Hvilket sygrej skal du have? Her er din ønskeliste til syning

I dette blogindlæg får du en liste over det sygrej, du har brug for at have i din sykasse.

Hvis du lige er begyndt at sy, kan det være en overvældende oplevelse at gå ind i en stofbutik og ikke mindst at gennemskue, hvilke dimser og dutter, du har brug for. Udvalget er stort, og der er rig mulighed for at købe sig fattig i udstyr både i fysiske butikker og på nettet. Men du har på ingen måde brug for alt det sygrej, der er opfundet. Og der er både penge og frustrationer at spare ved at købe det rigtige sygrej  i en god kvalitet. Ved at have de rigtige værktøjer til at hjælpe dig med syningen får du hurtigere gode resultater.

Listen herunder er de ting, der er gode at have i din sykasse. Noget af det har du sikkert allerede brugbare versioner af, fx blyanter og en papirsaks. Andet har du måske ubrugelige udgaver af, fx knappenåle, der er købt for billigt, eller en sløv stofsaks. Læs listen igennem og find det grej frem, du allerede har. Så kan du nemt tjekke hvad du kan bruge og hvad du skal have fornyet eller slet ikke har endnu.

Du behøver ikke købe det hele på en gang. Det er oplagt at tilføje sygrej til din ønskeliste og på den måde få fyldt god kvalitet i din sykasse til jul og fødselsdag, og hvornår der ellers er nogen omkring dig, der beder om en ønskeliste. Og ja, din familie vil måske synes det er lidt mærkeligt at ønske sig 200 meter mønsterpapir i stedet for fine øreringe, men det er helt ok – du er ikke den eneste, der pludselig begynder at prioritere dine ønsker i den retning.

Meget af det sygrej, du har brug for, kan du købe hos Skaberlyst i vores webshop. Der er links i listen til webshoppen ved det sygrej, du kan købe hos os. Resten kan du finde enten i stofbutikker, symaskinebutikker og noget endda i boghandleren eller i supermarkedet.

Listen er delt ind i 2 kategorier:

1: Ønskeliste til mønsterkonstruktion
2: Ønskeliste til syning.

 

Ønskeliste til mønsterkonstruktion

Linealer – Uanset om du tegner dine symønstre fra bunden, eller om du bruger købemønstre, som du tegner af, så har du brug for linealer. De linealer, vi bruger på syværkstedet, er tynde og gennemsigtige. Det har den fordel, at de ikke kaster skygger på mønsterpapiret. Den vigtigste lineal er pattern maker lineal. Den har en lige side og en buet side og er god til det hele. Start med at købe en patternmaker lineal og køb de andre, hvis du får brug for dem. Det kan være nyttigt at have en lang lineal til de lange linjer. Og hvis du primært tegner symønstre af frem for at lave dine egne, kan en kurvelineal være en stor hjælp. Patternmaker linealen har indbygget vinkelmåler, men ellers kan en lille vinkelmåler også være god. Du skal købe den version uden gummi på bagsiden. Dem med gummikant kan ikke glide på mønsterpapiret, og det gør arbejdet med mønsterkonstruktion mere kompliceret. Vinkelmåleren kan du ofte finde billigt i supermarkeder eller hos boghandleren.

Køb pattern maker lineal her
Køb lang lineal her
Køb kurvelineal her

 

Målebånd – Køb et godt målebånd med tal på begge sider, gerne så de starter ved 1 i hver sin ende. Nogle målebånd kan blive hårde med tiden eller tallene kan blive slidt af. Hvis det sker med dit målebånd bør du købe et nyt. Andre målebånd kan holde i mange år og kan måske ligefrem gå i arv.

Køb målebånd her

 

Magic Tape – Magictape er genialt fordi du kan skrive på det. Er du forsigtig, kan du trække det af mønsterpapiret igen, hvis du bruger det kraftige mønsterpapir fra Mika (se længere nede). Vi bruger den smalle version af magictape, der kun er 12 mm bred.

Køb magic tape her

 

Blyant – på syværkstedet bruger vi stiftblyanter str. 0,9 mm. De er ikke helt nemme at få fat i, men de fleste boghandlere har op til 0,7 mm hvilket også er fint. De almindelige 0,5 mm er for tynde. Stregerne på mønsterpapiret forsvinder for hurtigt, fordi der ikke kommer bly nok på papiret, og blyet er så tyndt at det nemt knækker når du tegner. Har du ikke en stiftblyant til det tykkere bly, så er en helt almindelig blyant og en blyantspidser et bedre alternativ.

 

Kraftigt mønsterpapir – hos Skaberlyst bruger vi mønsterpapir fra Mika, som er en god kraftig kvalitet. Det er samme kvalitet man bruger på designskolerne og hos de professionelle skræddere. Papiret findes i ruller på 100 eller 200 meter, så der er nok til meget lang tid. Umiddelbart virker det dyrt, men udregnet til pris pr. meter er det billigere end det tynde mønsterpair fra stofbutikkerne, og det er markant bedre at arbejde med.

OPDATERING: Mika er desværre lukket, vi anbefaler nu mønsterpapir fra Karl Lund, Det kan købes her https://www.karllund.dk/da/ensfarvet-blomsterpapir-i-rulle/hvid-kraft-moensterpapir-70cmx250m-45g

 

Viskelæder – et godt et, der rent faktisk fjerner blyet og ikke bare splatter det ud i en stor klat. Vi er glade for dem fra Steadler, som er fast inventar i de fleste boghandlere og supermarkeder med kontorartikler.

 

Sømometer – Et sømometer kan være en god hjælp at have i din sykasse, hvis det passer til dit temperament og din måde at arbejde på. Det kan også være fuldstændig overflødigt. Du kan nemlig bruge dit målebånd og dine linealer i stedet, hvis du har de rigtige linealer. Vi bruger vores sømmometer på syværkstedet når vi fx. måler dybden på læg, afstande mellem læg og størrelsen på knapper, og når vi tegner hjælpelinjer til presning af sømrum. Men det er ikke sømmometeret, vi bruger mest.

Køb sømmometer her

 

Papirsaks – papir er noget af det, der sløver en saks allermest, så det er en rigtig god idé at have en saks kun til papir. Normalt går vi aldrig på kompromis med kvaliteten. Men lige når det kommer til papirsakse, er det faktisk ikke så vigtigt, hvad for en saks du har. De fleste sakse klipper glimrende i papir, og der er ikke voldsomt meget at vinde ved at købe en dyr saks frem for en billig. Find en saks, der ligger godt i hånden på dig. Det vigtigste er, at du kun bruger din papirsaks til papir – så holder den sig god til netop det i længere tid.

 

Mønstervægte – Gode, tunge mønstervægte, der ikke fylder for meget, er en kæmpe hjælp i mønsterkonstruktionen. De er den ekstra hånd, du kan komme til at mangle, og de sikrer at papiret ikke flytter sig, når du tegner symønstre af. En mønstervægt skal helst veje omkring 450 g.

 

Ønskeliste til Syning

Symaskine – Du skal bruge en symaskine for at kunne sy. Der er mange forskellige modeller, og hvad der er “det bedste” lige nu og til lige netop dig er der ikke et enkelt svar på. Tag en snak med din lokale symaskineforhandler og fortæl hvad du gerne vil sy, så kan de bedst vejlede dig til hvilken maskine, du vil få glæde af. Prøv forskellige maskiner og lyt også til dig selv – du skal kunne lide at sidde ved maskinen og du skal synes den er logisk at finde rundt i. Du kan læse om vores favorit symaskine i dette blogindlæg. Desværre er vores yndslingsmodel udgået, men afløseren er heldigvis lige så god.

 

Stofsaks – de bedste stofsakse på markedet har i mange år været den professionelle serie fra KAI. De hedder alle noget med 7000, men det præcise nummer afhænger af størrelsen på håndtaget og om saksen har mikroriller eller er “almindelig” glat i skæret. De mest brugte er KAI7230 (mellem håndtag) og KAI7250 (stort håndtag). Du kan købe KAI sakse på nettet og i flere stofbutikker og symaskineforhandlere. Saksen er MEGET skarp, og skal opbevares langt ude af børns rækkevidde. Stålet er lavet på en særlige måde, der gør saksen ekstra velegnet til at klippe i stof, uden at saksen er tung som de traditionelle skræddersakse.
De professionelle KAI sakse er i den dyre ende. Har du ikke råd til det, eller vil du ikke prioritere det, så er en god stofsaks fra fx Paul eller Fiskars et ganske glimrende alternativ. Det vigtigste med din stofsaks er at du KUN bruger den til stof. Så holder den sig skarp og god i meget længere tid.

 

Broderisaks/Trådsaks – vælg en god kvalitet som er skarp helt ud i spidsen. Den lille saks er genial  til at klippe trådender og små præcise klip, som fx. hak i sømrum og detaljer, der kræver stor præcision. Vores favorit er Paul broderisaks, mens et billigere alternativ, der også er i god kvalitet, er en storke saks fra Madeira. Der er mange billige trådsakse/broderisakse i både stofbutikker og småtingsbutikker, og mange af dem er formet som storkesaksen. Desværre er de ofte i en virkelig sørgelig kvalitet, så her er det vigtigt at saksen er fra det rigtige mærke. Udover Paul og Madeira så laver Fiskars og KAI også gode broderisakse.

Køb Paul saks her
Køb storkesaks her

 

Knappenåle – der findes mange forskellige typer knappenåle som egner sig til forskellige typer stof og forskellige syprojekter. Vi bruger 3 typer knappenåle hos Skaberlyst:
1. Prym Ekstra Fine Stål Knappenåle, som er tyndere end almindelige knappenåle. Det gør dem ideelle til finere stoftyper som silker, viskose og lette bomuldsstoffer, som vi syr meget i.
2. Entomology Nåle, som har en sort emaljeret overflade og er let bøjelige, hvilket gør dem meget anvendelige til fine stoftyper, som silke og blonde. De kan til gengæld ikke holde til mere kraftige stoftyper, som gør dem stumpe i spidsen og slider emaljen af – så gem dem til de meget fine og glatte stoftyper.
3. Knappenåle med glashoved fra engelske Merchant & Mills i forskellige farver. Det er skarpe og stærke knappenåle i høj kvalitet, som er gode til mellemkraftige og tunge stoftyper. Har du svært ved at håndtere de almindelige stålnåle uden hoved, så er knappenålene med glashoved et rigtig godt alternativ.

Køb stål knappenåle her
Køb glashoved knappenåle her
Køb entomology pins her

 

Ritråd – Vi syr en del i hånden på syværkstedet, og her er ritråd en stor hjælp. Vi syr fx rynketråde i med ritråd, når vi syr ærmer i bluser og kjoler, og vi markerer ofte spidsen af indsnit, det øverste af et læg eller vigtige linjer i tøjet med ritråd. Ritråd er en ubehandlet bomuldstråd, der nemt knækker, hvilket er vigtigt fordi det altid er en permanent syning, der skal fjernes igen. Det kan du uden problemer med ritråden, som ikke efterlader mærker i stoffet, hvilket den almindelige sytråd godt kan risikere at gøre.

Køb ritråd her

 

Synåle – synåle til håndsyning skal helst ikke være for tykke. Men på den anden side skal øjet være stort nok til at du kan tråde nålen uden for meget besvær. Den type synåle laver engelske John James i virkelig god kvalitet. Synåle findes i flere størrelser og til flere formål. Vi bruger sharps str. 10 til håndsyning og sharps str. 5 til rining. Et lavere nummer angiver en tykkere nål med et større øje, og ritråden er meget svær at tråde gennem øjet i str. 10 nålene. Derfor bruger vi en større nål til ritråd.

Køb sharps str. 10 her
Køb sharps str. 5 her

 

Fingerbøl – det skal passe til din langefinger, som er den, du bruger til at skubbe nålen gennem stoffet, når du syr i hånden.

 

Symaskine nåle – køb altid nåle fra Schmetz. De er lidt dyrere men til gengæld meget bedre. Bliver din symaskine nål bøjet eller stump i spidsen, skal du skifte den. En bøjet nål kan skade din symaskine og en flosset nål skader dit stof. Til det meste syning kan du bruge en univsersalnål str.80. Syr du i strikket stof på symaskinen skal du bruge en stretchnål og i overlockeren skal du bruge jerseynåle str. 80. Syr du i tyndt stof kan du enten skifte til en universalnål str. 70 eller en mikrotex nål str. 70.

 

Sytråd – Til næsten alt hvad du kommer til at sy kan du bruge helt almindelig universal sytråd. Universal sytråd er lavet af polyester, hvilket giver en holdbar tråd. Køb sytråd fra et af de store trådmærker, fx. Amann eller Güttermann, så er du sikker på en god kvalitet.

 

Bivoks – Når du syr i hånden kan sytråd have en tendens til at sno sig og lave knuder. Det er voldsomt irriterende, og kan heldigvis undgås. Brug bivoks til at vokse sytråden inden du syr i hånden, så er det markant nemmere at arbejde med håndsyningen.

Køb bivoks her

 

Opsprætter – du kommer ikke uden om at sy forkert og lave fejl. Og i de tilfælde er en opsprætter en rigtig god ven at have. Med en god opsprætter er det ikke nær så irriterende at pille sømmene op igen og rette sine fejl.

Køb opsprætter her

 

Hjørnevender (falseben) – god til at vende hjørner i mellemkraftigt og kraftigt stof.

Køb hjørnevender her

 

Nålebindingsnål/TrækkenålTrækkenålen bruges til at trække snørre eller elastik gennem en løbegang. Det er markant mere effektivt end den traditionelle sikkerhedsnål. Nålebindingsnålen bruger vi på syværkstedet som en lille hjørnevender til tynde og mere fine stoffer, hvor den store hjørnevender i træ er for voldsom.

Køb nålebindingsnål/trækkenål her

 

Tekstilpen og/eller skrædderkridt – Vi bruger begge dele til at tegne sømrum på stoffet de sjældne gange, vi ikke har sømrum tegnet ind på mønsterpapiret. Kridt eller tekstilpen er også godt til at indtegne klippelinjer til skråbånd, designlinjer på prøvemodeller og afmærkninger til fx. placering af knapper, længden af syningen i et læg eller spidsen af et indsnit. Om vi bruger pen eller kridt afhænger af stoffets struktur og farve.

Køb tekstilpen her
Køb skrædderkridt her

 

Skråbåndsfoldere – de er gode at have til at lave især smalle skråbånd. Vores mest brugte på syværkstedet er 12 mm.

Køb skråbåndsfolder 12 mm her

 

Strygejern og strygebræt – Et godt dampstrygejern med højt tryk på dampen og et strygejern med “huller” i pladen, så dampen kan komme igennem, er vigtige redskaber. Der er rig mulighed for at opgradere strygeudstyr til fx en strygestation og et strygebræt med sug, men det er ikke nødvendigt til en start.

 

Ærmebræt – Et ærmebræt er et smalt strygebræt der passer perfekt til ærmer og også er genialt til bukseben, er ikke en nødvendighed men en god hjælp. Vi bruger det også til buede og mere vanskelige sømme, hvor det er rart at stoffet falder hurtigt væk så den flade, man presser på, er smallere end på et almindeligt strygebræt.

 

Presseføl – Et presseføl ligner lidt en cykkelsadel. Det er et godt underlag til at presse fx indsnit, halsudskæringer og andre buede steder, der har brug for en anden slags understøttelse i presningen end det flade strygebræt kan give.

 

Pas godt på dit sygrej

Meget af det sygrej, du finder i listen herover, behøver du kun at købe en gang. Hvis du passer godt på det, holder det resten af livet. Er du heldig at arve sygrej fra “gamle dage”, så sig endelig ja tak. Kvaliteten er ofte høj på skræddersakse, fingerbøl, hjørnevendere og presseudstyr. Skråbåndsfoldere bliver heller ikke forældede og skrædderkridt holder virkelig længe.

Noget af det eneste, du skal udskifte med jævne mellemrum, er synåle, symaskinenåle, opsprætter og små broderisakse. Målebånd og linealer kan også gå i stykker med tiden og miste fx tal og linjer, og så skal de naturligvis skiftes. Men mange målebånd og linealer holder i årevis.

Er du helt ny i syning kan det virke som en stor mængde grej, du skal anskaffe dig. Du behøver dog ikke det hele til en start. Tilføj nyt sygrej efterhånden som du får brug for det, og opgradér til en bedre version af fx sakse og opsprætter efterhånden som det gamle bliver slidt. Der er ingen grund til at kassere sygrej, der fungerer, ligesom der heller ikke er nogen grund til at anskaffe dig sygrej, du reelt ikke har brug for.

I vores onlinekursus for begyndere lærer du at bruge det forskellige sygrej. Derudover lærer du de vigtigste syteknikker og baggrunden for syningen, som gør dig fortrolig med processen og hjælper dig til at sy smukt og velsiddende tøj til dig selv. Kurset er lige nu under udarbejdelse. Du kan skrive dig på DENNE MAILLISTE, så får du direkte besked, når onlinekurset åbner for tilmeldinger.

 

Skaberlyst sygrej

 

Oprindeligt blogindlæg fra 2014.
Opdateret og genudgivet juni 2022.

Læs også:

2 thoughts on “Hvilket sygrej skal du have? Her er din ønskeliste til syning

  1. Peter says:

    Hejsa. Jeg leder efter et strygejern med dampstation til hjemmebrug, som skal bruges til at presse mine syprojekter, og som kan give somewhat professionelle resultater.

    Jeg har flere steder læst, at det anbefales at købe et dampstrygejern, hvor temperaturen kan indstilles. Men på flere af de strygejern jeg har kigget på, er der kun få eller én enkelt varmeindstilling. Fx. Philips PerfectCare Compact Essential strygejern, som har funktionen OptimalTemp, der gør, at den kan presse/stryge alle slags tekstiler uden at lave brændemærker.

    Mit spørgsmål er derfor om sådan et strygejern vil egne sig til mine syprojekter, eller om et strygejern med mulighed for temperaturindstilling er at foretrække?

    Link til det strygejern, jeg har haft kig på:
    https://www.philips.dk/c-p/GC6815_20/perfectcare-compact-strygejern-med-dampfunktion

    • Signe says:

      Hej Peter
      Det vigtigste med strygejernet er et højt tryk på dampen og mulighed for selv at bestemme, hvornår det damper. Hvis jernet er designet til ikke at blive stillet i temperaturen tænker jeg det kan være fint, hvis det virker. Jeg kender ikke den dampstation, du linker til, men på et professionelt dampanlæg stiller man praktisk taget aldrig på temperaturen. Det vigtigste er at sålen på strygejernet kan glide over stoffet ikke sætter sig fast.
      Jeg tænker det du linker til kan være helt fint, men det er der også mange andre, der kan. Jeg har selv denne derhjemme, som jeg er ganske tilfreds med: https://www.imerco.dk/braun-textstyle-7-pro-dampstrygejern-eloxal-saalplade-vandtank-300-ml-freeglide-3d-teknologi?id=100409429

      Venlig hilsen
      Signe / Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Share via
Copy link
Powered by Social Snap