Sådan vasker du dit tøj, så det holder længere

For et års tid siden, i april 2014, var jeg til Copenhagen Fashion Summit, som er en konference for bæredygtig mode, der afholdes hvert 2. år i København. Det har jeg bl.a. skrevet om i denne artikel.

En stor del af fokus på Copenhagen Fashion Summit var rettet ind på, hvordan man kan få forbrugerne (altså os alle sammen) til at tage vores del af ansvaret for tøjbranchens påvirkning af miljøet, og opføre os mere bæredygtigt. Omkring 40% af tøjets miljøbelastning ligger hos forbrugerne, og meget af den belastning skyldes unødvendig vask, tørring og rens af tøj. Så det er et reelt ansvar, vi er fælles om. Og et af de der dejlige steder, hvor  man rent faktisk kan gøre en forskel.

En af de meget konkrete ting, der blev offentliggjort på konferencen, er et nyt initiativ: Clevercare. Clevercare er primært en hel simpel hjemmeside, der vejleder i hvordan man passer bedst muligt på sit tøj, uden at belaste miljøet for meget.

Og selvom tøj naturligvis skal vaskes, så skal det faktisk ikke overdrives. Turen i vaskemaskinen og efterfølgende tørretumbler er hårdt for både tøjet og miljøet.

Vasker du ved høje temperaturer (40 og 60 grader) bliver tøjet mere slidt end ved de lavere temperaturer, fordi det er længere tid i vaskemaskinen. Det er sådan set ikke det varme vand, der er problemet. Problemet er, at hvis din vaskemaskine tager koldt vand ind (det er heldigvis ikke alle vaskemaskiner, der gør det), så tager det længere tid at varme det op til 60 grader end til 30 grader. I den tid vælter tøjet rundt inde i maskinen og bliver slidt op ad det andet tøj og ad tromlen som, når den begynder at være brugt, i princippet fungerer lidt som sandpapir på stoffet.

Så hvis du vil have glæde af dit tøj ekstra længe (og hvem vil ikke det? Især når man selv har slidt for at sy det!), så er Clevercare en god kilde til mere viden eller til at få opfrisket, hvordan du optimalt skal behandle dit tøj.

Gode råd til at få tøjet til at holde længere

Clevercare er et samarbejde mellem Stella McCartney, H&M og Ginetex, som er det firma, der ejer de officielle vaske symboler, du kender fra indersiden af tøj, du køber.

Under præsentationen af Clevercare blev der snakket meget om at de har udviklet et nyt logo (en blå blomst), og at det kommer til at være på vaskemærket i tøjet fra i hvert fald de 2 mærker i samarbejdet (H&M og Stella McCartney). Jeg fandt ikke ud af, om de også printer QR koder på mærkerne, som man kan  scanne med sin iphone/smartphone og komme til hjemmesiden, men det er hjemmesiden, der er interessant. Den giver nemlig en lang række gode råd til, hvordan man skal vedligeholde sit tøj.

De gode råd er bygget op omkring 5 hovedemner:

1. Vask ikke for ofte.

2. Vask ved lavere temperaturer.

3. Brug tørretumbler til færre ting.

4. Stryg så lidt som muligt.

5. Rens så lidt som muligt.

Der er en masse underpunkter med tips og fakta til hvert hovedemne. Dem kan du læse mere om på Clevercares hjemmeside.

>> Se alle de gode råd på www.clevercare.info <<

Det er især det med at vaske, jeg synes er vigtigt at pointere, for det er trods alt det, vi gør mest. Der er mange fordele ved at vaske mindre og ved lavere temperaturer. Udover at det både er godt for miljøet og for dit tøj, så sparer du penge, når tøjet holder længere, fordi du ikke skal købe nyt.  Har du selv syet tøjet, får du glæde af dine anstrengelser i længere tid, og det er da meget rart, ikke? De penge, du sparer på vand og elregningen, kan du sikkert godt finde på noget sjovere at bruge til. Så alt i alt giver det kun mening at vaske mere bevidst og bæredygtigt.

 

Vasketips til stof

Men hvordan er det nu med stof? Det skal jo helst vaskes før man klipper, eller hvad?

Det er der i hvert fald mange, der gør. Jeg gør sjældent. Faktisk er det kun jersey, jeg altid vasker på forhånd, fordi de fleste jersey metervarer kryber forholdsvist meget i vask. Det meste andet stof foretrækker jeg at sy, før jeg vasker stoffet, medmindre jeg har fået at vide i butikken at det kryber ekstra meget.

Det er der primært en grund til, og det er at der er mere hold på stoffet, inden det er blevet vasket. Uvasket stof er nemmere både at klippe og sy i, end efter det har været en tur i vaskemaskinen. I vaskemaskinen kan hele metervarer risikere at få permanente folder og mærker eller blive hevet ud af facon. Når tøjet først er syet, er sømmene med til at holde det på plads, så det ikke bliver hevet ud af facon medmindre man ikke har overholdt trådretningen, da man klippede mønsterdelene ud.

Man kan i det meste stof forhindre en del af folderne og skævheden ved at sy stoffet sammen i kanterne først, og evt. folde det 4 dobbelt, så det er et mindre stykke, der vælter frit rundt i maskinen. Så hvis du gerne vil vaske stoffet inden du syr i det, så anbefaler jeg at du folder det ret nøjagtigt sammen, hvor du er opmærksom på at folde efter trådretningen, og syr stoffet sammen i kanten, så det ikke folder sig ud i maskinen. Jeg bruger selv denne metode, og syr stoffet sammen på overlockeren. Det forhindrer kanterne i at trævle i vævet stof, og i jersey giver det bare mest mening at sy på overlockeren, fordi det også er den man bruger til at sy tøjet bagefter. Når stoffet er vasket kan overlock kanten klippes af.

Ulempen ved at sy i uvasket stof er, at der i langt det meste stof er rester af kemi, fx. overskudsfarve, og det sidder man så med i hænderne og indånder, når man arbejder med uvasket stof. Og netop pga. kemirester vasker jeg altid tøjet inden jeg tager det i brug. Det gælder både købe tøj og det, jeg selv syr. Og ja, du må gerne kalde mig dobbeltmoralsk for at rynke på næsen af kemi i færdigt tøj, men acceptere det i stoffet, når jeg syr. Jeg ville selvfølgelig helst helt undgå det, men så stort er udvalget af GOTS certificerede metervarer desværre ikke endnu.

Om du vasker dit tøj før eller efter du syr, er op til dig selv. Gør det, du har det bedst med. Her på billedet kan du se hvor meget overskudsfarve, der kan være i et tørklæde.

Vaskevand med overkudsfarve

 

Vask rigtigt og undgå at ødelægge stoffet

Hvis jeg er i tvivl om en metervare kan tåle at blive vasket, så laver jeg en vasketest. Undtagen altså de gange, hvor jeg glemmer det, og i hverdagens travlhed får smidt en uld-bluse med ungernes vasketøj. Så græder jeg lidt. Det kender vi nok alle sammen.

Men altså: vasketest.

Det er en ret god metode til at sikre sig at man ikke syr noget, der ikke kan bruges efter første vask, fordi teorien ikke holdt alligevel. Man kan nemlig ikke altid regne med at en metervare kan vaskes som materialet ellers naturligt kan tåle. Ligesom man kan lave “superwash” uld, der er bearbejdet så det kan tåle at komme i vaskemaskinen uden at det filter, så kan man også lave behandlinger af stoffet, der gør at det ikke længere kan vaskes, selvom det fx. er lavet af bomuld, der i sin naturlige tilstand kan tåle at blive kogevasket.

Det kan bl.a. være forskellige overfladebehandlinger, der giver glatte, blanke, ru, glitrende eller andre overflader til stoffet, som er flotte at se på.

Det kan også være “stivelse”, man får vasket ud af stoffet, og det kan være både positivt eller negativt, alt efter om man ville have stoffet skulle være stift, eller regnede med, man kunne vaske det blødt. Princippet er det samme: stoffet ændrer sig efter vask. Nogle gange til det bedre, andre gange til det værre.

TIP:
Fold stoffet en gang på hver led, og sy det sammen i den klippede kant. Når du har vasket kan du klippe sømmen af. Det holder mere på stoffet under vask, og du undgår de værste permanente folder.

vasketest2

vasketest1

Sådan laver du en vasketest

Det er simpelt at vasketeste. Du kan gøre det før du klipper mønsterdelene ud, hvis du har mistanke om at stoffet ændrer sig meget. Er du ret sikker på det ikke ændrer sig, så klip stoffet først, og lav vasketest af nogle af stofresterne. Så risikerer du ikke at mangle stof til dit projekt.

Sådan gør du:

1. Klip 2 ens stykker stof på ca. 10 x 20 cm, eller hvad du kan få af dine rester.

2. Tjek at de er HELT ens.

3. Vask den ene, som du gerne vil kunne vaske dit tøj. Den anden gemmer du til kontrol.

4. Se hvor meget den vaskede del har ændret sig i forhold til den anden.  Er den blevet lidt mindre er det ok, men den skal ikke være krøbet mere end 5%.

5. Tjek også om strukturen i stoffet stadig er fin, eller om det ser slidt og brugt ud.

Er alt ok, så ved du at du kan vaske stoffet som du gerne vil kunne, og du kan roligt vaske hele stoffet eller tøjet, hvis du allerede har syet det. Hvis testen derimod viser, at stoffet kryber for meget eller helt ændrer udtryk, så klip kontrol stykket over i 2 og test igen med en mildere type vask.

Almindeligt tøj bør kunne vaskes ved mere end 30 grader, men hvis dit stof ikke kan tåle dette, så prøv skånevask 30 grader, uldvask 30 grader, varm håndvask og kold håndvask.

 

Men bliver tøjet rent af de lave temperaturer?
Ja, for vaskepulveret er tilsat enzymer, som fjerner fedt og snavs fra tøjet. Men du skal bruge vaskemiddel, der er beregnet til kolde temperaturer, for at det virker. Og så skal du vide at bakterier og støvmider først dør ved 60 grader, så er du allergisk eller er tøjet meget beskidt, så duer de kolde temperaturer ikke. Det har forbrugerrådet skrevet om på en meget overskuelig måde i denne artikel <<–

 

Nu ved du at vask af tøj, der ikke er særlig beskidt, er en stor belastning for miljøet. Vil du så ikke være med til at skrue ned for temperaturen og vaske lidt mindre? Du kan fx. nøjes med at vaske tøjet, når det er synligt beskidt eller begynder at lugte brugt. Måske er det sådan du vasker i forvejen. I så fald: TAK fordi du er en af os, der tager din del af ansvaret!

Læs også:

4 thoughts on “Sådan vasker du dit tøj, så det holder længere

 1. Britte Ovesen says:

  Jeg har et stykke bomuldsjersey på 3 meter, som jeg overvejer at vaske inden syning.
  Vil det ikke blive skævt ved at blive hængt til tørre? Eller vil det være en ide at tumblertørre det?

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Jeg plejer at hænge stof til tørre, for så kan jeg rette det op mens det er vådt, og sikre at det kommer tilbage i trådretningen, når det hænger. Men det er ikke super optimalt, når der er så meget stof. Hvis du tørretumbler det, så må du ikke lade det blive helt tørt. Tag det ud mens det stadig er lidt fugtigt, så har du stadig en chance for at få det tilbage i facon, og lade det tørre færdigt hængende, så du kan have styr på trådretningen.
   Kh
   Signe / Skaberlyst

 2. U. Krog says:

  Jeg har købt bomuldsjersey til et par bukser jeg vil sy. Har vasket stoffet ved 40 grader, og nu hænger det til tørring. Jeg regner med, at stoffet er krøbet en del, men det modregner jeg bare mht. størrelsen af bukserne. Mit spørgsmål er så: Vil stoffet blive ved med at krybe, vask efter vask? Mvh. U. Krog

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej
   Du skal ikke modregne noget, når stoffet er krøbet. Det er netop derfor, man forkrymper stof – for at undgå at skulle regne på noget.
   Om det bliver ved med at krympe afhænger af kvaliteten. Det burde ikke blive ved, men noget (især billigt) stof gør, pga den måde, det er lavet på.
   Kh
   Signe / Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap