numse (jep, det hedder det her hos os. Her er der hverken store røve eller brede bagdele – kun flotte numser).
Alle tilretningerne har vi fundet frem til i en prøvemodel. Buksedragten på billederne her er altså anden opsyning. Der kan godt være behov for lidt flere justeringer, så det først er den 3. opsyning, der bliver helt perfekt. Giv dig selv lov til at udvikle pasformen og forfine den fra gang til gang, uden at det betyder at de tidligere modeller er ubrugelige. Du kan sagtens med stolthed gå i tøj, der ikke er helt og aldeles perfekt.
De teknikker, vi har brugt til at skabe buksedragten, er hentet flere forskellige steder.
Mønsteret er der vejledning til at lave i Synoter Magasin nr. 3 – Buksedragter. Her finder du også det basismønster, vi har brugt som udgangspunkt for designet.
Pasformen er der masser af tilretninger til at forfine i onlinekurset Kom Godt I Gang Med At Sy. I onlineklubben Synoter Studio er der også et voksende bibliotek over tilretninger, alle medlemmer har adgang til.
Syningen er en blanding er helt basale sytekniker fra de første lektioner af Kom Godt I Gang Med At Sy og lidt mere avancerede skrædderteknikker fra onlinekurset 12 Bluser Og Kjoler Til Levende Stof.
Og så kunne man – hvis man havde haft stof nok – have tilføjet et par stiklommer i sidesømmene. Det er der guide til at sy på en smart måde, der bliver næsten helt usynligt, i onlinekurset Kom Godt I Gang Med At Sy. Du kan i øvrigt tilføje stiklommer efter præcis samme teknik til alle sømme – det er dog smartest i sidesømme eller de forreste prinsesse- eller husarsømme, hvor hænderne gerne vil i en lomme.
Vi har yderligere 2 blogindlæg på vej om vores egne versioner af buksedragterne (som slet ikke er buksedragter).
Du finder mønsteret til den basisbuksedragt, Ninnas buksedragt er designet ud fra, i str. 32-54 og vejledningerne til at lave symønstre til de 12 forskellige buksedragter i Synoter magasin nr. 3, som du kan købe her:
Sådan???? hvor er du flot Nina. Overlad du trygt forslag og tilvirkning til Signe og hendes team. Hvor er det i øvrigt dejlig at se tøjetmpå “almindelige” piger, bliv ved med det, er så træt af at se radmagre teenage piger præsentere tøj til voksne kvinder.
Hav en dejlig sommer alle sammen.
Anita
Tusind tak, Anita 🙂
Vi har altid vist vores tøj på almindelige kvinder – både os selv og modeller. Nogle af os er store og andre er små, og der skal altid være plads til begge dele. Men er enig i at det er malplaceret, når teenagepiger bruges som modeller for voksentøj.
Venlig hilsen
Signe / Skaberlyst