Kunne du tænke dig tøj, der sidder perfekt på kroppen?
Det lyder rart, ikke?
Det kan godt lade sig gøre. Især hvis du syr selv. Alt der skal til er en smule tilretning.
Desværre har tilretning ry for at være så kompliceret, at mange giver op på forhånd.
Det er der ingen grund til. Selv med ganske få teknikker til tilretning kan du markant forbedre pasformen i dit tøj. Det vigtigste er faktisk forståelsen for, hvad der har indflydelse på pasformen. Og det er nogle ganske få ting.
Hvad det er, der får tøjet til at sidde godt, ser vi nærmere på i dette blogindlæg.
Hvor perfekt er perfekt nok?
Det er faktisk mange år siden, vi her hos Skaberlyst er holdt op med at love “perfekt pasform” i vores kurser.
Det er ikke fordi vi ikke kan levere det. Det kan vi godt – især hvis vi selv syr.
Men det gør vi jo ikke. Vi underviser i syning, mønsterkonstruktion og tilretning, og det er dig, der skal udføre det hele i dit eget tøj. At forvente af dig, at du på få kurser skal kunne mestre det håndværk, vi selv har taget årelange uddannelser i, og derefter har arbejdet med fuld tid i endnu flere år, er simpelthen uforskammet. Og vi synes heller ikke, du bør forvente perfektion af dig selv. Stræb efter det – ja. Men så længe syning er en hobby, er det meget høje krav at sy under, hvis man har en forventning om at alt man laver, er perfekt. Mindre end perfekt kan sagtens gøre det ud for en god hobby og resultere i velsiddende og velsyet tøj, der i pasformen langt overstiger hvad du kan købe dig til i standardiserede symønstre og modetøj.
Når det er sagt, så er det bestemt fedt når perfektionen indfinder sig og tøjet sidder helt optimalt på kroppen. Og vi ser det hos flere og flere af vores kursister, der har arbejdet med pasformen og deres syteknikker i flere år. Vi er såmænd ikke modstandere af perfektion. Vi lader det bare heller ikke være en stopklods for syningen – og slet ikke for at bruge tøjet.
Mere om det med at bruge tøjet længere nede. Lad os først se på, hvad det er vi stræber efter i tilretningen af pasformen.
Der er først og fremmest to ting, der er vigtige for tøjets pasform:
1.
For det første skal der være plads nok i tøjet til at du ubesværet kan bevæge dig i det. Det må ikke falde bagud eller forover i løbet af dagen, og heller ikke dreje sig rundt om kroppen. Og så må der heller ikke være for meget plads. Det gælder om at finde den helt rigtige balance mellem for lidt og for meget stof omkring kroppen.
2.
For det andet skal stoffet hænge naturligt lige ned fra kroppen, når du står stille og står helt ret op i din naturlige positur. Det kan være lidt svært at identificere hvad “naturligt” er, for nogle folder i stoffet er nødvendige og uundgåelige, mens andre skyldes fejl og mangler i pasformen. Kunsten er at kunne identificere hvad folderne skyldes og derefter at lede efter en tilretning, der løser problemet, hvis det skyldes et pasformsproblem.
Vi dykker mere ned i begge punkter under billedet.
Plads nok i tøjet
Pasform er en vigtig del af alt tøj, uanset om det er købt færdigsyet i en butik eller syet fra bunden til den enkelte.
Uden en god pasform bliver tøjet ikke det smarte og klædelige element i garderoben, vi alle ønsker at have hængende – og ikke mindst at bruge. Når tøjet passer korrekt er det meget mere behageligt at have på, og det giver os dels lyst til at bruge det meget mere, hvilket er godt set fra et ressourcemæssigt synspunkt, og dels bidrager det til at øge vores selvværd.
Overordnet set varierer den ideelle tilretning af tøj fra sæson til sæson med skiftende trends og modebilledets gradvise udvikling. Nogle gange skal tøjet være helt tætsiddende og andre gange oversize. De skiftende trends i modebilledet afspejler sig blandt andet i hvordan vi tilretter vores tøj.
Forskellige typer stof og forskellige snit i designet giver også forskellige muligheder for en tættere eller løsere pasform. Derfor har det enkelte stykke tøj sine egne muligheder og begrænsninger for at blive tilrettet på bestemte måder.
Når det er sagt, så er der nogle retningslinjer, der altid er gældende. Du skal altid kunne bevæge dig ubesværet i dit tøj. Du skal kunne gå og sidde, bruge dine arme foran kroppen og kunne løfte armene nok til at kunne nå dit hoved, så du fx kan tage briller og hue på uden problemer. Du skal kunne gå på trapper, stige ind i en bil, og måske endda cykle i dit tøj, hvis det er noget du gør i din hverdag.
Traditionelt skræddersyet tøj skal være komfortabelt uden unødvendigt ekstra stof. I dag byder modebilledet ofte på oversize designs, som netop er kendetegnet ved unødvendigt ekstra stof, og tøj kan ofte komme til at se lidt gammeldags ud, hvis det er helt korrekt tilrettet efter alle skrædderregler. Derfor skal du altid vurdere hvilket udtryk, du er efter, inden du går i gang med at tilrette en model. Hvis du altid tilretter alt dit tøj til at følge kroppens silhuet, så ender du med netop den ene silhuet. Og det kan blive lidt kedeligt i længden.
En veltilrettet nederdel
Det nemmeste at tilrette og lave symønstre til er en nederdel. Derfor starter næsten alle uddannelser indenfor syning med nederdele. Vil du gerne lære at tilrette dit tøj, er nederdelen et godt sted at starte. Selv hvis du aldrig går i nederel kan det være en idé at lære at tilrette dem. Arbejdet giver dig en god forståelse for, hvad det er der sker med stoffet og symønstrene, når du begynder at tilrette. Den viden kan du overføre til de mere komplicerede tilretninger af bluser, kjoler og bukser.
Og hvem ved – måske går du ikke i nederdele fordi de ganske enkelt sidder elendigt på dig. Med de rigtige tilretninger kan det tænkes nederdele bliver dit nye yndlingstøj. Det har vi været vidne til adskillige gange på vores syhold.
En nederdel skal have plads nok omkring hofterne til at du kan gå og sidde.
Er det en tætsiddende nederdel som den, du kan se på billederne, skal der til gengæld ikke være for meget stof. Der må ikke hænge lodrette buler af stof i nederdelen, og der skal ikke være ridebukselår i sidesømmene.
Du kan kun vurdere om stoffet buler uhensigtsmæssigt, når du står foran et spejl med lige meget vægt på begge ben og kigger lige frem for dig ind i spejlet. Så snart kroppen laver et vrid eller et bøj, vil stoffet i nederdelen følge med og danne en fold. Det er helt naturligt og uundgåeligt. På alle billederne i dette blogindlæg kan du se at nederdelen følger min krops positur og bevæger sig med i den retning, mine ben og hofter bevæger sig. Det skal den gøre – det er netop det, der gør, at den føles behageligt at have på og ikke bremser mine bevægelser.
Når du går i din nederdel, må den ikke give dig modstand. Den skal følge med hvert skridt. Når du står stille, skal den falde lige ned fra taljen.
Stoffet i din nederel må altså godt folde sig når du bevæger dig. Men du må ikke føle dig fanget i din nederdel.
Stoffet skal hænge naturligt
Har du syet noget tid, så har du forhåbentlig helt styr på trådretningen i stoffet.
Trådretningen er den retning, stoffet er vævet i.
Alle de tråde, der er spændt op på væven, hedder kædetråde. De vil gerne hænge lodret ned, når stoffet hænges op på kroppen. Og de skubber til hinanden for at komme til det.
Det er netop trådenes indbyrdes kamp for at hænge lodret, vi manipulerer med i tilretningen. Det er nemlig ikke dem alle sammen, der kan få lov til det. Der hvor der ikke er plads nok til alle tråde i stoffet, danner stoffet buler og folder. Nogle gange er det netop det, vi vil have stoffet til. Det er fx denne indbyrdes relation mellem trådene i stoffet vi udnytter, når vi syr en rundskåret nederdel, der danner smukke folder i bunden hele vejen rundt om kroppen. Andre gange vil vi ikke have buler og folder i stoffet. Det gælder fx i taljen i en nederdel, hvor vi ikke vil have stoffet til at stritte ud fra kroppen over maven eller numsen. Den type buler kan ofte fjernes med indsnit eller ved at bue sidesømmen mere ind til kroppens facon.
Du kan komme rigtig langt med pasformen ved at justere på yderlinjerne i dit tøj. Men det er ikke alt, der kan fjernes ved at ændre yderlinjer og tilføje indsnit. Nogle gange laver stoffet buler og trækninger, der må tilrettes i mønsterpapiret for at forsvinde. Det er her, det komplicerede arbejde med tilretningen udfolder sig. Og det er her, perfektionen kommer indenfor rækkevidde, hvis du er villig til at analysere dit tøj og øve dig i tilretning – muligvis i flere år.
For at hjælpe dig med at tilrette dit tøj, har vi lavet et tilretningskompendie, hvor vi har samlet de tilretninger, vi bruger mest til vores kursister. Det er tilretninger, der tager højde for forskellige kropsformer, og hjælper med at få de standardiserede symønstre til at passe endnu bedre til lige netop din krop.
Du kan få adgang til tilretningskompendiet som medlem i vores online medlemsklub Synoter Studio.
Den del af kompendiet, der handler om nederdele, er også tilgængeligt i onlinekurset Symønstre til Nederdele.
Lav dine symønstre ud fra et grundmønster
Den nemmeste vej til en god pasform i dine syprojekter er at arbejde med et grundmønster.
Et grundmønster til nederdel er en nederdel uden design – men til gengæld med en pasform der er så tæt på perfekt, som du kan komme.
Grundmønsteret til nederdele er kendetegnet ved at stoffet hænger lige ned fra hoften. Over hoften former det sig ind til kroppen, hvor det følger kroppens facon i siderne, over maven og over numsen. I taljen er stoffet forrmet med indsnit. I en veltilrettet nederdel hænger midt for, midt bag og sidesømmen lodret og hoftelinjen ligger vandret, parallel med gulvet.
Når du konstruerer et grundmønster til nederdel gør du det ud fra dit hoftemål. Det sikrer at stoffet kan hænge lodret ned fra kroppen, fordi der er plads nok til din krops bredeste sted. Og dog. For mange kvinder fylder også en del foran i form af en topmave (eller en større mave). Hvis der ikke bliver taget højde for maven i måltagningen og konstruktionen af nederdelen, så vil stoffet godt nok falde lige ned fra hoften, men over hoften vil det gå ud over maven og give indtryk af at du er gravid. Medmindre der faktisk ligger en kommende baby og hygger sig inde i maven, er der ikke mange kvinder i dag, der går efter at se gravide ud. Derfor er både måltagningen og valget af størrelse i dit symønster en vigtig del af at opnå en god pasform i dine nederdele.
Brug dit tøj – også det, der ikke er perfekt
Tilretning og mønsterkonstruktion er en rejse og en udvikling. Ganske som alt andet, vi lærer. Som vi var inde på i starten af dette blogindlæg, er det helt urimeligt at forvente perfektion fra starten, både fra sig selv og fra andre.
Men hvad gør du så med alt det tøj, du syr undervejs på rejsen mod perfektion?
Du bruger det.
Med stolthed
Så længe du overhovedet kan.
Der findes mange små ordsprog om at fejle, som passer perfekt ind i vores holdning til at lære at sy. Det bedste hørte jeg (Signe) i radioen fra en håndværker for nogle år siden: “Vi laver ikke fejl – vi opbygger erfaring”.
Giv dig selv lov og tid til at opbygge erfaringen trinvist. Vær lige så overbærende med din egen fremgang som du ville være med et lille barn, der er ved at lære at gå. Husk at fejre dine succeser og analysere de ting, der ikke fungerer helt optimalt, så du kan justere både dine tilretningsteknikker, din mønsterkonstruktion og din syning. Det hele hænger sammen, og du kommer ikke nødvendigvis i mål med perfekte nederdele blot ved at have et perfekt grundmønster. Der er mange steder undervejs, du kan ødelægge pasformen i tøjet, hvis du ikke er opmærksom – og lige så mange steder, du kan redde små fejl, så de ikke bliver så synlige i det færdige tøj.
Desværre hører vi ofte at kvinder smider deres syprojekter i skraldespanden, fordi de ikke er perfekte nok.
Det gør ondt helt ind i hjertet, hver gang vi hører det.
For det første gør det ondt at høre kvinder være så hårde ved sig selv, at de ikke vil være bekendt at vise mindre end perfekte syprojekter frem.
For det andet er det et ressourcespild af dimmensioner, hvis alt der ikke er perfekt smides ud. Vi kan ganske enkelt ikke være bekendt overfor planeten at være så kræsne, at vi ikke kan bruge tøj, der er mindre end perfekt.
Så vores anbefaling er altid at bruge dit tøj.
Også det, der er fuld af fejl.
I takt med at du lærer mere, kan du vende tilbage og rette nogle af fejlene. Og når du lærer så meget, at fejlene er ubærlige, kan du sy tøjet om til noget andet, så stoffet ikke går til spilde. Hvis det ikke på det tidspunkt er så slidt, at det vil være rimeligt at kassere det.
Vil du blive bedre til at tilrette og lave symønstre?
Så har vi den perfekte løsning, hvor du får lov til at udvikle dig gradvist og hvor vi og mange andre dygtige synørder hepper på dig undervejs.
Som medlem af vores online medlemsklub om mønsterkonstruktion Synoter Studio, får du adgang til al den vigtigste viden om mønsterkonstruktion. Du lærer helt konkrete teknikker til at ændre dine symønstre, får adgang til vores store tilretningskompendie og udvikler dig måned for måned sammen med de andre skønne medlemmer.
Se om Synoter Studio er noget for dig her:
Foto: Modelbilleder er taget af Malene Nelting
Stof: Blusen er syet i en lækker viscose fra Dior, købt hos Citystoffer i Aarhus. Nederdelen er syet i en twillvævet udl købt på en messe for flere år siden. Den er foret med silkehabotai fra vores egen webshop.
Mønster: Nederdelen er lavet ud fra grundmønster og vejledninger i onlinekurset Symønstre til Nederdele. Blusen er basismodellen fra Synoter Magasin nr. 2 – Vintageinspirerede bluser, tilsat pufærmer.