Sy oplægning i hånden med heksesting

Dette blogindlæg er opdateret nov. 2021

Alt dit tøj har brug for en oplægning.

I hvert fald, hvis du vil have det til at holde længe.

Men hvordan du syr den oplægning, er næsten op til dig selv. Der findes mange syteknikker til at sy oplægninger i dit tøj. Nogle af dem er mere oplagte end andre til bestemte materialer, mens andre teknikker kan bruges til alle typer stof.

Den teknik til oplægning, du kan lære i dette blogindlæg, er rigtig god til lidt kraftigere stof, hvor der er lidt dybde i selve stoffet. Det kan fx være crepevævet stof, de fleste uldstoffer eller uldblandinger, satin der ikke er alt for tyndt, jacquardvævet stof, boucle og lignende lidt vamsede stoftyper.

Teknikken er god at kende både for dig, der syr dit tøj fra bunden, og for dig, der ikke syr selv, men ind imellem gerne vil kunne lægge et par bukser eller en nederdel op. Denne teknik kræver ikke en symaskine, hvis du ikke syr dit tøj fra bunden.

Er du af ældre dato har du formentlig allerede lært de her sting i skolen.

Teknikken er: heksesting.

De ser sådan her ud (de mørkeblå sting til højre i billedet):

 

heksesting skaberlyst

 

Oplægning i hånden med heksesting

Heksesting er min favorit syteknik til oplægning i hånden.

Det er en god teknik, fordi den både holder oplægningen fast til resten af stoffet, men samtidig også sikrer kanten og beskytter den lidt. Det betyder i praksis, at det ikke er så nemt at komme til at rive oplægningen ned igen, og dermed at der ikke så let sker skade på retten af stoffet, der hvor oplægningen er syet fast.

En oplægning med heksesting kan ikke ses på retten, hvis den er syet rigtigt i det rigtige materiale.

Det er ikke i alt stof, det kan lade sig gøre at få heksestingene helt usynlige. Jo tyndere stoffet er, desto sværere er det at undgå at stingene ses som små prikker på retsiden. Så fortvivl ikke, hvis det ikke lykkes at sy en helt usynlig oplægning med heksesting.

Du kan bruge denne type oplægning med heksesting i stort set alt, hvad du skal have lagt op. Den er især god til bukser, nederdele og kjoler, hvor kanten af oplægningen ikke er dækket af foer, og derfor er lidt skrøbelig. Men vi bruger den faktisk også når vi syr foer i tøjet.

 

Oplægning uden symaskine – Sådan gør du

 

Du skal bruge:
* Synål i god kvalitet (fx. de her fra engelske John James)

* Sytråd af god kvalitet i en farve, der matcher stoffet. God kvalitet er fx. Amann og Güttermann.

* Lille trådsaks (fx. den her fra tyske Paul)

*Fingerbøl (kan undværes, men så får du muligvis ondt i fingerspidsen. Sæt evt. et stykke plaster på din højre langefinger, inden du går i gang, der hvor man ellers normalt har fingerbøllet).

 

 

Trin 1.
Start med at presse din oplægning, så den er foldet, hvor den skal være. Sæt evt. et par knappenåle i til at hjælpe med at holde oplægningen på plads. Det kan også være en fordel at ri oplægningen, så du ikke skal kæmpe med knappenåle undervejs.

Trin 2.
Hæft sytråden i den ene side af et sømrum, eller i kanten af oplægningen.

Trin 3.
Start dine heksesting ved at sy igennem stoffet over oplægningen. Nålen skal kun under 1 enkelt tråd (et enkelt garn) fra stoffet. Nålen må ikke være synlig på retten af stoffet, når du har stukket den igennem. Er den det, så tag den ud og prøv igen, hvor nålen har fat i endnu mindre stof, inden du trækker tråden igennem stoffet. (NB I noget tyndt stof, kan det ikke undgås at nålen kan ses på retsiden. Overvej i så fald en anden teknik til oplægning).

Nålen skal vende med spidsen ind mod dig, men starte med at gå ned i stoffet i retning væk fra dig.

Trin 4.
Flyt nålen ca 1 cm væk fra dig selv og sy nu et sting i selve oplægningen, hvor du tager fat i lidt mere stof med nålen. Spidsen af nålen skal stadig vende ind mod dig, men stinget ligger længere væk fra dig end det forrige.

Gentag trin 3 og 4 skiftevis, til du når til et sømrum, du skal sy hen over.

Stingene bygger på hinanden i en retning væk fra dig, men nålespidsen vender hele tiden ind mod dig. Se hvordan det fungerer i praksis i videoen.

Trin 5.
Når du kommer til et sømrum skifter du sting type til kastesting. Sy kun i sømrummet og oplægningen, og tag fat i lidt mere stof. Det gør at oplægningen bliver fæstnet mere solidt ved sømmene, og sømrummet er med til at holde oplægningen på plads og give den styrke. Sømrummet bærer en del af vægten, om man så må sige, og aflaster de ellers lidt udsatte enkelte tråde i stoffet, der bærer hoveddelen af oplægningens vægt.

Når du har syet over sømrummet fortsætter du med heksesting som i trin 3 og 4.

 

håndsyet oplægning med heksesting

 

Løber du tør for tråd undervejs, hvis det fx. er en vid nederdel eller kjole, du lægger op, så hæft i sømrummet, som jeg viser det i starten af videoen herunder. Tag en ny tråd, hæft den på samme måde, men lidt ved siden af den anden hæftning. Sy derefter videre med trin 3 og 4 til du når slutningen af sømmen, hvor du hæfter.

 

Se i videoen, hvordan du syr en oplægning i hånden

Den første video herunder er en ny version fra 2021. Den er udgivet i vores online medlemsklub Synoter Studio i forbindelse med udgivelsen af Synoter Magasin nr. 4. Synoter Studio handler mest om mønsterkonstruktion, men du finder også syteknikker i medlemsklubben, som denne video er et eksempel på.
Du kan få adgang til onlineklubben her <<

 

 

Den oprindelige video til dette blogindlæg er denne gammle sag fra 2014. Syteknikken er den samme – videoen bærer blot præg af at være af ældre dato.

 

Et lille tråd-tip: Hvis du ikke kan finde en tråd, der matcher stoffet, så vælg den der er tættest på til den mørkere side. De mørkere farver og nuancer ses ikke så tydeligt som de lysere, så det vil blive mest usynligt med en mørkere nuance. Og skulle det ske, at du syr igennem til retsiden, så er det sjældent helt så synligt, hvis tråden er til den mørke side.

Lær at sy andre oplægninger

Et andet eksempel på en teknik til oplægning er denne guide til oplægning af jeans. Den kan ikke bruges til så meget andet end netop oplægning af jeans.

Men der er som sagt mange syteknikker, du kan bruge til at sy oplægninger i dit tøj. Du kan se flere teknikker til oplægning i vores online grundkursus Kom Godt I Gang Med At Sy, som du kan få adgang til her:

 

Kom godt igang med at sy

Læs også:

13 thoughts on “Sy oplægning i hånden med heksesting

 1. Pernille says:

  Supergod video som sædvanligt. Men ja, det er lidt svært at se tråden. Du må tage en knaldrød knaphulstråd næste gang – altså bare af demo-hensyn. 😀
  Keep it up, girl – det er altid super instruktivt, det du laver! 🙂

  P.S. Skriver du egentlig manuskript eller snakker du bare? 😀

  • Signe Eriksen says:

   Ja, jeg må have fat i noget pink knaphulstråd eller noget i den stil! God idé 🙂
   Jeg skrev manuskript i starten, men nu snakker jeg bare. Jeg kunne alligevel ikke huske hvad jeg havde skrevet, når jeg skulle optage, så det tog en evighed at følge manuskriptet. Godt jeg ikke er skuespiller, der skal huske replikker!

 2. Sofie says:

  Kan denne teknik kun bruges i fast stof eller også i elastiske stoffer som jersey, isoli mv?
  Fantastiske videoer du laver, de er virkelig pædagogiske og informative.

 3. Steen Kristensen says:

  Det forudsætter forkundskaber at forstå forklaringen. Eller er jeg bare fatsvag? Nå, men jeg prøver. Jeg skal lægge bukser og og har desværre smidt min symaskine ud.

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Steen
   Det vil jo altid være lidt forskelligt, hvad der giver mening og hvad der ikke gør. Hvad er du i tvivl om? Så skal jeg gerne forsøge at forklare det på en anden måde, hvis jeg kan 🙂

   Kh
   Signe / Skaberlyst

   • Steen Kristensen says:

    Du burde måske bruge kontrasterende farver, for så ville det være nemmere at se, hvad du gør. Nu har jeg lagt 2 bukseben op, og foreløbig holder syningen. Selv om jeg snød lidt, for det er noget enerverende. Hvad med i stedet for at sy i zigzag? Jeg kan sy forskellige sting men ved ikke altid, hvad de hedder.

 4. Britt says:

  Hej 🙂
  Jeg skal lægge et par satinbukser op. Ville du gøre det med heksesting? Det er gjort med overlocker, men sådan en maskine har jeg ikke.
  Mvh Britt

  • Signe says:

   Hej Britt
   Det kommer helt an på hvor meget dybde, der er i stoffet. Hvis du kan komme til at sy så det bliver usynligt på retten, så kan heksesting være en god mulighed. Hvis stingene bliver synlige (fx hvis stoffet er tyndt eller meget tætvævet), så vil det formentlig være pænere med en syning på symaskinen. Hvis du ikke har en overlocker til at kante trævlekanten i bunden, så kan du lægge op med et dobbelt ombuk i stedet 🙂

   Venlig hilsen
   Signe / Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Copy link
Powered by Social Snap