Sy selv – Sådan lærer du at sy selv

sy selv - Sådan lærer du at sy selv

Guide til at sy selv – sådan gør du i 5 trin

Det er en fornøjelse at kunne sy selv. At sy sit eget tøj, og selv bestemme hvordan det skal se ud, hvilket stof det skal syes i, og hvilke farver det skal have. Men hvis man for alvor vil have succes med at sy selv, og blive glad for det tøj, man syr, så er der nogle grundlæggende ting, der er gode at have styr på.

I denne guide til at sy selv, tager jeg dig igennem de første 5 trin til at få succes med din syning.

Sy selv – Trin 1

Symaskinen

Noget af det, du skal have styr på, før du kommer ret langt med at sy selv, er at anskaffe dig en symaskine. Men hvilken symaskine skal du vælge? Den billige fra supermarkedet til 500 kr. eller den store broderimaskine til 12.000 som du har set gode anmeldelser af på nettet?

Svaret er enkelt: ingen af dem.

Du skal vælge en solid maskine med en god motor og ikke alt for mange indstillinger. Det eneste du har brug for er, at den kan sy ligeud, bakke og sy zigzag. Så kan du sy næsten alt. Jeg er glad for funktioner som automatisk knaphul, automatisk nåletråder og indstilling af nåleposition, men det er ikke et must for at få et godt resultat med at sy selv.

Har du mulighed for at prøve forskellige maskiner hos en forhandler, så anbefaler jeg varmt, at du gør det.

Min egen symaskine forhandler, Guldager & Sønner i Århus, anbefaler en Brother DS120 eller Brother NV15 til begyndere, fordi det netop er solide maskiner, der kan sy pænt i stort set alt materiale, uden at du skal ændre på indstillingerne.

Sy selv - Sådan lærer du at sy selv
Brother DS120 – en god symaskine til begyndere, der vil sy selv.

Sy selv – Trin 2

Materialer og arbejdsredskaber

Når symaskinen er på plads, skal du have fat i stof og sygrej. Jeg er stor fortaler for kvalitet, men i starten kan du sagtens nøjes med noget, der ikke er “top of the pops”. Øv dig hellere i stof til 50 kr. meteren end i dyre stoffer til 150 kr meteren eller mere, så er det knap så ærgerligt, hvis sy selv projekterne ikke lykkes helt i starten.

Du skal bruge:

* En skarp stofsaks. Og en anden saks til papir. Papir sløver en saks meget hurtigt, og der er ikke ret mange ting i Verden, der er mere irriterende, end at klippe stof med en sløv saks. Helt seriøst.

* Symaskine nåle. Vælg universal nåle til vævet stof og ball point nåle til strikket stof. Det står på æskerne, hvad det er. Nåle findes i forskellige størrelser, og i starten vælger du str. 80, den duer til det meste af det, du kommer til at sy selv – i hvert fald i starten.

* Sytråd. Almindelig sytråd er lavet af polyester, og passer til str. 80 nålene. Kan du ikke finde en perfekt farve sytråd til stoffet, så vælg tråden en tone mørkere, det er mest usynligt i det færdige tøj.

* Knappenåle. Køb gode knappenåle i stofbutikken. Man kan tit få billige nåle i fx. Tiger butikkerne, men de er for tykke og ofte ikke spidse nok i bunden. Jeg har tit set stof blive ødelagt af billige knappenåle, og det er bare ikke de 20 kr., du kan spare, værd.

* Målebånd og linealer. Du skal bruge målebåndet til at tjekke mønsteret og din størrelse, og linealerne til at tegne alle lige linjer korrekt af. Skæve linjer i dit mønster giver ofte skæve sømme.

* Stof. Start med at sy selv i vævet stof. Stikket stof, som fx. jersey, er drilsk, fordi det strækker sig rigtig meget, og det kan være svært at sy pæne sømme, når man ikke er så rutineret i at sy selv. Strikket stof skal syes med en speciel stræk-søm.

Vælg stof du synes føles rart at have mod huden, for det er jo der, det skal være, når tøjet er færdigt. Gå i starten efter bomuld, hør eller blandinger af bomuld/polyester. Der må godt være lidt stræk (elastan) i stoffet, så længe det er vævet. Det kan de hjælpe dig med at finde i stofbutikken. Strækket giver øget bevægelighed i det færdige tøj, hvilket er en fordel, når man ikke er trænet i at tilrette pasformen.

Jeg har lavet en guide til metervarer, hvor du kan læse mere om de forskellige stoftyper, og lære hvad der er godt at bruge til hvad, når du vil sy selv. Klik her for at downloade guiden.

Mine egne favorit stofbutikker er:

Metermeter

Stofshop

FabricMinds

Citystoffer

Sy selv - Sådan lærer du at sy selv
Vælg stof, du kan lide at røre ved.

 

Sy selv – Trin 3

Snit mønstre

En af nøglerne til succes med at sy selv, er et godt snitmønster.

I starten anbefaler jeg at du  bruger de mønstre, du kan købe, og bruger lidt tid på at lære, hvordan du skal bruge dem. En mere grundig vejledning til symønstre finder du i mit online kursus Kom Godt I Gang Med At Sy. Her får du hovedpunkterne:

* Vælg den rigtige størrelse
Mål dit bryst-, talje- og hoftemål, og find den størrelse på mønsteret, der er tættest på dine mål. Du vil garanteret opdage, at der ikke er nogen størrelser, der passer perfekt. Det er helt normalt, og betyder bare, at du er unik, lige som alle os andre.

Vælg efter dit brystmål til kjoler og overdele, og ret talje og hofte til. Vælger du at rette i brystmålet skal du både rette evt. indsnit og ændre ærmegab og ærme. Det kan godt være en stor mundfuld, når man ikke er vant til at sy selv. Til nederdele og bukser vælger du efter hoftemålet, og retter taljen til, hvis det er nødvendigt.

* Tegn mønsterdelene af
De fleste mønstre er “multi size”. Dvs. at der er flere størrelser på samme mønsterark. Ofte ligger mønsterdelene ind over hinanden, og derfor skal du tegne dem over på mønsterpapir inden du klipper dem ud. Klipper du i mønsterarket, risikerer du at klippe nogle af mønsterdelene over, og så er du altså på den.

* HUSK trådretningen
Den absolut vigtigste linje at få tegnet med fra dit mønsterark er trådretningen. Det er en lang linje med en pil enten i den ene eller begge ender. Når du placerer mønsterdelene på stoffet, skal trådretnings linjen være parallel med kanten af stoffet. I denne video, som også er en del af online kurset, viser jeg hvad konsekvensen er, hvis du sjusker med din trådretning:

 

Sy selv – Trin 4

Sømme og syteknikker

Uanset om du vil lære at sy selv for at kunne reparere dit tøj, når det går i stykker, eller om du gerne vil kunne sy tøj til dig selv fra bunden, så skal du have styr på nogle basis syteknikker.

En måde at lære dem på, er at tage et sykursus, enten “live” eller online. Der er en del online sykurser på engelsk,  fx. på Craftsy.com. På dansk er jeg den eneste uddannede skrædder, der udbyder online undervisning i at sy selv, og jeg arbejder hele tiden på nye kurser og ebøger, så hold øje med siden her, og måske især butikken, hvis du helst vil lære på dansk.

Faktisk behøver du ikke kunne ret mange sømme, for at kunne sy alverdens ting. Kan du sy lige ud og zigzagge kanten af sømrummet, så er du ret langt. Ligeud syning hedder på fagsprog en stikning, og hvis du lige har 4 minutter til at se denne video, så kan du se hvordan du sætter knappenåle i stoffet, hæfter tråden og syr sømmen, så du får en stærk søm, der ikke går op i enderne.

I online kurset Kom Godt I Gang Med At Sy  er første opgave at sy et pudebetræk, og det er faktisk et rigtig godt sted at starte med at sy selv, fordi du får prøvet nogle enkle teknikker af, og lærer din symaskine at kende, uden at  risikere at ødelægge dyrt stof og vigtigt tøj. Simple tasker, enkle nederdele med elastik i taljen, børnetøj eller syprøver i stofrester er også en god måde at komme i gang. Det vigtigste i starten er at lære maskinen og materialerne at kende.

 

Sy selv – Trin 5

Hvorfor vil du gerne sy selv?

Nu har du faktisk allerede lært dine første syteknikker, og ved hvad der er aller vigtigst, når du vil sy selv:

* Gode materialer og en solid maskine.

* Den rigtige størrelse i mønsteret.

* Trådretningen i stoffet.

* At kunne hæfte dine syninger rigtigt, så de ikke går op.

Men noget, der er mindst lige så vigtigt, er hvorfor du gerne vil sy selv?

I “gamle dage” var en typisk grund til at sy selv, at spare penge. Men det var før prisbillige modegiganter som H&M dukkede op i gadebilledet og pressede tøjpriserne ned på et uhørt lavt niveau. I dag kan man godt spare lidt ved at sy selv, men kvaliteten bliver som regel også derefter.

Mine erfaringer siger mig, at “billigst muligt” modellen bliver dyr i sidste ende, fordi tøjet bliver slidt efter meget kort tids brug, eller simpelthen ender i skraldespanden inden det er syet færdigt, fordi det billige stof er for besværligt at sy i, og man giver op undervejs.

Det er både spild af ressourcer og skidt for din selvtillid.

Jeg vil meget hellere have dig til at bruge lidt ekstra på stoffet, lidt ekstra tid på mønstrene og tilretningen og på at lære teknikkerne rigtigt, og så se dig være pave stolt af dit resultat, og glad vise dig frem offentligt i det tøj, du syr.

Det koster lidt mere på den korte bane (men hey, måske kun 100 kr. mere for en kjole, så det er altså ikke formuer vi taler om), men på den lange bane får du så meget mere for dine penge.

Kvalitet tager tid, så NYD din sytid, og brug den tid det tager at sy selv. Bland hurtige og nemme projekter med svære og mere tidskrævende, så du både for succesoplevelser, men også udfordringer, der kan rykke dig og gøre dig endnu bedre til at sy selv.

Hvis du spillede tennis ville du bruge mange timer på træningsbanen, og det bør du også gøre med din syning. Øvelse gør mester. Virkelig. På billederne her kan du se nogle af de outfits, Skaberlysts kursister har syet. Du kan se flere “sy selv”-projekter i Showroomet.

Christinas 50’er kjole.
Marias kjole er designet ud fra personligt grundmønster.

Er du klar til at lære mere om at sy selv? Start her:

Kom Godt I Gang Med At Sy – Grundkursus i Syning

 

0 thoughts on “Sy selv – Sådan lærer du at sy selv

 1. Fed side med guide til nybegyndere, det er jeg så ikke helt, har syet i 50 år. Så rigtige ting du skriver.
  Venlig hilsen
  Peter

 2. Tak for en dejlig blog 🙂

  Jeg har et spørgsmål. Jeg forstår simpelthen ikke, hvordan jeg syr bukser. Bag er længere end foran, så hvordan i alverden skal de to dele sys sammen? Jeg har engang syet et par bukser, men det har min ammehjerne vist glemt alt om. Jeg ved, at årsagen til, at bag er længere er pga. numsen, men forstår stadig ikke, hvordan jeg skal sy for og bag sammen, når bag er meget, meget længere end for.
  Jeg er gået i gang med at sy et par pludderbukser til min dreng fra Onion, men jeg forstår simpelthen ikke, hvordan jeg skal samle for og bag, suk. Og tiden går med frustrationer,så jeg ved ikke engang, om han kan nå at passe dem, når jeg forhåbentlig bliver færdig en dag.. kan du hjælpe?

  1. Hej Louise
   Du skal ikke sy forbuks og bagbuks sammen i skridtsømmen, hvis det er det, du tænker på. Sy de 2 ben hver for sig, læg dem ind i hinanden og sy skridtsømmen til sidst.
   Der kommer bukser med i opdateringen af begynderkurset “Kom Godt I Gang Med At Sy”, som er klar i løbet af december. Der kan du se en fuld vejledning til at sy bukser. Hvis du allerede har adgang til kurset, kommer opdateringen automatisk til dig 🙂
   Kh
   Signe / Skaberlyst

 3. Hej
  Jeg har to veninder, der lige har fået/snart skal have baby.. De er begge to piger, der holder meget af at putte under nogle dejlige tæpper…
  Derfor kunne jeg godt tænke mig at lave en hyggelig “ammejakke” af nogle super lækre plaider jeg har købt… En jakke, hvor mor sidder med jakken på og putter med baby og er dejlig varm når hun ammer.
  I første omgang tænkte jeg, at det jo ikke kunne være så svært, at folde det på midten, sy det sammen i kanten med hul til armene, klippe op i midten foran og sy kant på. Lave bindebælte så den kan slås om…
  men inden jeg er kommet i gang, synes jeg næsten, at det kommer til at virke som om det bliver cirkustelt-agtigt….
  Har du nogle gode råd/mønster til, hvordan jeg kan lave sådanne jakker ud af de plaider jeg har købt??
  De skal gerne bruges til julegave….
  På forhånd tak for svar
  Mange hilsner
  Merete

  1. Hej Merete
   Jeg sælger desværre ikke mønstre, og lige den type ammejakke, du har i tankerne, ved jeg ikke engang hvor jeg skal sende dig hen for at finde.
   Prøv evt. at spørge i nogle af sygrupperne på Facebook. Der er en gruppe, der hedder “Symødre – sy selv tøj til børnene”, hvor nogen måske kunne have et godt bud 🙂
   Kh
   Signe / Skaberlyst

 4. Hej. Jeg har netop fået en symaskine og er helt ny. Jeg ved intet 😉 Ikke engang hvor der skal tråd på og hvordan maskine trådes – altså totalt ny 🙂 Men jeg vil gerne igang. Og syntes jeg så du havde nogle onlinekurser, men når jeg trykker på link, ender jeg på hov side 🙂 Hvor vil du anbefale jeg starter?
  Mvh Christina

  1. Hej Christina
   Der er gået koks i kursusbeskrivelsen i en hjemmeside-opdatering, og jeg er i fuld gang med at opdatere online kurset pt, så derfor har jeg valgt at vente med at lave en ny beskrivelse, til kursus-opdateringen er klar. Så kursusbeskrivelsen giver en “hov” side (og der er dælme mange links til den – jeg har ikke fundet alle endnu), men du kan stadig få adgang til kurset. Brug linket her: https://skaberlyst.simplero.com/purchase/22671-Kom-Godt-I-Gang-Med-At-Sy
   Når opdateringen er færdig, får du også automatisk adgang til den.
   Det er det bedste sted at starte – der får du styr på alt det grundlæggende, og så er du rigtig godt fra start med at sy 😀
   Kh
   Signe / Skaberlyst

  2. Hej Signe, jeg er næsten lige begyndt at sy, har faktisk ikke syet noge selv endnu, har kun syet en enkelt nederdel i håndarbejde (for 2 år siden). Jeg har købt en masse superflot stof (syntes jeg😊) og vil gerne sy alt muligt fint tøj, men jeg mangler lidt inspiration. Jeg vil gerne sy buksedragter, T-shirts, kjoler, bukser trøjer mm. Men jeg kan jo ikke sy det hele på en gang. Hvad syntes du jeg skal starte med? Jeg tænker måske en slags T-shirt, men uden ærmer. Det tror jeg er ret nemt, men er ikke sikker. Jeg har en symaskine (min mors) og min mor vil gerne hjælpe mig med at sy, men jeg har ingen mål, tegninger eller noget, så jeg aner ikke hvordan jeg skal begynde og jeg er ret bange for at lave en total fiasko, og spilde alt det fine stof. Hvad skal jeg gøre?
   Hilsen Ida, og på forhånd tak!
   PS. Undskyld hvis det blev lidt langt og kedeligt at læse, det er jeg ked af!

   1. Hej Ida
    Vi har lavet et rigtig godt online sykursus netop for at sikre, at syningen ikke bliver en faisko, men at man kommer godt fra start og får styr på alt det grundlæggende. Det vil jeg helt klart anbefale dig at tage, for så er du ikke længere i tvivl. Der er symønstre med i kurset, som er designet til de opgaver og teknikker, kurset tager dig igennem. Og du kan naturligvis også supplere med symønstre udefra. Det er en fin idé at starte med noget uden ærmer og med lidt mere enkle ting. Men jeg vil anbefale at starte i vævet stof, fremfor t-shirt stof (som er strikket), fordi det vævede stof er nemmere at sy i, og giver en bedre grundlæggende forståelse for syningen.
    Du kan læse om online kurset her: https://skaberlyst.dk/butik/sykursus-kom-godt-i-gang-med-at-sy-grundkursus-i-syning/

    Venlig hilsen
    Signe / Skaberlyst

 5. Hey😊 jeg er igang med at sy mig en trøje med blonde ærmer, men de skal være hænge blonde ærmer (ligesom i gamle dage) men jeg kan simpelthen ikke finde de mål til at lave dem i.. så jeg tænke på om du evt kunne hjælpe 😊 så den er smal oppe ved overarmen men så meget åben ude ved håndleddet.. håber du forstår hvad jeg mener 😀

  1. Hej Emilie
   Jeg er ikke helt sikker på jeg forstår… hvis du har et billede eller kan lave en tegning, så er du meget velkommen til at poste den i Facebook gruppen, så er der helt sikkret lynhurtigt hjælp, enten fra mig eller en af de andre skønne medlemmer derinde. Du finder gruppen her: https://www.facebook.com/groups/skaberlyst
   Og ellers er det også sådan noget, vi kan arbejde med på et weekendkursus 🙂
   Kh
   Signe / Skaberlyst

 6. Hej dér..Ville gerne have nogle råd, da jeg har flere kjoler, jeg gerne vil sy ud , fordi jeg har taget på, og ikke har råd til nye kjoler. Kjolerne, det drejer sig om, er overskårne i empirestil eller ved taljen, og det er deres overdel (ved barmen) som skal lægges meget ud.
  Kjolerne er i fint,. skrøbeligt stof, så bare det at skulle pille sidesømmene op, gør mig lidt bange, da det jo ikke er let, og stoffet kunne gå i stykker. Nu tænker jeg: Kan man bare klippe et stykke i noget stof of sy ind i siderne på kjolerne? jeg har ingen erfaring med syning overhovedet, og har heller ingen symasking, så har planer om at sy det i hånden.
  På forhånd tak for gode råd. Bedste hilsner, Eliza

  1. Hej Elisa
   Det ville jeg være meget forsigtig med at gøre. Hvis der er ekstra sømrum i kjolerne, kan du sy dem ud, men er det købekjoler fra en tøjbutik, er der sjældent sømrum nok til det. Måske kan du have held med at sy et stykke stof ind i siderne, men det kan også hurtigt komme til at se meget hjemmelavet ud. Især hvis stoffet ikke passer til det stof, kjolerne er syet i. Er der ærmer i kjolerne, skal du også tage højde for det. De kommer ikke til at passe til kjolen, hvis du syr stof i siderne, så der skal du også have ekstra stof i ærmerne. I det hele taget lyder det som et noget usikkert projekt, som jeg ikke vil anbefale til en begynder. Måske vil en skrædder kunne få det til at fungere, men det kommer helt an på, hvordan kjolerne oprindeligt er syet. Og så vil det helt sikkert være billigere at tage en tur i genbrugsforretninger og finde nogle fine “nye” kjoler der 😉

   Venlig Hilsen
   Signe / Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *