Den nemme vej til et harmonisk fald i en rundskåret nederdel

Efter jeg sidst skrev om hvordan du laver mønster til en rundskåret nederdel (også kaldet sol nederdel) har I spurgt om især 2 ting.

For det første:
Hvor mange dele skal man bruge til hver type rundskåret nederdel?

For det andet:
Hvordan skal trådretningen være?

Og det kan jeg ærlig talt godt forstå, I spørger om. Det er nemlig ikke helt så ligetil, som det ofte bliver gjort til. I hvert fald ikke, hvis man er ret kræsen med hvordan tøjet i sidste ende falder omkring kroppen. Og det er jeg. Så her kommer forklaringen på hvorfor jeg gør, som jeg gør (og ikke som de fleste andre gør), når jeg syr en rundskåret nederdel.

Målet med en rundskåret nederdel er, efter min mening, at få den til at falde harmonisk og ensartet rundt om kroppen. Forstykket og bagstykket skal falde ensartet, og det er det udseende jeg går efter i denne artikel. Det er lykkedes rigtig fint på nederdelen på billedet, der er en kvart sol, og i videoen længere nede kan du se, hvordan jeg har gjort.

sol nederdel

Hvor mange dele skal man bruge til rundskåret nederdel?

Hvor mange dele, du skal bruge til din rundskåret nederdel, kommer an på hvilken type rundskåret nederdel, du er ved at sy. Der er 4 typer rundskåret nederdel, og fælles for dem er, at du kan vælge at klippe en enkelt del, hvor der er en søm midt bag, eller du kan vælge at klippe 2 dele og have sidesømme. Hvordan du skal folde stoffet og klippe mønsterdelene kommer an på, om du vælger at have 1 eller 2 dele.

Du kan også vælge at lave flere sømme, og have flere dele, men det kommer vi ikke ind på her.

På engelsk hedder en rundskåret nederdel “circle skirt”, og det giver rigtig god mening, for de 4 varianter er 4 forskellige udsnit af en cirkel. En kvart sol er den mindste nederdel, der syes af en kvart cirkel, mens en hel sol er den største og består af hele cirklen.

Kvart sol nederdel
Til en rundskåret nederdel i kvart sol er din mønsterdel ret stor. Det skyldes at det er den samme mønsterdel, der rummer hele taljevidden. Kanterne af mønsterdelen er begge midt bag sømmen, og midt for ligger midt mellem de to kanter. Så selvom det er den mindste nederdel, så er det den største og mest klodsede mønsterdel.

Du kan vælge at klippe nederdelen i et enkelt lag stof, som en enkelt mønsterdel, og sy en søm midt bag. Det er det, de fleste gør og den metode, der ofte er beskrevet i sybøger.

Men du kan også vælge at halvere mønsterdelen, og lave sidesømme i stedet for bagsøm. Så bliver kanterne på mønsteret sidesømme i stedet for at de er midt bag, og midten af hver mønsterdel bliver hhv. midt for og midt bag.

Det ser sådan her ud – selve mønsteret er en kvart cirkel, hvor den inderste kurvede linje som sagt er hele din taljevidde:

Rundskåret nederdel

 

Halv sol nederdel
Mønsterdelen til rundskåret nederdel i halv sol ligner det til kvart sol, men du skal bruge 2 dele i stedet for en. Det normale at gøre, er at klippe mønsterdelen til fold midt for, så du får en søm midt bag. På den måde har du alligevel kun  en stofdel, selvom du har dobbelt så meget stof som i en kvart sol.

Men jeg foretrækker at klippe 2 dele, så kanterne af mønsterdelen bliver sidesømme, og midten af mønsterdelen bliver hhv. midt for og midt bag. Præcis som jeg gør med den kvarte sol, men til halv sol deler jeg ikke mønsteret over på midten. Jeg ændrer blot trådretningen, så den ikke følger kanten af mønsteret, men i stedet går ned midt i mønsterdelen. Og så vælger jeg som regel at klippe stoffet på skrå, så det får endnu mere af det flotte fald, en rundskåret nederdel er så god til at give.

Til en halv sol skal du have halvdelen af cirklen til at passe med din taljevidde.

3/4 sol nederdel
Denne type rundskåret nederdel har jeg ikke testet endnu, så her må du vente på en update. Men teorien er den samme som de andre: du kan enten klippe det som en del til fold midt for, eller du kan klippe 2 dele, så du får sidesømme i din nederdel.

Til 3/4 sol skal 3 af cirklens dele sammenlagt passe til din talje.

Hel sol nederdel
Til en rundskåret nederdel i hel sol skal du have hele cirklen med. Hvis du vælger at folde stoffet, så kan det foldes 2 gange, hvis du vil have en helt lukket cirkel. Det er nu kun smart til strikkede stoffer, hvor du ikke skal sy en lynlås i. I vævet stof har du brug for en søm med sømrum, for at kunne sy lynlås og linning eller belægning i din nederdel.

Det du så kan gøre, er at folde stoffet en enkelt gang og klippe mønsterdelen til fold 2 gange. Så får du automatisk de 2 sidesømme, jeg gerne vil have i de rundskårne nederdele.

Vælger du at dreje mønsterdelen her også, så du ikke har noget til fold, så får du en søm midt for, midt bag og i hver side. Det giver et lidt andet fald i din nederdel, og er en metode du bør teste, før du kaster dig over den.

Til en hel sol er cirklen i midten din taljevidde.

Trådretning i rundskåret nederdel

I en rundskåret nederdel i hel sol giver det ikke så meget mening at tilføje de ekstra sømme, som det gør i de andre typer nederdele. Og her har vi fat i trådretningen, som er den der bestemmer, hvordan stoffet – og dermed tøjet – falder.

Mønsterdelene til de forskellige typer rundskåret nederdel ser ens ud, uanset hvilken type, det er. Men der er en stor forskel i den radius, du har brugt til at lave mønsteret, og det er her hele forskellen i nederdelen ligger.

Den radius, du har udregnet og anvendt, bestemmer hvor meget stof, der er i den endelige nederdel. Og dermed hvor stor en bundvidde, nederdelen får, og hvor meget fald og swing, der er i nederdelen. I sidste ende skal taljen nemlig være stor nok, til at den kan nå rundt om din krop. Og jo mindre radius er på din mønsterdel, desto flere dele skal du bruge, for at  kunne nå rundt om kroppen – og desto mere vidde kommer der i bunden.

For at se forskellen på de forskellige måder at klippe en rundskåret nederdel, har jeg syet nogle prøvemodeller. Hvordan trådretningerne præcis ændrer sig fra nederdel til nederdel er lidt forskelligt, men princippet er det samme i alle typer rundskåret nederdel.

Første prøvemodel klippede jeg, som man ofte gør, ved at lægge stoffet til fold og lade den ene kant af mønsterdelen være midt for.

Det gav en nederdel, der har en lige trådretning på hele forstykket, mens bagstykket har en skrå trådretning. Resultatet er, at nederdelen falder og draperer på bagstykket, men på forstykket er den bare lige. Den ekstra vidde i bunden ligger i siderne, og nederdelen bliver ret uharmonisk at se på. Forstykket og bagstykket er meget forskellige.

Rundskåret nederdel

Rundskåret nederdel

 

I den næste prøvemodel vendte jeg stoffet, så jeg klippede det på skrå. Men stadig foldet, så jeg havde en fold midt for i mønsteret og en søm midt bag.

Resultatet blev et forstykke, der nu var på skrå, og derfor faldt rigtig flot. Men bagstykket blev anderledes, og havde nu en halvdel med lige trådretning og en halvdel med trådretningen på tværs. Det gav et lidt skævt fald i bagstykket, og ikke den harmoni og ensartethed, jeg gerne vil have.

Rundskåret nederdel

Rundskåret nederdel

I den endelige nederdel valgte jeg derfor at klippe både forstykket og bagstykket på skrå, så de har samme trådretning, og falder mere ensartet. Det giver 2 sidesømme i stedet for en midt bag søm, og så kom nederdelen til at se sådan her ud. Det er ikke længere så nemt at se forskel på for og bag, når nederdelen ligger fladt, og det er det heller ikke, når man har den på. Du kan se hvordan den falder på billedet under videoen.

Rundskåret nederdel

Rundskåret nederdel

 

Se vejen til en harmonisk rundskåret nederdel i videoen

Du kan se i videoen, hvordan trådretningen og klipningen af stoffet har indflydelse på, hvordan nederdelen falder. Især i de grønne prøvemodeller er det tydeligt at se, hvad der sker med trådretningen, når man vender stoffet anderledes.

Der er ikke noget af det, jeg viser dig, der er forkert. Men du bør tænke over, hvordan du vender dit stof, og hvor mange dele du vælger at have i en rundskåret nederdel. Vælg omhyggeligt, hvilket udtryk du vil have i dit tøj, i stedet for bare blindt at gøre som du plejer. Hvis tøjet ikke er yndlingstøj, så er der noget, du kan gøre bedre.

Måske er det så simpelt som at vende en mønsterdel anderledes på stoffet, der gør hele forskellen.Det var det for mig og rundskårne nederdele i mindre end hel sol, som ellers er det eneste jeg har kunnet få til at fungere tidligere. Nu ved jeg hvorfor, og jeg er pludselig blevet kæmpe fan af rundskårne nederdele – så længde de bare har sidesømme og både forstykke og bagstykke er klippet på skrå.

(Hvis videoen ikke vises herunder kan du se den på vores Youtube kanal her: https://youtu.be/UFVg86cSl_4?si=Wj7FI5WfIxTTBc6Q)

 

 

 

Herunder er det igen min nederdel i kvart sol. Den falder helt ens for og bag, og opnår præcis den harmoni, jeg godt kan lide.

Når du udregner radius til en rundskåret nederdel, er det normalt taljevidden, du bruger. Men lige præcis til en nederdel i kvart sol, er det en god idé at regne efter hoftevidde 1 målet, og tegne taljen ind efterfølgende. Ellers kan mønsteret have en tendens til at blive lidt for stram over  hoftevidde 1  (den høje hoftevidde).

sol nederdel

Hvis du endnu ikke har læst mine tidligere artikler om rundskårne nederdele, så kan du starte HER og fortsætte HER.

Stofinfo: det sildebensvævede velourstof er fra www.fabricminds.dk.

Modelfotos af mig er taget af Bibi Berge: www.bibiberge.dk

Læs også:

9 thoughts on “Den nemme vej til et harmonisk fald i en rundskåret nederdel

    • Signe says:

      Hej Gitte
      Tusind tak – dejligt at høre. Jeg er også helt vildt med stoffet 😉
      Venlig hilsen
      Signe / Skaberlyst

  1. Anette Jakobsen says:

    Hej

    Hvis man nu gerne vil have lommer, hvordan skal man så klippe? Det går vel ikke med lynlås og lomme i samme sidesøm? Kan ikke lige greje den????

    • Signe says:

      Hej Anette
      Det er ikke nemt at sy lynlås og lommer i samme sidesøm, men man kan godt 🙂 Og man kan altid lave en søm midt bag til lynlåsen. I helt blødt stof vil der dog være risiko for at det trækker ud af facon omkring lynlåsen pga den skrå trådretning, så det vil ikke altid være en helt nem løsning – det kommer an på stoffet.
      Venlig hilsen
      Signe / Skaberlyst

  2. Sascha says:

    Hej Signe,
    Tak for endnu et godt blogindlæg! ???? Giver det også mening at klippe på skrå i twillvævet stof? Jeg har lavet et mønster til en rundskåret nederdel i halv sol, som jeg gerne vil sy i noget twillvævet tencel, men er nu blevet lidt i tvivl om, hvordan jeg skal placere mønsterdelene på stoffet.

    • Signe says:

      Hej Sascha
      Selv tak – dejligt at du kan bruge blogindlæggene 😀
      Ja, det giver god mening at klippe på skrå i twill. Det giver et blødere fald i stoffet.

      Venlig hilsen
      Signe / Synoter

    • Signe says:

      Hej Susanne
      Den skulle gerne være der igen nu 🙂 Youtube har opdateret, så nogle af de ældre videoer forsvinder og skal sættes ind igen… jeg har ikke fanget dem alle, så tusind tak for at gøre opmærksom på at den manglede.

      Venlig hilsen
      Signe / Synoter

  3. Susanne Bækvig says:

    Undskyld jeg udøver ordkløveri, men kan man egentlig kalde det rundskåret, når det er i 2 dele og ikke skåret ud i et?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap