GUIDE: Lav selv et bluse mønster med læg i halsudskæringen

Denne guide kan du bruge til at lave et bluse mønster med læg i halsudskæringen, uanset om du har et grundmønster, du laver dine egne mønstre ud fra, eller om du har et bluse- eller kjolemønster der passer dig godt, som du vil lave en ny halsudskæring til.

De eneste krav til dit mønster, du bruger som udgangspunkt, er at det har en rundet hals og et brystindsnit.

Grundprincippet i dette bluse mønster er, at du flytter dit brystindsnit op i halsudskæringen, og at du her fordeler indsnittet til 1 eller 2 læg, alt efter hvor dybt det er. I guiden her kan du se hvordan du laver dit bluse mønster fra et grundmønster, til du har de færdige mønsterdele og belægninger.

Bluse mønster

Jeg føler mig ikke så godt tilpas i helt tætsiddende bluser, så jeg har lavet designet lidt løsere ved at undlade at sy taljeindsnittene, og ved at lægge 1 cm til i hver sidesøm, for at give lidt ekstra plads inde i blusen. Du kan se i videoen længere nede, hvordan du gør det. Det kan du enten gøre eller lade være med i din egen bluse. I det meste stof kan du fint have detaljen med læggene, uden at have et løst design i resten af blusen.

Du kan vælge at få styr på silhuetten først, eller vente med den til du har lavet din halsudskæring. Personligt har jeg testet silhuetten i en bluse med almindelig bådhals, inden jeg gik i gang med at ændre halsudskæringen. Det er den samme silhuet – altså det samme basis mønster – jeg har brugt som udgangspunkt til denne top og denne bluse.

TRIN 1 – bluse mønster med læg i halsudskæringen

Start med at kopiere dit grundmønster eller blusemønster over på et nyt stykke mønsterpapir. Du skal aldrig lave nye designudviklinger i dine originale mønstre, men altid tegne dem af. Så kan du vende tilbage til dem igen på et andet tidspunkt, og tegne dem af igen til nye designudviklinger.

Bluse mønster

 

På kopien tegner du den form på halsudskæringen, du vil have i den færdige bluse. Min er en ret stor bådhals, hvor jeg både går ud på skulderen og ned midt for og midt bag. Det er en hals, der klæder mig godt, og derfor vender jeg ofte tilbage til den form. Men du kan lave detaljen med læg i halsen på dit bluse mønster i alle typer runde halse. Effekten bliver dog flottest, hvis halsudskæringen ikke er alt for udringet. Her er det kun bagstykket, der er et billede af, men du skal altså tegne den nye hals på forstykket også.  Husk at gå lige langt ud på skulderen på både for- og bagstykke, så du ikke pludselig har en skulder, der ikke er lige lang.

Bluse mønster

TRIN 2 – bluse mønster med læg i halsudskæringen

Tegn de linjer ind, hvor du vil have læggene til at være. De skal pege ned mod brystpunktet, som er der hvor midterlinjen fra taljeindsnittet krydser midterlinjen fra brystindsnittet. Så selvom du ikke vil sy taljeindsnittene i din bluse, kan det være en god idé at have dem markeret på mønsteret – især hvis du ikke har et brystpunkt markeret på det oprindelige mønster.

Jeg har valgt at dele mit brystindsnit til 2 læg. Det første læg er placeret 4cm fra midt for, og det næste 4 cm yderligere fra midt for, så der er plads til lægbunden inde bagved.

Og så har jeg “snydt” lidt, og ladet der være 2cm imellem slutpunkterne på læggene. Det læg tættest på midt for har slutpunkt i brystpunktet, mens det andet læg har slutpunkt 2cm længere ude mod sidesømmen.

Jeg synes læggene falder pænere, hvis de ikke ender det samme sted, og fordi jeg har et løst design, kan jeg godt have det lidt ekstra vidde, der kommer omkring brystet på denne måde. Om det virker i dit mønster og stof, eller om du får en irriterende “tut” ud af det, må du teste dig frem til.

Bluse mønster

TRIN 3 – bluse mønster med læg i halsudskæringen

Næste trin er at klippe ind ad linjerne i forstykket, og lukke brystindsnittet. Vidden fra brystindsnittet skal du have fordelt i de 2 opklip fra halsen, så der danner sig to indsnit her. Du kan vælge at sy dem som  indsnit – eller som læg, som jeg har gjort i min bluse. Konstruktionen er den samme, uanset hvad du vælger.

Klip først ind ad den øverste linje i brystindsnittet, helt ind til brystpunktet. Klip derefter ned ad de 2 linjer fra halsen, til du er 2mm fra den klippede linje i brystindsnittet. Du får 2 dele, der kan bevæge sig, men de skal stadig hænge sammen i hægtepunkter nede ved brystpunktet.

Bluse mønster

Læg et nyt stykke mønsterpapir under det klippede forstykke, så du kan tape det fast igen lige om lidt.

Luk brystindsnittet helt, så det forsvinder. Der er en lille unøjagtighed på mit mønster her – det skyldes at jeg har tegnet med tush, for at du nemmere kan se i videoen, hvad der sker. Men det her er altså en af konsekvenserne ved at tegne med tush. Linjerne bliver alt for tykke, og det giver unøjagtigheder. Se lige taljeindsnittet også – sådan noget sjusk! Det er derfor det er så vigtigt, at du tegner med en god blyant, når du arbejder med mønsterkonstruktion!

Nå, men tilbage til det væsentlige. Når brystindsnittet er lukket, skal du have fordelt vidden i de 2 indsnit/læg i halsen, så de bliver lige dybe. Når du har gjort det, taper du det hele fast, så du har et helt mønster igen.

Bluse mønster

TRIN 4 – bluse mønster med læg i halsudskæringen

Nu er din fine halslinje blevet helt ødelagt af de 2 nye indsnit. Det skal vi have styr på igen, så du skal folde indsnittene et ad gangen, markere hvor halsudskæringen krydser folden, og tegne den nye spids på indsnittene. Se i videoen hvordan, hvis du ikke har prøvet det før.

Normalt, når man folder indsnit, så skal sømrummet/bunden af indsnittet mod midt for. Men her har jeg valgt at vende det omvendt, og folde bunden af indsnittet/lægget mod sidesømmen. Det betyder at læggene kommer til at åbne sig ind mod midt for. Jeg testede begge versioner i min prøvemodel, og det her gav det flotteste udtryk i mit stof. Det er en god idé at teste sådan nogle ting, når du arbejder med nye mønstre, for det er lidt forskelligt, alt efter vinklen og dybden på læggene, hvad der fungerer bedst. Havde det været indsnit, jeg syede fra halsen, ville jeg altid vende bunden af indsnittet mod midt for, men læg kan kræve at man bryder reglerne, for at få det bedste resultat.

Bluse mønster

 

TRIN 5 – bluse mønster med læg i halsudskæringen

Inden dit bluse mønster er færdigt, skal du have lavet en belægning. Den skal der ikke være læg i, og det er lidt en udfordring. Den mest præcise måde, at få tegnet en god belægning, er ved at lukke indsnittene i mønsterpapiret, og tegne belægningen som om de ikke var der. Så har du både din halsudskæring og bunden af belægningen tegnet ind. Her har jeg valgt at lade belægningen gå helt ud i ærmegabet, for at give lidt ekstra hold inde bag læggene. Det gør at læggene kan falde mere frit, og ikke åbner sig for meget.

Du kan desværre ikke så nemt tegne belægningen af, når indsnittene er lukkede, fordi mønsterpapiret bøjer sig. Så du må lukke dem om igen, så mønsterpapiret bliver fladt, og tegne belægningen af en del ad gangen.

Start med at tegne den del, hvor midt for udgør den ene linje. Skriv “midt for” på linjen, så du ved hvor du har den – det er nemlig belægningens trådretning, så den er vigtig at få med.

Når du har tegnet den første del af, flytter du mønsterpapiret, så du “lukker” indsnittet, og den linje der udgjorde benet fra indsnittet nu kommer til at ligge præcis oven i det andet ben fra samme indsnit. Tjek at halslinjen og bundlinjen fortsætter i det forløb, du har tegnet dem til, og tegn så næste stykke af belægningen af.

Gør det samme med det sidste indsnit, så du til sidst har hele belægningen, men uden indsnit.

Bluse mønster Bluse mønster

Bluse mønster Bluse mønster

Bluse mønster

Belægningen på bagstykket er helt anderledes ligetil. Den går også ud i ærmegabet, og den skal være vinkelret den første centimeter midt bag, men ellers skal du bare have lavet en naturlig kurve som bundlinje på bagstykkets belægning.

Afstanden fra skulderen til bunden af belægningen i ærmegabet behøver ikke være det samme på for- og bagstykke, for de hænger ikke sammen. Så brug mere energi på at få tegnet nogle gode buer, end på at måle millimeter.

Bluse mønster

 

Så skal du bare have kopieret dine mønsterdele ud enkeltvis, så du er klar til at klippe i dit stof. Sy en prøvemodel af det nye design i et stykke stof, hvor det ikke gør alt for meget, hvis det går galt. Min prøvemodel på denne bluse kan du se i sidste uges video, hvor jeg har den på.

Denne uges video kan du ser her:

I den viser jeg dig hele processen fra grundmønster til færdigt bluse mønster. Du kan også se hvordan jeg har lavet pasformen løsere i mit bluse mønster, og det trick kan du bruge både til dit grundmønster og til andre bluse og kjolemønstre, du nogle gange gerne vil have lidt mere plads i.


Denne udgave har jeg syet i en lækker blød double gauze, købt hos Meter Meter i Århus. Det er helt klart ikke den sidste udgave jeg syr af denne bluse – den er virkelig behagelig. Jeg er nok også nødt til at lave denne halsudskæring i en kjole på et tidspunkt…

Som bluse er det ret nemt at variere udtrykket, blot ved at have den inde i underdelen eller udenpå. Det løse design og det bløde stof gør, at den falder som en bluse skal, og derfor kan pose let op, når den er inde i en linning. Jeg har lavet den lang nok til at den ikke kravler op af sig selv, når jeg går rundt – en detalje jeg blev klar over i de tidligere udgaver af denne pasform, hvor et par toppe er blevet for korte til at kunne blive inde i tøjet. De er til gengæld perfekte til fx. jeans.

Bluse mønster

 

Du kan som sagt lave den her designændring i eksisterende mønstre, hvis de bare har en halsudskæring, der er rund (det kan du lave, hvis de ikke har), og har et brystindsnit.

Men vil du gerne være helt sikker på at pasformen bliver god, når du nu bruger en masse tid på at ændre designet, så er et personligt tilrettet grundmønster altså det bedste. Med et grundmønster kan du lave dine egne designs fra bunden ud fra guides som fx. denne, og så er du sikker på at det kun er småting der skal rettes i dine prøvemodeller. Ikke noget med at vurdere om du skal lave stor barm tilretning, svejryg, hvordan du får plads til skulderbladene eller hvad du gør med dine skæve skuldre hver gang du laver et mønster. Det er der alt sammen taget højde for i dit grundmønster, og du skal kun rette småting fra gang til gang.

Hvis det lyder fristende, så tag et kig på min endags workshop i tilretning af kjolegrundmønster. Det er det, du bruger til alle kjoler og overdele i vævet stof.

God fornøjelse med at konstruere din nye halsudskæring. Jeg håber du prøver teknikken her af, uanset om det bliver på et eksisterende mønster eller dit grundmønster. DEL gerne et billede af resultatet inde i Facebook gruppen<<

Og DEL gerne dine erfaringer i en kommentar herunder – hvad var nemt/svært? Hvad vil du gøre anderledes til en anden gang? Hvad er du i tvivl om, efter at have læst guiden og set videoen? Spørg endelig, så du kan komme i mål med at lave dine egne symønstre.

Stofinfo: Double Gauze fra www.metermeter.dk

Læs også:

1 thoughts on “GUIDE: Lav selv et bluse mønster med læg i halsudskæringen

  1. Kirsten utzon says:

    Hej Signe, som vanligt en rigtig god forklaring. Jeg har flere gange haft lyst til, at kaste mig ud i læg-i-hals-udfordringen, men har ikke været helt sikker på hvordan.
    Jeg har – efter at have lavet et grundmønster – ikke haft den store lyst og tiltro til færdige mønstre og kan bedre forstå, hvorfor så meget hjemmesyet tøj (fra før grundmønster) aldrig har været brugt. ????
    Jeg troede egentlig, at læg blev “opfundet”, fordi der var for meget stof, som man ikke vidste, hvad man skulle af. Tænk engang at nødvendigheder bliver moderne med tiden!
    Tak for forklaringen og vejledningen! Kirsten utzon ????

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap