Oplægning med skråbånd og foer i nederdel

I det her blogindlæg får du en guide til at lægge en nederdel med slids op på en lidt mere interessant måde end de normale oplægninger.

Nemlig med et bredt skråbånd.

Og kan også se hvordan du syr foret til i hånden, så din nederdel bliver helt lukket og fin på indersiden.

Mønsteret til nederdelen er fra online kurset Symønstre til Nederdele. I kurset lærer du at lave symønstre til nederdele efter dine egne mål. Til gengæld får du ikke så mange syteknikker, da det er et online kursus i mønsterkonstruktion. Men nogle gange inviterer nederdelene til nogle lidt særlige syteknikker. Og det er en af dem, du får i guiden herunder.

 

nederdel skrå overskæring sykursus

 

Designdetaljer (næsten) med vilje

Nederdelens detalje med den skrå overskæring og skråbåndet er en af de detaljer, der er opstået af nød.

Den første nederdel jeg syede i dette design, havde jeg egentlig ikke stof nok til. Jeg havde et par rester fra et tidligere projekt, og jeg ville virkelig gerne have en nederdel i netop det stof, så jeg blev lidt stædig. Det lod sig gøre, fordi jeg tilføjede en overskæring til nederdelen, der passede med de stofrester, jeg havde til rådighed.

Det blev til den skrå overskæring.

Jeg havde heller ikke stof nok til oplægninger.

Men heldigvis kan man sagtens lægge en nederdel op uden at have et bredt sømrum til oplægning. Oplægninger kan nemlig også klares med en belægning (hvis man har stof nok – det havde jeg jo så ikke) eller med et skråbånd.

Til denne nederdel valgte jeg at lægge den op med et bredt skråbånd.

Og for at lade som om at det var helt med vilje, valgte jeg et printet stof til skråbåndet. Det tilføjer en fin detalje, der er næsten usynlig udefra, men alligvel skaber lidt liv når man bevæger sig rundt i nederdelen, og slidserne i sidesømmene åbner sig.

 

nederdel skrå overskæring sykursus

 

For at understrege at det på alle måder er en dybt gennemtænkt nederdel (øøøh…. host host), syede jeg en tittekant i samme stof som skråbåndet i den overskæring, der opstod på tværs af nederdelen.

Både overskæring og tittekant går igen på bagstykket, hvor overskæringen fortsætter på tværs af slidserne i sidesømmen. Det giver et asymmetrisk bånd hele vejen rundt om nederdelen, som gør den noget mere interessant end dens ellers meget lige silhuet.

Det blev ganske vellykket, og den oprindelige nederdel har været en yndling i flere år. Nu er den slidt helt og aldeles op, og den nederdel, du kan se i dette blogindlæg, er en erstatning. Jeg har nemlig manglet den i min hverdags garderobe.

 

nederdel skrå overskæring sykursus

 

I den oprindelige nederdel fungerede det rigtig godt med tittekanten i overskæringen i samme printede stof som skråbåndet i oplægningen. Så den detalje har jeg gentaget i den nye nederdel – bare med et andet print.

Stoffet, jeg har brugt til skråbånd både i oplægning og tittekant, er en bomuld fra Liberty.

 

Interessant oplægning af nederdel med foer

 

Vejledningen til at lave symønsteret til nederdelen med den skrå overskæring finder du i onlinekurset Symønstre til Nederdel. Det er et kursus om mønsterkonstruktion, og det er meget sparsomt med syvejledninger i kurset. Men denne teknik er lidt speciel, så den vil jeg gerne dele med det. Den kan også fint bruges til andre nederdele, hvor du enten gerne vil have den ekstra detalje, skråbåndet kan give, eller bare som jeg er løbet tør for stof og ikke har nok til en almindelig oplægning.

Jeg har tidligere vist, hvordan du kan bruge et skråbånd som belægning på den originale udgave af nederdelen. Det kan du se i dette blogindlæg. I den oprindelige version har jeg kun syet skråbånd i bunden af nederdelen. I slidserne er sømrummet blot foldet mod vrangen og foret syet fast til sømrummet. I den nye nederdel har jeg syet skråbånd langs slidsernes åbning også som du kan se i guiden herunder.

 

Interessant oplægning af nederdel med foer

 

Oplægning med skråbånd – sådan gør du

Skråbåndet er syet rundt i kanten i bunden og i slidsåbningerne. Derefter er det syet fast i hånden med heksesting og til sidst er foret syet fast i hånden med staffer sting, så nederdelen er helt lukket. Sømrummet inde i nederdelen er derfor ikke overlocket.

 

Oplægning med skråbånd – Trin 1:

Klip et skråbånd på 5-6 cm bredde og sy det ret mod ret i kanten af nederdelen med 1 cm sømrum. I hjørnerne klipper du et lille hak ind i sømrummet i skråbåndet, så det kan komme rundt om hjørnet. Når du når til hjørnet stopper du symaskinen med nålen nede i stoffet, løfter trykfoden og klipper et lille hak i sømrummet med en skarp trådsaks. Derefter kan du dreje stoffet og skråbåndet, så det kan følge den næste kant. Sørg for at skråbåndet ikke folder sig i sylinjen under trykfoden, før du sænker trykfoden igen og syr videre.

 

Interessant oplægning af nederdel med foer

 

Oplægning med skråbånd – Trin 2:

Når skråbåndet er syet fast presser du den nederste del (bunden) op mod vrangen af stoffet. Skråbåndet skal trække 1-2 mm om mod bagsiden, så sømmen ikke bliver synligt på retsiden. Der skal være en smal stribe af yderstoffet synligt på bagsiden lige under skråbåndet.

Pres skråbåndet helt ud til kanten, så der kommer en presset skrå linje hvor det folder.

 

Interessant oplægning af nederdel med foer

 

Oplægning med skråbånd – Trin 3:

Pres slidsens skråbånd om mod bagsiden. Fra hjørnet danner skråbåndet nu en skrå linje, hvor det er foldet. Igen skal sømmen presses med om på bagsiden, så den ikke bliver synlig fra retsiden.

 

Interessant oplægning af nederdel med foer

 

Oplægning med skråbånd – Trin 4:

Hold skråbåndet på plads med ritråd syet i hånden. Du kan enten sy almindelige forsting (ri-sting) eller sildebensri som jeg har gjort her.

Interessant oplægning af nederdel med foer

 

Oplægning med skråbånd – Trin 5:

Sy skråbåndet fast til yderstoffet i den øverste kant med heksesting i hånden. Kender du ikke heksesting, kan du lære dem her <<

Interessant oplægning af nederdel med foer

 

Oplægning med skråbånd – Trin 6:

Lav en fold i foret under lynlåsen midt bag på ca. 1 cm. Folden sikrer at der er foer nok til at du kan sidde i nederdelen, uden at foret udsættes for et voldsomt træk på sømmene. Sæt en knappenål i folden, og lad den sidde indtil foret er syet fast i oplægningen.

Langs lynlåsen syr du foret fast med staffersting.

 

Interessant oplægning af nederdel med foer

 

Oplægning med skråbånd – Trin 7:

Sæt foret fast med knappenåle hele vejen rundt langs kanten. Folden af foret skal være 2 cm fra bunden af nederdelen.

 

Interessant oplægning af nederdel med foer

 

Oplægning med skråbånd – Trin 8:

Fold folden af foret bagud og skub forsigtigt foret lidt op, så der dannes et nedfald. Det sikrer at du kan bevæge dig i nederdelen uden at foret trækker og uden at det går i stykker for hurtigt.

Sæt knappenåle i kanten af foret og ri det evt. fast med ritråd, så der er styr på det til når du skal håndsy.

 

Interessant oplægning af nederdel med foer

 

Interessant oplægning af nederdel med foer

 

Oplægning med skråbånd – Trin 9:

Sy foret fast til skråbåndet med staffersting hele vejen rundt. Langs slidsen skal du vælge, hvordan du vil folde foret. Jeg har valgt at folde det så langt ind som muligt i bunden af slidsen, for at få detaljen med skråbåndet så synlig som muligt (selvom det er en næsten usynlig detalje, der er skjult på indersiden af tøjet). Op mod toppen af slidsen får foret lov til at skråbe naturligt hen til sidesømmen. Du kan også vælge at folde foret, så du har samme afstand til slidsen hele vejen. Det er helt op til dig.

 

Interessant oplægning af nederdel med foer

 

Oplægning med skråbånd – Trin 10:

Tag til sidst alle knappenåle og ritråd ud. Giv oplægningen et let pres, damp nederdelen igennem og lad den hænge og hvile et par timer, inden du begynder at bruge den. Det giver stoffet lov til at finde sig tilrette i sine nye folder, og lader det tørre helt efter dampningen. Det er med til at bevare faconen på nederdelen bedre.

Du kan lære meget mere om at sy foer i dit tøj i vores onlinekursus Sy Foer I Dit Tøj, hvor du både lærer mønsterkonstruktion og syteknikker til foer.

 

Sy Foer I Dit Tøj

 

 

nederdel skrå overskæring sykursus

 

 

På billederne er nederdelen stylet med et bælte i taljen, som ikke har anden funktion end pynt.

Blusen er en model med flagermusærmer og høj krave, der er lavet ud fra onlinekurset 12 Bluser Og Kjoler Til Levende Stof – der er en guide på vej i kurset inden længe. Foran har jeg stukket blusen ned i nederdelen for at lette hele udtrykket og skabe talje med bæltet. Hænger den lidt store bluse udvendigt hele vejen rundt bliver udtrykket meget kasset og nederdelen bliver en lille firkant. Må denne måde skabes der i stedet skrå linjer, der peger på taljen og understreger at der er en talje inde under alt stoffet.

Blusen er syet i hørstrik fra The Fabric Lounge.

Skoene er valgt i en farvetone, der passer med blusen og skaber balance. Øreringene er messingfarvede i samme blanke nuance som bæltespændet.

 

 

Interessant oplægning af nederdel med foer

 

Stofinfo: Nederdelen er syet i en kraftig hamp/bomuld, købt hjem engros. Foret er silke habotai fra vores egen webshop og tittekant/skråbånd er liberty bomuld fra Citystoffer.

Mønster info: Mønsteret er “Nederdel med skrå overskæring” fra online kurset Symønstre til Nederdele.

Symønstre til nederdele

 

Fotos: Modelfoto af mig er taget af Malene Nelting.

 

Læs også:

4 thoughts on “Oplægning med skråbånd og foer i nederdel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Copy link
Powered by Social Snap