Sy selv – Sådan lærer du at sy selv

Det er en fornøjelse at kunne sy selv.

Selv at kunne bestemme, hvordan tøjet skal se ud. Selv at kunne vælge hvilket stof det skal syes i, hvilke farver det skal have og hvor langt og stort, det skal være.

Men hvis du for alvor vil have succes med at sy selv og blive glad for det tøj, du syr, så er der nogle grundlæggende ting, der er gode at have styr på. I dette blogindlæg kan du få kickstartet din syrejse med de første 5 trin til at få succes med din syning.

Guide til at sy selv – sådan gør du i 5 trin

Syning er en proces, det kan tage årevis at lære og mestre til perfektion. Men heldigvis er syning også en hobby, hvor du ret hurtigt kan producere tøj i rimelig kvalitet, du kan bruge i din hverdag. Der er meget at lære, så når du mestrer de første teknikker og modeller, har du alle muligheder for at blive ved med at udvikle dig, hvis du har lyst til det.

Syning er rimelig taknemmeligt forstået på den måde, at selv fagligt dårlige løsninger faktisk kan fungere i praksis. Du kan vælge at jukse og sjusse dig igennem syprocesserne og alligevel få syet noget tøj, du kan bruge. Det håber vi nu ikke, du vælger. For syningen kan så meget mere end hvad de fleste kan sjuske sig til. Hvis du lærer ganske få principper og teknikker, kan du skabe godt tøj på et højt fagligt niveau, uden at bruge årtier på at lære at sy eller endda tage en uddannelse.

Her hos Skaberlyst har vi specialiseret os i at lære synørder at sy på et højt fagligt niveau på rekordtid. Med vores online grundkursus Kom Godt I Gang Med At Sy kan du på 1-2 år lære lige så meget som man tidligere lærte på 20+ år på et traditionelt sykursus. Men inden du springer ud i et større kursus, så læs guiden her igennem. Den forbereder dig på hvad du kan se frem til på starten af din syrejse.

 

Sy selv trin 1 – Hvorfor vil du gerne sy selv?

Inden du går i gang med at anskaffe dig en masse udstyr og købe dig fattig i stof, kan det være en god idé at tænke over, hvorfor du gerne vil sy selv. Det kan hjælpe dig med at træffe bedre valg omkring det udstyr, du skal have anskaffet dig, og hvilke symønstre og stof, du skal kigge efter.

Vil du sy selv fordi:

* Du ikke kan finde noget tøj i tøjbutikkerne, du kan lide?
* Du er blevet træt af dårlige pasformer i tøjet, og vil prøve om du kan gøre det bedre selv? (det kan du  – med øvelse og god vejledning).
* Du er optaget af bæredygtighed og vil gerne tættere på dit tøj ved at sy det selv?
* Du vil gerne sikre dig at dit tøj er syet i gode kvaliteter og designet til at blive brugt til netop det, du bruger det til?
* Du har lyst til at kunne sy lidt om i det tøj, du køber, så det kommer til at passe dig bedre?
* Du går med en designerdrøm og vil gerne leve af at sy for andre?
* Du gerne vil sy dit eget tøj fra bunden, fordi det bare er mega sejt at kunne det?
* Eller noget helt andet….

Tag et stykke papir frem og skriv alle de grunde til at sy selv, du kan komme i tanke om. Det kan være en god motivation til de dage, hvor sømmene driller og stoffet ikke vil som du havde tænkt. De dage slipper du nemlig ikke for, men hvis du griber syningen an på en god måde, behøver du ikke have ret mange af dem.

Tidligere var en udbredt (og god) grund til at sy selv, at spare penge på tøj. Men det var før fast fashion og det meget billige modetøj, der produceres alt for meget af i dag. Selv hvis du går efter laveste kvalitet, når du køber stof, kan det være svært at konkurere på prisen med tøj fra supermarkeder og store modekoncerner, når du syr selv. Vores erfaring siger at “billigst muligt” modellen bliver dyr i sidste ende, fordi tøjet bliver slidt efter meget kort tids brug. Eller simpelthen ender i skraldespanden inden det er syet færdigt, fordi det billige stof er for besværligt at sy i, og man giver op undervejs.

Det er både spild af ressourcer og skidt for din selvtillid.

Hos Skaberlyst er vi store fortalere for at sy til dig selv i så høj en kvalitet som muligt. Det gælder både valg af stof, symønstre og syteknikker. Brug tid på at sy netop det tøj, du drømmer om at bruge hele tiden – og brug det. Sy det, så det kan holde længe, så får du mest ud af dine penge og din tid bag symaskinen. Vi kan hjælpe dig hele vejen igennem processen fra dine første sting på symaskinen til du står med en skræddersyet garderobe.

Kvalitet tager tid at lære. Og det er ikke lige sjovt at lære hele tiden. Men hvis du har en god motivation fra starten og et klart mål med din syning, så bliver det nemmere at bevare motivationen og nå i mål. Nyd den tid, du bruger ved symaskinen og giv dig selv lov til at bruge tiden på at lære at sy. Så kommer du hurtigst i mål med dine sydrømme.

Nogle af de sydrømme, der er gået i opfyldelse for vores nuværende og tidligere kursister kan du se i galleriet HER.

På syværkstedet syr vi også en hel del til os selv, som fx tøjet du kan se på billedet herunder. Vi er, fra højre mod venstre: Josephine (underviser og mønsterkonstruktør), Signe (skrædder og indehaver) og Ninna (kontorassistent og webshop-ansvarlig). Sammen med Bente (kundeservice) og Sabine (underviser) udgør vi Team Skaberlyst, og vi er klar til at lære dig at sy selv.

 

Skaberlyst Syværksted

 

 

Sy selv trin 2: Symaskinen

Noget af det første, du skal have styr på når du kaster dig ud i at sy selv, er at anskaffe dig en symaskine. Men hvilken symaskine skal du vælge? Den billige fra supermarkedet til 500 kr. eller den store broderimaskine til 20.000 som du har set gode anmeldelser af på nettet?

Svaret er enkelt: ingen af dem.

Du skal vælge en solid maskine med en god motor og ikke alt for mange indstillinger. Det eneste du har brug for er, at den kan sy ligeud, bakke og sy zigzag. Så kan du sy næsten alt tøj. Det kan være en fordel med funktioner som automatisk knaphul, automatisk nåletråder og indstilling af nåleposition, men det er ikke et must for at få et godt resultat med at sy selv.

Symaskinemodeller skifter løbende, og hos Skaberlyst holder vi os ærlig talt ikke opdateret omkring nye modeller. Derfor anbefaler vi at du går til en symaskineforhandler og prøver forskellige modeller og prisklasser af symaskiner. På Syværkstedet bruger vi Guldager Symaskiner i Århus, som vi varmt kan anbefale at besøge, hvis du er i nærheden. Men der er symaskinebutikker flere steder i landet, så du kan altid undersøge hvad der er af muligheder i dit lokalområde.

Som helt ny synørd kan det være svært at vide, hvad dine behov er i forhold til en symaskine. Start derfor stille ud med en mindre model. Du kan opgradere senere, hvis du får behov for det. Måske får du aldrig behov for en stor og dyr symaskine. På syværkstedet har vi udelukkende små og forholdsvis billige (under 5000 kr.) symaskiner fra Brother. Vi har modellerne Innovis 15 og A16. Du kan læse mere om symaskiner HER og HER.

 

symaskine brother nv15

 

 

Sy selv trin 3: Materialer og arbejdsredskaber

Når symaskinen er på plads, skal du have fat i stof og sygrej.

Igen er vi store fortalere for kvalitet, men i starten kan du sagtens nøjes med noget, der ikke er “top of the pops”. Øv dig hellere i stof til 50 kr. meteren end i dyre stoffer til 450 kr. meteren (eller mere), så er det knap så ærgerligt, hvis syprojekterne ikke lykkes helt i starten.

Stof behøver ikke være dyrt for at være godt, så du kan sagtens sy nogle skønne og holdbare projekter uden at blive ruineret i stofbutikken. Omvendt kan stof også være virkelig ringe, næsten uanset prisen. Hvad for noget stof, der passer bedst ind i din garerobe er en erfaring, du bygger op over tid.

Når du starter din syrejse er det en god idé at sy i vævet stof. Med det vævede stof får du fra starten en god fornemmelse af syteknikerne og alle processerne i syningen. I Danmark har det i en årrække været populært at sy i jersey som begynder, fordi stoffet strækker sig og er nemmere at få til at passe til kroppen i tætsiddende designs. Men det er markant sværere at sy i, og der er grænser for hvad man kan med det strikkede stof, når man er helt ny i at sy selv. Der findes mange gode symønstre til vævet stof som er begyndervenlige. Det svære ved vævet stof er tilretningen i meget figursyede og tætsidende modeller, så start med symønstre, der ikke er figursyede.

Vælg som udgangspukt altid stof der føles rart at have mod huden. Gå i starten efter stof som bomuldslærred, viscose eller hør, der er nemt at håndtere. Der må godt være lidt stræk (elastan) i stoffet, så længe det er vævet. Strækket giver øget bevægelighed i det færdige tøj, hvilket er en fordel, når du ikke er trænet i at tilrette pasformen endnu. Spørg efter begyndervenligt vævet stof i stofbutikken.

Der er rigtig mange små stofbutikker rundt i landet, og hvis du har en lokal stofbutik, så brug den alt hvad du kan! Stof ses bedst med fingrene, og de fysiske butikker er afhængige at at der kommer kunder i butikken. Så det er ganske enkelt: hvis du vil have mulighed for at gå ind i en fysisk stofbutik og mærke på stoffet, før du køber det, så er det netop det, du skal gøre. Når det er sagt, så er der også rigtig mange online stofbutikker.

Der findes som sagt virkelig mange stofbutikker rundt i landet. Vores favoritter på syværkstedet er:

Metermeter

Stofshop

FabricMinds

Citystoffer

 

Udover stof skal du også bruge:

* En skarp stofsaks. Og en anden saks til mønsterpapir. Papir sløver en saks meget hurtigt, og der er ikke ret mange ting i verden, der er mere irriterende, end at klippe stof med en sløv saks. Eller mere ødelæggende for lysten til at sy. Helt seriøst. Vi foretrækker at klippe med KAI Professionel sakse (7000 serien), da det er en virkelig god saks der ikke vejer for meget. Det er en af de dyreste sakse, du kan finde på markedet, og mindre kan bestemt sagtens gøre det i starten. Det tyske mærke Paul laver nogle rigtig gode sakse til en markant lavere pris og Fiskars er også et klassisk valg. Brug penge på at købe en god stofsaks og køb en billig til papir i et supermarked eller hos boghandleren.

* Symaskine nåle. Vælg universal nåle til vævet stof og ball point nåle til strikket stof. Det står på æskerne, hvad det er. Nåle findes i forskellige størrelser. Vælg str. 80 i starten, så kommer du rigtig langt. Du kan købe symaskinenåle i vores webshop HER.

* Sytråd. Almindelig sytråd er lavet af polyester og passer til str. 80 nålene. Kan du ikke finde en perfekt farve sytråd til stoffet, så vælg tråden en tone mørkere. Det bliver mest usynligt i det færdige tøj. Vælg tråd af god kvalitet, helst fra et af de store mærker Güttermann eller Amann. Så er du sikker på at tråden er god.

* Knappenåle. Køb gode knappenåle i stofbutikken. Man kan tit få billige nåle i supermerkeder eller på nettet, men de er for tykke og ofte ikke spidse nok i bunden. Vi har tit set stof blive ødelagt af billige knappenåle, og det er bare ikke de 20-30 kr., du kan spare, værd. Knappenåle til opslagstavlen er for korte til syning, så du kan heller ikke bruge de nåle, du kan købe hos boghandleren. Der findes forskellige typer knappenåle, der er gode til forskellige ting. Som helt ny synørd er knappenåle med glashoved et godt sted at starte. Det kan fx være disse knappenåle, som vi sælger i vores webshop.

* Målebånd og linealer. Du skal bruge målebåndet til at tjekke mønsteret og din størrelse, og linealerne til at tegne linjerne fra symønsteret korrekt af. Skæve linjer i dit mønster giver ofte skæve sømme. På syværkstedet bruger vi mest den lineal, der hedder “Patternmaker ruler”. Den er god til mønsterkonstruktion fordi den har både en lige og en buet side og har mange hjælpelinjer. Du kan købe den HER.
Målebåndet skal være en god kvalitet. De billige fra ting-og-sager butikker eller supermarkeder kan være så fleksible, at du kan strække dem længere, og det fungerer ikke til syning (eller til at måle noget i det hele taget). Du kan købe gode målebånd HER.

 

 

skaberlyst stof sykursus

 

 

Sy selv trin 4 – Symønstre

En af nøglerne til succes med at sy selv er et godt symønster.

I starten anbefaler vi at du  bruger de symønstre, du kan købe, og bruger lidt tid på at lære, hvordan du skal bruge dem. En mere grundig vejledning til symønstre finder du i vores online kursus Kom Godt I Gang Med At Sy. Her får du hovedpunkterne:

* Vælg den rigtige størrelse
Mål dit bryst-, talje- og hoftemål, og find den størrelse på mønsteret, der er tættest på dine mål. Du vil garanteret opdage, at der ikke er nogen størrelser, der passer perfekt. Det er helt normalt, og betyder bare at du er unik lige som alle os andre.

