Sy en nederdel med plads til hofter og bagdel

3 af de helt store problemer med at sy en nederdel med god pasform, er at få den rigtige plads til hofter og bagdel, så nederdelen hverken bliver for løs eller for stram, at få den rigtige balance i nederdelen, så den ikke strutter bagud eller bliver skæv i bunden, og at få indsnittene placeret rigtigt i forhold til kroppen, så der ikke er små mærkelige buler i stoffet skøre steder. Alle 3 udfordringer kan du læse mere om HER<<

De 3 ting hænger ofte sammen, og den sikreste løsning på alle 3 problemer, er at lave et nederdels grundmønster, og designe sine nederdele ud fra det.

Det er en erfaring, jeg har gjort mig, efter at have tilrettet en masse nederdele på mine kursister på workshops rundt i landet. Til sidst holdt jeg simpelthen op med at tilrette nederdele, og begyndte i stedet at undervise i at konstruere grundmønstre fra bunden. Det er nemlig så enkelt, at du sagtens selv kan gøre det, hvis bare du får lidt vejledning. Så det var helt oplagt at lave et online kursus i hvordan du laver et grundmønster til nederdel, og det er blevet til det kursus, du kan læse mere om HER<<

Design dine egne symønstre og sy en nederdel med perfekt pasform

Den næste udfordring er at designe og konstruere sine egne symønstre til nederdele, efter grundmønsteret er på plads.

Det kan være lidt en mundfuld, hvis man aldrig har prøvet at lave sine egne symønstre, så derfor har jeg lavet et modul i online kurset, hvor du lærer at lave mønstre til forskellige nederdele. Et modul, der løbende bliver udvidet med nye nederdele, så du bliver ved med at få ny inspiration til at sy en nederdel, der passer lige præcis til dig.

På den måde har du en reel chance for at sy en nederdel med perfekt pasform. Det er sådan noget der bliver lovet til højre og venstre i symønstre, bøger og magasiner – perfekt pasform. Men det er ikke helt så nemt, som det lyder. Det kræver både et godt udgangspunkt, en masse øvelse og den der helt rigtige kombination af stof, design og tilretning.

Selvom perfekt pasform kræver mere end at klippe et mønster ud og sy det i stof en enkelt gang, så er det absolut opnåeligt, til trods for at det ikke sker hver gang, du sætter dig for at sy en nederdel. Det gør det heller ikke for mig, kan jeg afsløre. Men mindre kan også give gode nederdele (ofte bedre end du kan købe i butikkerne), og med et godt grundmønster er du fri for mange af de mest irriterende problemer med pasformen i en nederdel.

Du slipper for eksempel for nederdele der:

>> Sidder grimt over hoften, fordi der enten er for lidt eller for meget stof.

>> Drejer rundt, når du går, så du lige pludselig har lynlåsen på maven og lommerne på bagdelen.

>> Kravler op i taljen, og sidder der som en pølse, der nægter at komme ned på plads.

>> Tipper ud bagpå, og på ingen måde er lige i bunden, uanset hvad du gør.

>> Sidder stramt over enten maven eller bagdelen, og understreger at du er lidt større end de fleste fotomodeller lige dér.

Med andre ord, så sørger et godt grundmønster for at der er plads til hofter og bagdel. Og mave. Og hvad du ellers måtte have, der skal være plads til. Og så er resten faktisk ikke så besværligt at få finpudset.

Nederdelen på billedet her er lavet ud fra mit grundmønster. Det er ikke min perfekte nederdels model, men den er ret god. Og den sidder godt! Den hverken drejer, tipper, stritter eller laver andre unoder. Der er plads til mig i den, og det er præcis det, der skal være i en nederdel. Og skulle du tænke “gad vide hvilken størrelse Signe er på det billede?” så er svaret str. 44. Sådan cirka. Min mave er lidt større, faktisk, men det ser man ikke når tøjet er tilrettet rigtigt.

Nederdel med udvendigt læg
Foto: Bibi Berge

Symønstre, siger du. Men hvordan så med at sy en nederdel?

Ja, det kommer vi faktisk ikke ret meget ind på i kurset. For det er et kursus i at lave symønstre. Syteknikkerne kan varieres nærmest i det uendelige, og det er din opgave at kombinere stof, design og syteknikker til hver enkelt nederdel.

Men jeg vil gerne dele mine valg af syteknikker med dig til inspiration, så her får du et kig ind i en af mine nederdele fra online kurset. Det er en kort glat nederdel med et læg udvendigt, som bryder den glatte overflade. Udfordringen i konstruktionen ligger i at lave lægget i den ene side, og få indsnittet gemt under det. Det kan du lære at gøre inde i online kurset (log ind HER, hvis du allerede har adgang<<).

Lad os starte med forstykket. Det har fået et læg i den ene side, hvor indsnittet som sagt er gemt under lægget. I den anden side er nederdelen helt normal med indsnit.

Den ser ret firkantet ud, min nederdel, når den bare sådan ligger på bordet. Det er fordi jeg er ret firkantet. Der er ikke så pokkers stor forskel på min taljevidde og min hoftevidde, så det bliver kun til en lille kurve på sidesømmen.

Men fordi nederdelen er lavet over mit grundmønster, som er bygget op over min hoftevidde, har den en (næsten) perfekt pasform med kun nogle få tilretninger i stoffet. Og med den rigtige styling, som fx. den åbne jakke på billedet længere oppe, så ser man slet ikke at min talje er næsten ikke-eksisterende.

Nederdel med udvendigt læg

 

Lægget foran går fra taljen til bunden og det er syet på retten, så det er udvendigt når det er færdigt. Der er en billedguide til at sy både indsnittet inde bag ved lægget, og selve lægget, i online kurset.

Nederdel med udvendigt læg

 

Vælger du at sy knapper i dit læg som pynt, som jeg har gjort på denne nederdel, så skal du lave læg bredden efter knappernes diameter. Lægget skal være dobbelt så bredt som knappen, og knappen skal placeres i midten af lægget – så  kommer det til at “se godt ud” ud fra en klassisk designteoretisk betragtning af hvad der er pænt at se på.

Nederdel med udvendigt læg

 

På bagstykket er der en søm midt bag. Taljen er sænket lidt og længden er kortet af, men ellers er der ikke lavet ændringer fra grundmøsnteret. Så denne nederdel har præcis samme gode pasform som mit grundmønster, men med et helt andet stilmæssigt udtryk, bare ved de få ændringer i mønsteret.

Og det er netop det, et grundmønster kan: bruges til vidt forskellige designs, uden at man skal starte forfra med pasformen hver gang.

Nederdel med udvendigt læg

 

I det her stof, som er en bomulds batist fra MeterMeter, har jeg valgt at sy en usynlig lynlås midt bag. Det er min favorit lynlås, og jeg syr den så ofte det giver mening, men faktisk er det her stof så tilpas forvirernde i designet, at du kan sy næsten hvilken som helst lynlås, og så vil den være tæt på usynlig. Mangler du inspiration til at sy og vælge forskellige lynlåse, så er der et helt online kursus kun med syteknikker med lynlåse lige HER<<

Nederdel med udvendigt læg

 

Indvendig har nederdelen en belægning og et foer. Foret er klippet lidt større end nederdelen – ca. 3mm i hver søm – for at give plads til bevægelse. Grunden er, at foerstof er mere skrøbeligt end det meste stof, man bruger til tøj, og derfor går det hurtigere i stykker i sømmene. For at undgå det, laver man foret større, så der ikke er så meget pres på sømmene.

Foret er syet på belægningen, som derefter er syet i nederdelen ret mod ret, vendt ind mod vrangen og holdt på plads af en pyntestikning i taljen.

Nederdel med udvendigt læg

 

Øverst ved lynlåsen har jeg syet en hægte fast på nederdelens inderside. Den sikrer at nederdelen ikke går op af sig selv, og hjælper med at holde lynlåsen stærk i mange år.

Nederdel med udvendigt læg

 

Indsnit syr man ikke i foer, hvis man kan slippe for det. I stedet folder man det ekstra stof som et lille læg, så det passer til belægningen, men giver bare en lille snert af ekstra bevægelighed til foret.

Nederdel med udvendigt læg

 

Det her er nogle af de syteknikker jeg har valgt til denne nederdel. I noget andet stof vil jeg vælge andre teknikker, selvom jeg bruger det samme mønster. Og så vil jeg få en anden nederdel, men stadig med den samme gode pasform.

Få plads til hofter og bagdel i dine egne nederdele

Hvis du har læst med hele vejen herned, så er du ikke længere i tvivl om, at et grundmønster til nederdel er den sikreste vej til en god pasform i alle dine nederdele. Men Sådan et gundmønster er ikke en hurtig løsning. Du får ikke den perfekte nederdel i første forsøg, og det er en proces, der tager mere end en enkelt eftermiddag at gå igennem.

Det er til gengæld en langsigtet løsning, der giver bedre resultater på sigt, når du bliver rigtig dygtig til at bruge dit grundmønster og udvikle de designs, der passer til dig. Og jeg holder dig i hånden, så længe du har brug for, med nye designs i online kurset og inspiration til syteknikkerne her på bloggen.

Du kan læse mere om online kurset HER<< og være i gang med dit grundmønster om et par minutter.

 

 

 

Læs også:

2 thoughts on “Sy en nederdel med plads til hofter og bagdel

  1. Hanne Kallestrup says:

    Hej Signe, jeg går på sykursus og har gjort det i mere end 35 år, men har stadig et problem med linningen på mine nederdele som bukker og kravler op, og enden på visen er at linningen bliver erstattet med en bred elastik. Mit spørgsmål er nu, finder jeg løsningen i bogen om nederdele eller på dit nederdelskursus ? Skal dog sige at jeg vil være trofast overfor min underviser indtil hun stopper med at arbejde, men da hun er godt oppe i alderen kan det ske når som helst. Iøvrigt tusind tak for muligheden for at læse og følge dine videoer.
    Iøvrigt er jeg en str. 36-38 med kort både over-og underkrop og ikke ret lange ben, jeg er kun 156 cm høj. Disse oplysninger for at du måske kan give mig det rigtige råd. Vh Hanne

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Hej Hanne
      Det lyder som om der er noget med din krop og standardmønstre, der ikke helt passer sammen, så jeg tror du vil få mest ud af online kurset i nederdele i første omgang. Der lærer du nemlig at lave et grundmønster fra bunden. Når du finder ud af, hvad der skal til, for at få nederdelene til at sidde som de skal, kan du bedre tilrette standardmønstre til at passe dig, og så vil Sy Nederdele bogen være super. Den er nu også god bare som opslagsbog til syvejledninger 😉
      Kh
      Signe / Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap