Syning er ikke et quickfix.
Ikke her hos os, i hvert fald.
Det betyder ikke, at syning nødvendigvis er langsomt eller besværligt. Det kan såmænd godt gå hurtigt at sy et stykke tøj – endda et stykke tøj i god kvalitet.
Men ser man på syning som en helhed, fremfor kun på enkelte syprojekter, så er det et håndværk mere end det er en hurtig lille ting, man bare lige gør.
Det sjove ved syning er, at mange starter med at tænke at “det fikser jeg lige – det er jo bare lige…..”.
Blot for at finde ud af flere timer senere, at det ikke helt var “bare lige” at sy en bluse, en kjole, et par bukser, eller hvad man nu kastede sig over.
Det kan lede til mange frustrationer.
Løsningen er heldigvis enkel: Lær syning fra bunden.
Så kan du “bare lige” fikse en hel masse af de syprojekter, du drømmer om.
Giv dig selv lov til at lære håndværket
Vi forstår godt, hvis du ikke har mulighed for at bruge oceaner af tid på at sætte dig ind i komplicerede syvejledninger. Eller at du ikke har tid til at lave 27 prøver, før du klipper i det rigtige stof.
Men det er bare sådan med syning, at hvis du vil have gode resultater, så må du også gøre arbejdet og lære de teknikker, der giver dig de gode resultater.
Det kan godt betale sig at bruge tid på at lære håndværket og forstå sammenhængende mellem stof, symønster og syteknikker. Når du har lært en god portion teknikker og forstået grundprincipperne i syningen, så er du meget mere fri til “bare lige” at gøre, hvad du tænker fungerer – og så rent faktisk få det til at lykkes.
Og først der får du reelt mulighed for at sy hurtige projekter i god kvalitet.
I virkeligheden er den vej, der ser længst ud – nemlig at lære syning fra bunden – faktisk den hurtigste. For når du først har lært teknikkerne, så bliver de kun hurtigere at sy for hver gang, du syr dem. Og de bliver i øvrigt også pænere for hver gang, fordi du bliver mere rutineret.
Lær teknikkerne og brug dem på din egen måde
En af vores kongstanker her hos Skaberlyst er, at vi lærer dig teknikker og grundprincipper, som du selv sætter sammen til lige præcis det tøj, du drømmer om. I stedet for at trække dig slavisk igennem syvejledninger, der giver indtryk af at der kun er en eneste rigtig måde, at løse opgaven på, så underviser vi dig i at træffe dine egne valg.
Vi vil hellere lære dig at sy selvstændigt og træffe dine egne beslutninger om syteknikker, end at binde dig til symønstre og syvejledninger, der kun næsten er det, du drømmer om. For der er så mange valgmuligheder i syning, og det ene kan ofte være lige så godt som det andet.
Vi vil ikke diktere, hvad for noget tøj, du skal have i din garderobe. Det ved du bedst selv.
Vi vil til gengæld rigtig gerne lære dig de teknikker, du skal bruge, for at sy det tøj, du drømmer om. For at få den frihed og hurtighed, der ligger i at kunne tage et symønster, lave det om, klippe stoffet og bare sy.
Følg vejledningerne – hvis du har lyst
Rammer vi plet ind i din stil og smag med vores symønstre og valg af syteknikker, så er du mere end velkommen til at følge vores vejledninger slavisk og sy dit tøj præcis magen til vores. Du må endda vælge præcis det samme stof, hvis du har lyst (og det ikke er udsolgt).
Men for os er en af de helt store pointer ved at sy selv netop, at man kan lave om på det hele, og få det lige som man ønsker.
Det har vores syerske og mønsterkonstruktør, Josephine, gjort med det her sæt.
Symønstre og syteknikker har hun hentet i vores onlinekurser og Synoter magasiner. Og så har hun sat det sammen på sin egen måde.
Læs videre under billedet og find ud af hvilke elementer, Josephine har hentet fra onlinekurser og magasiner.
Shorts i stedet for buksedragt
Da Josephine lavede symønstre og syede prøvemodeller til de forskellige buksedragter i Synoter magasin nr. 3, fandt hun ud af, at et af vores designs (design 5) ville fungere meget bedre, hvis underdelen blev syet ind i taljen.
Designet kom til at fungere næsten som et par bukser med en påsyet top, mere end en buksedragt. Forskellen ligger i, at netop dette design sidder fast på kroppen i taljen i underdelen i højere grad, end at det hænger fra skuldrene som de andre buksedragter.
Det åbnede op for muligheden for at bruge underdelen fra buksedragten til bukser. Altså uden at sy overdelen fast til den. Normalt er det en rigtig dårlig idé at gøre med buksedragter. Der skal mere rørlig vidde til i taljen på kjoler og buksedragter, end der skal i nederdele og bukser, for at man kan bevæge sig uhindret. Men i design nr. 5 i magasinet, er der flere faktorer der gør, at underdelen kan være mere tætsiddende. Og altså bruges som udgangspunkt for et par bukser.
Buksedragten i design 5 ser i sin helhed sådan her ud – med en overdel der bluser (poser) lidt i taljen, et bærestykke i underdelen og en åben ryg i overdelen. Det er blandt andet den åbne ryg, der gør at underdelen skal være mere tætsiddende for, at designet kan fungere.
12 designs – 11.880 muligheder
I Synoter magasinet lærer du at lave symønstre til 12 forskellige buksedragter. Men med ganske få ændringer, kan du tage underdelen og tilrette den til et par bukser. Eller shorts, som Josephine har gjort. Hvad du skal gøre, for at få underdelen til at fungere på egen hånd, kan du se i guiden i magasinet.
Med ganske få andre ændringer kan du gøre tusindvis af andre ting.
Helt bogstaveligt.
Synoter magasinerne er bygget op på den måde, at du får et symønster med til et basisdesign. Tanken er, at du tilretter en prøvemodel af basisdesignet, så du får en god pasform bygget ind i symønsteret. Det tilrettede symønster bruger du så som udgangspunkt for at lave de andre designs i magasinet.
Du kan enten lave de designs, vi guider dig igennem, eller du kan lave dine helt egne kombinationer.
I Synoter nr. 3 er der 12 designs. Men hvis du kombinerer overdele, underdele, ærmer og taljer på nye måder, kan du faktisk komme helt op på 11.880 forskellige buksedragter.
Og med den ene guide til at lave buksedragten om til bukser, kan du altså også sy dig et utal af bukser og shorts.
Sådan har Josephine lavet sine shorts
Josephine Syede en prøvemodel af underdelen af buksedragten i staut. Den tilpassede hun, så den blev tættere i taljen ved at fjerne vidde både sidesømme og indsnit på bagstykket. Du kan se i magasinet under design 5, hvordan du kan tilrette bagstykke til en tættere pasform. Udover de ændringer, skal du højst sandsynligt også have syet underdelen lidt mere ind i taljen i sidesømmene, for at den kan fungere uden overdelen til at holde den på plads.
Længden og designet på shortsene er fra magasinets design nr. 2. Der er et bærestykke i taljen og et enkelt læg foran i hver side.
Åbningen er gemt i lommen i venstre side. Det er en super fed detalje, der lå som en syprøve i Signes mappe fra Skrædderskolen, og som vi bare måtte prøve at sy i et stykke rigtigt tøj. I Synoter nr. 3 er detaljen brugt i en slå-om buksedragt (design 7), men den fungerer også glimrende i bukser og shorts.
Det kræver en vis forståelse for håndværket at sammensætte sit eget design på denne måde. Dels kræver det en grundforståelse for, hvordan symønstre er bygget op, for at kunne følge vejledningerne i Synoter magasinerne. Og dels kræver det nogle gode syteknikker.
For at kunne gøre Josephine kunsten efter, skal du vide, hvordan du afslutter et bærestykke med belægning i taljen. Du skal vide, hvordan du syr en usynlig lynlås i. Hvordan du syr knap og knaphul. Og hvordan du syr lommer. Alle de teknikker lærer du i vores online grundkursus Kom Godt I Gang Med At Sy, hvor du selvfølgelig også lærer at sy og presse sømme, kante sømrum, sy oplægninger og folde læg på forskellige måder.
Det kan være en stor fordel at kende forskellige variationer af syteknikkerne, så du kan skifte teknik alt efter stoffet.
Oplægninger er en af de teknikker, der kan være gode at variere. I shortsene har Josephine overlocket kanten og syet oplægningen med en stikning på symaskinen. Det er den nemmeste og hurtigste metode, som altid kan bruges. Du kan få en mere skrædder-inspireret og raffineret finish med andre teknikker, men denne teknik løser opgaven ganske glimrende.
Bland teknikkerne til nye designs
Overdelen har Josephine lavet ved at blande vejledninger fra to forskellige Synoter magasiner.
Mønsteret, hun har taget udgangspunkt i, er basisdesignet fra Synoter Magasin nr. 2 – Vintageinspirerede bluser.
Josephine er svajrygget, så hun har ikke brugt tid på at tilrette basismønsteret fra magasinet. Hun har i stedet lavet de designændringer, der er lavet til vintageblusernes basismønster, på en kopi af sit grundmønster. På den måde har hun brugt sit kjolegrundmønster som udgangspunkt for designet, så pasformen var på plads fra starten. Du kan gøre hende kunsten efter ved at følge videoguiden, der følger med Synoter magasin nr. 2, hvor du kan se, hvordan du laver basisdesignet ud fra dit eget grundmønster.
Efter at have tegnet basisdesignet ind på en kopi af sit grundmønster, har Josephine ændret halsudskæringen til en større rund hals og givet blusen en dropshoulder i stedet for det isatte ærme.
Dropshoulder designet er der vejledning til i Synoter Magsin nr. 3 – Buksedragter, hvor udgangspunktet til shortsene også kommer fra.
Halsudskæringen har Josephine lavet rund, fordi hun ved, den type hals klæder hende godt. Du kan se en guide til den grundlæggende teknik med at ændre en halsudkæring i dette blogindlæg. Og vil du nørde endnu mere med halsudskæringer, er der et helt tema i Synoter Studio om netop det – det finder du her<<
Den viden, Josephine har omkring hvilke halsudskæringer, der klæder hende, er ikke kommet tilfældigt. Det er en viden, hun har opbygget ved at analysere det tøj, hun bedst kan lide. Det er endnu en ting ved syning: det kræver et analysearbejde at finde ud af, hvad der klæder dig, og hvad du godt kan lide i dit tøj. De helt perfekte snit til lige netop dig kommer sjældent i første forsøg. De kommer ved at afprøve forskellige variationer. Prøvearbejdet tager tid, men undervejs får du en vigtig viden om fx. hvordan dine halsudskæringer skal se ud, for at du får tøjet brugt nok.
Så hvad der umiddelbart kan virke som en omvej med prøver og færdige stykker tøj, der ikke bliver helt perfekte, kan hurtigt være genvejen til perfektion, hvis du er opmærksom undervejs, tager gode noter og i det hele taget har styr på, hvad du laver. Famler du halvt i blinde med dine symønstre, så må du gå den lange vej hver gang.
Du kan få hjælp til at finde dine favoritter og det snit, der klæder dig, i dette Synoter tema <<
Grundlæggende syteknikker du kan bruge for evigt
Syteknikkerne til blusen er alle fra Kom Godt I Gang med At Sy onlinekurset. De teknikker, du lærer i kurset, er nogen du vil komme til at bruge mange gange i din syning. Nogle af dem hver eneste gang, du sætter dig ved symaskinen. Så det kan godt betale sig at lære dem på den smarteste måde, så du ikke går unødige omveje hver eneste gang, du syr.
Sømmene i blusen er splittede, sømrummet overlocket, og ærmegab og halsudskæring er kantet med synligt skråbånd. Skråbåndet er naturligvis lavet i stoffet. Det gør vi næsten altid, for det giver et flot og professionelt resultat. Og så er det en god måde, at bruge nogle af sine stofrester.
Bunden af blusen er i første omgang bare overlocket. Det giver en flad kant, som er god, når blusen skal ned i en nederdel eller et par bukser som på billederne her. Hvis Josephine senere finder ud af, at hun også gerne vil bruge blusen udvendigt på bukser eller nederdele, kan hun nemt folde kanten i bunden om mod vrangen og sy den fast med en stikning.
Skråbåndet i kanten kan enten være synligt, som her, eller foldes helt om på indersiden og være skjult.
Det kan syes fast udelukkende på symaskine, med synlige stikninger, eller helt usynligt i hånden.
Om du vælger det ene eller det andet afhænger af stoffet og hvad du synes er pænt. Det ene er ikke mere rigtigt eller mere fint end det andet, men de forskellige teknikker giver forskellige udtryk til det færdige tøj.
I nogle stoftyper kan den ene teknik være mere oplagt end den anden. Og der kan derfor være nogle ganske fine argumenter for at vælge noget fremfor noget andet fra gang til gang. Det at kunne flere teknikker, giver dig en større frihed for netop at vælge fra gang til gang, og dermed også for at sy mere optimalt i forhold til dit stofvalg.
Denne gang har Josephine valgt et synligt skråbånd med synlige stikninger.
Men lige præcis det her stof egner sig også fint til håndsyning, så hvis hun havde været ude efter et mere rent udtryk, kunne hun have syet skråbåndet fast i hånden i sidste trin i processen i stedet for at have den synlige stikning.
Argumentet for at vælge et synligt skråbånd er, at det tilføjer en 3D effekt til tøjet, som gør det mindre fladt. Det giver mere liv og rum i hele designet, hvilket vi er vilde med på syværkstedet. Vil man hellere have rene linjer og et mere minimalistisk udtryk, er det en bedre idé at sy skråbåndet skjult, så det kun sidder på indersiden af tøjet.
Når du laver om på symønstre og “hacker” dem, som Josephine har gjort her, er det vigtigt med en prøvemodel.
Josephine har syet shortsene i staut, før hun klippede i det rigtige stof. Det afslørede at de skulle tages lidt mere ind i taljen. Og så gav det en god mulighed for at tjekke længder og tjekke bevægeligheden i modellen.
Udover ændringen til en smallere talje, har Josephine lavet en lille tilretning til topmave i bukserne.
Og hvis du nu kigger på billederne og tænker “hvad for en topmave?” så er det lige præcis det, du får ud af at sy prøvemodeller og tilrette: topmaver, svajrygge, store numser og fyldige overarme kan man få plads til i tøjet. Det giver både en mere behagelig fornemmelse, når du har tøjet på, og som en bonus bliver kroppens former mere harmoniske at se på.
Topmaven afslører sig i de skrå trækninger fra læggene/taljen ind mod midten af maven.Tilretningen fik trækningerne til at forsvinde og forstykket til at falde ned på plads midt for, så det ikke buer opad som i stautmodellen.
I Kom Godt I Gang Med At Sy onlinekurset er der et stort kompendie med 70 tilretninger, du kan bruge til at forfine pasformen i dine designs. Tilretningerne er vist i trin for trin vejledninger i tilretningskompendiet i kurset.
Lær syteknikker og bliv hurtig til at sy
Blusen har Josephine brugt en halv dag på at lave mønster til, klippe og sy.
Shortsene tog længere tid, fordi der er flere detaljer i dem.
Hun syede ikke en prøvemodel af blusen, fordi hun kender sit grundmønster og ved at dette design er et, der klæder hende. Næste gang skal hun ikke engang lave mønsteret, så der er det endnu hurtigere at sy blusen.
Så du kan godt sy en super lækker bluse i høj kvalitet på en formiddag.
Men kun hvis du har nogle færdigheder i forvejen. Kun hvis du har en grundlæggende forståelse for, hvordan du arbejder med symønstre, stof og syning.
Den forståelse og de færdigheder er dem, vi gerne vil lære dig.
Vi ved, de virker, for som du har set i det her blogindlæg, så bruger vi dem selv hele tiden.
Hvis du gerne vil blive hurtig til at sy lækkert tøj i høj kvalitet, så anbefaler vi, at du starter med vores online grundkursus Kom Godt I Gang Med At Sy.
Selv hvis du har syet i noget tid, og ser på dig selv som let øvet, anbefaler vi grundkurset. I kurset får du et meget solidt fundament at bygge videre på, som går langt ud over, hvad man normalt ville forvente af et begynderkursus. Faktisk bruger Josephine (ligesom os andre på syværkstedet) selv kurset som opslagsværk, når der enten er teknikker, der ligger lidt langt væk i hukommelsen eller teknikker, hun ikke har prøvet at sy tidligere.
I grundkurset kan du få de færdigheder, du skal bruge, for at sy og designe på egen hånd. For at forstå syningen på et dybere plan, så du kan gøre dine syprojekter til dine egne, fremfor blot slavisk at følge en opskrift.
Læs alt om Kom Godt I Gang Med At Sy her:
Lær at lave symønstre med Synoter Studio
Er du mere rutineret, får du måske lyst til at lave dine egne symønstre i højere grad end hvad du lærer i Kom Godt I Gang Med At Sy.
Til det formål har vi skabt onlineklubben Synoter Studio. Her lærer du mønsterkonstruktion på et højt niveau. Det betyder ikke, at det er svært. Mere at det virker i praksis og giver dig symønstre, der passer til nutidens kvindekroppe.
Og så er det, du med ganske få teknikker til mønsterkonstruktion får tusindvis af muligheder for at variere dine designs, så de kommer til at passe helt perfekt til lige præcis dig.
Find ud af, som Synoter Studio er noget for dig, her <<
Stofinfo:
Josephines sæt er syet i viscose crepe fra Metermeter.
Foto:
Alle modelfotos er taget af Bibi Berge.
Andre fotos: Signe Eriksen.
Mønsterinfo:
Blusen er lavet ud fra Josephines grundmønster efter vejledninger fra Synoter Magasin nr. 2 og 3.
Shorts er lavet ud fra vejledning i Synoter magasin nr. 3.
Synoter magasinerne kan du købe her: