Du bør tegne, før du syr

 

Tegning og syning hænger uløseligt sammen. I industrien kan man slet ikke lave noget, før man har en tegning af det, man skal lave. Og hjemme i stuerne bliver det meget nemmere at planlægge og gennemføre projekter, hvis de starter med en tegning.

Der er flere måder at tegne på.

En af metoderne er at lave en modetegning. Måske tænker du “kan man tegne tøj på andre måder?”, når du scroller ned og ser min modetegning. Og JA, det kan man – heldigvis!

Jeg har det lidt dobbelt med modetegninger. På den ene side, kan jeg godt lide at tegne. Og på den enden side, har jeg fået at vide, at jeg ikke tegner godt nok, til at blive designer. Og det har sat sig på min tegne-selvtillid.

Det er heldigvis noget værre vås, for man behøver s*u ikke kunne lave fantastiske modetegninger, for at kunne designe fantastisk tøj. Ved jeg nu. Men det vidste jeg ikke, dengang jeg startede min uddannelse, og stadig havde en lidt naiv pigedrøm om, at jeg skulle være den næste store danske designer.

Modetegningerne har ikke fået så stort liv hos mig. Nok mest pga. kritikken i skolen. Men ind imellem sniger der sig et par tusser i hånden, og der kommer farve på papiret.

Tegningen er mit kort

Uanset hvordan tegningen ser ud, kan jeg slet ikke undvære den, når jeg syr. Det er tegningen, der guider mig, når jeg laver mønster, klipper stoffet, køber tilbehør og syr det hele sammen, til en fantastisk style, der bare er lige som den skal være. Tegningen er et af mine aller vigtigste arbejdsredskaber.

Derfor er mit råd til dig – lige meget hvordan du selv eller andre synes, du tegner:

TEGN! For pokker!

Det gør sy processen så meget nemmere at planlægge, fordi du har tegningen som “blueprint” at planlægge arbejdet ud fra. Du kan se på tegningen, hvor mange sømme du skal have syet, planlægge, hvornår det vil være smart at sy lommer i, og huske at købe spænder, lynlåse og knapper. Tag tegningen med ned i stofbutikken, så har du den som en kreativ huskeseddel. Og sæt den i en mappe bagefter, så du senere kan gå tilbage og se, hvad du har syet i tidens løb. Bare for hyggens skyld.

 

Her er en af mine sjældne modetegninger. Det er den vinterfrakke, jeg har sat mig for at sy i November. Og jeg glæder mig til den er syet, og jeg forhåbentlig kan dele en masse tips fra processen med dig.

UPDATE: Hmm…frakken er vist desværre endt som en UFO (UnFinished Objects). Den er ca. halv færdig, så ved ikke helt hvad jeg venter på. Men jeg ved, du kender det.

Indtil da:
Fat blyanten og et par farver, og kom i gang med at tegne dit næste sy-projekt! Del gerne din tegning i Skaberlyst gruppen på facebook – så kan vi inspirere hinanden, og holde hinanden lidt til ilden, når hverdagen tager over og prøver at stjæle vores sy tid.

 

Læs også:

2 thoughts on “Du bør tegne, før du syr

 1. Lena says:

  Hej Signe.
  Nu sidder jeg her 3 år efter du har skrevet dit indlæg, og skal til at vælge uddannelse. Drømmen er at blive designer. Jeg ved konkurrencen er hård og lige nu som 3g’er har jeg ikke de vildeste kontakter. Jeg vil gerne ind på Kadfk. Jeg både tegner og syer, men siden konkurrencen er så hård skal jeg finde ud af om jeg er god nok.. Desuden kan jeg ikke helt finde ud af om jeg vil være tekstil designer eller beklædnings designer, jeg har ikke helt forstået hvad forskellen er. Men jeg har læst mig frem til at tekstil designere typisk har et andet job ved siden af fordi indkomsten er så lav. Kan du give mig nogle Råd? 🙂

  • Signe Eriksen says:

   Hej Lena
   Forskellen på beklædningsdesign og tekstildesign er at beklædnings designere laver tøj, mens tekstil designere laver stof og print.

   Når du går i 3.g behøver du på ingen måde have et netværk indenfor en bestemt branche for at blive dygtig til at job, efter du har taget en uddannelse. Du får jo netop dit netværk i løbet af uddannelsen og dine første jobs, og du lærer fra dag 1 på en uddannelse og i al den tid, du arbejder med et fag. Om du er god nok, finder du først ud af, når du har været i arbejde nogle år. Det kan du ikke finde ud af inden du overhovedet går i gang med at uddanne dig.

   Jeg fik at vide, da jeg tog min uddannelse, at jeg ikke kunne blive designer, fordi jeg ikke var god nok til at tegne ansigter på mine modetegninger. Og jeg troede på det. Hvilket var en stor grund til at jeg valgte at specialisere mig i konstruktion. Jeg elsker konstruktion, og er glad for mit valg, men det var simpelthen noget P*S at fyre af til et ungt menneske under uddannelse. De ting, man ikke er fantastisk til, kan man lære at blive bedre til. Og nogle ting er bare uendeligt ligegyldige i en arbejdssituation. Ansigter på modetegninger er fx. komplet irrelevant for 99% af alle danske designere.

   Så mit råd må være: følg dit hjerte. Hvis du VIL være designer, og tanken om at være designer får sommerfuglene i maven til at blafre, så søg ind på de 3 uddannelser, du helst vil ind på. (Igen: følg hjertet! Hvad siger mavefornemmelsen? Når du læser på hjemmesider tænker du så “YES, der gider jeg godt studere” eller “hmmm….”?) Du kommer måske ind på alle 3. Så må du vælge, og det er pisse svært, men valget skal træffes. Måske komemr du kun ind på 1 af dem, og så er det jo bare det.

   Når du er i gang med en uddannelse eller et job, så finder du ud af hen ad vejen, om det er drømmen eller om der mangler noget. Og så kan du altid supplere, tage en uddannelse mere, tage kurser, søge andre steder hen, spørge chefen om du må få nogle andre opgaver, søge nogle andre jobs. Der er masser af muligheder. Du kan bare ikke se dem fra en stol i 3.g. Du kan først se dem hen ad vejen, så du er nødt til at gå vejen 😉

   Kh
   Signe

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Copy link
Powered by Social Snap