Tilskæring – sådan klipper du en kjole, selvom du ikke har stof nok

Tilskæring er helt oprindeligt kunsten at tilskære stoffet – altså at klippe mønsterdelene ud i stof. I dag dækker ordet tilskæring også over mønsterkonstruktion, som er kunsten at lave de symønstre, stoffet klippes efter.

I det her blogindlæg skal vi se på tilskæring i ordets oprindelige betydning. Vi dykker ned i hvordan du kan klippe dit mønster i stoffet – når der vel at mærke ikke er stof nok.

Der skal nok være nogen, der altid har stof nok. Men de fleste af os kommer ud for et (eller flere) af de her 3 scenarier undervejs i vores syning:

“Der er ikke stof nok” scenarie nr. 1
Du har forelsket dig i noget stof, men ved ikke hvad du vil lave af det. Du køber noget. Og finder senere ud af at det havde været smart med en halv meter mere.

“Der er ikke stof nok” scenarie nr. 2
Du køber stof til et helt bestemt projekt, men så ombestemmer du dig, og vil hellere lave noget andet af stoffet. Problemet er bare, at der ikke er nok til det nye projekt.

“Der er ikke stof nok” scenarie nr. 3
Du har et mønster, køber stof efter det, men når du har tilrettet pasformen og designet i en prøvemodel, holder den oprindelige udregning af stof ikke længere.

Her ville nogen måske bare købe noget mere stof. Det gør jeg også selv nogle gange. Men andre gang er stoffet udsolgt. Og det hænder også at tiden spiller ind, og jeg ikke har tid til at ræse af sted til stofbutikken efter en ny omgang stof.

Men bare fordi der ikke er stof nok til at følge de normale spilleregler for tilskæring, betyder det ikke at projektet er dødt før start. Der er flere muligheder for at gå på kompromis med nogle af de mere bøjelige regler, og alligevel få et godt syprojekt ud af stoffet.

Sådan et syprojekt, begået på kompromiser, skal vi se på i dag. Denne jerseykjole har nemlig været igennem en del overvejelser, før saksen blev sat i stoffet. Det var scenarie nr. 2, der var på spil, kan jeg afsløre.

tilskæring af kjole

Tilskæring og de ufravigelige regler

Der er naturligvis nogle regler indenfor tilskæring, der er absolut ufravigelige. En af dem er trådretningen. Den SKAL være enten på langs, på tværs eller på skrå i stoffet.

En anden regel, som jeg meget sjældent kan få mig selv til at bryde med, er reglen om at printet eller vævet mønster i stoffet, der har en retning, skal vende samme vej på alle mønsterdele. Det betyder, at hvis du har et print – for eksempel med pile, der alle sammen peger i samme retning – så skal pilene enten pege op på alle mønsterdele eller pege ned på alle mønsterdele.

Det giver nogle begrænsninger i tilskæringen. Det betyder nemlig at alle mønsterdele skal vende samme vej. Og når du også skal tage højde for trådretningen, kan det give en hel del spildstof. Men hvis du vil have brugbart tøj ud af det, er det altså bare sådan, det er.

Er der ikke retning på mønsteret i stoffet (fx. hvis det er ensfarvet), kan du spare noget stof ved at vende mønsterdelene hver sin vej. Det er sådan man oftest gør under tilskæring af stoffet.

De 2 regler i kombination gav mig en udfordring med dette stof. Jeg havde nemlig kun købt 1½ meter til en bluse med flagermusærmer. Inden jeg fik den klippet, fandt jeg ud af at det ville være ret smukt som en kjole. Stadig med flagermusærmer, naturligvis.

tilskæring af kjole

Det kunne faktisk fint have ladet sig gøre at have kjolen på de 1½ meter stof, hvis ellers stoffet havde været uden retning. Men de printede guld glimmer vinger (eller hvad det nu er), peger alle sammen i samme retning.

Så ved at følge normal procedure for tilskæring, ville jeg få en forside og en bagside af kjolen, der var markant forskellige. Og det går altså ikke, synes jeg.

Gå på kompromis i din tilskæring – sådan kan du gøre

Så jeg måtte i gang med at være kreativ med min tilskæring. Heldigvis har jeg prøvet det en del gange før, så jeg havde et par ideer til hvordan det alligevel kunne lykkes mig at klippe kjolen. Vel at mærke uden at gå på kompromis med de ufravigelige regler. Det er en ret puslespils-agtig proces, og du kan se den i videoen:

Jeg endte altså med at vende stoffet, så jeg følger trådretningen på tværs i stedet for på langs. Det er normalt noget man bedst slipper af sted med i lærredsvævet stof, hvor de 2 retninger er ens. I jersey, som kjolen er syet i, er det generelt noget juks. Men fordi kjolen her har flagermusærmer, og derfor er stor og løs i overdelen, går det faktisk helt fint.

Og så kan det lade sig gøre, at vende mønsterdelene hver sin vej. Og dermed have hele kjolen på det stof, jeg havde købt.

tilskæring af kjole

I det her print kunne det lade sig gøre at bruge trådretningen på tværs, fordi der kom nogle ret fine linjer i printet, når det bliver vendt. Har man ikke set stoffet på forhånd, kan man faktisk ikke se at printet er designet til at vende anderledes.

Når du tilskærer printet stof, så husk også at tjekke op på hvor du får placeret midt for linjen. Her her jeg valgt overgangen, hvor “vingerne” i printet skifter mellem at pege op og ned. Det giver en markant linje midt for, som skaber symmetri i kjolen.

tilskæring af kjole

Og forskellen på forstykket og bagstykket er så lille, at den næsten er usynlig. Sømmen midt bag gemmer sig også  meget bedre end jeg havde regnet med.

tilskæring af kjole

Få det bedste frem i dine syprojekter

Når nu jeg har brugt så meget tid på tilskæring, så skal kjolen altså også sidde perfekt. Og nej, jeg syede ikke en prøvemodel i denne omgang. Designet er fra online kurset i levende stof, og de mønstre har jeg arbejdet rigtig meget med dette efterår. Så jeg følte, at jeg kendte mønsteret godt nok til at klippe stoffet uden en prøvemodel.

Men jeg ville gerne have kjolen lidt løsere i overdelen, end vi har designet den til i kurset. Stoffet er nemlig lidt stift pga. printet, så det falder ikke helt så tungt og blødt, som mønsteret er designet til. Derfor har jeg lavet mønsteret efter den løse af de 3 pasformer, der er med i online kurset. Designet er ellers oprindeligt lavet til den tætte pasform. Så det krævede lidt tilretning, inden designet og pasformen spillede helt sammen.

I første omgang fulgte jeg vejledningen fra online kurset til punkt og prikke – blot i den lidt løsere pasform. Så prøvede jeg kjolen, for at finde ud af, hvor meget jeg skulle have af i bunden, for at få kjolen til at sidde tæt om numsen.

Det var ret meget, faktisk.

I første omgang var det 10 cm i bunden og 8 cm ved hoftevidden, jeg skulle have af. Det riede jeg med lange sting på symaskinen, så jeg havde mulighed for at teste tilretningen, før den blev permanent. Jeg har syet ri-stingene langs kridtstregerne. I begge sider, naturligvis.

tilskæring af kjole

Anden prøvning afslørede at underdelen var blevet lige rigeligt stram. Det har ret sandsynligt noget at gøre med, at jeg har klippet efter trådretningen på tværs. Havde jeg klippet jerseyen normalt, kan det være jeg skulle have lidt mere af, for at få en god pasform. Det kan ikke rigtig betale sig at prøve at regne sig frem til de ting. Det sikreste – og absolut hurtigste – er at ri de syninger, du tror er de rigtige, og prøve tøjet undervejs.

I denne kjole valgte jeg at overlocke det overskydende stof af, så sømmen ligger ca. 1cm fra min riede søm. Det giver ca. 4cm ekstra stof i alt rundt om kroppen, og det vurderede jeg til at være nok. Så kunne jeg pille ristingene ud, og kjolen passede som jeg ville have den til.

Har du ikke helt så meget erfaring med det mønster, du arbejder med, vil det være en god idé at ri endnu engang, pille de gamle risting ud og prøve kjolen igen. Så kan du stadig lave det om, hvis du ikke rammer helt rigtigt. Og først når du er helt sikker på pasformen, syr du den endelige søm.

På billedet er sømmen syet, men ristingene er stadig i stoffet. De skal ud – der skal ikke være både en syning og en 4-trådet overlocksøm.

tilskæring af kjole

Designet til denne jerseykjole er som sagt fra online kurset om syning i levende stof. Det er design nr. 4, som har de her skønne stropper over ryggen. Det er en nem måde at lave en opsigtsvækkende detalje, og metoden kan bruges både i strikket og vævet stof. Stropperne kan også placeres på andre måde, og du kan have flere eller færre stropper. Det er en oplagt detalje til at sætte dit eget personlige præg på et design.

Stropperne er syet på overlockeren, og den teknik er vist i jersey i online kurset om syning i levende stof.

Placeringen af stropperne skal – ligesom pasformen – tilpasses den enkelte. Derfor må du sætte dem på med nåle til at starte med og prøve kjolen igen. Du kan enten få hjælp til at finjustere placeringen af stropperne, eller du kan flytte dem lidt og prøve igen. Og igen.

Når du er helt tilfreds kan du sy dem fast. I online kurset er der naturligvis en guide til at sy dem fast så de bliver siddende, men ikke fylder unødigt meget på indersiden af kjolen.

tilskæring af kjole

Jeg er ret begejstret for min nye kjole, og glæder mig allerede til at sy flere. De næste versioner af kjolen skal være i modal jersey og viscose jersey, som jeg forventer vil falde blødere end det lidt stive guldprint. Jeg skal bare lige have fundet de rette kvaliteter, farver og prints.

Det fede ved at bruge tid på at udvikle mønstre og designs, der passer perfekt, er at man så ret nemt kan sy de næste versioner af samme kjole. Med få ændringer i detaljer og syteknikker, og med variationer i stofvalget, bliver garderoben hurtigt alsidig og spændende. Uden at du skal starte forfra med langvarige tilretninger og prøvemodeller hver gang.

Mønstrene med flagermusærmer er nemme at gå til. De kræver ikke så meget tilretning som mere tætsiddende modeller. Til gengæld kræver de en del stof. Og ofte lidt ekstra koncentration under tilskæringen. Men nu har du set hvordan du kan komme omkring nogle af de udfordringer, der kan være med stofmængde og tilskæring.

Så du mangler bare at få lavet dit eget mønster til en kjole med flagermusærmer, og finde et par meter stof frem fra hylderne. Så har du også snart en ny yndling i garderoben – og mulighed for ret nemt at sy endnu flere velsiddende kjoler.

Få en plads på online kurset og lær at lave mønstre til bluser og kjoler i levende stof –  med flagermusærmer og fede designdetaljer. <<

 

Stofinfo: Det printede stof er mærket med “Tiltro til tekstiler” (Øko-tex – dvs. fri for skadelig kemi i det færdige stof), og er købt hos www.stofshop.dk.

Foto: modelfotos af mig er taget af Bibi berge – www.bibiberge.dk

 

Læs også:

1 thoughts on “Tilskæring – sådan klipper du en kjole, selvom du ikke har stof nok

  1. Karen says:

    Hej Signe.
    Kjolen er rigtig flot, og I klæder hinanden godt. Tak for god information, som altid. Jeg glæder mig til at komme igang med dit kursus.
    Hilsen
    Karen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap