Det hemmelige trick bag pæne halsudskæringer, du (måske) ikke kender

Hvis du ikke allerede kender det her trick til pæne halsudskæringer, så forbered dig på en A-HA oplevelse af de store. Den typiske reaktion, når jeg viser kursister dette trick, er “nååååh ja, selvfølgelig! Det kunne jeg da have sagt mig selv”.

Men det kan man altså ikke altid. Sige sig selv alting. Heldigvis, for hvis vi alle sammen kunne regne alt ud, så havde vi jo ikke rigtig brug for hinanden, og det ville være lidt trist.

En anden reaktion, der ofte kommer, er “jamen MÅ man godt det? Går sømmen så ikke i stykker”?

Og nej, det gør den ikke.

Hvis du vel at mærke gør det rigtigt. Men det gør du, når du har set videoen og billedguiden her, for så er du slet ikke i tvivl om, hvordan du skal få styr på dine halsudskæringer, så de altid kommer til at lægge sig lige så pænt ind til kroppen, som på min jakke her.

Pæne halsudskæringer
FOTO: Bibi Berge / www.bibiberge.dk

Inden du læser videre, så skal du lige vide at dette trick, som nok er hemmeligheden bag pæne halsudskæringer, men som på ingen måde er en hemmelighed blandt skræddere og professionelle syere, gælder for runde halsudskæringer i vævet stof. I dette indlæg er det halsudskæringer med belægning, vi skal se på, men samme trick bruger man til halsudskæringer med kraver eller halsudskæringer, der er vendt med foret.

Syr du i jersey eller andet strik, så kan du ikke bruge dette trick, fordi syprocessen og sømvalget i jersey er anderledes end i vævet stof. I strikket stof vil sømmen ganske enkelt gå i stykker – om ikke med det samme, så i hvert fald meget hurtigt- hvis du gør som jeg viser i videoen længere nede. I strikket stof kan du i stedet vælge at afslutte dine halsudskæringer med en ribkant, eller en anden syteknik, der egner sig til strikket stof.

Nå, skulle vi ikke til at komme til sagen og få afsløret hemmeligheden?

Ok.

Hemmeligheden bag pæne halsudskæringer i vævet stof er….

TADAAA

Pæne halsudskæringer

….en meget skarp saks!

Som du skal bruge til at klippe hak i sømrummet i de drilske halsudskæringer.

Sylinjen skal bestemme formen på dine halsudskæringer

Der sker nemlig det i runde halsudskæringer, at kanten af sømrummet (trævlekanten) er kortere end selve sylinjen. Og når så halsudskæringen bliver syet og vendt rundt, skal den korte trævlekant pludselig passe sammen med en linje, der er endnu større end sylinjen. Halsudskæringer er nemlig et af de steder på kroppen, hvor tøjet bliver større, jo længere man bevæger sig væk fra udskæringen, og mindre jo tættere man kommer på halsen.

I min prøve måler selve sylinjen 16 cm, mens trævlekanten måler 15 cm og skal strække sig ud til at dække en linje på 17 cm. Trævlekanten er altså 2 cm for kort i dette tilfælde. Der kan være mere eller mindre forskel, og dermed et større eller mindre problem, men løsningen er den samme.

Pæne halsudskæringer

Det giver problemer i det meste vævede stof, fordi trævlekanten bliver strakt ud, så den kan passe med den større afstand indenfor sylinjen. Men vævet stof kan ikke strækkes så meget, så i stedet for at stoffet ligger glat ind til kroppen, kommer det til at trække og laver nogle irriterende folder. Ganske enkelt fordi sømrummet ikke er langt nok i yderkanten, til at det kan ligge glat.

Nogle gange er det kun ganske lidt, mens det andre gange er meget tydeligt, at der er noget galt. Og det er ikke altid i hele halsudskæringen, der er problemer med sømrummet, men typisk omkring skuldersømmen, hvor halsudskæringer kurver lidt ekstra.

Pæne halsudskæringer

Det kan godt lade sig gøre med magt at presse de fleste halsudskæringer på plads, og midlertidigt få dem til at se nogenlunde pæne ud, men i længden er det ikke en holdbar løsning. Sømrummet skal i stedet kunne sprede sig ud, så det kommer til at passe med den større afstand, der er på den anden side af sylinjen – og det kan det kun, hvis du klipper hak ind i sømrummet, så trævlekanten bliver større end sylinjen.

Pæne halsudskæringer

Det gør du ved at klippe små hak med en skarp saks. Du skal klippe ude fra sømrummet og ind til ca. 2-3mm fra sømmen. Du må naturligvis ikke klippe igennem sømmen, for så går den op. Men du skal ret tæt på, for at få en holdbar effekt. Og i de kurver, der er ekstra skarpe, skal du klippe hakkene tættere end i mindre skarpe kurver.

Du kan understøtte sømmen med en understikning, inden du presser sømmen. En understikning hjælper med at holde sømrummet og belægningen på plads inde i tøjet, og den gør det nemmere at presse sømmen skarp. Syr du en understikning, skal den være ca. 2 mm fra sømmen, så den kommer ikke til at mindske noget af den effekt, du har fået fra dine hak.

Pæne halsudskæringer

På den måde bliver det sylinjen, der bestemmer formen på din halsudskæring, og ikke sømrummet. Og sådan får du drilske runde halsudskæringer til at lægge sig pænt og glat ind til kroppen.

Se i videoen, hvordan du klipper hak i sømrummet på runde halsudskæringer.

Det er klart, at hver gang du klipper i sømrummet, så bliver sømmen og stoffet lidt mere udsat og knap så stærkt. Så klip altid så få hak som muligt, for at holde sømmen så stærk som muligt. Du kan altid klippe flere hak, hvis det ikke var nok i første omgang, så start forsigtigt ud, og prøv dig frem.

I kraftige stoffer, som fx. uld og andre jakke stoffer, kan du supplere med at graduere sømrummet. Men i kjoler og bluser er hak i sømrummet nok til at få pæne halsudskæringer.

 

Samme problem med sømrummet, som du ser i halsudskæringer, kan opstå andre steder i tøjet. Det kan fx. være overskæringer som prinsessesnit eller andre runde overskæringer, hvor du får et sømrum, der er kortere i trævlekanten end selve sylinjen.

Uanset hvor på tøjet, problemet opstår, er løsningen den samme: klip hak i sømrummet, så det kan sprede sig ud, og lad sylinjen bestemme sømmens forløb i stedet for at lade sømrummet bestemme.

Du kan også vælge andre syteknikker til dine halsudskæringer, hvor du ikke skal klippe hak i sømrummet. Halsudskæringen i kjolen, jeg har på under jakken,  er fx. vendt med et skråbånd, og derfor er der ikke klippet hak i den. Havde kjolen været vendt med en belægning i halsen, skulle sømrummet i den også have klippet hak, for at kunne ligge glat.

 

Lær endnu flere “hemmelige” syteknikker

Teknikkerne til at sy buede sømme, få sømrummet til at passe til sømmen og sy en understikning, er nogle af de grundlæggende sømme og syteknikker, du bør have styr på, når du syr tøj til dig selv. Er du ikke sikker på, du kender dem alle sammen (eller er du sikker på, du ikke gør), så kan du blive opdateret i det her online kursus<<

Du skal ikke være bange for at klippe i dit sømrum – tøjet skal nok holde, så længe det er til almindeligt hverdagsbrug. Men sy gerne foer i dit tøj. Det er med til at beskytte indersiden af stoffet, og gør også at tøjet glider meget bedre på kroppen, og dermed kommer til at sidde flottere.

Pæne halsudskæringer

 

 

Stofinfo: Jakken er syet i en skøn uld med guld-print, som er købt i Silkehusetfor mange år siden.  Den er foret med printet silke fra Citystofferi Århus. Kjolen, jeg har på indenunder, er syet i sort strækstof fra Citystoffer

Foto: Modelbilleder er taget af Bibi Berge.

Læs også:

3 thoughts on “Det hemmelige trick bag pæne halsudskæringer, du (måske) ikke kender

 1. Katrine Nielsen says:

  Hej Signe,
  Som altid giver du en smadder god vejledning 🙂 jeg har dog et spørgsmål i forhold til dette indlæg; jeg er nybegynder og har lært, at man skal sy hold i halsudskæringer. Kan jeg både sy hold i og klippe hak (som ville klippe holdet over)? Eller udelukker det ene det andet? Hvis ja, hvilken skal jeg så vælge? 🙂

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Katrine
   Det kan godt give mening at sy lidt hold i halsudskæringer, men det er så lidt, at det er næsten ingenting. Du vil ikke komme til at klippe holdet over, for du klipper kun hak i sømrummet, ikke i selve sylinjen, som er der, holdet er. Jeg er holdt op med at have holdning i mine halsudskæringer, da jeg synes det tit blev for meget, så det kom til at blive synligt. Det skal være under 1 cm i en hel halsudskæring, hvis det skal blive usynligt (og det synes jeg, det skal). Men det er til gengæld voldsomt vigtigt ikke at strække halsudskæringen under syningen, og der er tanken om holdning helt sikkert brugbar, for at undgå at lave den modsatte bevægelse og strække det hele ud af facon.
   Hak giver plads til sømrummet. Det er der brug for, uanset om der er hold i udskæringen eller ej.
   Håber det giver mening 🙂

   Venlig hilsen
   Signe / Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Copy link
Powered by Social Snap