Nem skulder detalje, du kan lave i alle bluse mønstre

Det er ikke nogen hemmelighed, at pasformen både er det vigtigste i tøjet for langt de fleste af os, men også det sværeste at få styr på.

Men hvad så, når du HAR fået et mønster, med en god pasform? Skal du så bare lave den samme kjole eller bluse igen og igen?

Heldigvis ikke! Du kan lave om på designet i dine mønstre, så du får nye detaljer og linjer i dit tøj, samtidig med at du bevarer den gode pasform, du nu engang har arbejdet ind i dit mønster.

Et af de mønstre, jeg arbejder en del med, er en løs bluse, som jeg nogle gange syr med ærmer og nogle gange laver om til en top. Pasformen er testet igennem, inden jeg er begyndt at lege med designet, så jeg er sikker på at have et godt udgangspunkt for mine nye mønstre, og ikke starter helt forfra hver gang.

Senest har jeg lavet denne ændring i mønsteret, hvor jeg har lavet et bærestykke hen over skulderen, i stedet for at have en skuldersøm. Og det er sådan et bærestykke, jeg vil lære dig at lave i dette indlæg.

Skulder bærestykke symønster

Før du går i gang med at ændre designet i dine mønstre, er det en god idé at få styr på pasformen. Ellers er det lidt spild af arbejde at finpudse design detaljer, hvis blusen alligevel ikke bliver brugt, fordi den sidder dårligt.

Det kan være du har et købemønster, du har fået tilrettet så det sidder godt, eller et tilrettet grundmønster du laver dine egene designs ud fra. Det er sådan set underordnet – teknikken til at lave denne ændring i designet er den samme, uanset om du arbejder ud fra et grundmønster eller et allerede eksisterende design.

Den skulder detalje, jeg vil vise dig her, kan du nemt tilføje til toppe, bluser, t-shirt, skjorter, kjoler, jakker og frakker. Eneste krav til dit mønster er at forstykket og bagstykket møder hinanden ved skulderen.

Nem skulder detalje trin for trin

Inden du laver ændringer i dit mønster, skal du altid starte med at kopiere det, så du ikke tegner på originalen. Så kan du lettere bevare overblikket over dine forskellige mønstre, end hvis du pludselig har 20 designs på det samme stykke papir. Bare tænk på de multi-farvede mønsterark fra sybladende, så ved du præcis hvor irriterende det er med 20 mønstre på samme stykke papir – det er der ingen grund til at udsætte dig selv for, når du nu kan slippe for det ret nemt.

Skulder bærestykke symønster

Trin 1 – Halsudskæringen

Start med at tegne din halsudskæring ind på dit mønster både på forstykket og bagstykket. Den halslinje, du designer, har indflydelse på hvordan bærestykket kommer til at se ud.

Skulder bærestykke symønster

Trin 2 – Bærestykket

Om du starter på forstykket eller bagstykket med at tegne bærestykket betyder ikke så meget, men jeg plejer at starte på forstykket. Her bestemmer du, hvor langt du vil have overskæringen ned ved halsen, og tegner en linje på tværs af mønsteret til ærmegabet. Den klassiske udgave af denne teknik, er at bærestykket ved skulderen går længere ned i ærmegabet, end det gør ved halsen, men du kan lege dig frem til hvad der passer lige præcis til dig.

Skulder bærestykke symønster

Når du har tegnet din linje ind på forstykket, skal du tegne en tilsvarende linje ind på bagstykket. Den behøver ikke have samme afstand fra skulderen, som linjen på forstykket har. Ofte vil linjen være lidt mere skrå bagpå, hvor den ikke går helt så langt ned inde ved halsen, som den gør foran. Ved ærmegabet giver det mening at have ca. samme afstand fra skulderen til linjen på både for- og bagstykke, for at bevare en vis harmoni og balance i designet, når man ser kroppen fra siden.

bærestykke ved skulder

 

Trin 3 – Sæt delene sammen

Nu har du de 2 linjer. Så skal vi have slettet skuldersømmen. Det gør du ved at kopiere bærestykket fra forstykket over på et nyt stykke mønsterpapir. Marker tydeligt, hvad der er hals, skulder og at det er forstykket. Trådretningen skal du også have markeret. Den er parallel med midt for, så tegn den med, inden du fjerner mønsterpapiret.

Skulder bærestykke symønster

Flyt mønsterpapiret over til bagstykket, hvor linjen fra forstykkets skulder skal placeres præcis oven i linjen fra bagstykkets skulder. Tegn bagstykkets bærestykke af i forlængelse med forstykkets, og lad trådretningen fra forstykket være bærestykkets trådretning.

Skulder bærestykke symønster

Skulder bærestykke symønster

Trin 4 – De færdige mønsterdele

Tegn bærestykket af som en færdig mønsterdel, og gør det samme med forstykket og bagstykket. Forstykke og bagstykke har nu ikke længere en skuldersøm, men er sat sammen med bærestykket.
Er der ærmer til dit design, skal der været et lille pasmærke i bærestykket, der markerer hvor skulderlinjen ville have været, så man kan se hvor skulderpunktet er.

Skulder bærestykke symønster

Se guiden i videoen – trin for trin

Som du kan se i videoen, er det de samme trin du skal følge, uanset hvordan designet af din halsudskæring og linjerne i dit bærestykke er. Du kan altså med denne ene teknik lave mønstre til et utal af designs.

Du kan vælge at bruge en anden type stof eller en kontrastfarve i bærestykket, men du kan også klippe bærestykket i det samme stof som resten af blusen, og blot have overskæringerne som sømdetaljer. Det giver et mere dæmpet design, der har et mere stilrent og enkelt udtryk.

Det er faktisk det, jeg har benyttet mig af i denne bluse, hvor jeg har det samme bærestykke som i toppen i dette indlæg, men hvor ærmerne og bærestykket i blusen er i et enkelt lag blonde, mens forstykket og bagstykket har ekstra stof bag blonden.

Skulder bærestykke symønster

Toppen her er designet til at skulle bruges til jeans, og måtte gerne være lidt rå og ikke alt for fin. Derfor har jeg fundet et stykke stof med struktur til bærestykket, for at skabe en mere rå kontrast til den meget glatte og fine rayon challis, som toppen er syet i.

Nu er det din tur!
Leg med bærestykker i dine bluser og kjoler, og DEL gerne dine erfaringer med os andre i en kommentar, eller et billede i Facebook gruppen.

 

Stofinfo:
Stribet rayon challis fra www.metermeter.dk
Sort struktur stof er en rest, jeg havde til overs fra denne nederdel. Det er fra www.citystoffer.dk

Læs også:

3 thoughts on “Nem skulder detalje, du kan lave i alle bluse mønstre

 1. Rabia says:

  Hejsa
  jeg vild med dine tilretninger og den gode og nemme måde du forkarer dig på.
  Jeg har et kjole mønster som er hel hele vejen igennem. Som jeg har tilrettet bagpå fordi jeg svajer meget.
  Men kjolen dypper bagpå og mangler balance forand og tipper op forneden.
  Hvordan ligger jeg lidt mere stof i så der kommer balance forand og bagpå ved du det og kan hjælpe mig med det
  Håber virkelig du vil hjælpe mig

 2. Pia Brixhuus says:

  Jeg leder efter en konstruktion jeg har set “et eller andet sted”
  Hvor er det man ændrer nå man vil sy uden ærmer – det er ikke kun at fjerne ærmet og sy sidesømmen ind …

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Pia
   Jeg har lavet en guide til tanktop i online kurset Syteknikker nr. 3 – Overlocker. Måske er det den, du tænker på? Men hvordan det skal være, kommer an på, hvordan dit mønster med ærme er. Der er stor forskel på, hvordan mønstre er bygget op omkring ærmegabene, så det sikreste er at prøve dig frem. Sy en prøvemodel uden ærmer, hvor du ikke ændrer andet end blot at udelade ærmerne, og tilret på den.
   Kh
   Signe / Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap