Oplægning af bukser uden symaskine

Oplægning er et af de områder, hvor der er mange forskellige syteknikker, der kan bruges. De fleste af teknikkerne kan bruges til oplægning i stort set alt, mens nogle enkelte fungerer bedst til helt bestemte ting.

Den guide, jeg har lavet, til oplægning af jeans er en af dem, der ikke kan bruges så mange andre steder. Og derfor har Mette Maria spurgt efter en guide til at sy en oplægning mere generelt, og gerne uden brug af symaskine.

Det er en rigtig god idé med sådan en guide, for den vil være brugbar både for os, der syr, og for alle dem, der ikke syr selv, men ind imellem gerne vil kunne lægge et par bukser eller en nederdel op. Så jeg vil vise dig en af de syteknikker, jeg synes er bedst at bruge til at sy oplægning i hånden.

 

Oplægning med heksesting

 

Oplægning i hånden med heksesting

Min favorit syteknik  til oplægning i hånden er heksesting. Det er en god teknik, fordi den både holder oplægningen fast til resten af stoffet, men samtidig også sikrer kanten og beskytter den lidt. Det betyder i praksis, at det ikke er så nemt at komme til at rive oplægningen ned igen, og dermed at der ikke så let sker skade på retten af stoffet, der hvor oplægningen er syet fast.

En oplægning med heksesting kan ikke ses på retten, hvis den er syet rigtigt. Når det så er sagt, så er det absolut nemmere at sy en usynlig oplægning i uldne og løst vævede materialer end i en bomulds lærred. Så fortvivl ikke, hvis det ikke lykkes at sy en helt usynlig oplægning.

Du kan bruge denne type oplægning i stort set alt, hvad du skal have lagt op. Den er især god til bukser, nederdele og kjoler, hvor kanten af oplægningen ikke er dækket af foer, og derfor er lidt skrøbelig.

 

Oplægning uden symaskine – Sådan gør du

 

Du skal bruge:
* Synål i god kvalitet (fx. de her fra engelske John James)

* Sytråd af god kvalitet i en farve, der matcher stoffet. God kvalitet er fx. Amann og Güttermann.

* Lille trådsaks (fx. den her fra tyske Paul)

*Fingerbøl (kan undværes, men så får du ondt i fingerspidsen. Sæt evt. et stykke plaster på din højre pegefinger inden du går i gang, der hvor man ellers normalt har fingerbøllet).

 

Oplægning med heksesting

 

Trin 1.
Start med at presse din oplægning, så den er foldet hvor den skal være det. Sæt evt. nåle i til at hjælpe med at holde oplægningen på plads.

Trin 2.
Hæft tråden i den ene side af et sømrum, eller i kanten af oplægningen.

Trin 3.
Start dine heksesting ved at sy igennem stoffet over oplægningen. Nålen skal kun under 1 enkelt tråd fra stoffet. Nålen må ikke være synlig på retten af stoffet, når du har stukket den igennem. Er den det, så tag den ud og prøv igen, hvor nålen har fat i endnu mindre stof, inden du trækker tråden igennem stoffet.

Nålen skal vende med spidsen ind mod dig, men starte med at gå ned i stoffet i retning væk fra dig.

Trin 4.
Sy nu et sting i selve oplægningen, hvor du tager fat i lidt mere stof med nålen. Spidsen af nålen skal stadig vende ind mod dig, men stinget ligger længere væk fra dig end det forrige.

Gentag trin 3 og 4 skiftevis, til du når til et sømrum, du skal sy hen over.

Stingene bygger på hinanden i en retning væk fra dig, men nålespidsen vender hele tiden ind mod dig. Se hvordan det fungerer i praksis i videoen.

Trin 5.
Når du kommer til et sømrum skifter du sting type til kastesting. Sy kun i sømrummet og oplægningen, og tag fat i lidt mere stof. Det gør at oplægningen bliver fæstnet mere solidt ved sømmene, og sømrummet er med til at holde oplægningen på plads og give den styrke. Sømrummet bærer en del af vægten, om man så må sige, og aflaster de ellers lidt udsatte enkelte tråde i stoffet, der bærer hoveddelen af oplægningens vægt.

Når du har syet over sømrummet fortsætter du med heksesting som i trin 3 og 4.

Løber du tør for tråd undervejs, hvis det fx. er en vid nederdel eller kjole, du lægger op, så hæft i sømrummet, som jeg viser det i starten af videoen.

 

Se i videoen, hvordan du syr en oplægning i hånden

 

 

Et lille tråd-tip: Hvis du ikke kan finde en tråd, der matcher stoffet, så vælg den der er tættest på til den mørkere side. De mørkere farver og nuancer ses ikke så tydeligt som de lysere, så det vil blive mest usynligt med en mørkere nuance. Og skulle det ske at du syr igennem på retsiden, så er det ikke helt så synligt, hvis tråden er til den mørke side.

Læs også:

10 tanker om “Oplægning af bukser uden symaskine

 1. Pernille siger:

  Supergod video som sædvanligt. Men ja, det er lidt svært at se tråden. Du må tage en knaldrød knaphulstråd næste gang – altså bare af demo-hensyn. 😀
  Keep it up, girl – det er altid super instruktivt, det du laver! 🙂

  P.S. Skriver du egentlig manuskript eller snakker du bare? 😀

  • Signe Eriksen siger:

   Ja, jeg må have fat i noget pink knaphulstråd eller noget i den stil! God idé 🙂
   Jeg skrev manuskript i starten, men nu snakker jeg bare. Jeg kunne alligevel ikke huske hvad jeg havde skrevet, når jeg skulle optage, så det tog en evighed at følge manuskriptet. Godt jeg ikke er skuespiller, der skal huske replikker!

 2. Sofie siger:

  Kan denne teknik kun bruges i fast stof eller også i elastiske stoffer som jersey, isoli mv?
  Fantastiske videoer du laver, de er virkelig pædagogiske og informative.

 3. Steen Kristensen siger:

  Det forudsætter forkundskaber at forstå forklaringen. Eller er jeg bare fatsvag? Nå, men jeg prøver. Jeg skal lægge bukser og og har desværre smidt min symaskine ud.

  • Signe Eriksen / Skaberlyst siger:

   Hej Steen
   Det vil jo altid være lidt forskelligt, hvad der giver mening og hvad der ikke gør. Hvad er du i tvivl om? Så skal jeg gerne forsøge at forklare det på en anden måde, hvis jeg kan 🙂

   Kh
   Signe / Skaberlyst

   • Steen Kristensen siger:

    Du burde måske bruge kontrasterende farver, for så ville det være nemmere at se, hvad du gør. Nu har jeg lagt 2 bukseben op, og foreløbig holder syningen. Selv om jeg snød lidt, for det er noget enerverende. Hvad med i stedet for at sy i zigzag? Jeg kan sy forskellige sting men ved ikke altid, hvad de hedder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Copy link
Powered by Social Snap