Symønster til buksedragt – sådan gør du

Denne her buksedragt er en vinder.

Helt bogstaveligt.

Den vandt vores Skab Din Egen Skaberlyst Model-konkurrence, som vi har afholdt på nyhedsbrevet og i Facebook gruppen i maj 2020.

 

Skaberlyst buksedragt Skaberlyst buksedragt

 

Konkurrencen gik ud på at tegne nye Skaberlyst modeller ud fra de modeller, der er symønstre til i online kurset Kom Godt I Gang Med At Sy.

Vi vil nemlig rigtig gerne inspirere til at du kan få meget mere ud af dine symønstre ved at bruge dem som fundament til nye designs.

Præmien i konkurrencen er dette blogindlæg: en guide til at lave mønsteret til vindermodellen ud fra de symønstre, der er i online kurset.

Og vinderen blev denne buksedragt, designet af Rikke Schou-Hansen.

STORT tillykke til Rikke – og TUSIND TAK til alle jer, der har deltaget i konkurrencen og sendt mere end 170 skønne forslag ind til os.

 

buksedragt Skaberlyst mønster

 

I videoen længere nede kan du se, hvordan du laver mønster til buksedragten ved at kombinere blusen og hyggebukserne fra Kom Godt I Gang Med At Sy online kurset.

 

 

Sådan er vi kommet frem til guiden til buksedragten

Før du får guiden til at lave mønster til buksedragten, får du lov at se med i processen med at udvikle mønsteret.

Det er nemlig den proces, du kommer til at gå igennm, hver gang du begiver dig ud i at designe et nyt symønster.

Vi startede med at tegne bukserne og blusen fra online kurset af og markere taljen på stoffet, så vi kunne navigere efter den i prøvemodellen.

 

 

Du kan se i guiden, hvad du gør med bukserne – de er nemlig lavtaljede.

Når bukser og bluse er gjort klar klipper du dem i prøvestof og syr en prøvemodel. Hav rigeligt med sømrum i prøvemodellen – især i taljen. Du kan få brug for det til at lave tilretninger.

 

Første prøvemodel lignede helt ærligt en keddeldragt med plads til en voksen ble-numse.

Ikke ligefrem fantastisk.

Og stensikkert ikke det udtryk, Rikke havde i tankerne, da hun sendte tegningen ind til konkurrencen.

Men det havde vi forventet. Bukserne er nemlig meget løse, og blusen er også uden form i taljen.

I prøvemodellen draperede vi indsnit i ryggen, formede sidseømmene og vovede at sy benene markant ind.

Efter de ændringer var syet ind i modellen begyndte det at ligne noget. Nu kom numsen flot frem og taljen blev synlig. Keddeldragt-looket forsvandt. Og det samme gjorde bleen. (Pfew!)

Benene blev dog lige rigeligt stramme i første omgang, så de forhindrede stoffet i at falde ned på plads. En mellemting mellem det oprindelige mønster og det vi havde syet ind viste sig at fungere rigtig godt.

 

 

Vi havde lagt rigeligt med sømrum til i taljen på prøvemodellen, fordi vi forventede at buksedragten ville være meget for kort i skridtlængden.

Men forunderligt nok var det ikke et stort problem.

Vi testede den første model på Josephine, og hun havde behov for lidt mere længde foran.

Vi havde forventet behovet for mere længde ville være bagpå, men her måtte vi faktisk fjerne en hel del i længde i taljen, fordi Josephine har en meget rank holdning i ryggen – og svejer lidt.

 

 

Efter kun en enkelt prøvemodel med et par ændringer og lidt pasforms tilretning havde vi allerede opskriften på buksedragten.

Det lyder næsten for godt til at være sandt – vi var forberedt på mindst 5 tests før vi ville ramme noget godt.

Men sandt var det.

Vi gik i gang med næste prøvemodel.

Denne gang til mig (Signe).

Her fulgte vi samme fremgangsmåde for at lave mønsteret, som vi havde gjort på den første prøvemodel. Dog tilføjede vi den ekstra længde foran og indsnittene i ryggen fra starten.

Det viste sig (ikke overraskende) at jeg havde brug for lidt andre tilretninger end Josephine. Blandt andet havde jeg brug for endnu mere ekstra længde i hele overdelen, ikke kun foran.

Jeg havde til gengæld ikke behov for at fjerne længde på bagstyket.

Min numse er ikke så veltrænet som Josephines , så jeg havde også behov for tilretninger i bagstykket på bukserne.

Vi glemte at tage billeder af mig i prøvemodlelen, før den blev sprættet op og klippet igen efter det nye mønster, men jeg har lavet tilretningen fra online kurset, der hedder “bukser poser bagpå”.

Det er den tilretning, jeg laver på flest af mine live kursister, når vi tilretter buksemønstre.

Hvis du bøvler med bukser, der har for mange folder på benene bagpå, der ofte hænger lidt som skrå gardiner fra numsen ned mod knæene, så vil den tilretning gøre underværker.

Du finder den i tilretnings modulet i online kurset Kom Godt I Gang Med At Sy.

 

 

I overdelen har jeg desuden knebet halsudskæringen lidt, fordi den flagrede en smule. Den tilretning kan du både se i online kurset og i dette blogindlæg.

Hvis det er muligt, bruger jeg altid samme stof igen til prøvemodellens tilretninger. Både af hensyn til økonomien og ressourceforbruget. Ellers kan det hurtigt blive både dyrt og et umanerligt spild af stof med mange prøvemodeller.

Her var det nok med en enkelt omgang tilretning.

Så var guiden til mønsteret klar – du får den herunder.

 

 

Video guide – sådan laver du mønster til buksedragt

Du kan se vejledningen til at lave symønster til buksedragten i videoen her. Under videoen finder du anbefalinger til valg af størrelse, stofvalg og inspiration til hvad du også kan gøre med teknikkerne fra vejledningen.

 

 

 

Når du vælger størrelse til din buksedragt, så har du en helt unik mulighed for at tage højde for dine kropsmål. Hvis du normalt døjer med at være en størrelse foroven og en anden forneden, og derfor ikke kan købe buksedragter i butikkerne, så slipper du for det problem nu.

Du vælger ganske enkelt blusen efter din brystvidde og bukserne efter din hoftevidde.

Når du sætter mønstrene sammen, ender du med en buksedragt der både passer over skuldre og barm og over hofterne.

Til Josephines buksedragt har vi kombineret str. 36 og 38.

Til Signes har vi lavet en str. 42 både i bukser og bluse.

Når du har tegnet dine størrelser af, skal du have taljen til at passe sammen, så du kan sy overdel og underdel sammen. Det gør du ved at sammenligne hhv. forstykkerne og bagstykkerne. De er ikke lige lange, fordi bluser og bukser er forskellige konstruktioner, og derfor sidder sidesømmen lidt forskelligt.

Når vi kombinerer som her, så gå efter en mellemting mellem bluse og buks i overgangen i taljen. Er bukserne fx. 2 cm smallere end blusen, så læg 1 cm til bukserne og tag 1 cm fra blusen, så taljelinjen bliver lige lang.

Det vil højst sandsynligt være forskelligt hvor meget du skal lægge til eller trække fra på forstykkerne og bagstykkerne. Og alt efter hvilke størrelser du kombinerer, vil du få forskellige taljer. Det er helt som det skal være – når du har prøvemodellen på tilretter du taljen, så den får den form, du gerne vil have.

Buksedragten har vi valgt at lave med en søm i taljen. Det har vi for at kunne holde trådretningen i både overdelen og underdelen.

Trådretningen er enormt vigtig for tøjets pasform, så den vil vi helst ikke forstyrre for meget. Og ved at have en overskæring i taljen kan vi holde de originale trådretninger, som vi ved fra mønstrene i online kurset fungerer rigtig godt.

Udover trådretningen, så er overskæringen i taljen også en god hjælp, hvis du har brug for at lave tilretninger. Du kan nemlig tilføje og fjerne længde i taljen på en nem måde, og det er ofte den type tilretninger, der er behov for i en buksedragt.

 

Tilretning af din prøvemodel

Når du har lavet mønsteret, er det vigtigt at du syr en prøvemodel.

Har du allerede tilrettet blusen og bukserne inden du går i gang med at kombinere til buksedragt, er du langt med tilretningen. Og så skal du formentlig ikke have gjort ret meget i din prøvemodel.

I din prøvemodel skal du tjekke:

* Halsudskæringen – kan du lide den? Ellers design den om.

* Ærmerne – har de den rigtige kurve og længde til dig? Ellers lav dem om.

* Er der længde nok til at du kan sidde, bøje dig forover (snørre sko), cykle, gå på trapper?

* Passer skridtbuen til dig efter bukserne er sat sammen med blusen? Ellers ret den til – også selvom du måske allerede har rettet til da bukserne “kun” var bukser.

* Kan du lide benvidden? Er de brede nok til at buksedragten ikke sidder fast på dine lår? Eller er de for brede? Ret til hvis det er nødvendigt.

* Taljen – er du tilfreds med den plads, du har til maven? Skal sidesømmene syes mere ind for at makere taljen mere – eller vil du have dem mere lige, så du får mere stof der kan pose i taljen, når du har bindebåndet på?

* Tjek indsnittene på bagstykket. Passer de i dybden med din ryg? Og i længden med din numse? Ellers ret til.

Når du har lavet alle tilretningerne og din prøvemodel sidder godt, så kan du overføre det hele til dit mønster og klippe din buksedragt i det rigtige stof.

Vær opmærksom på stofbredden. En buksedragt tager ret meget stof, og det er vigtigt du ikke går på kompromis med trådretningen i benene, selvom det kan være fristende. Men det vil ødelægge din pasform, og så vil alt dit tilretningsarbejde være spildt.

Mit stof var ret smalt, men heldigvis havde jeg nok af det (det lå i min stofbunke) til at kunne have en hel buksedragt.

Hvis du har stof nok til skråbånd og bindebånd i samme stof som selve buksedragten, så lav det endelig af stoffet. Det giver en flot og professionel finish til din buksedragt.

 

 

Stofvalg til din buksedragt

Jeg har syet min buksedragt i en tung viscose fra Stofshop i Århus. Den har en satin bagside, som gør at den glider godt på kroppen, og ikke har brug for foer. Tyngden får benene til at falde flot, selvom der er vidde i dem. Og vævningen er blød og eftergivelig, så der er masser af bevægelighed i buksedragten.

Buksedragter er lidt besværlige at have på, fordi det er et dilemma omkring at have længde nok til at man har fri bevægelighed uden at have så meget længde, at man får hængerøv og alt for meget stof i taljen.

Derfor er stoffet vigtigt.

Jo mere blødt og eftergiveligt stoffet er, desto mere bevægelighed får du forærende.

Er stoffet stift, kan komforten blive ringere.

Det kan fint lade sig gøre at bevæge sig i buksedragten i stivere stof som fx bomuldslærred, men det er ikke helt så behageligt som en blødere stofkvalitet.

Mønsteret i denne guide er lavet til vævet stof.

Derfor kan vi ikke anbefale at sy buksedragten i jersey eller andet strikket stof. Det kan muligvis lade sig gøre i en kraftig og “fast” jersey, der ikke strækker sig mere end et stykke vævet stof med lidt elastan, men ellers vil jersey stoffet trækkes ud af facon og efterlade dig med hængerøv og det, der er værre.

Vælg et vævet stykke stof, der draperer godt og har en god tyngde.

Det behøver ikke være tykt og kraftigt, men hvis det bliver for sart kan der komme for meget træk på sømmene, og så kan de gå i stykker.

Viscose, tencel og silke er gode bud på fibre.

Men også bomuld og hør kan fungere fint til buksedragten, alt efter hvordan stoffet er vævet og hvor tungt det er.

I forhold til vævninger er tvill, crépe eller satin oplagt.

Når det er sagt, så er det vigtigt for mig at understrege at du altid skal mærke på stoffet og fornemme fra gang til gang, hvordan det vil falde og om det vil egne sig til projektet, mere end du skal hænge dig i fibre og vævninger.

Er du ikke helt med på hvilke vævninger og stoftyper, der egner sig til hvad, så kan du finde meget mere vejledning omkring netop stoftyper i online kurset Kom Godt I Gang Med At Sy, som du kan komme i gang med her:

 

Kom godt igang med at sy

 

 

Design videre på din buksedragt

I denne guide holder vi os til at lave det design, Rikke har tegnet.

Eneste undtaglese er, at jeg i min færdige model har tilføjet lommer. Det var simpelthen for oplagt til at lade være.

Guiden til at lave lommer finder du i lektion 8 i online kurset Kom Godt I Gang Med At Sy, hvor du også finder de mønstre, buksedragten er lavet ud fra.

 

 

Men der er mange muligheder for at variere buksedragten.

Du kan fx tilføje eller fjerne vidde i benene, så du får enten bredere eller smallere ben. Det gør du ved at fordele den ønskede viddeændring mellem indersøm og sidesøm og tegne nye linjer op til hvor du vil have ændringen til at starte.

Du kan ændre halsudskæringen. (Jeg har udringet min færdige buksedragt yderligere 2 cm på skulderen end hvad vi gør i videoguiden).

Du kan lade være med at ændre ved ærmegabet og skulderen, og i stedet sy ærmerne fra blusen i online kurset i din buksedragt.

Du kan tilføje et bærestykke i taljen, så du får to overskæringer i stedet for kun den ene. Der kan du så tilføje en løbegang med et bindebånd, hvis du foretrækker det fremfor det løse bindebånd.

Du kan lave flere forskellige typer bindebånd, der kan give buksedragten forskellige udtryk. Du kan også bare bruge den med et bælte i livet.

Du kan i det hele taget gøre en masse ting for at få buksedragten til at passe endnu bedre til lige netop dig.

Og det er netop hele pointen med denne guide og Skab Din Egen Skaberlyst Model-konkurrencen: at få dig til at kaste dig ud i at gøre dine symønstre endnu mere personlige.

Så får du nemlig brugt dit tøj meget mere til glæde for både dig selv, din pengepung og for vores planet, der godt kan lide at vi bruger vores tøj rigtig meget fremfor at kassere det efter kort tid.

 

Tusind tak for forslag til konkurrencen

Vi er helt overvældede over, hvor stor interesse der har været for konkurrencen. TUSIND TAK for alle forslag, I har sendt ind. Der var virkelig mange gode designs imellem, og det var svært at vælge, hvem der skulle i finalen og være med i den sidste afstemning om vindertitlen.

Mange af de snit, detaljer og linjer, I har designet og sendt ind til os, går igen i flere af tegningerne. Og vi kommer i den kommende tid (2020) til at vende tilbage til forslagene i både blogindlæg, nyhedsbreve og på vores Facebook og Instagram.

Der er simpelthen for mange gode snit og detaljer til at vi bare kan kyle hele bunken med tegninger i skraldespanden – så vi gemmer dem og plukker ud i dem og deler de teknikker med jer, I har behov for at kende, for at kunne lave de symønstre I drømmer om.

Vil du være sikker på at få besked, når vi næste gang finder på at lave en konkurrence eller noget andet sjovt – og når vi har guides til nogle af detaljerne i nogle af de andre designs fra konkurrencen – så vær sikker på at du har tilmeldt dig vores mailliste:

Maillisten tilmelder du dig lige her <<

 

 

Stofinfo: Signes buksedragt i videoen er syet i viscose fra Stofshop.

Mønster info: Mønsteret er lavet ud fra en kombination af hyggebukser og bluse med v-hals fra online kurset Kom Godt I Gang Med At Sy.

Blogindlægget vil blive opdateret med modelbilleder ganske snart – fotografen er booket!

Læs også:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Copy link
Powered by Social Snap