Markér taljen og få en perfekt krop (wtf??)

Har du hørt, at du skal have en timeglas figur for at være en rigtig kvinde?

Det er der i hvert fald nogen, der siger.

Men det er saftsusme ikke mig!

Jo ældre jeg bliver, desto mere stritter alt i mig, når snakken falder på kropstyper og på, hvad kvinder skal gøre for at få en perfekt figur. Det et der overhovedet er en figur, der kollektivt bliver dømt mere perfekt end andre, synes jeg er grotesk. Så når du læser overskriften, er mit lille “what the fuck” i parantesen min egen ærlige mening om, at nogen kan mene om andres kroppe, at de ikke er perfekte.

Til gengæld er jeg vild med at vi kan skabe lige præcis den facon på vores krop, vi gerne vil have, blot ved at sætte tøjet sammen på bestemte måder.

Det er sjovt.

Og det bringer os direkte tilbage til timeglasset.

Timeglasfiguren er nemlig den mest eftertragtede, fordi den betragtes som den mest perfekte. Og selvom jeg ikke synes den ene krop er mere perfekt end den anden, så må jeg indrømme at jeg selv ofte klæder mig på efter timeglas silhuetten. Mest fordi det er virkelig nemt at få til at fungere, men også fordi den altid bliver taget godt imod. De dage, jeg får flest komplimenter er klart de dage, jeg har klædt mig på til at ligne et timeglas. Så det er et meget godt trick at have i baghånden, hvis du gerne vil have andre til at give dig positiv opmærksomhed uden selv at yde en alt for stor indsats.

Har du ikke timeglasfigur fra naturens hånd, kan du bygge den rundt om din krop ved hjælp af dit tøj.

Det gør du ved at markere taljen.

I det her blogindlæg får du 4 nemme metoder til at gøre netop det.

Metode nr. 1: Blusen ind i underdelen

marker talje 1

Ved at stoppe blusen ind i underdelen i taljen får du helt automatisk en markeret talje. Det virker bedst, hvis dine underdele rent faktisk sidder i taljen eller meget tæt på. Det er derfor ikke den bedste metode i et par meget lavtaljede jeans eller et par overalls. Men til bukser og nederdele, der sidder nogenlunde omkring taljen, er det genialt.

Hvis det skal fungere rigtig godt i brug, skal blusen være lang nok til at blive nede i underdelen, også når du bruger armene foran kroppen og over hovedet. Derfor skal du tænke lidt over hvilke bluser, du styler på denne måde.

Der er flere ting, du kan tage med i dine overvejelser, når du syr til at have blusen nede i underdelen:

1. For det første skal længden på blusen være lang nok. Hvis du ved, du typisk vil style din bluse ind i underdelen, så lav den til hoftelængden. Det er langt nok til at den bliver siddende, også når du bruger armene meget i løbet af dagen. Der skal være plads til at blusen kan pose lidt over linningen, så du har plads til bevægelse, og det kræver ekstra længde.

2. For det andet, så sørg for at taljen sidder højt nok i din underdel. Er du ikke til bukser og nederdele i din naturlige talje, som kan føles lidt højt, så lav dem så høje, du kan slippe afsted med. Du skal stadig have det godt i tøjet, men den høje talje hjælper med at holde blusen inde i underdelen.

3. Tænk over stofvalget. En overflade i stoffet med lidt struktur bliver nemmere siddende inde i underdelen end en helt glat overflade. En bluse i silkesatin er markant vanskeligere at få til at blive inde i nederdelen hele dagen end en bluse i uld eller bare en helt almindelig skjortebomuld.

4. Hvis du kan holde ud at have en lige linning, så lav det i de underdele, du vil have en bluse ind i. Den lige linning sidder tæt i taljen, og den efterlader ikke ret meget rum til blusen at bevæge sig på. En formskåret linning eller en belægning er mere fleksible, og de holder ikke helt så godt fast på overdelen som en lige, fast linning.

Find vejledninger til bukser der sidder i taljen i Synoter Magasin nr. 6 – Ikke helt klassiske bukser

Find vejledninger til nederdele der sidder i taljen i Synoter Magasin nr. 9 – Couture nederdele

Find vejledninger til bluser, der er perfekte til at blive stukket ned i en underdel i Synoter Magasin nr. 2 – Vintageinspirerede bluser

Find vejledninger til skjorter, der også sagtens kan stikkes ind i en underdel i Synoter Magasin nr. 8 – Skjorter

Metode nr. 2: Brug bælter

marker talje 2

Bælter er et genialt trick til at markere taljen. Du kan have bælter i dine bukser og nederdele, men du kan også bruge bælter ud over kjoler og endda jakker, hvis du vil.

Bælter kan være smalle eller brede og de kan lukkes på mange forskellige måder. Prøv dig frem med forskellige typer bælter til du finder dine favoritter. Der er ofte bælter i genbrugsbutikker, som kan være en nem og billig måde at få prøvet en masse forskelligt af, hvis du ikke allerede ved hvilke typer bælter, du kan lide.

Brug brede bælter til at lave en kraftig markering af taljen og smallere bælter til at lave en mere moderat markering. Du behøver ikke makse ud på alle parametrer, hver eneste gang du tager tøj på så leg endelig også med hvor voldsomt, du markerer taljen.

Når du syr tøj, der skal bruges med bælter, er det værd at tænke over:

1. Du behøver ikke have bæltestropper, men det kan være en fin detalje. Hvis du ved, du kommer til at bruge dine bukser eller din nederdel meget med bælte, så sy bæltestropper i linningen. Det ser mere færdigt ud. Men du behøver det som sagt ikke. Og du behøver heller ikke altid have et bælte på, selvom der er bæltestropper.

2. Tænk over placeringen af taljeoverskæringer i kjoler. Hvis du har et bælte i taljen i en kjole, vil kjolen komme til at pose lidt op over bæltet. Har kjolen en meget synlig taljeoverskæring, kan det se lidt skørt ud. Bælter er bedst til kjoler, der enten ikke har en taljeoverskæring, eller hvor sømmen er så blød og usynlig at det ikke ses, selvom den kigger op over bæltet. Du kan også prøve med et bredere bælte, der måske kan dække overskæringen selvom kjolen poser.

 

Metode nr. 3: Forskellig farve på over- og underdel

marker talje 3

Igen er det her en virkelig nem teknik: vælg en markant anden farve til overdelen end til underdelen, såhar du en tydelig overgang mellem de to stykker tøj, der markerer taljen, hvis du kombinerer med metode nr. 1 og har overdelen ned i underdelen eller har en taljekort overdel.

Det at markere taljen med forskellige farver over-og underdel kan være med til at give en timeglasfigur, men det kan faktisk også være med til at give andre figurer. Farverne skaber en markant overgang i tøjet, men formen og silhuetten på hhv. over- og underdel harogså noget at sige. På den måde kan du også bruge farveforskellen til fx at skabe en større overkrop eller en større underkrop, alt efter hvilke silhuetter dit tøj har.

Når du syr selv, kan det være godt at være opmærksom på:

1. Find ud af hvilke farver, du har det godt i. Der er masser af regler for hvilke farver der klæder forskellige mennesker, men den bedste måde at finde ud af det på er at kigge i spejlet og evt. tage billeder. Se hvilke farver, du selv synes er pæne til dig. Gå efter dem – især i overdelen.

2. Hvis du gerne vil have regler, så er den vigtigste at farver enten har en varm eller en kold undertone. De farver, der klæder dig bedst, har samme undertone som du selv. Det vil sige at hvis din hud har en gylden, varm tone, er du pænest i varme farver og hvis din hud har en grå/blålig, kølig tone, er du pænest i kolde farver. Undertonen har ikke noget at gøre med om din hud er brun eller hvid.

3. Du kan bruge alle farver. Det er blot et spørgsmål om at finde den version af farven, der her den helt rigtige tone, det rigtige lys og den rigtige klarhed dels til dig men også til det andet tøj og de accessories, du vil kombinere den med.

4. Farver passer sammen i farveharmonier. For at finde gode farveharmonier kan du bruge Adobes gratis digitale farvehjul til. Det er et skønt værktøj, der gør det til en leg at finde farver til dine næste stofkøb. Du finder farvehjulet her: https://color.adobe.com/da/create/color-wheel/.

Du kan lære mere om farver i Synoter Tema nr. 15- Capsule Wardrobe

 

Metode nr. 4: Taljekorte jakker/skjorter/cardigans som 3. lag

marker talje 4

 

Det her trick er især godt til alle frossenpindene. Det er nemlig enormt effektivt at tilføje et 3. lag til dit tøj i form af en jakke, en cardigan eller måske endda en skjorte eller bluse med knaplukning midt for. Hvad som helst, du kan have på over dit andet tøj. Hvis du sørger for at dette 3. lag kun går til taljen, får du taljen markeret, næsten uanset hvad du har på under.

Det skal du være opmærksom på, hvis du selv syr dit 3. lag:

1. Hvis du syr taljekorte jakker til at bruge indendørs som et stykke tøj fremfor udendørs som overtøj, så tænk over stofvalg og foring. Indejakker er ofte mere behagelige hvis stoffet er lidt i den bløde ende og ikke afstives alt for meget. Gem frakkeulden og det lune mellemfoer til overtøjet og sy indejakker i bløde stoftyper som bouclé eller mindre varme kvaliteter som silke, hør eller bomuld. Medmindre du er en ægte frossenpind, selvfølgelig. Er du det, så er en indejakke i uld helt genial.

2. Sy dine taljekorte 3. lag i farver, der passer til det meste af dit tøj. Jo mere du kan sætte det sammen med, desto mere får du brugt dine små jakker og lune cardigans. Er du meget til farver, kan det være en idé at holde det yderste lag i neutrale farver, så du kan kombinere med flere forskellige underlag.

3. Du kan også gøre det modsatte og sy dine 3. lag i bemærkelsesværdige farver og prints. Det kan især være med til at sætte lidt liv i din garderobe, hvis den generelt er mere afdæmpet og holdt i neutrale farver.

4. Jakker, der er lidt løse i taljen og står ud fra kroppen, er rigtig gode til at markere taljen når de bliver kombineret med tætsiddende tøj som fx. en jerseykjole eller et par lige eller stramme bukser.

5. Slå om designs, der bindes i taljen, er gode til at skabe talje både over tætsiddende og mere løse designs. Du kan variere hvor tæt du binder dit 3.lag når det er slå om og dermed får du endnu flere variationer af udtrykket at lege med.

Find vejledninger til at lave taljekorte jakker med flotte detaljer i Synoter Magasin nr. 4 – Couturejakker

Find vejledninger til at lave taljekorte blazerjakker i Synoter Magasin nr. 10 – Blazerjakker

Find vejledninger til at lave slå-om bluser i Synoter Tema nr. 19 – Slå Om

Find vejledninger til at lave slå-om cardigans i Synoter Magasin nr. 7 – Draperinger i Jersey

 

 

Endnu flere tricks til at markere taljen

Er det ikke nok at markere taljen for at skabe timeglasfiguren, kan du tage fat i endnu flere tricks.

Har du smalle skuldre og brede hofter kan du kombinere markeringen af taljen med tøj, der fylder ved skuldrene. Det kan være store kraver, rynker og læg, vandfaldsudskæringer og andre detaljer, der fylder. Det skaber balance i tøjet, der visuelt gør den mere timeglasformet.

Har du omvendt smalle hofter og brede skuldre kan du gøre lige præcis det modsatte. Du kan kombinere markeringen af taljen med underdele, der fylder meget. Det er på samme måde med til at skabe balancen og illusionen af et timeglas.

Det er ud fra den her tankegang at alle de frygtelige regler om, hvad man må og ikke må alt efter ens kropstype, kommer.

Jeg hader regler.

Men jeg elsker værktøjer.

Så lad være med at læse dette blogindlæg som et påbud om at ligne et timeglas hver dag fra nu af til du falder om. Brug teknikkerne som et værktøj. En mulighed for at skubbe din krop i en mere timeglasagtig facon de dage, du har lyst til det. Og for at lade være de dage, du ikke gider rende rundt og se ud som om du har en perfekt krop.

 

Vil du have flere værktøjer til at få mere ud af det tøj, du syr?
Så meld dig ind i Synoter Studio. Her får du hver eneste måned adgang til nye vejledninger til mønsterkonstruktion, syning, stofvalg og designdetaljer, der hjælper dig med at bygge din egen drømmegarderobe fra bunden.

Læs mere og bliv medlem her:

https://skaberlyst.simplero.com/purchase/121476-Synoter-Studio-medlem

 

Synoter

 

 

Læs også:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap