Brevkasse Fredag – Hvad gør man med sømrummet i for?

header_soemrum

Ugens spørgsmål til brevkassen kommer fra Dorthe, der spørger hvad man skal gøre med sømrummet i for i fx. nederdele.

Det kommer helt an på, hvordan man vælger at sy sin nederdel. Først skal man vælge, om man vil have foret “åbent” i bunden, så man kan komme ind imellem foret og stoffet, eller om man vil have det lukket helt til, så det ikke er muligt at komme ind imellem de 2 lag.

 

Skrædder metoden.

Vælger man at lukke foret helt til, så skal man faktisk ikke gøre noget ved sømrummet hverken i foret eller stoffet. Det vil blot fylde for meget med overlock inde i nederdelen, og det er ikke nødvendigt, fordi der ikke er samme slid på sømrummet i for, når foret er lukket til, som der ellers er. Sømrummet er med andre ord ikke så udsat, hverken i brug eller i vask. Det er en metode, man typisk bruger i skrædderiet.

 

Der er dog en enkelt lille ting, man skal tage højde for, hvis man vælger denne metode, og det er, at foret skal kunne bevæge sig, og faktisk være lidt længere end selve nederdelen. Hvis det ikke er det, vil det hurtigt gå i stykker, fordi der er brug for noget bevægelighed og ekstra længde i brug, fx. når man sætter sig ned.

 

Man tager højde for dette ved at lave et lille nedfald i foret, typisk på ca. 1cm. Du kender det måske fra dine jakker, hvor der også er et nedfald både i selve jakken og i ærmerne (hvis den ellers er af en ordentlig kvalitet). Når foret titter ud af jakkeærmer er det fordi dette nedfald er for stort, eller det bare er sjusket lavet.

 

Det er nemlig ikke meningen, at foret skal titte ned under oplægningen, og derfor laver man nedfaldet lidt højere oppe i nederdelen, og ikke helt nede i kanten. Har man en almindelig oplægning laver man den 4 cm bred, og så kan nedfaldet på 1cm sagtens gemme sig inde bagved. En belægning på 4cm giver samme resultat. Har man en asymmetrisk bund, der ikke sådan lige lader sig ligge op, så må  man lave en overskæring længere oppe i foret, hvor man kan have nedfaldet. Det har jeg fx. gjort på de nederdele, jeg viser dig i videoen længere nede.

 

Der skal være et lille nedfald i foret, hvis det er lukket helt til, så man kan bevæge sig uden foret går i stykker.
Der skal være et lille nedfald i foret, hvis det er lukket helt til, så man kan bevæge sig uden foret går i stykker.

Industri metoden.

Et mindre kompliceret valg er at have foret åbent i bunden. Sådan er det i langt de fleste nederdele, du kan købe i butikkerne.  Vælger du den metode, så skal du have ordnet sømrummet i foret. Har du en overlocker, så brug den, og ellers må du zigzagge kanten af sømrummet.

 

Det absolut nemmeste at få pænt, er at sy sømmen først, og derefter overlocke (eller zigzagge) sømrummet samlet. Du skal altså ikke stå og bøvle med at stryge sømrummet i for til hver sin side eller overlocke det enkeltvis. Det er foret for fint og tyndt til, og tråden fra overlocken vil komme til at fylde for meget.

 

Det kan godt være, at du vælger at splitte sømmene i stoffet, alt efter hvor kraftigt det er, men sømrummet i for bør altid stryges til samme side.

 

Er foret ikke lukket til i bunden, skal sømrummet overlockkes eller zigzagges samlet.
Sømrummet i for skal overlockes eller zigzagges samlet, hvis foret ikke er  lukket til i bunden.

Hvad skal man vælge?

Det kommer helt an på, hvilket niveau du er på, og hvor vigtig indersiden af tøjet er for dig. Det kommer også an på designet af nederdelen.

Asymmetriske nederdele med en meget designet bundlinje, som de 2 jeg bl.a. viser dig i videoen, er klart nemmest at få pæne med skrædder metoden.

Mere simple nederdele i fx. A-facon eller pencil skirts vil sjældent have brug for et foret bliver syet til i bunden.

 

I nederdele med meget stor bundvidde kan man hæfte foret fast med en trådtrense.
I nederdele med meget stor bundvidde kan man hæfte foret fast med en trådtrense.

Stoffet kan være afgørende. Hvis det er meget levende og svært at styre kan det være svært at sy foret til, uden at stof og for trækker i hver sin retning, og så er det bedre at lade det være løst og lade de 2 materialer have hver deres liv. Er det derimod meget skrøbeligt kan det være en fordel at lukke foret til, så der ikke er så meget slid på sømrummet og indersiden af stoffet.

For begyndere kan det være uoverskueligt at sy foret til i bunden, men er du lidt øvet og har lyst til at rykke din syning endnu et niveau, så prøv det af, og lær af processen undervejs.

 

Ikke mere snak – her er ugens video.

 

Kunne du lide ugens brevkasse svar? Del det gerne på sociale medier, så endnu flere kan få glæde af det og forfine deres sy teknikker.

 

Har du selv et spørgsmål til brevkassen, så send det til mig på info@skaberlyst.dk.

 

God weekend!

Læs også:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Copy link
Powered by Social Snap