Sy oplægning i hånden med heksesting

Alt dit tøj har brug for en oplægning.

I hvert fald, hvis du vil have det til at holde længe.

Men hvordan du syr den oplægning, er næsten op til dig selv. Der findes mange syteknikker til at sy oplægninger i dit tøj. Nogle af dem er mere oplagte end andre til bestemte materialer, mens andre teknikker kan bruges til alle typer stof.

Den teknik til oplægning, du kan lære i dette blogindlæg, er rigtig god til lidt kraftigere stof, hvor der er lidt dybde i selve stoffet. Det kan fx være crepevævet stof, de fleste uldstoffer eller uldblandinger, kraftig satin, jacquardvævet stof, tweed, boucle og lignende lidt vamsede stoftyper.

Teknikken er en håndsyet oplægning med heksesting. Det er en god oplægning at kende både for dig, der syr dit tøj fra bunden, og for dig, der ikke syr selv, men ind imellem gerne vil kunne lægge et par bukser eller en nederdel op. Denne teknik kræver ikke en symaskine, så du kan bruge den selvom du ikke har en symaskine stående i skabet.

Er du af ældre dato har du formentlig allerede lært at sy heksesting i skolen. Tidligere var det en meget udbredt syteknik, og den holder altså stadig.

Heksesting ser sådan her ud (de mørkeblå sting til højre i billedet):

 

heksesting skaberlyst

 

Oplægning i hånden med heksesting

Heksesting er min favorit syteknik til oplægning i hånden.

Det er en god teknik, fordi den både holder oplægningen fast til resten af stoffet, og samtidig sikrer kanten og beskytter den lidt. Det betyder i praksis, at det ikke er så nemt at komme til at rive oplægningen ned igen ved fx at træde i den med en stilethæl, hvis det er et par lange bukser eller en lang nederdel/kjole. I kortere tøj er det også en fordel at passe lidt ekstra godt på oplægningerne, så tøjet holder sig pænest muligt i længst muligt tid.

En oplægning med heksesting kan ikke ses på retten, hvis den er syet rigtigt i det rigtige materiale. Men det er ikke i alt stof, det kan lade sig gøre at få heksestingene helt usynlige. Jo tyndere stoffet er, desto sværere er det at undgå at stingene ses som små prikker på retsiden. Så fortvivl ikke, hvis det ikke lykkes at sy en helt usynlig oplægning med heksesting – måske er det stoffets skyld. Måske skal du bare øve dig lidt mere.

Du kan bruge denne type oplægning med heksesting i stort set alt, hvad du skal have lagt op. Den er især god til bukser, nederdele og kjoler, hvor kanten af oplægningen ikke er dækket af foer, og derfor er lidt skrøbelig. Men vi bruger den faktisk også når vi syr foer i tøjet. I jakker og frakker syr vi altid oplægningen med heksesting før vi syr foret fast i bunden. Det sikrer at oplægningen bliver inde i jakken og ikke kommer til at hænge ned under kanten og se sjusket ud.

I en jakke vil der typisk være indlægsmateriele (vlieseline eler strygelærred) på stoffet over oplægningen. Så er det indlægsmaterialet, du syr heksestingene i. Det gør det blot endnu nemmere ikke at sy stingene helt igennem til retsiden. Det ser sådan her ud:

 

 

Oplægning uden symaskine – Sådan gør du

Du skal bruge:
* Synål i god kvalitet (fx. de her fra engelske John James)

* Sytråd af god kvalitet i en farve, der matcher stoffet. God kvalitet er fx. Amann og Güttermann.

* Lille trådsaks (fx. den her fra tyske Paul)

*Fingerbøl (kan undværes, men så får du muligvis ondt i fingerspidsen. Sæt evt. et stykke plaster på din højre langefinger, inden du går i gang, der hvor man ellers normalt har fingerbøllet).

Trin 1.
Start med at presse din oplægning, så den er foldet hvor den skal være. Sæt evt. et par knappenåle i til at hjælpe med at holde oplægningen på plads. Det kan være en fordel at ri oplægningen, så du ikke skal kæmpe med knappenåle undervejs.

Trin 2.
Hæft sytråden i den ene side af et sømrum eller i kanten af oplægningen.

Trin 3.
Start dine heksesting ved at sy igennem stoffet over oplægningen. Nålen skal kun under et enkelt garn (en enkelt tråd) fra stoffet. Nålen må ikke være synlig på retten af stoffet, når du har stukket den igennem. Er den det, så tag den ud og prøv igen, hvor nålen har fat i endnu mindre stof, inden du trækker tråden igennem stoffet. (NB I noget tyndt stof, kan det ikke undgås at nålen kan ses på retsiden. Overvej i så fald at sy din oplægning på symaskinen, da det som regel bliver pænere).

Nålen skal vende med spidsen ind mod dig selv, men starte med at gå ned i stoffet i retning væk fra dig.

Trin 4.
Flyt nålen ca 1 cm væk fra dig selv og sy nu et sting i selve oplægningen. Her kan du tage fat i lidt mere stof med nålen. Spidsen af nålen skal stadig vende ind mod dig, men stinget ligger længere væk fra dig end det forrige.

Gentag trin 3 og 4 skiftevis til du når til et sømrum, du skal sy hen over.

Stingene bygger på hinanden i en retning væk fra dig, men nålespidsen vender hele tiden ind mod dig. Se hvordan det fungerer i praksis i videoen længere nede.

Trin 5.
Når du kommer til et sømrum skifter du stingtype til kastesting. Sy kun i sømrummet og oplægningen og tag fat i lidt mere stof. Kastestingene fæstner oplægningen mere solidt ved sømmene, og sømrummet er med til at holde oplægningen på plads og give den styrke. Sømrummet aflaster de ellers lidt udsatte enkelte garner i stoffet, der bærer hoveddelen af oplægningens vægt.

Når du har syet over sømrummet fortsætter du med heksesting som i trin 3 og 4.

 

håndsyet oplægning med heksesting

 

Løber du tør for tråd undervejs kan du hæfte i sømrummet, som jeg viser det i starten af videoen herunder. Tag en ny sytråd og hæfte lidt ved siden af den anden hæftening, så de ikke kommer til at ligge helt oven i hinanden. Sy derefter videre med trin 3 og 4 til du når slutningen af sømmen, hvor du hæfter en sidste gang.

 

Se i videoen, hvordan du syr en oplægning i hånden

Den første video herunder er en ny version fra 2021. Den er udgivet i vores online medlemsklub Synoter Studio i forbindelse med udgivelsen af Synoter Magasin nr. 4. Synoter Studio handler mest om mønsterkonstruktion, men du finder også syteknikker i medlemsklubben, som denne video er et eksempel på.
Du kan få adgang til onlineklubben her <<

 

Vises videoen ikke på skærmen herunder kan du se den på vores Youtube kanal her: https://youtu.be/UPWz_t0Bl9w

 

 

Et lille tråd-tip: Hvis du ikke kan finde en tråd, der matcher stoffet, så vælg den der er tættest på til den mørke side. De mørkere farver og nuancer ses ikke så tydeligt som de lysere, så det vil blive mest usynligt med en mørkere nuance. Og skulle det ske, at du syr igennem til retsiden, så er det sjældent helt så synligt, hvis tråden er til den mørke side.

Lær mange flere syteknikker

Der er mange andre syteknikker, du kan bruge til at sy oplægninger i dit tøj.

Og mange syteknikker i det hele taget.

Dem kan du lære i vores onlinekurser og i onlineklubben Synoter Studio.

Er du helt ny i syningen anberfaler vi at du starter med vores kursus serie Sy Dit Yndlingstøj. Første kursus i serien kan du få adgang til her:

Sy dit yndlingstøj – De første sting

 

 

 

Oprindeligt blogindlæg fra 2014
Opdateret og genudgivet 2023.

Læs også:

6 thoughts on “Sy oplægning i hånden med heksesting

  1. Sofie says:

    Kan denne teknik kun bruges i fast stof eller også i elastiske stoffer som jersey, isoli mv?
    Fantastiske videoer du laver, de er virkelig pædagogiske og informative.

  2. Britt says:

    Hej 🙂
    Jeg skal lægge et par satinbukser op. Ville du gøre det med heksesting? Det er gjort med overlocker, men sådan en maskine har jeg ikke.
    Mvh Britt

    • Signe says:

      Hej Britt
      Det kommer helt an på hvor meget dybde, der er i stoffet. Hvis du kan komme til at sy så det bliver usynligt på retten, så kan heksesting være en god mulighed. Hvis stingene bliver synlige (fx hvis stoffet er tyndt eller meget tætvævet), så vil det formentlig være pænere med en syning på symaskinen. Hvis du ikke har en overlocker til at kante trævlekanten i bunden, så kan du lægge op med et dobbelt ombuk i stedet 🙂

      Venlig hilsen
      Signe / Skaberlyst

  3. Amanda says:

    Hej Signe.
    Tak for en god video. Lige et spørgsmål. Skal jeg gøre noget ved kanten for at stoffet ikke trævler? Hvis jeg nu har klippet mine bukseben kortere inden jeg syr dem op. Eller vil denne teknik være nok?

    Mvh Amanda

    • Signe says:

      Hej Amanda
      Hvis du har mulighed for det, vil det være en god idé at ordne kanten inden du syr oplægningen. Men ellers er den her metode faktisk den bedste til en kant, der ikke er ordnet. Krydserne i stingene på bagsiden hjælper med at holde trævlekanten på plads.

      Venlig hilsen
      Signe / Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap