Den eneste rigtige måde at sy knapper i tøjet på

Måske tænker du “helt ærligt, Signe. Jeg kan da godt finde ud af at sy knapper i tøjet”!

Men er du nu også helt sikker på, du bruger den mest optimale teknik?

Det er der nemlig mange, der ikke gør. Blandt andet i industrien, hvor man har adskillige metoder til at sy knapper i. Flere af dem er ikke syndeligt imponerende. Problemet med dem er, at knapperne alt for nemt ryger ud.

Det kan være fint nok til fast fashion modetøj, der alligevel ikke holder længere end til 4-5 ganges vask. Men når du syr til dig selv, så lægger du mange timer og meget energi i hvert enkelt stykke tøj. Og så skulle det også gerne holde længe.

Knapper kan sagtens syes i tøjet, så de holder i flere år.

Årtier endda, hvis du ellers har valgt stof og syteknikker til den slags langtidsbrug. Det er blot et spørgsmål om at vælge den rigtige syteknik til knapperne også. Og til det er der, efter min mening, kun en enkelt teknik, der dur.

Den teknik har jeg naturligvis brugt til knapperne i blusen her. Og ja, det er lige præcis den teknik, vi skal se nærmere på i dette blogindlæg.

 

sy knapper i tøjet

 

Man vi starter med de metoder, du IKKE skal bruge. Så kan du lige tjekke, om det skulle være en af dem, du plejer at bruge (det håber jeg ikke).

Blandt de mindre heldige metoder til at sy knapper i tøjet kan nævnes:

1… At sy knappen  helt ned til stoffet og sy lidt tilfældigt, så trådene er godt spredte på bagsiden.

Problem: Det stoflag med knaphullerne, der skal knappes på, kan ikke være mellem knappen og stoffet. Det giver trækninger og tydelige mærker på stoffet nedenunder. Og det bliver noget rodet sjusk at se på, på bagsiden, når trådene ikke er samlet et sted. Det her er den metode, de fleste “ikke-syere” og helt grønne nybegyndere tyr til. Og lur mig, om ikke mine egne første knapper var syet i på den måde.

2… At lægge en tråd 8-dobbelt, trække den igennem knappens huller en enkelt gang og binde en knude.

Problem: Det går lynhurtigt op og knappen ryger af. Tror du ikke på, der er nogen, der gør sådan? Det forstår jeg godt. Jeg var selv skeptisk, da en medstuderende fortalte mig om metoden i min studietid (hun havde set den i Kina og var heller ikke fan). Men tjek engang det fast fashion tøj, der hænger enten i dit eget eller en af dine veninders tøjskab. Jeg vil godt vædde på, at I kan finde mindst en ting (ofte en cardigan), hvor knapperne er syet i på den måde. Det er i hvert fald en udbredt metode i den billige ende af modeindustrien.

3… At sy knappen i på symaskinen

Problem: Hvis symaskinen syr knappen fast med kædesting, så er tråden bundet ind i sig selv på en måde, så det hele går løs, når du trækker i den ene ende. Der sker en kædereaktion, og stingene bliver trævlet op lynhurtigt.
Igen: prøv det med en af dine industrisyede cardigans eller skjorter. Det er også en svært populær metode i modeindustrien.

 

Den eneste rigtige måde at sy knapper i tøjet

Okay. Så fik vi på plads, hvordan du IKKE skal sy knapper i tøjet.

Nu vil du sikkert gerne vide, hvilken metode der så rent faktisk virker – også på lang sigt.

Den kommer her (og kan ses i videoen længere nede):

1: Du skal for det første altid sy dine knapper fast i hånden.

2: For det andet skal du vokse sytråden og lægge den dobbelt.

3: Du skal tråde de 2 løse ender ind gennem øjet i synålen, så du har en løkke i bunden. Den løkke hæfter du igennem, så tråden er godt fæstnet til stoffet inden du begynder at sy, uden det fylder en masse.

4: Du skal sy knappen i, så den har en hals, der giver plads til stoflaget med knaphullerne. Og du skal sørge for at stingene på bagsiden er samlet i samme punkt, så der kun er en lille prik synlig.

5: Du skal hæfte enten i knappens hals eller på bagsiden i det punkt, hvor knappen er syet fast.

 

sy knapper i tøjet

 

Den primære grund til, at du skal have de 2 løse ender af tråden igennem nålens øje, er ikke, at du kan hæfte i løkken, selvom det er en smart detalje. Det er mest fordi, du så kan justere længden af sytråden undervejs, når du syr.

En ægte skrædder kan du kende på de forholdsvis korte tråde. Og amatøren (eller begynderen) kan du kende på de alt for lange tråde til håndsyning. Når du syr i hånden, skal du ikke have tråden længere, end at du kan holde armene nogenlunde inde til kroppen, når du syr. Skal du i gang med for store armbevægelser, for at få tråden helt igennem stoffet, så ender du hurtigt med ondt i skulderen. Det går ikke, hvis du skal sy mange timer i hånden.

Men når du syr knapper i tøjet, kan du godt have brug for en ret lang tråd. Og den kan du så justere, ved at lave den løse ende af tråden ret lang i starten, og så lave den kortere efterhånden som tråden bliver brugt til at sy knappen fast.

 

Forskellige typer knapper

Guiden, du kan se i videoen længere nede, er taget fra online kurset Kom Godt I Gang Med At Sy. Jeg har klippet lidt i videoen, så du kun får det mest relevante i forhold til at sy knapper i tøjet. Men i online kurset er der lidt flere fif med, samt naturligvis også grundige guides til at sy knaphuller og at placere knapper og knaphuller korrekt.

I videoen viser jeg dig 2 versioner af teknikken. De passer til de 2 forskellige typer knapper, der bruges i langt det meste af det tøj, vi syr i vores del af Verden.

Knapper kommer nemlig enten med huller som de her:

sy knapper i tøjet

eller med hals som de her:

sy knapper i tøjet

 

Se i videoen hvordan du syr knapper i tøjet på den rigtige måde:

De 2 typer knapper syes i lidt forskelligt. Men det er som sagt variationer af samme teknik. Forskellen er, at du selv skal lave en hals på knappen, hvis den ikke har en i forvejen.

Se i videoen, hvordan du skal gøre. Og jeg viser dig også, hvordan du ikke skal gøre:

 

 

 

Blusen og nederdelen, jeg har på i videoen (og på billederne i dette indlæg), er begge fra online kurset Kom Godt I Gang Med At Sy.

Blusen er fra lektion 6, og her har jeg syet den med korte ærmer. I stedet for en almindelig oplægning i ærmet, har jeg syet en manchet på. Manchetten har et overfald, der er syet fast med en knap.

 

sy knapper i tøjet

 

Manchetten med overfald bliver konstrueret efter de samme principper, som du konstruerer en linning med overfald. Det lærer du i lektion 7 i online kurset. Jeg har ganske enkelt fulgt guiden fra lektion 7 og lavet en “linning” til bunden af ærmet.

Egentlig bryder jeg mig ikke om knapper uden knaphuller. Men i ærmerne her har jeg alligevel gjort en undtagelse.

Tidligere har man flittigt brugt knapper som pynt, uden nødvendigvis at sy knaphuller eller andre lukkemetoder til dem. Ifølge denne video og wikipedia blev knaphullet faktisk først opfundet langt senere end knappen. Så når jeg udelader knaphullet i min bluse, læner jeg mig lidt op ad historien.

Men den virkelige grund til, at der ikke er noget knaphul, er langt mere lavpraktisk.

Der er ikke nogen slids i ærmet, der hvor manchetten har sit overfald. Ærmet kan derfor ikke åbnes, og knappen har ingen funktion, andet end pynt. På den baggrund er et knaphul overflødigt, og risikoen for at knaphullet ville gå galt og blive grimt, var for stor til at jeg ville tage den. Et skævt knaphul her ville hive hele udtrykket af blusen ned. Og det ville jeg ikke risikere.

 

 

sy knapper i tøjet

 

Knappen, jeg har valgt, ligner en vintage knap. Om den er ægte vintage tvivler jeg nu på. Det er snarere en nyere kopi af et gammelt knapdesign.

Knappen er den sidste detalje, der enten løfter et design op eller piller det ned. Mine knapper skal helst løfte op, og det synes jeg denne knap gør så fint. Der er en knap på hvert ærme og en i nakken i toppen af slidsen, hvor blusen er lukket med en lille håndsyet trense.

 

Lær mange flere grundlæggende syteknikker

Videoen med isyning af knapper er nr. 79 i online kurset. De forrige 78 videoer (og de efterfølgende videoer naturligvis også) er alle i samme stil. Det er syteknikker, der er valgt nøje ud, så de gør det bedste for dine syprojekter og lærer dig at arbejde fornuftigt og professionelt med syteknikkerne.

Kurset giver dig den nødvendige viden og kunnen, du skal bruge, for at kunne sy tøj til dig selv. Tøj, der som minimum er på højde med det, du finder i tøjbutikkerne.

Du lærer med andre ord at sy professionelt. Og det er altså ikke mere vanskeligt, end det lyder. Teknikken fra dette blogindlæg er en af de professionelle teknikker, du bliver guidet igennem i kurset. Så hvis du kunne lide videoen her, vil du højst sandsynligt komme til at elske resten af online kurset.

Og kan du finde ud af at sy en knap i på den rigtige måde, som du kan se i videoen – ja, så kan du altså også lære alle de andre fif og teknikker, jeg har samlet til dig i kurset. Du kan starte med at læse mere (og få adgang i løbet af et par minutter) her:

 

Fortæl mig hvordan jeg bliver endnu skarpere til at sy tøj til mig selv <<

 

Slidsen midt bag i blusen er en, jeg har tilføjet. Den er ikke i mønsteret i lektion 6 i online kurset. Men det er en nem detalje at tilføje. Både til blusen, men også til andre mønstre og til dine kjoler. Jeg har lavet en guide til, hvordan du tilføjer slidsen til et mønster, så den kommer til at ligge flot ind til kroppen. Den guide finder du her<<

 

sy knapper i tøjet

 

Stofinfo:
Blusen er syet i en crepe vævning fra Citystoffer. Den er købt for længe siden, og jeg mindes ikke præcis hvad den er lavet af. Enten viscose eller uld eller en blanding af de 2.
Nederdelen er syet i bomuld købt hos Metermeter. Igen er det et stykke fra lageret, som har ligget der længe. Designet er fra franske Atelier Brunette.
Knapperne er købt hos Guldager Symaskiner.

Mønster info:
Blusen er fra lektion 6 i online kurset Kom Godt I Gang Med At Sy.
Nederdelen er en A-formet nederdel. Denne er lavet efter mønsteret i lektion 4 i online kurset Kom Godt I Gang Med At Sy, men du finder også en guide i online kurset Symønstre til Nederdele, hvis du vil lave den fra bunden efter egne mål.

FOTO:
De skønne billeder af mig er taget af Bibi Berge
www.bibiberge.dk

Læs også:

One thought on “Den eneste rigtige måde at sy knapper i tøjet på

  1. Pingback: DIY: Sy dit eget sengetøj - Kaffeogkaos.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Copy link
Powered by Social Snap