Vlieseline formbånd – uundværlig i en seriøs sykasse!

Artiklen er senest opdateret 26-6 2020

Vlieseline formbånd er et af de små usynlige hjælpemidler, der på nærmest mirakuløs vis kan gøre forskellen på, om tøjet er godt syet eller knap så vellykket.

Til trods for, at vlieseline formbånd tidligere har været en fast del af enhver seriøs sykasse, så er det ikke helt så udbredt i dag. Og det er en skam, for det kan være lige den detalje, der gør, at du også kan få succes med halsudskæringer, ærmeløse kjoler og andre buede sømme, der ter sig lidt som de selv vil.

Med det rigtige vlieseline formbånd er det nemlig dig, der styrer halsudskæringen.

Det er dog ikke helt uden udfordringer, for vlieseline formbånd er mange steder gået i glemmebogen. Og spørger du efter det i en stofbutik, er der desværre stor sandsynlighed for, at du kommer hjem med noget forkert.

Mange ekspedienter vil nemlig gerne sælge dig et helt lige bånd. Men det virker ikke til de samme formål som vlieseline formbånd.

Så du skal selv vide, hvad du går efter, og kunne genkende båndet i butikken.

Det kan du, når du har læst denne artikel til ende.

 

Vlieseline formbånd – hvad er det?

Vlieseline formbånd er et smalt vlieseline bånd, der er klippet på skrå, og har en stikning syet ind i midten eller lidt til den ene side for midten.

Det findes i 2 forskellige kvaliteter: en helt tynd vlieseline med en stikning (se billedet) og en kraftigere vlieseline med et 2-3mm bredt bomuldsbånd syet fast.

Den kraftige version bruger man i skræddersyede jakker og frakker.

Den tynde version bruger man alle andre steder, hvor man vil have forstærket og “låst” en sømlinje i en bestemt facon.

Vlieseline formbånd ser sådan her ud. Læg især mærke til de skrå tråde i vlieselinen. Hvis de er der, har du fat i det rigtige bånd. Er trådene ikke på skrå, er det ikke det rigtige formbånd.

Vlieseline formbånd er klippet på skrå, og har en stikning lidt til den ene side.
Vlieseline formbånd er klippet på skrå, og har en stikning lidt til den ene side.

 

Vlieseline formbånd kan formes fordi det er klippet på skrå. Derfor duer det ikke med vlieseline bånd, der er klippet efter vlieselinens lige trådretning.

Vlieseline bånd, der er klippet efter den lige trådretning kan ikke formes. De er uanvendelige til buede linjer som fx halskanter.

 

Men hvad bruges vlieseline formbånd så til?

Vlieseline formbånd bruges til at stabilisere sømlinjer i buede sømme, der kan være i fare for at blive trukket ud af facon under syningen.

Især halsudskæringer kan nemt vokse sig større og komme ud af facon under syarbejdet, og her er det en rigtig god idé at presse vlieseline formbånd i sømrummet, inden du syr tøjet sammen. Det vil simpelthen redde dine halsudskæringer, hvis du lige nu oplever at de vokser af sig selv, mens du syr.

Det er især vigtigt, hvis du endnu ikke har fået opbygget den der særlige fornemmelse for stoffet, som dygtige skræddere og syersker har i hænderne. Så kan du nemlig lidt for hurtigt komme til at presse og strække halsudskæringer ud af facon, og det giver dig en halsudskæring, der flaner.

Du kan altså slippe for mystiske pasformsproblemer og komplicerede (og unødvendige) tilretninger, ved at bruge vlieseline formbånd i dine halsudskæringer. Og så forstærker det sømmen, så den ikke går i stykker når du senere evt.  klipper hak for at vende med en belægning.

I skrædderiet bruger man også vlieseline formbånd (eller en variant uden lim, man syr fast) i ærmegab i jakker og frakker. Men det er ikke nødvendigt at forstærke ærmegabene i det meste stof i bluser og kjoler. Især ikke hvis du syr ærmer i.

 

Du kan se i denne LIVE video inde fra vores Facebook Gruppe, hvordan vi bruger vlieseline formbånd på syværkstedet:

 

 

Det er vigtigt, at du presser vlieseline formbånd på sømrummet inden du gør noget andet.

Altså med det samme, når du har klippet stoffet.

Så er du sikker på at stoffet ikke allerede har givet sig, inden du får presset båndet på.

Kommer du først i tanke om senere, at du nok skulle have haft et vlieseline formbånd i en halsudskæring, så kan du  evt. dampe stoffet ind i facon igen og stramme båndet lidt ekstra til, mens du presser det fast. Så trækker båndet stoffet ind på plads igen, hvis det allerede har givet sig lidt. Men pas på ikke at strække det for meget – det skal ikke være så stramt, at stoffet bliver holdt ind i forhold til den oprindelige størrelse.

Det er vigtigt, at du presser vlieseline formbånd på i sømrummet. Vend det, så den stikning, der er i båndet, vender ind mod sømlinjen. Stikningen er som sagt lidt til den ene side for midten af båndet, og eftersom det er sømlinjen, vi gerne vil have stabiliseret, skal stikningen være tættest på den. Du kan med fordel skubbe vlieseline formbåndet lidt ind på stoffet, så det ikke sidder helt ud til kanten, men er 2-3 mm fra kanten af sømrummet.

Pas på ikke at have for meget varme på strygejernet – så smelter båndet nemlig nemt fast på strygejernet, og er du rigtig uheldig kan det ødelægge tøjet. På mit strygejern passer det med 2 prikker (mellem varme), og så godt med pres, når jeg presser båndet fast.  Men strygejern er forskellige, så prøv dig frem på en stofrest først. Og skulle du få smeltet vlieseline ind på dit strygejern, så kan du her se en nem metode til at gøre strygejernet rent igen, inden du fortsætter.

 

Hvordan ser det ud, det vlieseline formbånd?

Jeg kender kun en enkelt udgave af vlieseline formbånd, og det kommer fra tyske Freudenberg, som står bag varemærket “Vlieseline”.

Vlieseline er bestemt ikke det eneste indlægsmateriale, der findes, men det er det mest udbredte stryge indlæg i Danmark, og derfor det de fleste bruger og kender. Kender du  nogle gode alternativer, så skriv det gerne i en kommentar herunder.

Pakken med det rigtige vlieseline formbånd ser sådan her ud:

vlieseline formbånd

Og det findes også i mindre pakninger, som du måske kan finde i din lokale stofbutik. Ellers spørg om de vil bestille det hjem.

vlieseline formbånd

Vlieseline formbånd findes i 2 farver: hvid og mørk grå. Du bruger det hvide til lyse metervarer og det grå til mørke, helt som du kender det fra den almindelige vlieseline, du bruger til belægninger og lignende.

Vi sælger naturligvis vlieseline formbånd på vores kurser, og du kan købe det i metermål i vores søster-webshop www.eliqusewing.com.

Køb vlieseline formbånd her <<

 

Hvis du googler det, så søg på “vlieseline formbånd”.

Hvis du søger på “formvlies” kommer der en anden type vlieseline frem, som du ikke kan bruge til dette formål.

Det er måske lidt nørdet at bruge vlieseline formbånd. Men det er et rigtig godt værktøj til at sikre faconen i buede sømme og store halsudskæringer. Og er du seriøs med sin syning, og påpasselig med dit sytøj undervejs i processen, så kan du altså ikke undvære vlieseline formbånd.

Har du arvet en kasse med sygrej og diverse ubestemmelige bånd fra din mor/mormor/tante eller en anden, der har syet siden tidernes morgen, så tjek lige de ubestemmelige bånd igen. Ret sandsynligt er der vlieseline formbånd imellem. Det har nemlig tidligere været en fast beboer i de fleste sykasser.

Det drømmer jeg om, at det bliver igen.

Vil du vide endnu mere om de forskellige typer vlieseline, der kan gøre din syning nemmere og resultaterne bedre?

Der et kæmpe afsnit om det i online kurset Kom Godt I Gang Med At Sy, som du kan læse om her<<

I online kurset kan du også se en video vejledning til at presse vlieseline formbånd korrekt i halsudskæringer.

0 thoughts on “Vlieseline formbånd – uundværlig i en seriøs sykasse!

 1. Kære Signe
  Har du mulighed for at illustrere, hvad du mener med dette:

  “Det er også vigtigt, at man stryger båndet på i sømrummet. Vend det, så den stikning, der er i båndet, vender ind mod sømlinjen. Stikningen er som sagt lidt til den ene side for midten af båndet, og eftersom det er sømlinjen, vi gerne vil have stabiliseret, skal stikningen være tættest på den.”

  På forhånd 10000 tak! 🙂

  1. Den beskrivelse blev jeg også forvirret over 🙂
   Skal det forstås sådan, at den bredeste del af båndet (hvis tråden er lagt lidt til siden for midten) skal vende ud mod kanten af stoffet?

   1. Ja, det er sådan det skal forstås 🙂
    Der er video guide og meget mere om vlieseline i online kurset Kom Godt I Gang Med At Sy. Prøv at tjekke det ud her – der bliver alle de vigtige principper og teknikker forklaret grundigt 🙂
    http://www.skaberlyst.dk/sykursus

    Kh
    Signe / Skaberlyst

  2. Hej Signe jeg hat sat form båndet på med den smalle side ud mod halsudskæringen er det rigtigt eller forkert vh Lis jensen

   1. Hej Lis
    Jeg plejer at vende det omvendt. Altså med stikningen i båndet tættest på sylinjen.

    Kh
    Signe / Skaberlyst

 2. Jeg har også brug for at få illustreret denne forklaring. :-),
  Der ville have været nemt, hvis svart også var til at læse for andre;)
  Hilsen Lene

 3. Hej
  jeg har en brudekjole som skal have en gang vlieseline rundt, for at få en flot kant UDEN syning! Derfor vil jeg høre til, om det er dobbelklæbende?
  håber du kan hjælpe mig.

  På forhånd tusinde tak!
  Heidi

  1. Hej Heidi
   Er det oplægningen, du tænker på? Du får mig simpelthen aldrig til at anbefale en oplægning med dobbeltklæbende vlieseline, selvom det findes 😉 Hvis sømmen skal være usynlig anbefaler jeg at den bliver syet i hånden – der er forskellige teknikker til det, og en af dem kan du se i dette blogindlæg:
   http://skaberlyst.dk/oplaegning-i-af-bukser-uden-symaskine/

   Teknikken i blogindlægget bliver præsenteret i fht. oplægning af bukser, men den er mindst lige så effektiv i kjoler og nederdele.

   Kh
   Signe / Skaberlyst

 4. Hvis man nu har en buks der allerede er syet, men fordi stoffet er så fint at det rykker i syningen når man bruger dem, og der derfor er risiko for at syningen brister. Spørgsmål – kan man stryge det her ovenpå syningen og vil sømmene så bedre holde?

  MvH jeanette

  1. Hej Jeanette

   Det vil måske holde lidt længere, hvis du presser enten dette bånd eller et lige vlieseline bånd på sømmene. Men når de er syede er det begrænset hvor stor effekt, der er. Hvis bukserne går i stykker ved sømmene ved normalt brug, så er stoffet for tyndt og fint til den type bukser. Det er ikke alt stof, der egner sig til tætsiddende designs, og det lyder som om det stof du har bukser i, skulle have været brugt til et løsere design.

   Kh
   Signe / Skaberlyst

  1. Hej Lis
   Du kan evt. se videoen, der er i indlægget her. Der kan du se hvor det sidder. Og ellers er der både billeder og videoer i online kurset Kom Godt I Gang Med At Sy, hvor det hele bliver gennemgået meget grundigt.

   Venlig Hilsen
   Signe / Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *