En lineal er vel en lineal, ikke?
Ikke når linealen skal bruges til mønsterkonstruktion. Til mønsterkonstruktion er der faktisk ret mange forskellige linealer, der er gode at bruge. Nogle af dem er særligt gode, når du tegner symønstre fra bunden. Andre er mest anvendelige, når du tegner færdige symønstre af.
På syværkstedet er vores absolut mest brugte lineal vores patternmaker lineal. Men vi har flere linealer i brug, alt efter hvad vi laver, og du kan læse en gennemgang af dem alle (+ et par stykker vi ikke længere bruger) herunder.
Nederst på siden kan du se en video gennemgang af de linealer, vi bruger allermest. I videoen viser jeg dig, hvordan du kan bruge linealerne, når du tegner symønstre af.
Patternmaker lineal
Vores favorit på syværkstedet er vores patternmaker lineal. Vi bruger den til næsten alt. Patternmaker linealen har en ret vinkel i den ene ende, hvor den er ekstra bred, en lang lige linje og en lang buet linje, der smaller ind til den anden ende af linealen.
Den lige linje bruger vi mest. I vores version af patternmaker linealen har den indtegnet linjer på langs og på tværs for hver halve centimeter i den yderste lige del af linealen. Det gør det nemt at parallelforskyde linjer, fx når der skal tegnes sømrum på symønstre. Langs den lige linje er der flere steder en fornuftig længde vinkelret linje ind på linealen, der kan bruges til at sikre vinkelrette linjer i dit symønster. Hvorfor det er vigtigt kan du læse om i her. I midten af den lange side er der indtegnet en vinkelmåler, der også kan være ganske nyttig. I vinkelmåleren er linjerne for 45 grader tegnet på og forlænget, hvilket er nyttigt når du ar brug for at tegne en skrå trådretning ind på dine mønsterdele eller når du tegner klippelinjer til skråbånd på stof.
Den buede linje passer ret godt til de fleste hoftekurver, og er en af de få buede linjer på en lineal, der faktisk passer ganske fornuftigt med ægte kroppes virkelige kurver.
Patternmaker linealen har også nogle mere buede linjer inde i selve linealen, som er til ærmegab og ærmekupler. Og den har cirkler i forskellige størrelser til markering af knapper. De linjer bruger vi ikke, men hvis du vil prøve dem af, så er de der.
Patternmaker linealer findes i flere forskellige udgaver. Fordelen ved denne version af patternmaker linealen er, at den er ret tynd. Det gør den let og dermed nem at flytte rundt på mønsterpapiret. Det gør også at den ikke kaster så lange skygger langs kanten af linealen, hvilket giver en større præcision i de linjer, vi tegner, fordi skyggerne ikke forvirrer øjet. Til gengæld betyder linealens lethed også at du skal holde den ned mod papiret med lidt mere fasthed end du måske er vant til fra en tungere lineal. Ellers kan du risikere at skubbe linealen med blyanten, når du tegner. Det er en vanesag, og hænderne finder hurtigt ud af, hvor meget tryk der skal til for at linealen bliver liggende.
Du kan købe patternmaker linealen i vores webshop her.
Vinkelmåler
Før vi fik de patternmaker linealer, vi bruger nu, var vores mest brugte lineal den lille vinkelmåler. Vinkelmåleren er god til at sikre at linjer i mønsteret starter vinkelret hvor de skal. Vinkelmåleren har indtegnet markeringer for 1, 2 og 3 cm, så den kan bruges til at parallelforskyde linjer. Det gør den især velegnet til at tegne sømrum ind på symønstrene. Her kan den være lidt mere handy end den lange patternmaker lineal, især i mere buede sømme som fx ærmegab og halsudskæringer.
Vinkelmåleren findes i to udgaver. Den ene er helt glat og gennemsigtig, og det er den vi foretrækker at bruge til mønsterkonstruktion. Den anden version har en gummelinje på bagsiden, som holder den fast til papiret. Det kan lyde som en god idé, men i mønsterkonstruktion kan det være ret irriterende, fordi man så ikke kan glide linealen over papiret, men er nødt til at løfte og flytte den.
Tallene i vinkelmåleren starter ved 0 i midten og går op til 9 til hver side. Det kan være meget nyttigt i nogle tilfælde at samme tal står til hver side for midterlinjen, bl.a. hvis du konstruerer symønstre fra bunden og skal måle ud til indsnit eller andre symmetriske markeringer.
Vinkelmåleren kan du købe i de fleste boghandlere og større supermarkeder.
(Enderne knækker nogle gange af vinkelmåleren, hvis du fx taber den på gulvet….. det gør heldigvis ikke noget for dens evne til at hjælpe dig med mønsterkonstruktion).
Lang lineal
Selvom patternmaker linealen er vores foretrukne, så kan den ikke alt. Den er fx ikke så lang, og nogle gange er det godt at have mulighed for at tegne en længere linje uden at skulle flytte linealen. Derfor bruger vi også en lang lineal.
Den lange lineal kan ikke så meget andet end at være lang. Den version, vi bruger på syværkstedet, er 55 cm lang og 5 cm bred. Ligesom patternmaker linealen har den linjer indtegnet for hver halve centimeter, så man nemt kan parallelforskyde linjer og tjekke afstande mellem linjer. Men fordi den lange lineal kun er 5 cm bred, er den faktisk for smal til at kunne bruges til at tegne vinkelrette linjer efter. Den vinkelrette del af linjen er ganske enkelt for kort til at kunne sikre en god nok præcision i lange linjer, fx når du tegner et ærme fra bunden. Derfor er den lange lineal et supplement til patternmaker linealen eller vinkelmåleren.
Skal du tegne meget lange linjer, kan du kombinere patternmaker linealen og den lange lineal og lægge dem i forlængelse af hinanden. Det giver en bedre idé om retningen af linjen.
Du kan købe den lange lineal i vores webshop her.
Alternativer til den lange lineal kan være en quiltelineal. Quiltelinealen er på samme måde lang og har indtegnet linjer både på langs og på tværs, du kan bruge i konstruktionen. Quiltelinealen er bredere, ofte 15 cm, hvilket gør den velegnet til at tegne vinkelrette linjer efter. Til gengæld er den som regel også tykkere og tungere. Tykkelsen er en ulempe, fordi den kaster længere skygger på mønsterpapiret, der kan forstyrre øjet. Tyngden kan være en fordel, fordi linealen ligger bedre fast. Det kan også være en ulempe, fordi linealen er sværere at flytte rundt med.
Quiltelinealen har, ligesom patternmaker linealen, indtegnet linjer i 45 graders vinkel, der gør den velegnet til at tegne trådretninger på skrå eller indtegne skråbånd direkte på stoffet. Billedet herunder er fra 2015. Vi har ikke opdateret det, da vi ikke længere bruger quiltelinealen.
Skrædderlineal
Tidligere var vores mest brugte lineal en klassisk skrædderlineal. Den har flere fordele: den lange længde, de indtegnede linjer parallel med yderlinjen og den lange linje på den rette vinkel. Til gengæld er den ret tung, hvilket gør den svær at flytte rundt med på mønsteret. Den er ret tyk, hvilket får den til at kaste skygger på mønsterpapiret. Og så bliver hjørnene hurtigt slidte, så du ikke kan regne med vinklen i den yderste linje, men skal gå efter linjerne der er markeret længere inde på linealen. Skrædderlinealen har en buet linje ligesom patternmaker linealen, men buen passer ikke helt så godt med nutidige kroppe som buen i patternmaker linealen.
Har du en gennemsigtig skrædderlineal kan den fint gøre det ud for en lang lineal. Har du en, der ikke er gennemsigtig, er den helt ærligt ikke ret god til mønsterkonstruktion. Og har du ikke en skrædderlineal, så behøver du på ingen måde ønske dig en.
Kurvelinealer
Der findes forskellige udgaver af kurvelinealer, og de mindre af dem kaldes ofte franske linealer, franske kurvelinealer eller blot franske kurver.
Kurvelinealerne kan være en god hjælp til at få en idé om hvor en linje skal være, hvis du tegner symønstre fra bunden. Men du må ikke læne dig for meget op ad linjerne i din kurvelineal, for de passer ikke med kroppens linjer i et helt forløb. Brug dem som et udgangspunkt, og ret dem derefter til, så du får harmoniske linjer i dine symønstre.
Tegner du symønstre af efter færdige købemønstre er kurvelinealerne til gengæld en stor hjælp. Når du allerede har en linje, du blot skal kopiere, kan du flytte med kurvelinealen til den passer med linjen, og derefter kan du tegne mere sikkert end hvad mange kan i fri hånd. Du kan se det demonstreret i videoen længere nede.
Tegner du symønstrenes kurvede linjer i fri hånd, så har du helt ærligt ikke brug for at eje en kurvelineal. Men er du usikker på din firhåndstegning, eller syr du mest efter færdige mønstre, så kan et par kurvelinealer være en virkelig god hjælp.
Du kan købe den lange kurvelineal her.
Og her kan du købe den franske kurvelinael.
Sådan bruger du linealerne – video guide
Som lovet kan du her se en videogennemgang af de linealer, vi bruger mest på syværkstedet. I videoen kan du se, hvordan du kan bruge patternmaker linealen, den lange lineal og de to kurvelinealer til at gøre mønsterkonstruktionen nemmere for dig selv.
Hvis videoen ikke vises på skærmen herunder, kan du se den på vores youtubekanal her: https://youtu.be/jdUN6QzZK0Q
Har du ikke allerede en patternmaker lineal, så anbefaler vi at du starter med at anskaffe dig sådan en. De andre linealer kan du fylde op med hen ad vejen, hvis du kommer til at mangle dem. Du kan købe patternmaker linealen her: https://skaberlyst.dk/vare/pattern-maker-ruler/
Oprindeligt blogindlæg fra 2015.
Opdateret og genudgivet i 2022.
Hej Signe
Jeg er super glad for de Linealer jeg har ved dig. De kan varmt anbefales.
jeg har lige 1 spørgsmål om hvor du har købt din lineal i 1/4 mål ?
Bedste hilsner Anne
Hej Anne
Dejligt at du er glad for linealerne 😀 1/4 mål linealen har jeg købt hos VIA i Herning (tidligere TEKO) i deres butik.
Venlig hilsen
Signe / Skaberlyst