Få endnu mere ud af dine gode symønstre

Hvad kendetegner et godt symønster?

Man kunne fristes til at sige “en perfekt pasform”.

Men et godt symønster er ikke kendetegnet ved, at det passer perfekt. Det kan passe perfekt. Men selv symønstre, der ikke passer ret godt, kan være gode symønstre.

Jeg kan godt selv høre det. Det lyder lidt skørt. Men læs blogindlægget til ende, så finder du ud af:

1) Hvad der kendetegner et godt symønster

2) Hvilke ting ved et symønster, der skal få dine alarmklokker til at ringe

3) Hvad du gør, hvis du står med et godt symønster, der passer dig ad H til

4) Hvordan du kan få endnu mere ud af dine gode symønstre.

 

Jeg bruger selv metoden til at få endnu mere ud af mine gode symønstre, så tit jeg kan. Blusen her er seneste eksempel. Det er den, vi arbejder med i dette blogindlæg.

gode symønstre metoden

Hvad kendetegner et godt symønster?

Når noget er skræddersyet er det tilpasset til netop din krop. Det er det ypperste du kan opnå indenfor pasform i tøj, hvis det ellers er udført korrekt.

Den skræddersyede pasform opnår du gennem prøver og tilretninger, hvor mønsteret bliver ændret lidt ad gangen, indtil det passer helt perfekt til din figur og størrelse. Går du til en professionel skrædder går det forholdsvist hurtigt med at nå frem til den perfekte pasform, fordi du kan nyde godt af skrædderens uddannelse og erfaring.

Skal du selv i gang med at tilrette og forfine pasformen i dit tøj, må du forberede dig på at lære undervejs og gå gennem nogle flere prøver.

Men nu er det heldigvis ikke sådan, at tøj enten er skræddersyet eller ubrugeligt.

Der er masser af gode symønstre, som med forholdsvis få tilretninger kommer til at passe dig rigtig godt.

Måske endda perfekt.

Også selvom den første prøvemodel kan synes fuldstændig håbløs.

De symønstre, du køber i stofbutikken eller på nettet, er lavet i standardstørrelser. De passer derfor kun, hvis du er præcis som standarden. Eller hvis designet er sådan, at størrelse og figur ikke betyder noget.

Passer du ikke ind i standarden, så passer mønsteret dig ikke. Og du må i gang med at tilrette det, så det kommer til at passe til dig.

Og det er her, de gode symønstre kommer ind i billedet.

For et godt symønster er kendetegnet ved, at det er til at arbejde med. At det er overskueligt at tilrette, og at du har de linjer og punkter markeret på det, som du skal bruge, for at kunne tilrette mønsteret til en mere personlig pasform.

Og så skal du naturligvis også vide, hvordan du skal forholde dig til de linjer og punkter, for at få den gode pasform frem i mønstrene.

Symønstrene er bygget op om linjer, der deler kroppen ind i forskellige felter. Når vi snakker om tøj til kvinder (hvilket vi gør her hos Skaberlyst), så er brystpunktet det aller vigtigste punkt på dit symønster. Alt foregår ud fra brystpunktet, og når du har det på plads, kan du forme de andre linjer rundt om kroppen, så de kommer til at passe.

Fra brystpunktet er der en bestemt afstand til taljen. Fra taljen til hoften. Og opad fra brystpunktet til halsen og skulderen. Uden at vide, hvor dit brystpunkt er, bliver det meget vanskeligt at finde ud af, hvor taljen er placeret, hvor skrå skulderen skal være og hvor bred halsudskæringen er.

Men ved du, hvor de punkter og linjer er på dit mønster, kan du sammenligne med hvor de er, når du har din prøvemodel på. Og så kan du begynde at bruge forskellige tilretnings teknikker for at få tøjet til at passe meget bedre til dig. Men mere om det senere.

Hvis du som minimum har :

* Brystpunkt

* Indsnit (hvis der er indsnit i modellen)

* Taljelinje

* Midt for / midt bag

markeret på dit mønster, er du rigtig langt. Så kan du få de linjer på plads i forhold til kroppen, og ud fra dem placere indsnit, forme sidesømmen og justere skulderens hældning og nakkens form.

Der kan være flere linjer tegnet ind i dit symønster, og det er bare godt. Her er fx et af mønstrene fra Kom Godt I Gang Med At Sy online kurset. Med alle de punkter og linjer, du har brug for.

 

gode symønstre metoden

 

Når alt det er sagt, så er linjeføringen naturligvis også en del af om et symønster er godt eller ej. Man kan ikke bare tegne en firkant på et stykke papir, sætte et kryds på det og skrive “brystpunkt” og så sige man har lavet et godt symønster. Der er nogle grundlæggende ting omkring forholdet mellem skulder, nakke og brysthøjde, omkring ærmegab og forskellen på for- og bagstykke, der også skal være på plads, før et symønster kan siges at være godt.

Og det bringer os til det næste punkt.

Nemlig hvor du skal være ekstra opmærksom.

De her ting i et symønster skal få dine alarmklokker til at ringe

Symønstre skal som udgangspunkt tilrettes.

Men hvor nemt det er at tilrette dem, kommer an på, hvor godt de er lavet i første omgang.

Det afgørende er balancen i symønstrene. Den defineres af forholdende mellem yderlinjerne og de indre linjer fra indsnit. Og det kan være rigtig svært at se, om balancen i et symønster er ok eller helt hen i vejret, før du får prøvemodellen på kroppen.

Der er dog nogle helt generelle fysiske kendetegn ved vores kroppe, som symønstrene bør afspejle. For eksempel peger armene let fremad ved skulderen hos langt de fleste af os. Det giver en længere bue fra skulder til ærmegab på ryggen end foran på kroppen. Og det giver også en kortere afstand mellem armene foran end på ryggen. De forskelle skal gerne ses i mønsteret i form af et bredere bagstykke end forstykke midt i ærmegabet.

Der er flere steder hvor kroppen har forskelle fra forsiden til ryggen. Og de forskelle er  der plads til i et godt symønster.

Dine alarmklokker skal derfor ringe hvis:

* Forstykke og bagstykke er lige brede og helt ens

* Der ikke er nogen nævneværdig forskel på ærmegabene fra forstykke til bagstykke

* Ærmet er helt ens eller næsten ens for og bag i kuplen, og det ikke er et jerseymønster

* Der hverken er brystpunkt, indsnit, taljelinje eller midt for/midt bag markeret. Jo flere af de linjer og punkter, der mangler, desto værre.

Måske er de symønstre ok til dig. Du ved det først, når du har syet en prøvemodel.

Men hvis de ikke er, så kan det være en stor mundfuld at tilrette, fordi du ikke har noget at gå efter. Du har ingen reel viden, du kan handle ud fra. Derfor kan du kun gætte dig frem til eventuelle tilretninger, og så bliver det op til held og tilfælde, om du rammer rigtigt eller ej.

Det bliver du ikke meget klogere af.

Du risikerer til gengæld at spilde et par weekender og flere meter stof.

Se bare mine tilretninger i blusen her. På ryggen er de lidt voldsomme, og det er ikke sjovt at arbejde med, hvis mønsteret ikke har de rigtige linjer fra starten.

gode symønstre metoden

Sådan får du en bedre pasform i et godt symønster

De gode symønstre er nemmere at arbejde med tilretninger i.

Her ved du, hvor du er henne i mønsteret. Derfor kan du sætte ind med viden og afprøvede teknikker, og have en ret stor chance for at lykkes med projektet.

Uanset hvad det er for et symønster, du arbejder med – om det er godt eller dårligt – bør du altid starte med at sy en prøvemodel. Du ved ingenting om et helt nyt mønster. Hverken om, hvordan det er bygget op, eller hvordan det passer til dig.

Du kan have nogle forventninger. Men reel viden har du først, når du står i din første prøvemodel foran spejlet.

Og hvis du vil have en pasform i dit tøj, der er så tæt på skræddersyet perfektion, som du kan få det til at blive, så er du nødt til at arbejde med reel viden.

Når du syr din prøvemodel kan det være en fordel at gøre det i staut eller et andet lyst stof, hvor du kan tegne linjerne fra symønsteret ind. Så kan du tydeligt se, hvor linjerne afviger fra din figur, og dermed hvor du skal sætte ind med tilretninger.

Alt det arbejder vi med på live kurser, når vi tilretter enten grundmønstre eller standard symønstre. Men i online kurset Kom Godt I Gang Med At Sy finder du også en stor guide med tilretninger, du kan slå op i, når du tilretter på egen hånd. Der kan du se, hvordan du løser forskellige problemer i forhold til pasformen i symønstrene.

Der er størst brug for tilretninger i helt tætsiddende modeller, som for eksempel et grundmønster. Det skal sidde helt tæt til kroppen, og have alle detaljerne på plads. Der skal være plads til din barm, din mave og din numse. Og du skal kunne bevæge dig rimelig frit, uden dog at kunne dyrke yoga eller løbe en maraton.

Du kan se i denne video, hvad du kan forvente at kunne i et grundmønster, og det samme er gældende for andre tætsiddende og figursyede modeller.

Når man begynder at designe ud fra et grundmønster tilføjer man vidde, overskæringer, flytter rundt på indsnit og laver måske et par slidser eller læg. Alle de ting, der bliver designet ind i et mønster, vil ændre hvordan tøjet sidder på kroppen. Og dermed også hvilke kroppe, det passer til.

Derfor kan du opleve, at du i nogle designs fra et mærke har brug for mange tilretninger, mens du i andre designs fra samme mærke bare hopper i modellen, og så passer den perfekt.

Det er ikke (nødvendigvis) fordi nogle af deres mønstre er gode og andre dårlige. Det er mere sandsynligt fordi nogle designs er mere fordelagtige for netop din krop end andre. Det skal du bare glæde dig over, når du rammer et mønster, du ikke skal tilrette ret meget i.

Netop designet er også en af grundene til, at du altid skal sy en prøvemodel. Nogle designs overflødiggør ganske enkelt de tilretninger, du normalt har brug for. Derfor skal du ikke stole blindt på at dine tilretninger skal bruges hver gang og i alle symønstre.

Men er du bevidst om at du fx. har en flot rund numse, at dine skuldre er ekstra skrå, eller at din barm fylder mindre end standarden, så kan du være opmærksom på de områder, når du tilretter og vælger symønstre.

Du kan kigge efter symønstre, hvor sømmene er placeret strategisk i forhold til dine “problem-områder”, så du nemt kan sy ind og ud. Og gå efter symønstre, hvor du kan justere højder og bredder og hvor der er tænkt plads og bevægelighed ind i designet.

 

gode symønstre metoden

Få endnu mere ud af dine gode symønstre med dette ene trick

Når vi laver symønstre her hos Skaberlyst bestræber vi os naturligvis for at lave dem så gode som muligt. Vi har brugt flere år på at opdatere de grundmønstre, var arbejder ud fra, så pasformen er mere nutidig.

Og alligevel har de fleste brug for tilretninger.

Det er helt ok, for det er bare et vilkår i jagten på den perfekte pasform. Og det er også derfor, vi bruger en stor del af tiden på livekurserne og et helt bonus modul i Kom Godt I Gang Med At Sy online kurset på tilretning.

Men hvad så, når man endelig finder den perfekte pasform i et mønster?

Var det så bare det, og så starter man forfra med det næste mønster?

Nej, sådan behøver det heldigvis ikke at være.

Hvis du arbejde med de gode symønstre, så har du nogle retningslinjer at gå efter. Det betyder, at du kan blande mønstrene. Du kan tage dit gode tilrettede mønster som silhuet, og så kan du “stjæle” designdetaljer og linjer fra andre gode symønstre.

Det er en kæmpe genvej, når først du har en silhuet, der passer dig.

I videoen her kan du se, hvordan du gør det i praksis:

I videoen tager vi udgangspunkt i symønstrene fra Kom Godt I Gang Med At Sy online kurset. De er et rigtig godt sted at starte, både med at tilrette og med at kombinere forskellige symønstre til nye modeller. Alle modellerne i kurset er nemlig designet netop til at du kan øve dig i de 2 ting.

 

gode symønstre metoden

 

Når du har styr på det i de forholdsvis enkle mønstre, og du føler dig hjemme i de forskellige linjer og punkter i symønstrene, så vil du have meget større succesrate på de mere komplicerede projekter.

Lyder det fedt?

Så vent ikke længere.

Tilmeld dig kurset med det samme og bliv den sejeste på syholdet til at lave nye modeller med super god pasform.

Du tilmelder dig her:

Kom godt igang med at sy

 

Blusen på billederne i dette blogindlæg er en kombination af blusen fra online kurset med indsnit fra den klassiske kjole – også fra kurset. Du kan se i videoen, hvordan vi har kombineret de 2 mønstre.

Og du er meget velkommen til at abe efter, og lave din egen figursyede version af blusen fra kurset.

 

gode symønstre metoden

 

gode symønstre metoden

 

gode symønstre metoden

 

 

Læs også:

2 thoughts on “Få endnu mere ud af dine gode symønstre

  1. Susanne Bækvig says:

    Jeg vil gerne lave en prøvemodel, men helst ikke i fint (dyrt) stof. Hvad skal man bruge og hvor køber man det?

    • Signe says:

      Du kan bruge noget stof, der minder om det endelige, men som er billigere. Der er tit rester i stofbutikkerne eller andre tilbud, der er geniale til prøvemodeller. Det kan også være stof fra genbrugen. I skrædderier bruger man staut (ubleget lærred) til prøvemodeller, men det er ret stift så det giver ikke altid det bedste billede af det færdige design, når man ikke er vant til at forestille sig andre stoftypers fald.

      Jeg håber, det hjælper 🙂
      Venlig hilsen
      Signe / Synoter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap