Kender du det her scenarie:
Du har set en smuk kjole (bluse/nederdel/bukser/……) og du vil gerne sy en version der ligner til dig selv.
Du leder efter symønstre, der ligner, i stofbutikker.
Du spørger i Facebookgrupper og på Instagram om nogen kender et mønster, der ligner.
Du prøver at finde noget på google.
Men der er ikke noget der rammer helt plet med det design, du drømmer om. Så enten må du fifle rundt på bedste vis eller nøjes med et design, der ikke er helt det rigtige.
Prøv at forestille dig det her i stedet:
Du har set en smuk kjole (bluse/nederdel/bukser/……) og du vil gerne sy en version der ligner til dig selv.
Du tegner dit drømmedesign, så du kan huske detaljerne og har et holdepunkt i processen.
Du finder et allerede tilrettet symønster frem fra skuffen.
Du logger ind i Synoter Studio og finder vejledningerne til de designdetaljer, du skal bruge.
Du går i gang med at konstruere dit eget symønster fra bunden med præcis de detaljer, du vil have.
Når mønsteret er færdigt kan du sy en prøvemodel og teste designet eller bare hoppe direkte ud i det endelige stof, hvis du føler dig klar til det. Som resultat får du lige præcis det design, du drømte om. Og det passer dig oven i købet helt perfekt.
Under billedet kan du se hvordan du slipper for at jagte symønstre, der ikke findes.
Bland dine egne symønstre
Nu ved jeg selvfølgelig ikke om du elsker at lede efter symønstre, der passer til dine tøjdrømme. For nogen kan selve jagten på det perfekte mønster sikkert godt være en del af det sjove ved at sy sit eget tøj. Men hvis du er lidt mere som os på syværkstedet, så synes du faktisk ikke det er super fedt at google i timevis uden at finde det, du leder efter. Så vil du hellere bruge tiden ved klippebordet og symaskinen.
Netop derfor har vi lavet Synoter Studio til dig.
Synoter Studio er vores online medlemklub, hvor der hver måned udkommer nye vejledninger til at lave dine egne symønstre. Vi klæder dig på med teknikker til mønsterkonstruktion, tilretning og syning, så du bliver i stand til at sy lige præcis det tøj, du drømmer om.
Du kan følge vores vejledninger til punkt og prikke og genskabe vores designs.
Eller du kan plukke elementer af vores designs og sammensætte dem på nye måder, så du får skabt dit helt eget.
Netop det har jeg gjort med blusen her. Og herunder kan du se hvordan den er blevet til. Den proces kan du gentage ved dit eget klippebord når du laver dine egne helt perfekte symønstre.
Her finder du vejledningerne til blusens detaljer
Min silkebluse tager udgangspunkt i designs fra Synoter Magasin nr. 2 – Vintageinspirerede bluser og fra Synoter tema nr. 13 – Sommertoppe.
Du finder Synoter tema nr. 13 – Sommertoppe her.
Du finder Synoter Magasin nr. 2 – Vintageinspirerede Bluser her.
Herunder får du en trin for trin gennemgang af blusens detaljer og hvor du finder vejledninger til dem.
Det symønster, jeg har taget udgangspunkt i, er det medfølgende PDF mønster fra Synoter Magasin nr. 2 – Vintageinspirerede bluser. Mønsteret har jeg brugt flere gange tidligere, så det er allerede tilrettet til at passe min krop.
Før jeg starter et nyt symønster, tegner jeg altid det design, jeg gerne vil lave. Det gør jeg primært for at kunne huske min idé hele vejen igennem processen, så jeg ikke farer vild i de mange forskellige muligheder, når jeg først kommer i gang med at lave selve mønsteret.
I Synoter Studio kan du downloade en underlægningsfigur, du kan tegne på. Med en figur er det meget nemmere at ramme de rigtige proportioner i dit design, og du kan få din idé ned på papir uanset hvordan dine tegnevener ellers er. Underlægningsfiguren finder du i “Biblioteket”, som du får adgang til når du melder dig ind i onlineklubben.
Når du tegner, så husk at andre ikke behøver kunne forstå dine tegninger. Det vigtigste er at du selv kan se, hvad du mener, så du har tegningen som et holdebunkt undervejs i mønsterkonstruktionen.
Min tegning af den bluse, du kan se gennemgået her, ser sådan her ud:
FORSTYKKET
Forstykket er det eneste, der ikke er guide til i magasin nr. 2. Her har jeg brugt vejledningen i video nr. 6 fra temaet Sommertoppe. I videoen kan du se, hvordan du først drejer brystindnittet til halsen og derefter tilføjer endnu mere vidde, der i syningen rynkes ind i halsen af blusen.
I temaet med sommertoppene er der hverken ærmer eller bindebånd/krave i den model, der har rynk i halsen. Men pointen er netop at du kan bruge de enkelte elementer fra temaerne og sætte dem sammen på nye måder, så du får nye designs. Og når du tager udgangspunkt i de samme, tilrettede symønstre hver gang du starter et nyt design, kan du bruge ærmerne fra et symønster i et andet. Ærmerne fra Synoter magasin nr. 2 passer perfekt i sommertoppene, fordi ærmegabet er det samme.
Det færdige forstykke ser sådan her ud. Noterne på mønsteret er fra en anden bluse, hvor jeg har brugt præcis det samme forstykke. Så faktisk lavede jeg ikke designet forfra til denne bluse, jeg brugte blot et forstykke fra gemmerne, jeg allerede havde testet i et tidligere design.
BAGSTYKKET
Bagstykket har en slids midt bag, der fungerer som åbning for den meget tætte halsudskæring. Den eneste ændring, jeg har lavet på bagstykket, er at slidsen midt bag er kortet af til 25 cm under nakken. I magasinet har vi lavet slidsen helt ned til taljen.
Slidsen i bagstykket er syet efter guiden på side 19 i Synoter magasin nr. 2.
BINDEBÅND/KRAVE
I halsen har jeg tilføjet et bindebånd, der også gør det ud for krave. I Synoter Magasin nr. 2 er der flere designs med bindebånd/krave kombination, men jeg har lavet mit lidt anderledes.
For det første har jeg klippet bindebåndet efter den lige trådretning i stedet for den skrå, som vi har gjort til magasinet. Det får kraven til at stå lidt mere stift, og det ville jeg gerne have til denne bluse.
Derudover har jeg lavet kraven/bindebåndet lidt smallere end vi gør i magasinet. Min krave har en færdig bredde på 5 cm, hvilket vil sige at jeg har klippet en strimmel stof på 12 cm, foldet den på midten på langs og syet den fast til halsen og sammen til bindebånd med 1 cm sømrum.
På side 22 i magasin nr. 2 har vi skrevet en artikel om bindebånd. Der kan du læse mere detaljeret hvilke forskellige muligheder du har for at variere dine bindebånd, og hvornår du bør vælge den ene trådretning frem for den anden. Du kan også se en guide til at lave de skrå ender på bindebåndet, som jeg har lavet i denne bluse.
Du kan lave enderne i dit bindebånd lige lange eller asymmetriske. I min bluse er det ene bindebånd dobbelt så langt som det andet målt fra midt bag. Det skaber asymmetri og mulighed for at binde på lidt andre måder end med lige bindebånd, fx med kun en halv sløjfe som på billedet herunder.
ÆRMET
Ærmet er en blanding af guides fra Synoter Magasin nr. 2 med lidt ændringer.
Guiden til at lave den brede manchet finder du i magasinet på side 86-88. I magasinet har vi lavet manchetten til 3/4 ærmelinjen, men du kan lave en anden længde ved at tegne en linje på tværs af mønsteret i den ønskede afstand fra bunden, og bruge den linje i stedet. I dette ærme har jeg tegnet en linje 17 cm fra bunden af ærmet og brugt den som udgangspunkt for både manchet og den øverste del af ærmet.
Den øverste del af ærmet er lavet med rynk i bunden, som puffer ud fra manchetten. Jeg har fulgt princippet i guiden på side 54, men i stedet for at klippe op i ærmet 6 gange har jeg kun klippet 5 gange. Jeg har tilføjet 6 cm ekstra vidde i bunden i hvert opklip.
Den konstruktion, jeg har lavet til ærmet, kan du se herunder. Jeg har efterfølgende tegnet selve ærmedelen og manchetten af hver for sig og tilføjet sømrum til de færdige mønsterdele. Designudviklingen her har jeg gemt, så jeg kan gå tilbage og se hvordan jeg har lavet mønsteret. Det er en god idé at gemme dine designudviklinger når du laver dine symønstre selv, så du kan vende tilbage til dem senere og se hvordan du har gjort. De kommer til at fungere som et bibliotek af muligheder, der på sigt kan gøre dit konstruktionsarbejde markant nemmere og hurtigere.
Syteknikken til manchetterne med roleaustropper er der guide til i Synoter Studio under “Syteknik”, som du får adgang til via et medlemskab af onlineklubben Synoter Studio.
Stofvalg og syteknikker
Min bluse er syet i en lækker silke crepe de chine. Silken er blød og draperende og passer perfekt til blusens mange detaljer med rynk og puf.
For at fastholde og understøtte silkens eksklusive udtryk, har jeg valgt syteknikker der skjuler sømrummet i hele blusen.
I halsen og bunden af ærmerne er sømrummet presset ind i kraven og manchetterne, som er lukket med staffersting i hånden.
Oplægningen er syet med et smalt, dobbelt ombuk.
Alle andre sømme er syet med franske sømme. Også ærmegabene, selvom der er en smule holdning i ærmet. Du kan se en guide i Synoter Studio under “Syteknik” til hvordan du syr franske sømme i ærmegabene, ligesom der er en guide til de håndsyede staffersting.
En generel guide til franske sømme kan du finde her.
Bliv din egen designer – vi hjælper dig med teknikkerne!
Vores fornemmeste opgave med Synoter Studio er at klæde dig på med teknikker og viden, så du kan designe dit eget tøj og lave dine egne symønstre.
Med det formål for øje udgiver vi vejledninger til en masse forskellige designs, hvor hvor du til hvert design lærer at mestre forskellige teknikker til mønsterkonstruktion.
Du kan følge vores vejledninger til punkt og prikke og skabe dine egne udgaver af vores designs. Det kan være en god måde at lære på i starten, hvor du skal øve dig i at overføre idé til symønster og derefter se hvordan det tager sig ud i det færdige stof.
Men du kan også bruge vores vejledninger som udgangspunkt for at skabe dit helt eget. Du kan blande dem på kryds og tværs, snuppe elementer og give dem et nyt udtryk ved fx at ændre på længder og vidder i de vejledninger, du tager udgangspunkt i.
Som du har set i denne artikel, så er det faktisk sådan vi selv bruger Synoter Studio. De designs vi udgiver, er ikke nødvendigvis vores egne personlige favoritter. De er sat sammen med det primære formål at lære dig teknikkerne og skabe designs, der passer til mange forskellige kropstyper og stilarter. Når vi selv gerne vil sy noget andet til vores private garderober, laver vi om på designet hvis det passer os bedre.
Præcis som vi gerne vil have dig til at gøre.
Vi er nemlig alle forskellige.
Og det er en af årsagerne til at du kan jagte stofbutikkerne og nettet tyndt efter det perfekte symønster uden at finde det.
Med Synoter Studio får du en helt unik mulighed for at stoppe jagten og ganske enkelt lave dine symønstre selv. Udover at du på den måde kan få lige det symønster, du drømmer om, så får du tilegnet dig en masse ny viden og kunnen, der kan være med til at give din selvtillid et hak opad og gøre dig til en gladere og mere tilfreds synørd.
Jo mere du lærer, desto kortere bliver vejen fra idé til færdigt tøj.
Du har to muligheder for at lære med Synoter Studio:
1. Bliv medlem af Synoter Studio og få automatisk adgang til det nye indhold efterhånden som det udkommer.
2. Køb de tidligere magasiner og temaer, der er udkommet før du blev medlem, i webshoppen.
Hej Signe
Jeg har stor glæde af de magasiner mm jeg har købt, og lært en masse tricks. Nu er jeg i gang med at ændre mit blusemønster, så jeg får et ærme med høj manchet, som den du har syet her. Men jeg kan ikke se, hvor du har slidsen i ærmet…. Hvordan har du konstrueret bunden af ærmet? Jeg har lige købt MAgasin nr 2 med vintage bluser, man kan ikke finde andet der, en ærme med den “sædvanlige” slids.
Sommerhilsener Kirsten
Hej Kirsten
Dejligt at du er glad for magasinerne 😀 Og fedt at du er i gang med den høje manchet. Den er så høj, at der ikke er behov for en slids i ærmet over manchetten. Så mit ærme er kortet af og ellers syet helt almindeligt med en søm der går helt ned til manchetten. Det er heller ikke nødvendigt at åbne alle knapperne for at få hånden igennem. Manchetten bliver hurtigt bred nok, når den har facon som her.
Venlig hilsen
Signe / Synoter