Nem guide – sådan laver du mønster til en hel sol nederdel

I den her guide lærer du at lave et mønster til en solnederdel.

Denne her solnederdel er er inspireret af et billede på Pinterest, jeg har forelsket mig i, og fik lyst til at lave min egen version af.

Jeg er en del større end hende modellen på Pinterest, og på ingen måde lige så fiks.

Men nederdelen – den er altså blevet fin!

Lav selv mønster til hel sol nederdel

Sådan en hel sol nederdel er en ret simpel nederdel at konstruere mønster til og sy.

Det mest tidskrævende er at sy en linning i taljen og en lynlås i den ene søm. Ret mange andre udfordringer har den ikke.

Men det behøver heller ikke være avanceret for at være fedt og godt syet. Simple projekter kan sagtens ligne noget, der har kostet mange penge, hvis bare stofvalget og syteknikkerne er rigtige.

 

 

Alt du skal bruge for at lave et mønster til nederdelen er din taljevidde og en lille formel, som du får her.

Nederdel i hel sol – Sådan gør du:

Trin 1
Mål taljen der hvor du vil have nederdelen til at sidde. Dvs. at hvis du vil have den sænket så er det der hvor du vil have nederdelen til at sidde, du skal måle, og ikke i selve taljen. Min er sænket ca. 3 cm og så er der lavet en høj linning, så nederdelen alligevel sidder i taljen. Jeg anbefaler at du får nederdelen til at sidde i taljen, enten ved at have en bred linning som jeg har i denne model, eller ved at måle din naturlige talje og lade nederdelen sidde der.

Trin 2
Regn ud hvilken radius, du skal bruge til at konstruere din nederdel, efter denne formel:

(3,14 x 2 x 1/4 taljevidde) divideret med 10 = radius.

Min taljevidde er 101 cm for tiden, så mit regnestykke ser sådan her ud:

(3,14 x 2 x 25,25)  : 10 = 15,8 cm

Jeg skal altså bruge afstanden 15,8 cm som radius, når jeg laver mit mønster.

(Update: Billedet herover er opdateret i 2019. Her er nederdelen syet om til mit nu 2 str. mindre taljemål).

Trin 3
Tegn 2 linjer på mønsterpapiret, der mødes vinkelret i den ene ende.

Trin 4
Mål din radius afstand ned ad begge linjer, og afmærk. Gentag flere gange fra hjørnet og ud på papiret, så du får tegnet en kvart cirkel mellem de 2 linjer. Har du en passer, bruger du naturligvis bare den til at tegne kvart-cirklen – har du ikke, kan du også bruge dit målebånd som passer. Den linje, du tegner her, er din taljelinje.

Trin 5
Bestem hvor lang nederdelen skal være, og afmærk den afstand fra din radius-linje (som er taljelinjen) ned ad de første 2 linjer fra trin 3. Gentag nogle gange ind over mønsterpapiret, så du kan forbinde punkterne til en ny kvart-cirkel. Den nye linje bliver bunden af din nederdel. Her kan ud også bruge tricket med målebåndet.

nederdel i hel sol

 

 

Trin 6
Læg sømrum til den ene af de lange linjer, som er sidesømmen, og marker trådretning og “til fold” langs den anden af de lange linjer. Læg 1 cm sømrum til sidesømmen, taljen og bunden.

Jeg har klippet min nederdel til fold i forstykket og til søm midt bag, så jeg har lynlås og knaplukning i linningen midt bag.

hel sol nederdel

Trin 7
Du kan vælge at afslutte din nederdel i taljen på flere forskellige måder. Jeg har valgt en fast linning, men du  kan også vælge en belægning, der ligger inde i nederdelen, eller et skråbånd rundt i kanten. Lad stoffet og designet bestemme, hvad du vælger. Vælger du en fast linning, så er det faktisk bare et rektangel, du skal tegne. Længden skal være halvdelen af dit taljemål + et overfald, der passer til de knapper du vil bruge.

Højden af linningen skal være den færdige højde x2, så du kan folde den på midten.

Skriv “til fold” og tegn trådretningen ind langs den ene korte ende af linningen og læg 1 cm sømrum til de andre 3 kanter.

nederdel hel sol

Og så er du klar til at klippe og sy din nederdel.

Har du ikke mod på at lave mønsteret selv, så er der et mønster til en sol nederdel i bogen Sy Nederdele, hvor du også finder detaljerede trin-for-trin syvejledninger til at sy din solnederdel.

Her får du nogle detaljebilleder af min færdige nederdel:

Oplægningen af en nederdel i hel sol kan være vanskelig, men med et smalt skråbånd er det ingen sag. Vil du have lidt ekstra liv i din nederdel, og passer det ind i stilen, så kan du bruge en kontrastfarve eller et printet skråbånd.

 

nederdel i hel sol

nederdel i hel sol

nederdel i hel sol

Se lige det her stof, altså! Det er bomuld/polyester, så det kommer helt sikkert til at holde godt, og det holder en flot sort farve, som ikke helt kommer igennem her på billederne. Stoffet er købt hos Citystoffer i Århus.

Selvom stoffet er ret fast og “stift”, så kan man næsten ikke se stikningen fra oplægningen på retten (billedet herover). Det skyldes den “vaflede” overfalde, og derfor giver det ikke mening med pyntestikninger i dette stof. Bare hvis du skulle få den idé…

Til gengæld kan man heller ikke så nemt se, hvis man syr linningen fast med en stikning i grøften, og kommer til at sy lidt ved siden af. Og det kan jo have sine fordele. Jeg har syet linningen fast i hånden på indersiden, så det har slet ikke væres en risiko denne gang.

nederdel i hel sol

Jeg havde ikke lyst til knaphuller denne gang, men ville gerne have knapper i linningen. Så jeg har syet trådtrenser til at holde knapperne lukkede. Knapperne er stofbetrukne, men ikke i nederdelens stof. Det er nogen jeg havde liggende i gemmerne…og ja, det er mest fordi der ikke var tid til at lave nogen med nederdelens stof, at det blev sådan her. Men jeg synes det virker meget godt.

nederdel i hel sol

Trådtrenserne er syet i hånden, og det giver nogle små “uperfektheder”. Jeg går ind for kvalitet men ikke hysteri, så nej, jeg har ikke tænkt mig at lave den øverste trense om, selvom der er en lille ekstra knude der midt på. Trenserne er syet med knaphulssting, og tråden er forstærket med voks, så den ikke går så hurtigt i stykker.

nederdel i hel sol

 

Når stoffet ligger til fold for at få et helt forstykke, så er der en grænse for, hvor lang ens nederdel kan være. Afhængig af stoffet kan du evt. vende det “den forkerte vej”, men det har jeg ikke gjort med denne nederdel. Den har i stedet fået den længde, der nu engang var plads til i stoffets bredde, når midt for lå til fold.

Det vil give mulighed for at flytte mere rundt med mønsterdelene, hvis man klipper i et enkelt lag stof i stedet for et dobbelt lag, og så kan man få nogle længere mønsterdele til at være på stoffet. Hvis man altså har stof nok – det kræver nemlig noget ekstra. Hvor meget kommer an på både længden af nederdelen og stoffets bredde, så det kan jeg desværre ikke give dig en formel for.

Linningen ville jeg stadig lægge til fold midt for, selv hvis der er en søm i selve nederdelen.

Skal du også sy en nederdel i hel sol? Eller har du allerede syet en? Del den gerne inde i Facebook gruppen, eller smid et link til din blog eller andre steder du har delt den online her i kommentarerne. Det er så skønt at se, hvad der bliver syet derude i virkeligheden.

 

Dette indlæg er opdateret d. 9/7 2020

Læs også:

12 thoughts on “Nem guide – sådan laver du mønster til en hel sol nederdel

 1. Lolita Lenore Julius says:

  Tak for en super go’ vejledning.
  Jeg har altid brugt at lave ombuk forneden på mine nederdele, men synes det kunne være sjovt at begynde at lege med kantbånd/skråbånd.
  Hvordan har du syet kantbånd på nederdelen? Har du vejledning til det ?
  Det eneste jeg kan finde er vejledninger, hvor skråbåndet bliver at se på forsiden.
  Hjertekram fra
  Lolita

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Lolita
   Skråbånd er genialt til kanter, især i store nederdele. Jeg har ikke en gratis vejledning liggende på at bruge skråbånd som belægning, som det jo egentlig er, så vidt jeg lige kan se. Men der er en grundig trin-for-trin billedguide i bogen Sy Nederdele, som du kan læse om her<<

   Kh
   Signe / Skaberlyst

 2. Camilla Damkjær says:

  Hej Signe
  Jeg har hørt nogle nævne at en hel sol skal hænge før man lægger den op, er det korrekt?
  Hilsen Camilla

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Camilla

   Det er helt rigtigt, og det gælder faktisk for alle sol nederdelene. De får en hel masse skrå trådretninger, rundt i nederdelen, og de trækker lidt forskelligt i stoffet. Så når nederdelen har hængt et døgns tid, er bunden ikke længere lige, selvom den var det, da man klippede stoffet. Når nederdelen får lov at “dryppe af” inden man lægger den op, så kan man klippe den til, så den er lige igen, uden at skulle sprætte oplægningen op.

   Kh
   Signe / Skaberlyst

 3. Sanne says:

  Hvis du vil have den længere, men slippe for ekstra syninger, kan du lægge den til ford “den forkerte vej”, vil jeg mene – forudsat at stoffet tillader det (men da det alligevel er hele ven rundt, bør det ikke gøre en forskel)

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Sanne
   Så vidt jeg husker, så foldede jeg stoffet på flere forskellige måder, før jeg blev enig med mig selv om, at det ikke gjorde nogen mærkbar forskel. Det kommer an på stofbredden, hvad der kan lade sig gøre.
   Kh
   Signe / Skaberlyst

 4. Kristian Bjørn Jensen says:

  Du har skrevet at det stykke stof ,man vil bruge som linning skal være halvdelen af taljevidden . Det giver ikke mening for mig…. Man bliver vel ikke pludseligt smallere af at have fast linning i tøjet(?)

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Kristian
   Mønsteret skal have halv taljevidde, og så klipper man linningen til fold i dobbelt stoflag. Det er nemmere at styre end en lang linning i enkelt stoflag.
   Men man kan naturligvis også lave mønsteret til linningen i fuld bredde og klippe i enkelt stoflag. Det bestemmer man selv.

   Venlig hilsen
   Signe / Skaberlyst

 5. Louise says:

  Fungerer det hvis man bruger meget tyndt stof? har et dynebetræk jeg vil sy om – men det virker “slasket” i forhold til dit fine stof..?

  • Signe says:

   Hej Louise
   Mønsteret bliver lavet på samme måde, uanset stofvalget. Men stoffet har stor indflydelse på, hvordan det færdige resultat bliver. o mere “slasket” stoffet er, desto mere vil det falde ind mod kroppen. Det er der ikke nødvendigvis noget galt med, og du kan på den måde sy forskellige nederdele efter samme mønster, fordi stoffet får dem til at se forskellige ud.
   Venlig hilsen
   Signe / Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Copy link
Powered by Social Snap