En slids i nakken på en bluse eller kjole er en rigtig fin lille detalje. Der er flere fordele ved sådan en slids. Det giver blandt andet:
* Et feminint strejf til tøjet
* En oplagt mulighed for at bruge en flot lille knap i toppen af slidsen, til at holde den lukket
* Mulighed for lidt mere bevægelighed i blusen eller kjolen. Det er især smart, hvis du har fået lavet den lige stram nok over ryggen.
Især det med bevægeligheden kan være en fordel, hvis du primært bruger købemønstre, og ikke er så rutineret i tilretninger endnu. Du kan altid tilføje en slids, hvis du har en søm, så det er en nem “nødløsning”, hvis et mønster viser sig at være lige stramt nok over ryggen.
Men det behøver ikke være for at redde en lidt mislykket pasform, at du tilføjer en slids. Det kan også sagtens bare være for detaljens skyld.
Sådan er det for eksempel i bluserne i dette indlæg.
Når du laver en slids i nakken, så er der lige en enkelt detalje, du skal være opmærksom på. Stoffet kommer nemlig nemt til at falde ned i nakken, især hvis du sætter en knap i, der tynger det ned.
Det betyder, at der bliver for meget stof i længden. Og når det falder ned, så kommer der en bule af stof midt på slidsen. Det kan du se på min bluse, som netop lider af denne sideeffekt ved en slids i nakken.
Det er ikke så kønt.
En slids skal helst være helt lige, så stoffet følger ryggen.
Forklaringen på at min bluse har skønhedsfejlen er, at det er en prøvemodel. Hvor jeg blandt andet skulle teste, hvor stor en justering, slidsen havde brug for.
Der er nemlig en ret nem løsning på problemet med slidsen, der buler. Alt det kræver, er en prøvemodel og lidt tape.
For at får slidsen til at lægge sig helt glat ind til kroppen, bør du knibe lidt af slidsens længde væk i mønsteret. Princippet er det samme, som hvis en halsudskæring flaner foran, og du kniber det overskydende væk.
Du kan se i videoen her, hvordan du gør, når det er en slids i nakken af en bluse eller kjole:
Hvis du tilføjer en slids til et mønster, så kan du starte med at knibe 0,5 cm væk midt bag, inden du klipper din prøvemodel. Men ofte vil det ikke være nok, så du er nødt til at tjekke i din prøvemodel, hvor meget du reelt skal have væk.
Når først stoffet er klippet, kan du ikke længere ændre slidsen. Så det er vigtigt, at du har en god idé på forhånd om hvor meget, der skal fjernes af længden i slidsen. Og en ægte god idé får du bedst i en prøvemodel.
Som blusen, jeg har på i videoen.
Jeg har naturligvis lavet justeringen i mønsteret, så den “rigtige” udgave af blusen sidder helt lige i slidsen midt bag (og det har jeg så ikke noget billede af….men det passer altså 😉 ) Det er den her bluse, som jeg har skrevet om her<<
Selvom første udgave af blusen ikke er helt perfekt, så bruger jeg den alligevel flittigt. Prøvemodellen er syet i en stofrest, jeg havde liggende fra en nederdel, jeg havde syet tidligere. Så stoffet var ikke købt ind til dette formål, og blusen er derfor en bonus, som jeg ikke havde regnet med.
Når man tager det i betragtning, kan jeg fint leve med den lille fold i stoffet i slidsen. Det er trods alt begrænset, hvor længe ad gangen, jeg står helt stille, så man for alvor kan se fejlen. Men når det er sagt, så er jeg også glad for at have fået rettet mønsteret, så fremtidige udgaver af blusen kommer til at lægge sig helt fint og glat ind til ryggen, som de er tiltænkt.
Forfra gør det ikke den store forskel. Det her er et af de små tricks, der lige løfter kvaliteten et lille hak opad. Får du ikke rettet denne lille detalje i dit symønster, så er der helt ærligt ikke ret mange, der vil lægge mærke til det. Du vil ikke få en eneste kommentar om at du “da vist har glemt at knibe slidsen i den der bluse”.
Men hvis du er kvalitetsbevidst, så vil du selv gælde dig over, at der kommer styr på de sidste små detaljer. Finishen i dit tøj vil være bedre, og ja – det lægger man mærke til. Også selvom man måske ikke kan spotte forskellen på godt nok og helt perfekt. Man fornemmer alligevel, at der er en forskel.
Indlægget her har 2 vigtige pointer, som jeg håber, du vil tage med dig i din syning:
1.
Hvis du har mulighed for det, så ret alle de små detaljer og finesser til, så tøjet bliver så gennemført som muligt. Har du spottet en “småting”, der kunne være bedre, så kan du lige så godt forbedre den.
2.
Hvis du ikke får alle småting og finesser helt perfekte i et enkelt stykke tøj, så lær at sige “pyt” og brug tøjet alligevel. Ja, det kunne have været bedre. Vi lærer hele livet – du retter det til næste gang. Vær alligevel glad for dit projekt og stolt af dit arbejde. Vær god ved dig selv og brug dit tøj, så stoffet og din sytid ikke er spildt.
Nej, den blå bluse er ikke perfekt. Men den er lige så yndlings i min garderobe som den grå med guldprintet, der har fået rettelsen i slidsen med.
Og jeg lover dig, de kvinder, der har rynket på brynene af at jeg bruger en mindre-end-perfekt bluse, de kan tælles på mindre end en hånd.
Stofinfo: Den blå/sorte bluse er syet i modal fra Atelier Brunette. Den grå med guldprint er double gauze i bomuld fra Nani Iro.
Foto: Bibi Berge, www.bibiberge.dk
Jeg er vild med den bluse begge versioner, ville ønske du havde den med i kurset “12 bluser”
Hej Leanne
Blusen her er ikke lavet efter grundmønstrene fra “12 bluser”, så der kommer den ikke til at være. I “12 bluser” har alle designs flagermusærmer – det har denne bluse ikke.
Du kan bruge guiden i dette og det tidligere blogindlæg til at lave designet efter et almindeligt grundmønster (eller veltilrettet blusemønster) med isatte ærmer.
Kh
Signe / Skaberlyst