Vælg efter dit brystmål til kjoler og overdele, og ret talje og hofte til. Så slipper du for komplicerde tilretninger omkring barmen. Til nederdele og bukser vælger du efter hoftemålet og retter taljen til, hvis det er nødvendigt.

* Tegn mønsterdelene af
De fleste symønstre er “multi size”. Dvs. at der er flere størrelser på samme mønsterark. Ofte ligger mønsterdelene ind over hinanden, og derfor skal du tegne dem over på mønsterpapir, inden du klipper dem ud. Klipper du i mønsterarket, risikerer du at klippe nogle af mønsterdelene over, og så er du på den. Selv hvis mønsterdelene ikke ligger ind over hinanden anbefaler vi at du tegner dem af. Dels er mønsterpapiret nemmere at arbejde med på stoffet, og dels bevarer du det originale mønster, så du kan vende tilbage og se om du har lavet en fejl, hvis resultatet ikke bliver som forventet. Du bevarer også muligheden for at kunne tegne mønsteret af i en anden størrelse.

* HUSK trådretningen
Den absolut vigtigste linje at få tegnet med fra dit mønsterark er trådretningen. Det er en lang linje med en pil enten i den ene eller begge ender. Når du placerer mønsterdelene på stoffet, skal trådretnings linjen være parallel med kanten af stoffet. I denne video fra onlinekurset Kom Godt I Gang Med At Sy kan du se, hvordan du kan sikre dig at dine mønsterdele ligger korrekt på stoffet:

 

 

 

 

Sy selv trin 5 – Sømme og syteknikker

Uanset om du vil lære at sy selv for at kunne reparere dit tøj, når det går i stykker, eller om du gerne vil kunne sy tøj til dig selv fra bunden, skal du have styr på nogle syteknikker.

Der findes 5 syteknikker, alle burde lære som det første, når de begynder at sy. Men mange kender dem stadig ikke efter mange år. Vi har samlet dem i en lille e-bog til dig, så du kan gå den korteste vej til vellykkede syprojekter.

De 5 syteknikker er måske nok nemme, men de kommer til at gøre en verden til forskel for din syning. Vi sender e-bogen 5 Nemme Syteknikker til dig, når du tilmelder dig Skaberlysts nyhedsbrev om syning og mønsterkonstruktion. Derefter skriver vi til dig (næsten) hver uge med inspiration og masser af helt konkrete teknikker til at løfte din syning op på et højere niveau. Kort sagt: alt hvad du har brug for at vide for at sy dit eget yndlingstøj.

Som nyhedsbrevs-synørd er du også blandt de første, der får besked, når vi udgiver nyt eller har tilbud på kurser, der gør dig (endnu) bedre til at sy. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Du kan få ebogen tilsendt på mail ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev på DENNE SIDE.

 

5 nemme syteknikker_ebog_forside

 

 

En anden god måde at lære syteknikker på er at tage et sykursus, enten “live” eller online.

Her har vores online grundkursus i syning vist sig at være en virkelig god hjælp, hvis du gerne vil lære syningen ordentligt – og hurtigt.

Ved at fokusere på de vigtigste principper i syprocesserne får du lynhurtigt en god portion rutine og sikkerhed i at bruge syteknikkerne. Vi giver dig forståelsen for syprocesserne og for de elementer, der udgør det færdige tøj. Derefter er det op til dig selv at bruge din viden, så du får syet netop det tøj, du drømmer om.

 

 

Sy selv – Det skal du gøre nu

Er du klar til at starte din syrejse?

Start med at tilmelde dig nyhedsbrevet og lær de 5 nemme syteknikker.

Derefter kan du fortsætte rejsen i vores online grundkursus, som du kan få adgang til her:

Kom godt igang med at sy

 

Oprindeligt blogindlæg fra januar 2014.
Opdateret og genudgivet april 2022.

Læs også:

15 thoughts on “Sy selv – Sådan lærer du at sy selv

 1. Peter Skafte says:

  Fed side med guide til nybegyndere, det er jeg så ikke helt, har syet i 50 år. Så rigtige ting du skriver.
  Venlig hilsen
  Peter

 2. Louise says:

  Tak for en dejlig blog 🙂

  Jeg har et spørgsmål. Jeg forstår simpelthen ikke, hvordan jeg syr bukser. Bag er længere end foran, så hvordan i alverden skal de to dele sys sammen? Jeg har engang syet et par bukser, men det har min ammehjerne vist glemt alt om. Jeg ved, at årsagen til, at bag er længere er pga. numsen, men forstår stadig ikke, hvordan jeg skal sy for og bag sammen, når bag er meget, meget længere end for.
  Jeg er gået i gang med at sy et par pludderbukser til min dreng fra Onion, men jeg forstår simpelthen ikke, hvordan jeg skal samle for og bag, suk. Og tiden går med frustrationer,så jeg ved ikke engang, om han kan nå at passe dem, når jeg forhåbentlig bliver færdig en dag.. kan du hjælpe?

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Louise
   Du skal ikke sy forbuks og bagbuks sammen i skridtsømmen, hvis det er det, du tænker på. Sy de 2 ben hver for sig, læg dem ind i hinanden og sy skridtsømmen til sidst.
   Der kommer bukser med i opdateringen af begynderkurset “Kom Godt I Gang Med At Sy”, som er klar i løbet af december. Der kan du se en fuld vejledning til at sy bukser. Hvis du allerede har adgang til kurset, kommer opdateringen automatisk til dig 🙂
   Kh
   Signe / Skaberlyst

 3. Merete Aalborg says:

  Hej
  Jeg har to veninder, der lige har fået/snart skal have baby.. De er begge to piger, der holder meget af at putte under nogle dejlige tæpper…
  Derfor kunne jeg godt tænke mig at lave en hyggelig “ammejakke” af nogle super lækre plaider jeg har købt… En jakke, hvor mor sidder med jakken på og putter med baby og er dejlig varm når hun ammer.
  I første omgang tænkte jeg, at det jo ikke kunne være så svært, at folde det på midten, sy det sammen i kanten med hul til armene, klippe op i midten foran og sy kant på. Lave bindebælte så den kan slås om…
  men inden jeg er kommet i gang, synes jeg næsten, at det kommer til at virke som om det bliver cirkustelt-agtigt….
  Har du nogle gode råd/mønster til, hvordan jeg kan lave sådanne jakker ud af de plaider jeg har købt??
  De skal gerne bruges til julegave….
  På forhånd tak for svar
  Mange hilsner
  Merete

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Merete
   Jeg sælger desværre ikke mønstre, og lige den type ammejakke, du har i tankerne, ved jeg ikke engang hvor jeg skal sende dig hen for at finde.
   Prøv evt. at spørge i nogle af sygrupperne på Facebook. Der er en gruppe, der hedder “Symødre – sy selv tøj til børnene”, hvor nogen måske kunne have et godt bud 🙂
   Kh
   Signe / Skaberlyst

 4. Christina Christensen says:

  Hej. Jeg har netop fået en symaskine og er helt ny. Jeg ved intet 😉 Ikke engang hvor der skal tråd på og hvordan maskine trådes – altså totalt ny 🙂 Men jeg vil gerne igang. Og syntes jeg så du havde nogle onlinekurser, men når jeg trykker på link, ender jeg på hov side 🙂 Hvor vil du anbefale jeg starter?
  Mvh Christina

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Christina
   Der er gået koks i kursusbeskrivelsen i en hjemmeside-opdatering, og jeg er i fuld gang med at opdatere online kurset pt, så derfor har jeg valgt at vente med at lave en ny beskrivelse, til kursus-opdateringen er klar. Så kursusbeskrivelsen giver en “hov” side (og der er dælme mange links til den – jeg har ikke fundet alle endnu), men du kan stadig få adgang til kurset. Brug linket her: https://skaberlyst.simplero.com/purchase/22671-Kom-Godt-I-Gang-Med-At-Sy
   Når opdateringen er færdig, får du også automatisk adgang til den.
   Det er det bedste sted at starte – der får du styr på alt det grundlæggende, og så er du rigtig godt fra start med at sy 😀
   Kh
   Signe / Skaberlyst

  • Ida says:

   Hej Signe, jeg er næsten lige begyndt at sy, har faktisk ikke syet noge selv endnu, har kun syet en enkelt nederdel i håndarbejde (for 2 år siden). Jeg har købt en masse superflot stof (syntes jeg????) og vil gerne sy alt muligt fint tøj, men jeg mangler lidt inspiration. Jeg vil gerne sy buksedragter, T-shirts, kjoler, bukser trøjer mm. Men jeg kan jo ikke sy det hele på en gang. Hvad syntes du jeg skal starte med? Jeg tænker måske en slags T-shirt, men uden ærmer. Det tror jeg er ret nemt, men er ikke sikker. Jeg har en symaskine (min mors) og min mor vil gerne hjælpe mig med at sy, men jeg har ingen mål, tegninger eller noget, så jeg aner ikke hvordan jeg skal begynde og jeg er ret bange for at lave en total fiasko, og spilde alt det fine stof. Hvad skal jeg gøre?
   Hilsen Ida, og på forhånd tak!
   PS. Undskyld hvis det blev lidt langt og kedeligt at læse, det er jeg ked af!

   • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

    Hej Ida
    Vi har lavet et rigtig godt online sykursus netop for at sikre, at syningen ikke bliver en faisko, men at man kommer godt fra start og får styr på alt det grundlæggende. Det vil jeg helt klart anbefale dig at tage, for så er du ikke længere i tvivl. Der er symønstre med i kurset, som er designet til de opgaver og teknikker, kurset tager dig igennem. Og du kan naturligvis også supplere med symønstre udefra. Det er en fin idé at starte med noget uden ærmer og med lidt mere enkle ting. Men jeg vil anbefale at starte i vævet stof, fremfor t-shirt stof (som er strikket), fordi det vævede stof er nemmere at sy i, og giver en bedre grundlæggende forståelse for syningen.
    Du kan læse om online kurset her: https://skaberlyst.dk/butik/sykursus-kom-godt-i-gang-med-at-sy-grundkursus-i-syning/

    Venlig hilsen
    Signe / Skaberlyst

 5. Emilie says:

  Hey???? jeg er igang med at sy mig en trøje med blonde ærmer, men de skal være hænge blonde ærmer (ligesom i gamle dage) men jeg kan simpelthen ikke finde de mål til at lave dem i.. så jeg tænke på om du evt kunne hjælpe ???? så den er smal oppe ved overarmen men så meget åben ude ved håndleddet.. håber du forstår hvad jeg mener 😀

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Emilie
   Jeg er ikke helt sikker på jeg forstår… hvis du har et billede eller kan lave en tegning, så er du meget velkommen til at poste den i Facebook gruppen, så er der helt sikkret lynhurtigt hjælp, enten fra mig eller en af de andre skønne medlemmer derinde. Du finder gruppen her: https://www.facebook.com/groups/skaberlyst
   Og ellers er det også sådan noget, vi kan arbejde med på et weekendkursus 🙂
   Kh
   Signe / Skaberlyst

 6. Elisa says:

  Hej dér..Ville gerne have nogle råd, da jeg har flere kjoler, jeg gerne vil sy ud , fordi jeg har taget på, og ikke har råd til nye kjoler. Kjolerne, det drejer sig om, er overskårne i empirestil eller ved taljen, og det er deres overdel (ved barmen) som skal lægges meget ud.
  Kjolerne er i fint,. skrøbeligt stof, så bare det at skulle pille sidesømmene op, gør mig lidt bange, da det jo ikke er let, og stoffet kunne gå i stykker. Nu tænker jeg: Kan man bare klippe et stykke i noget stof of sy ind i siderne på kjolerne? jeg har ingen erfaring med syning overhovedet, og har heller ingen symasking, så har planer om at sy det i hånden.
  På forhånd tak for gode råd. Bedste hilsner, Eliza

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Elisa
   Det ville jeg være meget forsigtig med at gøre. Hvis der er ekstra sømrum i kjolerne, kan du sy dem ud, men er det købekjoler fra en tøjbutik, er der sjældent sømrum nok til det. Måske kan du have held med at sy et stykke stof ind i siderne, men det kan også hurtigt komme til at se meget hjemmelavet ud. Især hvis stoffet ikke passer til det stof, kjolerne er syet i. Er der ærmer i kjolerne, skal du også tage højde for det. De kommer ikke til at passe til kjolen, hvis du syr stof i siderne, så der skal du også have ekstra stof i ærmerne. I det hele taget lyder det som et noget usikkert projekt, som jeg ikke vil anbefale til en begynder. Måske vil en skrædder kunne få det til at fungere, men det kommer helt an på, hvordan kjolerne oprindeligt er syet. Og så vil det helt sikkert være billigere at tage en tur i genbrugsforretninger og finde nogle fine “nye” kjoler der 😉

   Venlig Hilsen
   Signe / Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap