“Den kan jeg da nemt sy selv”.
Lur mig, om ikke alle, der syr, på et tidspunkt ser et stykke tøj i en butik, og tænker (eller ligefrem siger højt) at den kan man da selv sy. Ofte både billigere, bedre og hurtigere.
Og det kan man også nogle gange.
Men de fleste erfarer, at man ofte ikke “bare lige” bikser en velsiddende kjole med fede designdetaljer i lækkert stof sammen på nul-komma-fem.
For helt ærligt…
Syning er altså ikke nemt.
Bevares, der er da masser af nemme og hurtige elementer i syning. For eksempel den nemme designændring, jeg delte med dig i det her blogindlæg.
Men for at nå dertil, hvor det meste er nemt, skal man altså igennem en længere rejse, som bare på ingen måde er let og smertefri hele vejen.
Så hvis du syr selv, og ikke altid synes det er helt nemt, så er du hverken dummere eller mere talentløs end gennemsnittet. Du er faktisk bare helt normal. Det kan nemlig være en stor udfordring at få de mange elementer i syning til at gå op i en højere enhed. Og det kan det være for alle, der syr.
Men i disse SoMe tider er det glansbillederne, der bliver delt. Jeg er selv top skyldig i at være med til at tegne et billede af syning som værende nemt. Og det er jo fordi, at når man har lært tingene, så er de nemme. Og så har man det med at glemme, hvor svært det var, da man ikke kunne det endnu.
Men nu siger jeg det, som det er: hvis du vil lære at sy på et niveau, hvor dit tøj rent syteknisk matcher det, der hænger ude i tøjbutikkerne, så bliver det en lang rejse. Og noget af den bliver svær, frustrerende og p*sse irriterende at komme igennem.
Vil du, udover de pæne syteknikker, også have en super god pasform, der er tilrettet lige præcis til dig, så bliver det også en rejse med sine helt egne udfordringer.
Men på alle måder en rejse, der er det hele værd. Især når det begynder at blive nemt at sy lige det tøj, du drømmer om at gå med. Når det bliver nemt at sy silkebluser og figursyede nederdele, så er det altså ret sjovt.
Hvis du tager med på rejsen, så står du overfor at skulle løse nogle svære opgaver.
Opgaver, der kræver din fulde mentale tilstedeværelse og koncentration.
Opgaver, der kræver dedikation og øvelse.
Fejl på fejl på fejl, før du oplever de succeser, du kan se på Instagram og Facebook.
Og det er faktisk helt okay, synes jeg.
At der er noget, der er manuelt og svært.
At det tager tid, og at den eneste vej til at blive rigtig dygtig er at øve sig og sy noget mere.
Det tager tid at blive dygtig til at sy
Jeg lover dig, at du ikke er den eneste, der kan tage dig selv i at bande over sytøjet.
For nylig fik jeg den her sms fra min kære søster:
Hun har mig på speed dial hvert år, når hun syr fastelavns kostumer. Hvilket er det eneste hun syr (indtil videre). Og i år var ambitionen, at det skal være “pænt syet”. Så jeg har naturligvis anbefalet hende at sy en vendesyet belægning i halsudskæring og ærmegab i en ærmeløs kjole.
Sms’en er hendes reaktion på 2 links til 45 minutters video guide. Videoerne er tilgængelige i online kurset Kom Godt I Gang Med At Sy.
Vendesyet belægning i halsudskæring og ærmegab er en teknik, der findes i rigtig mange ærmeløse toppe og kjoler i tøjbutikkerne.
Det er en smuk løsning, der giver tøjet den eftertragtede flotte finish og inderside, der er værd at vise frem.
Men teknikken tager 45 minutter at forklare på video, når alle detaljerne skal med.
Den tager noget længere tid, når man selv skal prøve den første gang. Og når man er halvvejs, har de fleste haft det som min søsters sms mindst 3 gange.
Måske lykkes teknikken ikke engang første gang du prøver.
Når jeg syr teknikken i dag, tager det 15-20 minutter. Så er det jo legende let, og man kan nemt glemme, hvor svært det var i starten. Og hvor grimt det blev de første par gange.
Kjolen her er en af modellerne, du lærer at sy i online kurset Kom Godt I Gang Med At Sy. Den har netop en vendesyet belægning i halsudskæring og ærmegab, som giver den lækre finish, min søster var ude efter:
Øvelse gør mester
Et andet eksempel på at det bliver lettere med tiden er en tråd, jeg fulgte i en Facebook gruppe for noget tid siden. En ny syer ville gerne i gang med mønsterkonstruktion og spurgte, hvordan hun kom i gang. En garvet skrædder skrev at det eneste rigtige var at konstruere grundmønstre fra bunden efter mål, og at det max. tager 20 minutter at konstruere sådan en sag.
Men det gør det jo ikke med den første. Og slet ikke hvis man skal læse sig til det hele i bøger og på nettet, og ikke har en lærer, der står ved siden af og guider og forklarer.
Det skrev jeg i tråden. Svaret på det var, at efter 50 grundmønstre er det altså nemt.
Efter 50, ja.
Men det første grundmønster, jeg lavede på skrædderskolen, brugte jeg da mindst en hel dag på. Med en lærer ved hånden, der guidede mig. Og så skulle den derefter tilrettes og finpudses.
Det var ikke nemt.
Men hvis man vil være så dygtig, at man kan tegne et grundmønster fra bunden på 20 minutter, så må man gå den lange vej og øve sig.
Og lave mindst 50.
Når du har gjort det, så har du til gengæld også glemt, hvor svært det var i starten. Så smerten og frustrationerne får en ende – og det kan være en god trøst, når man står midt i kaos og tænker at “det her, det lærer jeg aldrig”.
Det gør du, hvis du vil.
Og når du har lært det, så er det ligefrem nemt.
Nu til noget nemt
Jer, der har fulgt med i udviklingen af de første symønstre fra Skaberlyst ved, at den proces heller ikke på nogen måde har været nem.
Men nu, hvor første etape er overstået, så er det en skøn fornemmelse at have fortsat og gået hele vejen. Og nu bliver det sjovt og nemt at arbejde med mønstrene. Det var for eksempel ret nemt at trylle den grønne kjole fra billedet lidt længere oppe om til noget helt andet, ved at sy en løbegang med elastik i taljen.
Pointen er, at et godt tilpasset mønster er vanskeligt at nå frem til. Men når du er i mål, så er det forholdsvist simpelt at lave nogle få designændringer, og på den måde få helt nye udtryk i dit tøj.
Og det er netop det, jeg har gjort med silkeblusen, jeg har på i videoen (og på billederne længere oppe). Den er anden udgave af et mønster, der er testet og udviklet gennem prøvemodeller. Og den er blevet lige som jeg gerne ville have den.
Processen frem mod den her nemme silkebluse, der kan syes på en times tid, fortæller jeg om i videoen:
Jeg håber ikke, jeg har afskrækket dig fra at lære at sy. Det kan sagtens være nemt. Men hvis du vil have kvaliteten, den lækre finish og den gode pasform med, så kræver det en seriøs indsats.
Du kommer nemmere og mere sikkert gennem sy-rejsen, hvis du får lidt hjælp. Og det er der masser af i online kurset Kom Godt I Gang Med At Sy, hvor jeg guider dig igennem alle de grundlæggende syteknikker, principper og koncepter. Blandt andet vendesyet belægning i halsudskæring og ærmegab.
Og min søster?
Hun kom igennem fastelavns syningen med et smukt resultat. Jeg tilbød faktisk at sy det for hende, men hun ville selv! Og det lykkedes så fint. (Se lige hvordan hun også har fået de farvede bånd til at mødes perfekt i sidesømmen i bunden af kjolen – det kan man vist roligt kalde “pænt syet”).
Jeg er spændt på, hvad min kære søster finder på at ville lære til næste fastelavn. Og jeg er næsten sikker på, at jeg igen sender hende linket til at logge ind i Kom Godt I Gang Med At Sy. Det er ganske enkelt bare det nemmeste…
Jeg er også spændt på at høre fra dig og dine syveninder/-venner, når I har set videoen lidt længere oppe. Hvad er din/jeres næste nemme “quick-fix” a la elastik i bunden af en silkebluse eller i taljen af en kjole?
Og hvor har I en lang rejse foran jer, før tingene bliver nemme?
Del gerne i en kommentar 🙂
Foto: Modelfotos af mig + foto af den grønne kjole er taget af Bibi Berge. Www.bibiberge.dk
Stofinfo: Silkeblusen er syet i silke fra Metermeter. Det har været på lager på syværkstedet et par år, men det er helt normalt. Den rette model må først udvikles, før stoffet kan komme til sin ret.
Mønster: Mønsteret er lavet ud fra mit kjolegrundmønster og ændret efter denne guide.
Hold nu k***, et sjov SMS-screendump???? -når man får historien bag den???? Og, hvor er det godt set af dig, at det er en go blog-indlæg-historie! -at du så fint og sjovt fletter den ind i dit indlæg:-)
Ja, det er sku ikke let at blive go til at sy. Men har man tiden og lysten, så er der da den fedeste og mest kreativt/taktilt/håndværksmæssigt/intellektuelt udfordrende hobby. Hjerne-fitness langt ud over Sudoku og ‘strikke-efter-opskrift’ (ingen af de dele er der NOGET SOM HELST galt med!). Syning ER vitterlig et ædelt håndværk! Endelig; hvor er det en FLOT og über-kreativ kjole, hun har fostret.
-jeg tror jeg vil kunne lide din søster;-) og jeg glæder mig også til at se hvad hun kaster sig ud i næste år:-)
Jeg er inde i en periode, hvor alt jeg syer skal pilles op igen. Syes sammen og hvilken varme succesen giver når det lykkedes. Og jeg er dæleme glad for at have kurset: kom godt igang med at sy ved hånden, samt alle de fine blog indlæg fra dig af, til lige at få genopfrisket hvordan det nu lige var det blev gjort på en pæn og rigtig måde..
Og mine ændringer tager også lang tid, men jeg nyder det, for rejsen er altså dejlig.
Når mine projekter er færdige er det dejligt, at have på, eller pynte op med.
Så jeg øver mig, og ved jeg har en god lærer ved hånden, som guider mig imod mit mål. At blive en dygtig og kreativ syerske.
Kærlig hilsen
Lis
Flad af grinog helt enig med Birgit. Din søster kan absolut noget med emojis. Og humor. Og symaskinen. ????
Det er helt rigtigt – det er både nem og slet ikke. Jeg underviser selv i syning og har ind i mellem hold for helt nybegyndere. Her prøver jeg at overbevise dem om at de ikke skal starte med noget beklædning. Det er altså meget nemmere at få en succesoplevelse med symaskinen, når man ikke skal lave noget der også skal passe. Så de syr puder, net og måske et par børnepludderbukser. Først derefter bevæger vi os lige så stille over i beklædningssyningen. Og så bliver det pludselig både meget svært og meget nemt 🙂
Det er helt samme tankegang, der lægger bag de første 2 opgaver i Kom Godt I Gang Med At Sy online kurset 🙂 Der starter vi også med en pude og en taske/net, netop for at få succesoplevelser og få lidt fornemmelse for at arbejde med stoffet. Dejligt at høre at andre guider kursister i gang lige så blødt 🙂 Det lønner sig i det lange løb, tror jeg.
Kh
Signe / Skaberlyst