Min meget gamle symaskine

header_husqvarna maskine

For nogle weekender siden blev jeg inspireret af et billede på Instagram til at teste min gamle symaskine.

Altså ikke den fra Kvickly, som jeg tog min skrædder eksamen på.

Nej, den helt gamle, som jeg har købt på et loppemarked, fordi jeg synes gamle symaskiner med håndsvninger så smukke. De fleste af dem i hvert fald.

Det er en tung dame, kan jeg hilse og sige. Intet mindre end 13 kg vejer hun. Det er lige så meget som min 2 årige søn. Godt det ikke er den, jeg skal have i kufferten, når jeg besøger TV2 Fri, siger jeg bare!

 

Til gengæld er det virkelig nogle fine detaljer, der er på den gamle dame. Du får lov at nyde dem her.

 

En skøn gammel dame på 13 kg. Hun virker endnu.
En skøn gammel dame på 13 kg. Hun virker endnu.

 

 

En anelse foruroligende at kigge ned til spolehuset. Det ligner ikke ligefrem nutidens maskiner.
En anelse foruroligende at kigge ned til spolehuset. Det ligner ikke ligefrem nutidens maskiner.

 

Faktisk synes jeg spolen er smuk. Og heldigvis lykkedes det at få den rigtigt i spolehuset. Endda i første forsøg - det er jeg lidt stolt af.
Faktisk synes jeg spolen er smuk. Og heldigvis lykkedes det at få den rigtigt i spolehuset. Endda i første forsøg – det er jeg lidt stolt af.

 

Stinglængden indstilles ved at dreje på "skruen", og baglæns knappen består af at løfte skruen op, så den er der hvor der står "B". Mens man også drejer på håndsvinget, vel at mærke. Hvilken hånd der holder styr på stoffet har jeg ikke luret.
Stinglængden indstilles ved at dreje på “skruen”, og baglæns knappen består af at løfte skruen op, så den er der hvor der står “B”. Mens man også drejer på håndsvinget, vel at mærke. Hvilken hånd der holder styr på stoffet imens, har jeg ikke luret.

 

Her kan man tale om manuel indstilling af trådspændingen. Man drejer på den sorte "skrue". Det er meget fintfølende og meget mere i min smag end de nymodens 4 valgmuligheder, der sjældent for alvor gør en forskel.
Her kan man tale om manuel indstilling af trådspændingen. Man drejer på den sorte “skrue”. Det er meget fintfølende og meget mere i min smag end de nymodens 4 valgmuligheder, der sjældent for alvor gør en forskel.

 

Håndsvinget, der skal drejes, for at maskinen kan sy. Den trænger til at blive smurt, men ellers fungerer det ganske udmærket.
Håndsvinget, der skal drejes, for at maskinen kan sy. Den trænger til at blive smurt, men ellers fungerer det ganske udmærket.

 

 

Efter en række forsøg med indstillinger af trådspændingen fik jeg faktisk en pæn søm ud af det.
Efter en række forsøg med indstillinger af trådspændingen fik jeg faktisk en pæn søm ud af det.

 

På vrangen hopper undertråden lidt, men jeg tror det er fordi maskinen ikke er smurt, så det "hakker" lidt når jeg drejer på håndsvinget. Det kræver ensartet "sving" at få en jævn og pæn søm.
På vrangen hopper undertråden lidt, men jeg tror det er fordi maskinen ikke er smurt, så det “hakker” lidt når jeg drejer på håndsvinget. Det kræver ensartet “sving” at få en jævn og pæn søm.

 

Næste step må være at få hende smurt og sy et stykke tøj. Jeg kan ikke helt lure, hvordan jeg både skal styre stoffet og dreje på håndsvinget, men det er nok en vanesag som så meget andet.

 

Efter sigende skulle det være godt at sy i skind og tykke stoffer med de gamle maskiner, fordi de er så robuste og kan sy igennem hvad som helst. Det skal testes! Måske i juleferien….

Læs også:

1 thoughts on “Min meget gamle symaskine

  1. N.K.Kristensen says:

    Herligt at se en “svingskyttesymaskine” endnu engang. Som gl. symaskinemand, såvel med forretning som sælger og konsulent udi symaskiner . Besøgte i mange år dk. seminarier, afholdte kurser m.m. – og har stadig en symaskine – som egentlig skulle være en museumsgenstand -årgang 1880, fabrikeret hos fabrikken STALDKNECHT i Horsens. De fab. meget andet b. a. Støbte jernkors til gravsteder med navn. Men jeg har naturligvis også en BERNINA kl. 730 – dengang og endnu en perle blandt symaskiner – som der blev brugt i mine annoncer – BERNINA – stadig et sting foran.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap