Den eneste rigtige måde at sy knapper i tøjet på

Du kender det sikkert fra mindst et stykke fast fashion tøj i din garderobe: knapper, der ryger af helt af sig selv efter ganske få ganges brug. Eller den der ene lille trådende, du lige vil fjerne, og så står du pludselig med en meget lang sytråd og en knap i hånden. Ikke så fedt, vel?

Og helt unødvendigt. Selvom fast fashion industrien ikke har opdaget det endnu, så kan knapper nemlig sagtens syes i tøjet så de bliver siddende i årevis. Også i tøj, der bruges virkelig meget og vaskes igen og igen.

Når du syr til dig selv, lægger du mange timer og meget energi i hvert enkelt stykke tøj. Og så skulle det også gerne holde længe. Derfor er der kun én måde at sy knapper fast i det tøj, du syr selv. Den kan du lære i videoen længere nede.

Brug metoden her både når du syr fra bunden og når du er nødt til at reparere industriens tøj ved at sy knapperne fast igen. Og lær den endelig til din mand eller din veninde, der ikke syr – de vil elske dig for at redde deres yndlingsbukser eller favoritcardigan, når de pludselig står der med en knap i hånden i stedet for i tøjet.

 

sy knapper i tøjet

 

Vi starter med de metoder, du IKKE skal bruge til at sy knapper i tøjet. Så kan du lige tjekke, om det skulle være en af dem, du plejer at bruge (det håber jeg ikke).

Blandt de mindre heldige metoder til at sy knapper i tøjet kan nævnes:

1… At sy knappen  helt ned til stoffet og sy lidt tilfældigt, så trådene er godt spredte på bagsiden.

Problem: Stoflaget med knaphullerne kan ikke være mellem knappen og stoffet, og det giver trækninger og tydelige mærker på stoffet nedenunder. Bagsiden bliver noget rodet sjusk at se på, når trådene ikke er samlet et sted. Det her er den metode, de fleste “ikke-syere” og helt grønne nybegyndere tyr til. Og lur mig, om ikke mine egne første knapper var syet i på den måde.

2… At lægge en tråd 8-dobbelt, trække den igennem knappens huller en enkelt gang og binde en knude.

Problem: Det går lynhurtigt op og knappen ryger af. Tror du ikke på, der er nogen, der gør sådan? Det forstår jeg godt. Jeg var selv skeptisk, da en medstuderende fortalte mig om metoden i min studietid (hun havde set den i Kina og var heller ikke fan). Men tjek engang det fast fashion tøj, der hænger enten i dit eget eller en af dine veninders tøjskab. Jeg vil godt vædde på, at I kan finde mindst en ting (ofte en cardigan), hvor knapperne er syet i på den måde. Det er i hvert fald en udbredt metode i den billige ende af modeindustrien.

3… At sy knappen i på symaskinen

Problem: Hvis symaskinen syr knappen fast med kædesting, så er tråden bundet ind i sig selv på en måde, så det hele går løs, når du trækker i den ene ende. Der sker en kædereaktion og stingene bliver trævlet op lynhurtigt. Det er også en svært populær metode i modeindustrien, og det er den der har været i brug, når du lige vil fjerne en lille tråd og pludselig står med en knap og en lang sytråd i hånden.

 

Den eneste rigtige måde at sy knapper i tøjet

Okay. Så fik vi på plads, hvordan du IKKE skal sy knapper i tøjet. Nu vil du sikkert gerne vide, hvilken metode der så rent faktisk virker – også på lang sigt.

Den kommer her (og kan ses i videoen længere nede):

1: Sy for det første altid dine knapper fast til tøjet i hånden.

2: Hvis du har adgang til en klump bivoks, er det en fordel at vokse sytråden før du syr knappen i.

3: Læg sytråden dobbelt og tråd de 2 løse ender ind gennem øjet i synålen, så du har en løkke i bunden. Den løkke hæfter du igennem. Så er tråden godt fæstnet til stoffet inden du begynder at sy, uden en hæftning der fylder.

4: Sy knappen i, så den har en hals. Det betyder at der er afstand mellem stoffet og knappen, og det giver plads til stoflaget med knaphullerne. Sørg for at stingene på bagsiden er samlet i samme punkt, så der kun er en lille prik synlig.

5: Hæft enten i knappens hals eller på bagsiden i det punkt, hvor knappen er syet fast.

 

sy knapper i tøjet

 

Den primære grund til at du skal have de 2 løse ender af tråden igennem nålens øje er ikke, at du kan hæfte i løkken, selvom det er en smart detalje. Det er mest fordi du så kan justere længden af sytråden undervejs, når du syr. Når du syr knapper i tøjet, kan du godt have brug for en ret lang tråd. Og den kan du så justere, ved at lave den løse ende af tråden ret lang i starten, og lave den kortere efterhånden som tråden bliver brugt til at sy knappen fast.

Pas dog på ikke at klippe for lang en sytråd af. Når du syr i hånden skal du ikke have tråden længere end at du kan holde armene nogenlunde inde til kroppen, når du syr. Skal du i gang med for store armbevægelser, for at få tråden helt igennem stoffet, ender du hurtigt med ondt i skulderen, og det er der ingen grund til.

 

Forskellige typer knapper

Guiden, du kan se i videoen længere nede, er taget fra vores udgåede online kurset Kom Godt I Gang Med At Sy. I videoen kan du se 2 versioner af teknikken. De passer til de 2 forskellige typer knapper, der bruges i langt det meste af det tøj, vi syr i vores del af Verden.

Knapper kommer nemlig enten med huller som de her:

sy knapper i tøjet

 

Eller med hals som de her:

sy knapper i tøjet

 

Se i videoen hvordan du syr knapper i tøjet på den rigtige måde:

De 2 typer knapper syes i lidt forskelligt. Men det er som sagt variationer af samme teknik. Forskellen er, at du selv skal lave en hals på knappen, hvis den ikke har en i forvejen.

Se i videoen, hvordan du skal gøre. Og jeg viser dig også, hvordan du ikke skal gøre:
(Hvis videoen ikke vises på skærmen herunder kan du se den på vores Youtube kanal her: https://youtu.be/P-dCNMHIQuo)

 

 

 

 

Blusen, jeg har på i videoen (og på billederne i dette indlæg), er fra online kurset Kom Godt I Gang Med At Sy. Kurset er udgået, men hvis du har adgang til det er blusen er fra lektion 6. I denne version har jeg syet den med korte ærmer. I stedet for en almindelig oplægning i ærmet, har jeg syet en manchet på. Manchetten har et overfald, der er syet fast med en pynteknap uden knaphul.

 

sy knapper i tøjet

 

Manchetten med overfald bliver konstrueret efter de samme principper, som du konstruerer en linning med overfald. Egentlig bryder jeg mig ikke om knapper uden knaphuller. Men i ærmerne her har jeg alligevel gjort en undtagelse.

Tidligere har man flittigt brugt knapper som pynt, uden nødvendigvis at sy knaphuller eller andre lukkemetoder til dem. Ifølge denne video og wikipedia blev knaphullet faktisk først opfundet langt senere end knappen. Så når jeg udelader knaphullet i min bluse, læner jeg mig lidt op ad historien.

Men den virkelige grund til, at der ikke er noget knaphul, er langt mere lavpraktisk. Der er ikke nogen slids i ærmet, der hvor manchetten har sit overfald. Ærmet kan derfor ikke åbnes, og knappen har ingen funktion andet end pynt. På den baggrund er et knaphul overflødigt, og risikoen for at knaphullet ville gå galt og blive grimt, var for stor til at jeg ville tage den. Et skævt knaphul her ville hive hele udtrykket af blusen ned.

 

 

sy knapper i tøjet

 

Knappen, jeg har valgt, ligner en vintage knap. Om den er ægte vintage tvivler jeg nu på. Det er snarere en nyere kopi af et gammelt knapdesign. Knappen er den sidste detalje, der kan være med til at løfte et design op. Der er en knap på hvert ærme og en i nakken i toppen af slidsen, hvor blusen er lukket med en lille håndsyet trense.

Slidsen midt bag i blusen er ikke en del af det oprindelige design, men det er en nem detalje at tilføje. Du kan finde en guide til at tilføje en slids i nakken af dine kjoler og bluser her <<

 

 

sy knapper i tøjet

 

Lær mange flere grundlæggende syteknikker

I vores online kursusserie Sy Dit Yndlingstøj finder du et hav af helt grundlæggende syteknikker. Det er syteknikker, der er valgt nøje ud, så de gør det bedste for dine syprojekter og lærer dig at arbejde fornuftigt og professionelt med syningen. Kurserne i serien giver dig den nødvendige viden og kunnen, du skal bruge, for at kunne sy tøj til dig selv. Tøj, der som minimum er på højde med det, du finder i tøjbutikkerne – og ofte bedre.

Er du helt grøn i syningens verden, bør du starte med onlinekurset De Første Sting, som du finder her:

Sy dit yndlingstøj – De første sting

 

 

 

Stofinfo:
Blusen er syet i en crepe vævning fra Citystoffer. Den er købt for længe siden, og jeg mindes ikke præcis hvad den er lavet af. Enten viscose eller uld eller en blanding af de 2.
Nederdelen er syet i bomuld købt hos Metermeter. Igen er det et stykke fra lageret, som har ligget der længe. Designet er fra franske Atelier Brunette.
Knapperne er købt hos Guldager Symaskiner.

Mønster info:
Blusen er fra lektion 6 i online kurset Kom Godt I Gang Med At Sy.
Nederdelen er en A-formet nederdel. Den kan du lave efter egne mål ved at følge vejledningen i Synoter Studio tema nr. 20 – Grundmønster til nederdel, hvor du også lærer at ændre mønsteret til en nederdel med A-form. Få adgang til temaet her: https://skaberlyst.dk/vare/synoter-tema-nr-20-grundmoenster-til-nederdel/

 

FOTO:
De skønne billeder af mig er taget af Bibi Berge
www.bibiberge.dk

Læs også:

1 thoughts on “Den eneste rigtige måde at sy knapper i tøjet på

  1. Pingback: DIY: Sy dit eget sengetøj - Kaffeogkaos.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap