I december 2023 sagde vores Ninna JA til sin Henrik. Og vi havde naturligvis fået lov at sy brudekjolen på syværkstedet.
Sådan en brudekjole er en smuk anledning til at se på nogle af de små skrædderdetaljer, der ofte gemmer sig inde i festkjoler og brudekjoler, men som du kan have lige så stor glæde af i dit hverdagstøj.
Ninnas brudekjole er også en smuk anledning til at understrege at stofvalget gør hele forskellen. Med udgangspunkt i vores Anna kjole er mønsteret nemlig en god blanding af designs, Ninna tidligere har syet og brugt flittigt til både hverdag og fest. Og hvis hun senere syr mønsteret i en farvet eller printet viscose eller bomuld, får hun en flot og meget hverdagsegnet sommerkjole. Men i den fede silke med den smukke pailletbesatte blonde, Ninna har valgt til sin brudekjole, er det enkle design på alle måder en hvid brud værdig.
Under billedet af det smukke brudepar kan du se hvilke ændringer, vi har lavet i mønsteret, og de små detaljer inde i kjolen.
Mønsteret til Ninnas brudekjole
Det er altid lidt nervepirrende at designe kjoler til særlige anledninger, især til sit eget bryllup. Og Ninna var forbi mange muligheder før designet til budekjolen faldt på plads. Vi sparer dig for alle overvejelserne og indledningerne og tager dig direkte med til resultatet, som er en blanding af 3 forskellige designs, Ninna tidligere har syet.
Ninna er rigtig glad for sin solgule Anna kjole, syet i en lækker crepevævet viscose. Perfekt til hverdag når solen skinner. Eller som gæst til et sommerbryllup.
Ninna er også meget begejstret for ryggen og taljeringen i vores Amaryllis Dress, som har høstet hende komplimenter til mere end en enkelt fest.
Og så er hun vild med de små drop-shoulder “ærmer”, hun fik lavet i sin buksedragt fra Synoter magasin nr. 3.
De tre detaljer har vi smeltet sammen i brudekjolen, som har fået en dyb V-hals i ryggen (dog ikke helt så dyb som Amaryllis Dress), drop-shoulder og en underdel i fuld længde med tylskørt under, der giver underdelens vidde ekstra opmærksomhed. Den ekstra længde er i anledning af at kjolen er en brudekjole og ikke behøver være praktisk.
Ved at bruge et kendt symønster som udgagngspunkt, og blande detaljer fra tidligere syprojekter, vidste Ninna på forhånd, at hun ville føle sig godt tilrette i sin brudekjole. Det, der løfter designet fra hverdagstøj til brudekjole, er længden på underdelen, tylskørtet indenunder og selve stoffet. Kjolen er syet i en fed silkesatin og overdelen har et lag smuk blonde med pailletter over sillken. Blonderne har vi applikeret ned over taljeoverskæringen til underdelen, hvor den drypper som istapper i træerne en kold vinterdag.
Og så har vi fyldt brudekjolen med små usynlige skrædderdetaljer, der gør en kæmpe forskel for den, der har kjolen på. Dem kan du se under billedet.
Blondeapplikation i hånden
Ninnas drøm for sin brudekjole var at den skulle ligne nyfalden sne, så den passede perfekt til et vinterbryllup. Blonden i kjolen har de helt perfekte små, lyse pailletter, der glimter som solen i nyfalden sne på en frostklar vinterdag, når lyset rammer dem. Og selvom det ikke ses på billederne, så var det præcis så smukt som planlagt på selve dagen, hver gang lyset blev reflekteret i pailetterne.
Men en hel blondekjole blev lidt voldsomt. Derfor er kjolen designet, så overdelen består af et lag blonde over et lag silkesatin. Underdelen er silke, men vi ville gerne undgå den skarpe overgang fra blonde til silke, der kommer af overskæringen i taljen i kjolen. Derfor har vi klippet blonden ud i mindre dele, der er applikeret på overgangen og ned på skørtet. Applikationerne er inspireret af istapper, der drypper i forskellige længder og tykkelser fra træernes grene, og er derfor placeret tilsyneladende tilfældigt hele vejen rundt om kjolen.
Processen med at applikere blonden er intuitiv og kreativ. Først har vi klippet blonden ud i større og mindre stykker, der følger blondens bladmotiv. Vi har klippet bredere stykker til at danne fundamentet for applikationen og smallere stykker, der kan dryppe ned ad kjolens skørt som istapper. Derefter er blondestykkerne sat på kjolen med knappenåle, hvor vi har flyttet rundt på dem til vi havde et udtryk, vi kunne lide. Og til sidst er hver eneste blondedel syet fast til skørtet med små sting i hånden.
Du kan se en mere detaljeret vejledning til processen i Synoter Studio under “Syteknik” biblioteket.
Hold BH stropperne på plads
I kjoler med stor halsudskæring kan det være svært at få BH stropperne til at blive på plads på skulderen. De kan have en tendens til at blive synlige i halsudskæringen, og det har de færreste lyst til på en stor dag som fx et bryllup. Heldigvis er der en skrædderdetalje, du kan tilføje til dit tøj, der holder BH stropperne på plads for dig, så du slipper for at skænke dem så meget som en tanke i løbet af dagen. Et trick, du også kan tilføje til dine hverdagskjoler, hvis du har brug for det.
Tricket er at sy stropper på indersiden af skuldersømmen, der holder BH’ens stropper på plads på den rigtige side af halsudskæringen. De små ekstra stropper er syet fast i den ene ende og har en lille tryklås i den anden ende, der lukkes omkring BH stroppen.
Du kan enten købe stropperne til at sy i tøjet færdige i stofbutikken, eller du kan lave dem selv. Vi har lavet stropper til Ninnas brudekjole af et stykke grosgrainbånd og usynlige, flade tryklåse i klar plast. Du kan se en guide til at sy tryklåsene på stropperne og stropperne i kjolen i Synoter Studio under “Syteknik” biblioteket.
Hold styr på skørterne med trådtrenser
Syr du foer i en kjole eller nederdel med stor vidde, fx. en halv eller en hel sol, kan det være en fordel at fæstne foret til yderstoffet i bunden med trådtrenser. Trenserne sikrer at foer og yderstof følges ad, så du ikke ender med at blive fanget i din nederdel, men tillader samtidig stoflagene at bevæge sig uafhængigt af hinanden.
Trådtrenserne syr du i sømmene imellem stoflagene, så du kan skjule dem i sømrummet og de er gemt inde i nederdelen/kjolen. Start i bunden af foret, som er kortere end yderstoffet, og lav trådtrensen her. Når trensen er ca. 5-8 cm lang syr du den anden ende fast til yderstoffets sømrum i den længde, foret går til.
Trådtrenserne syes med dobbelt sytråd og består af en række “knuder” der minder lidt om hæklemasker. Du kan se en guide til at lave trådtrenserne i Synoter Studio inder “Syteknik” biblioteket.
Hægte over lynlåsen
Selvom moderne lynlåse er ret sikre og sjældent går op, så ville det være en rigtig træls detalje, hvis brudekjolen lyner sig selv op i løbet af festen. Derfor har vi syet en lille metalhægte over lynlåsen, der sikrer at kjolen er lukket i den designede vidde hele festen. Hægten er syet på indersiden af kjolen lige over lynlåsen og er syet fast med knaphulssting syet i hånden med dobbelt sytråd.
Udover at hægten sikrer at kjolen er lukket hele aftenen, så er den også med til at gøre det lettere at lukke kjolen. Start med at lukke hægten, så er stoffet samlet der hvor det skal være, og det er nemt at lukke lynlåsen uden at risikere at lyne ind i stoffet eller blonden.
Den største forskel er farven
En brudekjole er et stort syprojekt. Og så alligevel ikke. Det er mest en mental ting, der gør det svært at sy en brudekjole. Den største forskel på en brudekjole og en hvilken som helst anden festkjole er faktisk farven på stoffet.
Det betyder 2 ting:
- Hvis du kan sy en festkjole kan du også sy en brudekjole.
- Hvis du kan lide designet og pasformen i en brudekjole, kan du gøre den til en festkjole (eller endda en helt almindelig hverdagskjole) ved at sy den i noget andet stof.
Ninna syede selv prøvemodellen til sin brudekjole, og hun var lidt overrasket over hvor nem en kjole det er at sy. Med en lidt kortere længde på nederdelen kan hun sagtens genbruge mønsteret til sommerkjoler.
Selve sammensyningen af kjolen er heller ikke det, der har taget tid. Tidsrøveren i den her brudekjole har været at ri blonde og silke sammen til overdelen, før vi kunne sy sømmene, og at klippe blonden ud til applikationer og sy alle de små blondedele fast til skørtet i hånden. Uden blonden ville kjolen kun tage et par timer at sy.
De syteknikker, vi har brugt til brudekjolen, er dem vi altid bruger når vi syr – udover applikationen af blonden.
Så hvis du kan sy en kjole kan du også sy en brudekjole, hvis du skulle få brug for det.
Så smuk en brud 💐
Hvor er det fine fotos med god beskrivelse af syningen. Jeg har beundret dig for din måde at håndtere oplysninger om syning og forståelse for syning. Jeg er en gammel kone nu, bosiddende i Roskilde, der har syet mit eget tøj siden 1956 da jeg ikke kunne få tøj der passede ordentlig. Jeg har gennem årene taget kurser og fået lavet mit eget personlige grundmønster men alligevel kan der opstå spørgsmål ind imellem hvor jeg med glæde har fulgt og læst dine gode forklaringer. Jeg bliver 92 i næste måned. God jul. Med venlig hilsen Grethe
Wow, smuk kjole🤩