Håndsyning af foer i nederdele – kun for de flittige!

Den her syteknik til håndsyning af foer i nederdele er for de flittige. Så er det sagt, og jeg har ikke lovet dig et quick-fix, jeg ikke kan holde.

Hvis du er sådan en, der altid springer over hvor gærdet er lavest, og slet ikke kan se nogen grund til at kæle for detaljerne og bruge tid på de små finesser, så kommer den her syteknik nok til at kede dig en anelse. Men se videoen alligevel. Måske bliver du fristet til – bare nogle gange – at tage den lange vej til målet.

Det er noget helt andet for dig, der elsker detaljer og flot finish. Hvis du har det bedst, når dit tøj er så fint indvendigt, at du næsten kunne have det på med vrangen ud, uden at nogen ville opdage det, så kommer du til at elske den her syteknik til håndsyning af foer.

Teknikken går ud på, at foret bliver syet til i bunden af nederdelen, så alt sømrum er lukket inde. Når du gør det, behøver du ikke kante sømrummet indvendig i nederdelen, medmindre stoffet trævler virkelig meget. Det gør det stof, jeg har brugt til min nederdel, så derfor er sømrummet overlocket på billederne og i videoen. Foret har jeg ikke ordnet kanter på, og det er ikke nødvendigt, når foret er syet til i bunden. Faktisk er det en fordel at lade sømrummet være u-ordnet, for en overlock søm vil blot fylde unødigt inde i tøjet, og det øger risikoen for at presse sømrummet igennem til retten.

Nederdelen jeg bruger som eksempel i dette indlæg er klokkenederdelen fra bogen “Sy Nederdele”, som du kan læse om HER.

Mønsteret er lavet til en nederdel uden foer, men man kan stortset altid tilføje foer i en nederel, og  principperne i håndsyning af foer er det samme i alle nederdele, kjoler og jakker, hvor du vil have foret syet til i bunden.

Håndsyning af foer i nederdel
FOTO: Bibi Berge / www.bibiberge.dk

Det vigtigste, når du arbejder med håndsyning af foer, og foer i det hele taget, er at der er plads nok i foret, til at du kan bevæge dig i tøjet. Foret skal være større end selve nederdelen, fordi det er et skrøbeligt materiale, der ellers går i stykker for hurtigt. Der skal være plads til at du kan sætte dig ned, uden at foret går fra hinanden i sømmene.

Det er en udfordring i det meget faste foerstof, fordi det ikke strækker sig og giver efter for kroppen, som de fleste vævede metervarer til nederdele ellers gør. Derfor er foer-mønsteret anderledes end det mønster, du klipper stoffet efter. Er der ikke et foermønster til din nederdel, så tilføj 3mm i de lange sømme, så foret får ekstra viddde. Der er lidt flere detaljer, der skal til for at lave et perfekt foer til nederdele, men dem gemmer vi til en anden dag.

Håndsyning af foer i nederdele – Sådan gør du

Før du går i gang med selve guiden til håndsyning af foer i nederdele, skal du have forberedt nederdelen ved at sy oplægningen. Når du bruger tid på at sy foret til i hånden, giver det også mest mening at du syr oplægningen i hånden, så den bliver usynlig fra retten. Jeg bruger oftest hexesting til at sy oplægninger, da jeg synes de holder bedst styr på oplægningen og er lidt mere langtidsholdbare end at understaffere oplægningen, som man ellers ofte gør i skrædderiet.

Der er andre metoder end denne guide til at nå næsten samme resultat, men her har jeg prioriteret en fremgangsmåde, der fungerer i langt de fleste nederdele, og som syere på næsten alle niveauer kan bruge i praksis, uden at have en masse erfaring med mønsterudvikling eller håndsyning på forhånd. Du er velkommen til at plukke i de forskellige trin i guiden, og evt. kombinere med andre metoder, du kender i forvejen.

Håndsyning af foer i nederdele – TRIN 1

Til denne syteknik skal foret klippes i samme længde som nederdelens færdige længde. Det betyder, at du skal klippe foret uden sømrum/oplægning i bunden. Har du fx. 4 cm oplægning i nederdelen, så er foret 4cm kortere end stoffet, inden du går i gang med at sy.

Er du i tvivl om længden på din nederdel, kan det være en god idé at klippe stof og foer lige langt fra starten, så du altså starter med at have stof nok til oplægning i foret også. Så kan du klippe foret til, når du finder ud af, hvor lang nederdelen skal være.

Du skal helst have 3-4cm oplægning, for at sy foret til i bunden efter denne metode, men er du meget nøjagtig kan du måske også få det til at lykkes med 2,5cm oplægning. Har du brug for at forlænge nederdelen så meget, at der er mindre end 2,5cm oplægning tilbage, bør du vælge en anden metode til at afslutte den i bunden.

håndsyning af foer i nederdele

Håndsyning af foer i nederdele – TRIN 2

Det her trin er ikke en del af den oprindelige teknik, jeg lærte på skrædderskolen, men er et jeg har tilføjet for at gøre fremgangsmåden nemmere for dig, der ikke er så rutineret i at håndtere foer eller at sy i hånden.

Pres bunden af foret 1cm om mod vrangen. Pres ganske let – det er en hjælpe presning, og ikke en permanent fold, der skal være her i foret. Så glem alt om skarpe folder – her skal kun lige være en blød markering af linjen.

håndsyning af foer i nederdele

Håndsyning af foer i nederdele – TRIN 3

Flyt den pressede kant af foret op til 2cm fra bunden af nederdelen, hvis du har 3cm oplægning og 3 cm fra bunden, hvis du har 4cm oplægning, og sæt foret fast med knappenåle. Som skrevet længere oppe har jeg 3 cm oplægning på denne nederdel, så her sætter jeg foret fast 2 cm fra bunden af nederdelen.

Fordi du har klippet foret lidt større end stoffet, som beskrevet længere oppe, har du noget ekstra vidde i foret. Det skal du have fordelt ensartet rundt i nederdelen. Start med at placere sømmene, så de er ud for hinanden, og fordel vidden derefter. Den kommer til at blive holdt til oplægningen, så der ikke kommer læg eller rynk i foret, og det er forholdsvist nemt at gøre, når du syr i hånden, fordi du kan styre hvert enkelt sting.

håndsyning af foer i nederdele

Håndsyning af foer i nederdele – TRIN 4

Hvis du vil have ekstra styr på foret og oplægningen, så kan du ri foret fast i hånden. Ritråden holder meget mere præcist på stoffet, end knappenålene gør, så det bliver nemmere at sy foret fast i hånden efterfølgende.

Hvis du kun har knappenåle til at holde foret på plads, mens du syr, risikerer du at de falder ud mens du arbejder. Og så skal du starte forfra med at fordele den ekstra vidde i foret, og sætte det fast. For ikke at tale om risikoen for at stikke sig på knappenålene! Alene at undgå det, er et godt argument for at bruge lidt ekstra tid med ritråd.

Brug gerne en ubehandlet bomuldstråd til riningen, for den knækker nemt når du skal have den ud igen, og er let at fjerne.

håndsyning af foer i nederdele

Håndsyning af foer i nederdele – TRIN 5

Nu skal du i gang med selve håndsyningen. Sy foret endeligt fast med staffer sting, hvor du syr ca. 0,5cm ind i folden af foret, og derefter 0,5cm ind i stoffets oplægning. Tråden må under ingen omstændigheder blive synlig på retten, så du skal være meget påpasselig med kun at sy i oplægningen.

Og ja, du skal naturligvis sy med en trådfarve, der passer til stoffet. Her syr jeg med pink, så du bedre kan se, hvad der sker.

håndsyning af foer i nederdele

Når nålen kommer ud fra folden i foret, skal den ind i stoffets oplægning i det tilsvarende punkt. Så i den færdige søm er det kun nogle helt små “prikker” af sytråd, der bliver synlige.

Skulle der være et sting eller 2, der bliver længere, kortere, mere synligt eller noget andet, de mere pertentlige kunne betegne som en fejl, så tag det helt roligt. Dit foer bliver siddende og der er ingen der synes du er et ringere menneske for det. Så medmindre du er professionel og skal sælge din nederdel for flere tusinde kroner til en kunde, så gør det ikke noget, at det ikke er 100% perfekt hele vejen rundt. Gør det så godt du kan, og glæd dig over at næste nederdel kan blive bedre, hvis denne ikke bliver helt perfekt.

håndsyning af foer i nederdele

Håndsyning af foer i nederdele – TRIN 6

Klip ri-trådende over med jævne mellemrum, og hiv dem ud.

håndsyning af foer i nederdele

Håndsyning af foer i nederdele – TRIN 7

Til sidst  presser du foret ganske let igen. Foret skal folde ned over den håndsyning, du lige har syet, så den permanente fold kommer til at være længere ned mod oplægnings kanten, end der hvor du har syet foret fast.

Selvom dette er den permanente fold, skal den stadig ikke være ultra skarp. Foret skal kunne bevæge sig, og det fungerer bedre med en blødere fold. Pres den permanente fold lidt mere end den hjælpe-linje du pressede i trin 2, men husk at den stadig skal være blød.

håndsyning af foer i nederdele

 

Se hele guiden her i videoen:

I videoen kan du både se guiden trin for trin, og de generelle tips til håndsyning af foer, som du kan se længere nede.

 

Generelle tips til håndsyning

Nu har du været igennem hele guiden til håndsyning af foer i nederdele, men der er lige et par ekstra trick, jeg synes du skal kende. Håndsyning er en særlig disciplin, og der hører naturligvis nogle generelle tips til faget, som du bør benytte dig af. Jo mere du syr i hånden, desto vigtigere er det at du følger disse råd, for de er til for at passe på din krop. Syning er et fysisk nedslidende fag, og håndsyning er ingen undtagelse, og selvom du måske “bare” syr på hobbyplan, så kan det alligevel blive til mange timer med nål og tråd gennem årerne.

Håndsyning TIP no. 1

Hav så lidt som muligt stof i den hånd, der holder stoffet (venstre hånd, hvis du er højrehåndet). Sid kun med sømrummet i hånden, og ikke hele nederdelen. Både fordi du kan overanstrenge musklerne i din hånd, hvis du griber om for meget for længe, men bestemt også fordi du krøller stoffet, når du varmer det i hånden.

håndsyning af foer i nederdele

Håndsyning TIP no. 2

Hæft så vidt muligt i sømrummet, så det bliver usynligt hvor der er hæftet. I nederdelens oplægning, kan du skubbe foret lidt til side og hæfte under det, og derefter sy ud til sylinjen, og fortsætte (eller starte) sømmen derfra.

håndsyning af foer i nederdele

Håndsyning TIP no. 3

Brug fingerbøl!! Det kan jeg ikke understrege nok. Det er virkelig vigtigt at du passer på dig selv og dine hænder, for de skal holde i mange år. Et fingerbøl (eller en sy-ring) beskytter din lange finger mod skader fra nålen, når du skubber nålen ind gennem stoffet. Selvom det er blødt stof og ikke kræver kræfter at skubbe nålen ind gennem det, så får du alligevel et prik i fingeren hver gang, og hvis du ikke passer på kan det blive til et hul, som der kan gå betændelse i. Så lær at bruge fingerbøl eller sy-ring, hvis du vil sy meget i hånden.

UPDATE 9/5 2016: Hvis du på ingen måder kan affinde dig med fingerbøl af nogen art, så har Elizabeth, som læser med på nyhedsbrevet, tippet mig om nogle små selvklæbende “læder-dutter”, hun bruger. Jeg har ikke selv testet, men giver gerne tippet videre. De kan bl.a. købes HER<

håndsyning af foer i nederdele

Håndsyning TIP no. 4

Tænk over hvordan du sidder. Syning er som sagt enormt nedslidende, og det er en af grundende til at der ikke er ret mange fungerende systuer eller skrædderier tilbage i Danmark. Så selvom du kun syr til dig selv, og det er en hobby, så slider det altså på din krop. Hvis skuldrene ryger for langt op om ørerne, og ryggen runder mere end normalt, så er det tid til en pause og til at rette dig op.

Det er nemmest at sy, hvis man har sytøjet i skødet, men det er bedre for din krop, hvis du kan indrette dig, så du kan have sytøjet på et bord.

 

Håndsyning TIP no. 5

Brug gode synåle! De skal være skarpe, glatte og det gør heller ikke noget, hvis de er nemme at tråde. De skal også gerne holde sig skarpe i lang tid. Nogle synåle bliver for hurtigt stumpe og skal skiftes ofte. En god synål kan holde til omkring 20 timers effektiv syning.

De synåle, vi bruger på syværkstedet, er fra engelske John James.

Du kan købe dem i vores webshop HER<<

 

Thats it, folks. Ikke mere håndsyning i denne omgang. Nu er det din tur til at kaste dig ud i håndsyningens glæder. Og ved du hvad? Håndsyning larmer ikke, så tag det bare med ind i stuen til resten af familien. Man kan sagtens snakke, se en halvdårlig film i fjernsynet og endda drikke rødvin, mens man syr i hånden. Bare hold rødvinen på et plan, hvor du stadig har kontrol over dine bevægelser, ikke?

Så hvad synes du? Er håndsyning tiden og besværet værd, i forhold til det færdige resultat? Det er ingen hemmelighed at jeg elsker håndsyning. Både selve processen og det færdige resultat. Men hvad med dig? Er du for eller imod håndsyning – og hvorfor?
DEL dine tanker om håndsyning i en kommentar herunder.

 

Stofinfo: Stoffet til nederdelen er fra www.citystoffer.dk
Mønsteret er fra bogen “Sy Nederdele”, som jeg har skrevet sammen med Maria Fabæch Moesby. Se mere HER.

Læs også:

7 thoughts on “Håndsyning af foer i nederdele – kun for de flittige!

  1. Birgitte Moesgaard says:

    Jeg elsker håndsyning – tak for gode tips. Elsker at være med her.
    Maskiner kan godt stresse – men hånden kan man altid stole på. Syr dog meget på maskine også. Ja og så er håndsyning og couture nært beslægtet. Synes det er raffineret at kunne sy i hånden.
    Og synes ofte det er i den del af syningen, at der falder ro på. Tror nærmest det er afstressende. Mkh Birgitte

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Det er afstressende at sy i hånden 🙂 Jeg elsker det!
      Kh
      Signe / Skaberlyst

  2. Doris says:

    Flot nederdel!
    Foer i nederdel er selvfølgelig prikken over i’et. Har ikke selv brugt at sy foer og stof sammen forneden, fordi det kan være lidt problematisk at stryge begge sider af nederdelen flot glat efter vask. Metoden er måske mest anvendelig til nederdele og andre beklædningsgenstande, der skal renses?
    Men der findes måske et fif til at klare problemet?
    Doris

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Hej Doris
      Det er nok et spørgsmål om stofvalg. Jeg syr det mest sammen i bunden i bløde stoffer i uld eller silkeblandinger, som jeg kun meget sjældent vil smide i vaskemaskinen. Ofte er det nok at hænge nederdelen ud på badeværelset og tage et dampende varmt bad, fordi dampen så renser stoffet. Det er nok til hverdag, og er der kommet pletter er det tit nok med håndvask. Og når nederdelen hængetørrer er det faktisk sjældent i de typer stof, det er nødvendigt ligefrem at stryge bagefter. Let damp plejer at klare det.
      Og skulle jeg have syet foret til i en nederdel, der ender som en af dem, der ryger meget i vaskemaskinen, så plejer jeg at se lidt stort på om foret har nogle folder, det ikke havde da den var nysyet. Hverdagen skal jo også fungere 😉
      Kh
      Signe / Skaberlyst

  3. Camilla says:

    alletiders ide og forklaring! Jeg vil helt klart vælge håndsyning af foer på den nederdel som jeg skal hjælpe en ung pige med at lave.

    Vi har købt et dejligt uldstof, foer, og lynlås, og jeg ved ikke helt hvordan man håndterer foer når man sætter lynlås i en nederdel. Nogen fif?
    Er lige kommet tilbage fra en udflugt til MOOD fabrics i New York (jeg bor her). Tusind tak for hjælp!

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Hej Camilla
      Du syr lynlåsen i nederdelen helt normalt og syr foret til lynlåsen bagefter. Jeg kan godt lide at gøre det i hånden, men det kan også gøres på maskine. Der er guides til at sy en belægning til en lynlås i online kurset Syteknikker 2: Lynlåse. Når der er foer i en nederdel er det som regel syet på en belægning, og så er det samme fremgangsmåde, der bare fortsætter hele vejen ned i foret. Du kan få adgang til online kurset her:https://skaberlyst.dk/butik/lynlaase-online-workshop-syteknikker/

      Kh
      Signe / Skaberlyst

  4. Kirsten Lund says:

    Hej????
    Jeg elsker også at lave de afsluttende detaljer ved hjælp af håndsyning. Købte “Sy nederdele” i sommers og har syet 5 nederdele siden da. Hihi… 3 stk klokkenederdel, jeg elsker den???? og jeg har fra starten puttet foer i dem alle. Foeret er ikke syet til i bunden, men linningen syer jeg fast i hånden og også omkring lynlåsen. Det er DYBT tilfredsstillende for mig at sidde og “nørde” med disse ting, og jeg synes slutresultatet bliver så meget pænere, når det foregår i hånden. Dine tips er så fine, faktisk har jeg selv udregnet metoder til at skjule hæftninger og trådender, det er så sjovt at se, at de stemmer med professionel viden.
    TAK for at du øser ud af din viden og erfaringer, jeg lærer noget hele tiden.
    De bedste hilsener fra
    Kirsten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap