Hvilket sygrej skal du have? Her er din ønskeliste til syning

Den sidste tid er der faktisk flere, der har spurgt, hvad de skal skrive på ønskelisten til jul. Nok fordi vi i skrivende stund er i slutningen af november. Men man kunne jo også have brug for at skrive en ønskeliste på andre tider af året. Eller give sig selv en gave eller 2, som gør syningen nemmere.

Her får du en oversigt over, hvad der er i min sykasse. Du må se de enkelte ting i videoen i bunden, og ellers kan du læse hvad det er her i oversigten.  Der er måske ikke så mange smarte sy-ting, som man kunne forvente. De fleste af de ting, jeg bruger aller mest, er faktisk så billige og almindelige. at de næppe kan gøre det ud for en gave. Skulle du finde listen lidt for kedelig, så kan du jo altid tilføje “Gavekort til stofbutik”. Den har jeg ikke med i videoen, men det er altid et hit. Stof skal man jo bruge nyt af med jævne mellemrum.

ønskeliste til syning

Nå, lad os kigge ind i sykassen. Jeg har delt tingene op i 2 kategorier: det, jeg bruger til mønsterkonstruktion og det, jeg bruger til syning.

Ønskeliste til konstruktion

Vinkelmåler – en gennemsigtig en uden gummi på bagsiden. Dem med gummikant kan ikke glide på mønsterpapiret.

Målebånd – de bliver hårde med tiden og irriterende at arbejde med, så med jævne mellemrum har man brug for et nyt.

Magic Tape – den smalle på 12 mm er genial til mønsterkonstruktion, fordi det ikke fylder så meget. Det er smart, fordi man kan skrive på det, og hvis man er lidt forsigtig kan man faktisk trække det af mønsterpapiret igen, hvis man bruger det kraftige papir, jeg anbefaler. Man kan få tapen i de fleste større Bog&Idé butikker, hvor man også kan få en af de tunge holdere til den. Sådan en bliver du glad for, hvis du ikke har en i forvejen.
UPDATE 16/6 2015: Bog og Idé har haft det, men nu kan jeg ikke finde det. Tip os andre i en kommentar, hvis du finder den smalle tape et sted.

Blyant – min er en stiftblyant str. 0,9, og det er en af de bedste investeringer, jeg har lavet. Jeg købte den hos Elbæk i Århus, men den er desværre lukket nu. Men jeg tænker man kan få dem hos nogle af de større tegneudstyrs butikker eller online. Og ellers en god HB blyant og en blyantspidser, så du altid kan tegne gode streger, og aldrig bliver fristet til at tage en kuglepen.

Kraftigt mønsterpapir – det kommer i ruller på 100 meter, så der er nok til meget lang tid! På 8 år er jeg kun i gang med min 3. rulle, og jeg synes ikke jeg sparer på det. Det kan bestilles på www.mika-emballage.com

Farveblyanter – gode til at optegne designlinjerne i de færdige mønsterdele, når du har lavet ændringer i dit mønster. Men du skal vente til du er helt færdig med at designe, inden du bruger farverne, for de kan ikke viskes ud. De er udelukkende til at gøre det mere overskueligt, ikke mindst når du på et senere tidspunkt finder mønstrene frem igen.

Viskelæder – et godt et, der rent faktisk fjerner blyet og ikke bare splatter det ud i en stor klat.

Sømmometer – jeg er ikke så pjattet med dem i metal, men jeg bruger dem i plastik rigtig meget. De findes gratis ret mange steder, fordi det er sådan nogle reklame nogen fra Amann (dem, der laver sytråd). Men hvis du kan lide de små metal sømmometere så er det samme princip.

Papirsaks – papir er noget af det, der sløver en saks aller mest, så det er en rigtig god idé at have en saks kun til papir. Så holder husets andre sakse noget længere.

 

Ønskeliste til Syning

Stofsaks – den bedste saks, jeg har klippet med til dato, er min KAI 7230 saks fra deres professionelle serie. Det er en dyr saks i rustfrit stål, men den er alle pengene værd. KAI laver også billigere sakse, og de er sikkert også gode – jeg har kun prøvet denne, og jeg tror aldrig jeg kommer til at ønske mig en saks igen. Hold den l-a-n-g-t ude af rækkevidde fra børn! En af damerne inde i Facebook gruppen har klippet sig i fingeren med sin, og det måtte syes og hun fik skinner på fingeren. Den er seriøst skarp! Men det betyder altså også at den klipper virkelig godt i både kraftige og helt lette metervarer, som ellers er svære at klippe.

Broderi saks – vælg en god kvalitet. De er altid skarpe i starten, men bliver hurtigt sløve helt ude i spidsen, og det er irriterende. Den er uundværlig til at klippe trådender og små præcise klip, som fx. hak i sømrum og at klippe paspolerede lommer og sådan noget, der kræver stor præcision.

Knappenåle – vidste du, at man kan få luksus knappenåle? Sådan nogen, der rent faktisk er et ønske værd! De er fra Prym, og er 0,5mm tykke. Normale knappenåle er 0,7mm, og den forskel kan man altså godt mærke. De er lidt dyre (92 kr hos Guldager & Sønner), men min første æske holdt i 10 år, og taget i betragtning hvor meget bedre de er at arbejde med, og hvor meget mindre de skader stoffet, så er det absolut pengene værd.

Synåle – små og tynde nåle til håndsyning er faktisk svære at finde. Men de normale er ligesom de normale knappenåle lige præcis tykke nok til at de kan skade stoffet, og lave for store huller. Tyndere nåle laver mindre huller, og kan bruges i flere materialer, uden at det skader stoffet.

Fingerbøl – det skal passe til din langefinger, som er den, du bruger til at skubbe nålen gennem stoffet, når du syr i hånden.

Symaskine nåle – køb altid nåle fra Schmetz. De er lidt dyrere, men de er også bedre. Det er dem, symaskine forhandlerne anbefaler, og der er så nørdede omkring maskinerne, at man roligt kan stole på, at der er en forskel. Husk at skifte din synål efter ca. 8 timers effektiv syning. Der er den nemlig slidt, uanset om du kan se det på den eller ej. Bliver den bøjet eller flosset skal du altid skifte den, uanset hvornår du sidst skiftede. Lad være med at spare her – det kan koste dyrt i ødelagt tøj, hvis du syr med en skadet nål. Ønsk dig lidt af hvert: Ball point nåle til strikket stof og universal nåle til vævet. Og gerne i str. 70, 80 og evt. 90.

Falseben – godt til at vende hjørner og skarpe kanter. De har dem ind imellem hos Søstrene Grene, men ellers har jeg ladet mig fortælle, at det er noget man bruger i bogbinder branchen.

Maskenål – en stor sikkerhedsnål, som kan købes i garn butikker. Super til at trække elastikker og bånd gennem lange løbegange. Jeg bruger dem også til at vende stropper og bælter og andre “rør” der skal vendes.

Tush og/eller kridtpen til at afmærke på stoffet – jeg bruger begge dele til at tegne sømrum ind med, når jeg ikke har sømrum med på møsnteret, og til at tegne lommeåbninger og andre detaljer ind på stof, klippelinjer til skråbånd, designlinjer på prøvemodeller og meget præcise afmærkninger til fx. placering af knapper eller spidsen af indsnit. Om jeg bruger tush eller kridt afhænger af stoffet og farven på det. Hvis den ene “pen” ikke duer, så bruger jeg den anden.

Skråbåndsfoldere – de er gode at have til at lave især smalle skråbånd, så ønsk dig bare et par forskellige bredder. Det er sjældent jeg synes de færdige købeskråbånd passer til det, jeg syr, fordi de er så grove, så jeg foretrækker at lave mine egne. Og det er altså noget nemmere med en skråbåndsfolder end det er uden.

Notesbøger – jeg elsker Paperblanks notesbøger, og bruger enhver undskyldning for at købe en ny. Det er fx. en meget luksus agtig måde at opbevare sine tegninger og ideer til syprojekter. Og også ret praktisk at have det hele samlet et sted. I mange år har jeg haft en design notesbog som fast inventar i min taske, så jeg kan tegne ideer, når de popper op. Det gør de nemlig tit, når man er ude. I Danmark kan man bl.a. købe Paperblanks i Den Gamle By i Århus og hos boghandleren Kristian F Møller (også i Århus). Jeg køber tit en ny med hjem, når jeg er ude og rejse, og ellers kan de også findes på nettet.

Quiltelineal – det her er endnu et af de der gode køb til næsten ingen penge, som bare er guld værd. Quiltelinealen på 60×15 cm bruger jeg dagligt. Og hey – hvad laver den egentlig her under sygrej? Den hører selvfølgelig til under mønsterkonstruktion! Det er nok fordi den lå nederst i bunken, da jeg filmede…

Skrædderlineal – den hører selvfølgelig også til under konstruktion. Hvis du ønsker dig en skrædderlineal, så vær lidt specifik omkring at den skal være gennemsigtig. Det er en kæmpe fordel at kunne se linjerne på papiret igennem linealen, for et gør det så meget nemmere at placere de nye linjer. Jeg bruger ikke min skrædder lineal ret meget, fordi jeg tegner alle kurver og rundinger i fri hånd. Men hvis du foretrækker en lineal til kurver, så kan franske kurvelinealer også være et godt ønske.

Ærmebræt – et smalt strygebræt, der passer perfekt til ærme og også er genialt til bukseben. Jeg bruger det rigtig meget til svære sømme, hvor det er rart at stoffet falder hurtigt væk, så den flade, man presser på, er smallere end på et almindeligt strygebræt.

Presseføl – det her er en af de ting, der godt kan være lidt svære at få fat i herhjemme. Men det er et super hjælpemiddel til at presse kurver og indsnit og rundinger som fx. halsudskæringer. Den bør stå ret højt på listen, hvis du ikke har en i forvejen. Spørg hos din lokale sygrejs-forhandler (om det er stofbutikken eller symaskine butikken) om de kan skaffe et til dig, hvis de ikke har det på hylden.

Pattern Magic bøger – jeg er ret vild med den lille serie af Pattern Magic bøger, der er skrevet af en japansk designer. De handler om forskellige måder at få 3D effekter ind i tøjet, og hvis man kan noget tilskæring, er det faktisk overraskende simple teknikker, der skal til at lave de ret flotte effekter. Noget af det er meget nørdet og mest sjovt fordi det kan lade sig gøre. Andre af teknikkerne er bestemt anvendelige i  rigtigt tøj. Du kan finde bøgerne på Saxo eller Amazon, hvis de ikke er i din lokale boghandler (mit bud er, at det er de nok ikke).

Medlemskab af Sysiden – Sysiden er mit andet hjertebarn, som jeg deler med Maria Fabæch fra MariaDenmark symønstre. Og vi er ret stolte af de mønstre og magasiner, vi udgiver til alle vores medlemmer hver måned. Du kan få en smagsprøve på hvad Sysiden kan på www.sysiden.dk.
UPDATE: Jeg er udtrådt af Sysiden pr. april 2016. Maria fortsætter online syklubben.

Skaberlyst online kurser – de står selvfølgelig allerede på din liste. Hvis du er begynder eller let øvet ønsker du dig online kurset “Kom Godt I Gang Med At Sy”. Er du en smule mere rutineret ønsker du dig ebogen “Sømme” eller online workshoppen “Lynlåse” eller online kurset “Overlocker”. Og drømmer du om at lave dine egne mønstre, så er det online kurset “Symønstre til nederdel” der skal på din liste. Hvis du vil sy i levende stof, så er online kurset 12 Bluser Og Kjoler Til Levende Stof lige noget for dig.

 

 

Du kan se alle tingene fra min version af en ønskeliste til syning her i videoen:


Det er de ting jeg bruger i det daglige. Jeg har selvfølgelig en masse andet grej også, som jeg bruger ind i mellem. En opsprætter, fx! Den er blevet væk, så derfor er den ikke med i videoen, men sådan en er altså også rar at have. Når jeg ikke kan finde den, bruger jeg den lille broderisaks til at klippe sting over med, når jeg skal pille sømme op, men opsprætteren er god til mange andre ting også.

Er der noget du bruger, som du bare ikke kan undvære? Del det i en kommentar herunder, så vi kan lave den komplette liste over sygrej, man bare MÅ eje!

0 thoughts on “Hvilket sygrej skal du have? Her er din ønskeliste til syning

 1. Kære Signe,

  Med hensyn til knappenåle, så har du vist ikke opdaget Clovers fantastiske af slagsen:

  Quilting Pins (Fine) no 2509 Ø 0,5mm x 48 mm 100 stk.
  Patchwork Pins (Fine) no 2507 Ø 0,4 mm x 36 mm 100 stk. Extra fine pins

  De øverste er næsten mordvåben og gode fordi de er så lange, at de kan ri stoffet sammen over et kort stykke.

  De nederste er fantastiske til tynde og fine stoffer, ved et møde med symaskinenålen er det snare knappenålen end maskinnålen der tager skade.

  Jeg kan kun sige prøv dem – og alle andre knappenåle …. bliver ligesom bare ret uintressante.

  Med venlig syhilsen
  Tora Kerstens

  ps jeg køber den på hjemmesiden: http://www.neocreo.com/

  1. Hej Tora

   Jo, dem kender jeg godt. Og jeg kan på ingen måde lide dem. De er alt for lange til syning. Dem jeg har er også Ø 0,5 mm, men de er kun 3cm lange, og det er meget nemmere at håndtere i fx. kurvede sømme end de lange quilte nåle. Så det er skam et helt bevidst valg, at jeg har de korte nåle 😉

   Kh
   Signe / Skaberlyst

 2. tak for dejlig instruktiv video om syning af tittekanter. Jeg er i tvivl om hvordan man afslutter en tittekant, f. eks. hvor de møder hinanden i en halskant.Jeg syr en sommerkjole hvor halskant og ærmer har tittekant. Venlig hilsen Lone Franck

  1. Hej Lone

   Der er flere forskellige metoder, men det enkleste er bare at lade dem krydse ind over hinanden. Vælg et sted hvor det ikke er så synligt, fx. under armen eller i nakken.

   Kh
   Signe / Skaberlyst

  1. Øv, fejl i Bilkas tekst.
   Tapen jeg linkede til i går, viste sig IKKE at ha’ den bredde, som Bilka havde skrevet i teksten, så desværre ingen smal Magic Tape alligevel.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *