Trådretning på stof er en af de ting, der er aller vigtigst at have helt fuldstændig styr på og respekt for. I hvert fald hvis du vil være den, der styrer showet. Har du ikke 100% styr på din trådretning, så bliver det showet (i dette tilfælde stoffet), der styrer dig.
Jeg har tidligere skrevet om, hvordan du lægger mønsteret rigtigt på stoffet, så det overholder trådretningen.
Men en ting er at få lagt mønsteret rigtigt på stoffet.
En helt anden ting er at få stoffet lagt rigtigt til at starte med.
Her er det vigtigt at ægkanterne ligger oven i hinanden, og at folden af stoffet folder rigtigt, og ikke har unaturlige ekstra folder. Hvordan du sikrer dig at stoffet ligger rigtigt, lærer du i online kurset Kom Godt I Gang Med At Sy.
Men der er et trick mere, jeg synes du skal kende. Et godt gammelt skrædder trick, der kommer både begyndere og rutinerede syere til gode. Det kan nemlig godt ske, at stoffet ikke er klippet helt vinkelret på trådretningen. Og det betyder, at du ikke kan regne med de klippede kanter på stoffet, når du lægger stoffet op.
Derfor er en trådretning på stof ikke altid lige
Optimalt set skal de klippede kanter også ligge helt parallelt, når du har foldet stoffet rigtigt. Men i praksis går det lidt for hurtigt både på fabrikken, hvor stoffet bliver rullet op, og i stofbutikken, hvor det bliver rullet ud igen og klippet.
I virkeligheden ender man langt de fleste gange med stof, der er klippet lidt skævt i enderne. Det er ikke af ond vilje, at personalet klipper skævt. Det er ganske enkelt bare et vilkår, når man er mange mennesker, der har fat i de samme stofruller hver dag.
Tro mig – jeg har selv arbejdet i forskellige stofbutikker. Uanset hvor meget man anstrenger sig for at holde orden i tingene, så bliver stoffet rullet af og på rullerne flere gange om dagen, når nysgerrige fingre lige skal se, om det nu også er det rigtige stof.
Konsekvensen er, at stoffet ofte bliver klippet et par centimeter skævt. Så den ene ægkant er lidt længere end den anden på det stof, du får med hjem. Det skal du vide, for du skal tage højde for det når du klipper dine mønsterdele ud i stoffet.
Er du ikke påpasselig, kan du nemt komme til at lægge stoffet forkert op. Og er stoffet lagt forkert op, vil dit tøj komme til at trække skævt. Den type skævhed i stoffet er det du ser i meget billigt tøj, der er slidt og fordrejet efter første vask. I de hurtige og billige tøjproduktioner har man nemlig ikke tid til at gå så meget op i trådretninger. Og når først stoffet er klippet, kan den her fejl altså ikke rettes op igen.
Du er jo heldigvis ikke en stor tøjfabrik, der skal sælge tøj til underpriser. Så du kan sagtens bruge den tid, der skal til, for at producere tøj af absolut højeste kvalitet. Det er alligevel rart med nogle genveje, og i denne uges fredagsvideo deler jeg en super god genvej til at sikre den rigtige trådretning på stof.
Jeg viser dig teknikken i et tørklæde. For tørklæde stof er løst vævet, og det er ofte lærredsvævet. Derfor er det super nemt at se, hvad der sker, når jeg tjekker op på trådretningen på stof af den her kvalitet.
Du kan se guiden til at sikre den rigtige trådretning i stof under billedet af mit nye (nu meget trådlige) tørklæde.
Det her stof var meget skævt rullet op, som du kan se i videoen lidt længere nede. Jeg har købt det i min stam-butik, Citystoffer. Og ekspedienten så med det samme at stoffet var skævt, så jeg fik ekstra stof med, for at kompensere for skævheden. Så det var altså ikke sjusk fra butikkens side, vil jeg gerne meget kraftigt understrege.
Det er meget sjældent, man kommer hjem med stof, der er så skævt som her. Siden jeg begyndte at sy sidst i 1990’erne tror jeg det er sket 3 eller 4 gange at jeg er kommet hjem med væsentligt mindre stof, end jeg har betalt for.
Som regel er det 3-4 cm skæv-klipning det drejer sig om. Det er helt ok, for det tager langt de fleste stofbutikker højde for, og giver lidt ekstra stof end du betaler for. Så når du har lagt stoffet rigtigt, har du den mængde brugbart stof, du har købt. Men selvom det er små skævheder, kan det alligevel være rart at rette det op, så du er helt fuldstændig sikker på at klippe efter den rigtige trådretning.
Se i videoen, hvordan du sikrer dig den rigtige trådretning i stof
I videoen kan du se, hvordan du kan rette den klippede kant af stoffet op, så den også er trådlige. Det er trådretningen på tværs af stoffet, du retter op. I lærredsvævninger kan du godt klippe mønsterdelene efter denne trådretning, men det er sjældent du vil vælge at gøre det. Derfor kan det alligevel være rart at have helt styr på stoffet, så du også ved at trådretningen på tværs er som den skal være.
Tricket virker bedst i lærredsvævninger, men kan også være en hjælp i andre vævninger. Stof, der kan rives over, egner sig generelt godt til det her trick.
Som du kan se i videoen starter jeg i den side af stoffet, hvor der er mindst stof. Find en tråd, og træk den forsigtigt ud af stoffet, så langt du kan. Det er helt fint at den knækker undervejs, men pas på ikke at hive stoffet ud af facon.
Når du har trukket den første del af tråden ud (der er forskel på hvor langt et stykke du kan trække ud ad gangen – alt efter stoffet), så klip langs den linje, der kommer i stoffet.
Det er vigtigt at du arbejder med stoffet i et enkelt lag, når du finder trådretningen på denne måde. Prøver du at skyde genvej ved at klippe i dobbelt lag, får du samme resultat som i stofbutikken: en skæv kant.
Klip indtil du når enden af linjen, og få så fat i tråden igen. Træk igen tråden ud af stoffet, så langt du kan, inden du klipper videre.
Linjen, der opstår i stoffet, er huller i vævningen, der hvor tråden har været. Afhængig af hvordan stoffet er vævet, hvor løst det er og hvordan det er farvet, er linjen mere eller mindre tydelig. Tørklæde stoffet her er ret løst vævet, og det er nemt at de forskellen i det sorte og hvide stof.
Fortsæt med at trække tråden ud og klippe langs linjen, til du er igennem hele stofbredden. Her kan du se, hvor bredt et stykke jeg ender med at klippe af i den anden side af stoffet. Den var altså ret skævt klippet, den her stofrulle. Heldigvis opdagede vi det, og butikken kunne få rettet op på rullen, så det ikke er alle der køber stof fra den rulle, der står med det her problem.
Tricket her bruger du til at rette trådretningen på tværs af stoffet op. Det er altså ikke den trådretning, du skal lægge mønsterdelene op efter. Men den er alligevel god at have styr på, så du kan dobbelttjekke at stoffet ligger rigtigt. Noget stof afslører ikke sig selv helt så tydeligt som andet, og så er det rart at have endnu en mulighed for at tjekke helt op på trådretningen.
Optimalt set skal dit stof, når du er klar til at lægge mønsterdele på det, være helt trådlige både i trådretningen på langs, som er ægkanten, og i trådretningen på tværs, som er den klippede kant.
Jo mere levende dit stof er, desto vigtigere er det at du får det lagt op efter den rigtige trådretning.
Og jo mere begynder du er, desto større en hjælp er det for dig, at sikre dig at stoffet ligger rigtigt. Der er rigeligt med udfordringer både som begynder og senere med levende stof, så lad være med at udfordre dig selv ekstra med en usikker trådretning.
Selvom det her tager lidt ekstra tid, og kan ligne en omvej, så er det altså godt givet ud i sidste ende. I forhold til tøj, der drejer rundt om kroppen på grund af en forkert trådretning, så er det her lille trick i høj grad en genvej. En god lille skrædder-genvej til perfektion.
Stofinfo: Tørklædestoffet er fra www.citystoffer.dk.
FOTO: Billedet af mig er taget af Bibi Berge – www.bibiberge.dk.
Åh hvor er jeg glad for at du skriver om det her trick.
Jeg vidste ikke at det var et egentlig trick, men har gjort sådan i en del år. Til stor morskab for mange, som synes det er unødvendig meget pertentligt, men næste gang det sker vil jeg fluks vise dem din video 😀
Hej Lise
Der er faktisk ret mange, der bruger skrædderteknikker mere eller mindre intuitivt, som bliver grint lidt af. Og som bliver helt lettede og glade, når de finder ud af at det er rigtige teknikker 🙂 Det er absolut nødvendigt pertentligt i mange tilfælde! Dejligt at høre at du allerede kender og bruger teknikken! Og send endelig folk videre til videoen og bloggen 😉
Kh
Signe / Skaberlyst
Tak for det trick, Signe. Jeg er nybegynder, virkelig og havde egentlig opgivet at bekymre mig om trådretningen. For bøvlet. Særligt når man sidder med en rest stof uden ægkant, men nu er det problem løst.
Kh Sab
Godt at høre, Sabrina. Trådretningen skal man absolut ikke spøge med – den er noget af det vigtigste i stoffet 😉
Kh
Signe / Skaberlyst