Lynlåse – Hvordan ser man forskel på lynlåse?

Opdateret marts 2022.

 

For 100 år siden var lynlåsen en moralsk forkastelig opfindelse.

Den gjorde det alt for nemt at tage sine bukser af, mente kritikkerne.

Andre kunne godt se fidusen i lynlåsen, og i løbet af de 100 år, der er gået siden den blev opfundet i 1913, er den blevet en helt uundgåelig del af vores tøj og vores hverdag.

Lynlåse er helt geniale til at lukke tøjet med. Det er du nok ikke i tvivl om, men det kan være du ikke helt selv har turdet springe ud i at sy dem i dine syprojekter endnu?

Alt for mange syersker går desværre udenom lynlåse i syningen, fordi de er bange for at projektet mislykkes og at lynlåsen viser sig at være en for svær opfindelse at styre. Det er den ikke – du skal bare lære de rigtige teknikker til de rigtige lynlåse.

De teknikker kan du finde i dette onlinekursus hvor du både kan læse om de forskellige lynlås typer, blive klogere på, hvad de hver især er gode til, og lære trin for trin, hvordan du syr de forskellige syteknikker med lynlåse.

Men hvis du ikke har de rigtige lynlåse til de forskellige syteknikker, så hjælper det ikke ret meget med vejledninger og videoer og hvad du ellers kan støve op af hjælp. For det er ikke alle lynlåse, der kan bruges til alle syteknikker.

I denne artikel lærer du at se forskel på 2 af de 4 lynlåstyper, vi arbejder med i onlinekurset.

 

lynlåse sykursus

 

Forskellen på usynlige og almindelige lynlåse

En af de lynlåse, det oftest går galt med, er den usynlig lynlås.

Det er super vigtigt at det rent faktisk er en usynlig lynlås, du har fat i, hvis det skal lykkes at sy den i, så den ikke kan ses på retten af tøjet. Desværre er der rigtig mange ekspedienter i stofbutikker, der sælger kjole lynlåse som værende usynlige lynlåse. Men det kan ganske enkelt ikke lade sig gøre at sy en kjole lynlås i, som om det var en usynlig lynlås.

Forskellen ligger i den måde, de forskellige lynlåse er “bygget” på.

*   Kjole lynlåse er bygget som almindelige lynlåse med tænder, der sidder enten på forsiden eller bagsiden af lynlåsen.

*   Usynlige lynlåse er bygget med en spiral, der sidder på bagsiden af lynlåsen.

Og det er en væsentlig forskel. For det er netop fordi spiralen sidder på bagsiden, at den usynlige lynlås overhovedet kan blive usynlig.

 

lynlåse sykursus

 

Når du syr en usynlig lynlås i en søm, er der en enkelt ting, der er afgørende for om det bliver en succes eller ej.

Og det er, om du får drejet spiralen ud, og syet helt tæt på den. Gør du det, så vipper spiralen tilbage, når du lukker lynlåsen, og stoffet følger med og skjuler hele lynlåsen. Du kan se hvordan du syr en usynlig lynlås i en søm i denne artikel.

En korrekt isyet usynlig lynlås ser ud som på billedet herunder:

lynlåse sykursus

 

Får du ikke drejet spiralen, så kan du ikke sy tæt nok på den, og så bliver lynlåsen ikke usynlig. Det kommer i stedet til at se ud nogenlunde som det her:

lynlåse sykursus

 

En kjole lynlås har ikke en spiral, der kan drejes. Den har derimod tænder som en almindelig lynlåse, som godt nok sidder på bagsiden af lynlåsen, så de er mere skjult. Men selvom tænderne sidder på bagsiden, kan du ikke sy så tæt på tænderne, som du kan på den vippede spiral.Derfor vil du aldrig kunne få kjole lynlåsen til at trække stoffet med hen over tænderne/spiralen. Alene af den grund, kan den aldrig blive usynlig.

Billedet herunder viser en kjolelynlås. Selvom tænderne er mere usynlige, når de sidder på bagsiden, er det stadig noget helt andet end en usynlig lynlås.

lynlåse sykursus

En kjolelynlås kan bruges til nogle andre syteknikker, hvor den usynlige lynlås til gengæld er ubrugelig, fx. skjult lynlås.

Skjult lynlås findes i en moderne udgave og en “gammel” udgave. Den gamle metode stammer fra skrædderiet, og er meget brugt i vintage tøj, hvor lynlåsen blev mere og mere populær i tøj fra 1930’erne og frem. Syteknikkerne til at sy skjulte lynlåse kan du lære, sammen med mange andre syteknikker til lynlåse, i denne online workshop om lynlåse.

 

 

Video – se forskellen på 2 typer lynlåse

I videoen herunder kan du se forskellen på en usynlig og en almindelig lynlås. Kjole lynlåse er i princippet ligesom almindelige lynlåse, bortset fra at de er smallere og tænderne kan sidde på bagsiden af lynlåsen.

Når du køber usynlige lynlåse, bør du tjekke, at det er en rigtig usynlig lynlås, du får i hånden. Det gør du ved at åbne den og dreje spiralen. Kan du ikke dreje den ud, så er det ikke en usynlig lynlås. Og så kan du aldrig få den til at blive usynlig på samme måde som du ville kunne med en usynlig lynlås, uanset hvor mange videoer du ser og hvor mange bøger og syvejledninger du læser.

 

 

 

 Lær meget mere om lynlåse og hvordan du syr dem i, i denne online workshop.

Workshoppen starter, når du er klar – du kan være i gang om et par minutter, hvis du tilmelder dig nu. Du har permanent adgang til materialet, og du får automatisk adgang til opdateringer og nye teknikker, der bliver tilføjet til workshoppen hen ad vejen.

NB!
KURSET UDGÅR. Sidste chance for at få adgang til materialet er søndag d. 6/3 2022. Du bevarer adgang til kurset forevigt, men nye kursister bliver ikke lukket ind efter d. 6/3 2022.

 

Syteknikker nr. 2 – Lynlåse

 

 

Læs også:

One thought on “Lynlåse – Hvordan ser man forskel på lynlåse?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Share via
Copy link
Powered by Social Snap