Syværkstedets favorit symaskine: Brother Innovis 15

Sponsoreret indlæg

Siden jeg forelskede mig i den lille symaskine fra Brother, deres Innovis 15 model, har jeg flere gange postet billeder og udtrykt mig begejstret over den på de sociale medier. Hver gang med forespørgsler på en anmeldelse af maskinen.

“Hvorfor er det lige den, der er så god?” vil I gerne vide.

Det svarer jeg på i dette blogindlæg.

Derfor blev det Brother Innovis 15

Grunden til, at Innovis 15 overhovedet kom ind på syværkstedet, er at jeg gerne vil have en symaskine til hver kursist, når jeg holder kurser. Mit symaskine bibliotek bliver bygget op en maskine ad gangen, og for et års tid siden var det altså Innovis 15, der kom til.

Tanken er, at  have en masse forskellige modeller. Både for selv at få mere erfaring med forskellige maskiner, men også fordi vi jo alle er forskellige.

Det er ikke alle mine kursister, der har samme symaskine smag som jeg selv, og derfor vil jeg gerne kunne tilbyde at man kan sy på forskellige symaskiner, når man er på kursus hos Skaberlyst.

Men efter “lillebror” er kommet ind i varmen, er jeg ikke helt sikker på, der er nogen af de andre, der reelt får en chance.

Det har nemlig vist sig, at jeg ikke er den eneste, der er begejstret for den lille symaskine. Langt de fleste synes godt om Innovis 15, når de har prøvet at sy på den. Også dem, der ellers generelt ikke er så pjattede med Brother, og ikke bryder sig om at sy på de større modeller, vi har.

 

symaskine Brother Innovis 15

 

Valget faldt på “lillebror” a.k.a. Innovis 15 af 2 årsager:

1). Det er en super flot maskine.

2). Den kan næsten ingenting. Ergo må den kunne det godt.

I know.

Det er virkelig nogle tåbelige argumenter for at købe en symaskine.

Du må IKKE bygge dit valg af symaskine på den slags argumenter!

Se i stedet videoen sidst i dette blogindlæg, så har du et noget mere fornuftigt grundlag at træffe din beslutning på.

Nå, men jeg havde nu også lidt at have det i. Vi havde nemlig lånt en Innovis 35 hos Guldager Symaskiner i Århus, da vi tog billeder til bogen Sy Nederdele.
(Ok, den valgte vi faktisk udelukkende af æstetiske grunde…. designet passede godt til vores visuelle udtryk i bogen. Hvis den syede elendigt ville vi bare bruge en anden maskine til at sy, og kun bruge Innovis 35 til billederne…. ).

Den syede godt.

Meget godt.

Jeg blev mere og mere begejstret, jo længere vi kom med billederne til bogen.

Og det var der, jeg besluttede, at den næste symaskine til syværkstedet skulle være en af de små Innovis modeller.

Det har vist sig, at argument nr. 2 (som jo er noget af en tyk påstand), har holdt stik.

Brother Innovis 15 kan vitterligt ikke særlig meget.

Til gengæld kan den det virkelig godt.

Symaskinen har 16 sømme. Der er 2-3 variationer af hver søm. 2 stikkesting, 2 zigzag, 2 overlocksømme, 2 stræksømme osv. Indtil vi er på 16 i alt.

Og det er mere end rigeligt for sådan en som mig, der gerne syr i hånden, og desuden bruger min overlocker flittigt til at kante sømrum og sy i jersey.

 

Mine 5 største krav til en symaskine

Det er nogle helt andre ting end stort udvalg af sømtyper og en masse fancy ekstra udstyr, jeg lægger vægt på, når jeg bedømmer om en symaskine er god eller ej.

Mine 5 største krav til en symaskine er de her:

 

1) Ensartet søm

Sømmen skal være ensartet på begge sider af stoffet. Løkkerne, hvor over- og undertråd krydser hinanden, skal lægge sig mellem stoflagene. Jeg vil ikke have “modhager” på hverken ydersiden eller indersiden af sømmen, der stammer fra forkert trådspænding. Og jeg gider simpelthen ikke sidde og justere trådspændingen efter stoffet, hver gang jeg syr. Det er livet ganske enkelt for kort til.

 

2) Få indstillinger

Maskinen skal kunne håndtere forskellige typer stof, uden at der skal indstilles på tusind små dimser og dutter. Den skal kunne sy i bomuld, uldblandinger, velour, blonde, silke, viscose, jersey, denim og møbelstoffer. Med et minimalt indgreb, andet end at skifte nål og evt. trykfod.

 

3) Ingen stingoverspring

Jeg vil ikke have stingoverspring når jeg skifter fra et materiale til et andet. Igen: livet er for kort til at indstille trådspænding i tide og utide.

 

4) Intuitivt at bruge maskinen

Det skal være nemt og intuitivt at bruge maskinen. Når jeg syr, skal mine hænder nemt kunne finde de knapper, der skal trykkes på. Der skal ikke være nogle unaturlige drejninger af håndled eller krydse den ene arm over den anden for at få maskinens funktioner til at virke. Mit arbejdsliv er langt – jeg vil ikke nedslides før tid af dårligt designede symaskiner.

 

5) Afbalanceret trykfodstryk

Trykfodstrykket skal være så tilpas, at stoffet er nemt at styre selv i meget skarpe buer, men uden at der bliver trukket mere i det ene lag end i det andet. Hvis jeg hele tiden skal holde det ene stoflag til, for at lagene kommer til at slutte det samme sted sidst på sømmen, så bliver jeg meget hurtigt meget træt. Og nej, jeg gider ikke sidde og fedte med en “walking foot” eller andet ekstra udstyr. Symaskinen skal kunne transportere stoflagene ensartet af sig selv.

 

symaskine Brother Innovis 15

 

Så godt syr min lille symaskine

Alle de 5 krav opfylder Brother Innovis 15 til fulde. Det gør 35’eren også. Og der er endnu 2 maskiner i den lille serie: 10 og 27. Dem har jeg ikke selv syet på, men de skulle efter sigende være lige så gode og stabile som Innovis 15. Blot med lidt flere sømme på model 27 og 35.

 

Stabil er faktisk nok det vigtigste kodeord for Brother Innovis 15.

 

Man skal virkelig ud i ekstremer, før den begynder at beklage sig.

På syværkstedet syr vi i alt fra fine levende silkestoffer og blonder over mere medgørligt bomuldslærred og forskellige viscoser til uldblandinger og jersey af forskellig karakter.

Udover vores industri symaskine, som tygger sig stødt igennem alt, så er Innovis 15 faktisk vores mest stabile maskine. Som syr lige så flot som industrimaskinen. Lige meget hvad vi beder den om at sy.

Stingene lægger sig flot mellem stoflagene i uld, viscose, bomuld og silke.

 

symaskine Brother Innovis 15

 

Stræksømmene er lige så strækbare, som var de syet på en overlocker. De har bestået “børnehave-testen”. Det vil sige at ungerne ikke ødelægger deres oplægninger og ribkanter, når tøjet er syet på overlocker og Innovis 15. Hvilket ellers nemt kan ske, hvis der fx er syet med tvillingenål eller med industrisyede dæksømme. (For ikke at tale om stræksømmene på min gamle symaskine fra et supermarked. De kan knap kategoriseres som stræksømme).

 

symaskine Brother Innovis 15

 

Først når vi begynder at sy pyntestikninger med kraftige sytråde i flere lag kraftig denim, er der behov for lidt ekstra indgriben. Her skal trådspændingen strammes noget (større tal….mere spænding…ikke?) for at overtråden ikke trækker med om på bagsiden og danner løkker der.

 

symaskine Brother Innovis 15

symaskine Brother Innovis 15

 

Ellers er det eneste, du behøver gøre, når du skifter stoftype, at skifte nålen.

Hvis bare nålen passer til stoffet, og ikke er skadet, syr Brother Innovis 15 ubesværet i alt fra blonde til denim.

 

Intuitivt design

Et af mine krav til en symaskine er, at det skal være intuitivt at bruge den. Og det er jo altså lidt en smagssag. Det, der er intuitivt for mig, er ikke nødvendigvis intuitivt for dig.

Alligevel vover jeg den påstand, at Innovis 15 er let at gå til.

Stingvælgeren er et hjul, man drejer på. Stingtypen vises i et lille vindue, og alle stintyperne er printet på symaskinen lige over stingvælgeren. Der er kun de 16 sømme. Det er lige før man kan lære dem udenad.

Trådningen er logisk og med få trin. Trådens vej fra spole til nål er tydeligt markeret med pile og tal, og der er meget overskuelige og letforståelige tegnede guides i brugsanvisningen.

Spoling af undertråd er nemt. Igen er der tydelige markeringer for hvor tråden skal hen.

Stingpladen kan nemt skrues løs, når symaskinen skal renses. Dog skal man lige være opmærksom på at få sat holderen til undertråden korrekt ned i maskinen igen. Er den sat skævt i, kan maskinen ikke sy, og tråden klumper i stedet sammen inde i maskinen.

Alt ekstraudstyr er samlet i en plastik “pose” under låget foran på maskinen. Det er ikke så design-lækkert som i nogle af de større modeller. Men det er let at leve med, når man har erfaret hvor nem maskinen er at betjene, og hvor godt den syr.

 

symaskine Brother Innovis 15

 

Har du været vant til noget andet, skal du naturligvis lige sætte sig ind i Brothers design og deres måde at gøre tingene på. Blandt andet har jeg erfaret, ved at se kursister forgæves lede efter “dimsen”, der sænker trykfoden, at Brother vist har deres helt egen placering af den dims. Den sidder nemlig ikke lige bagved trykfoden, men mere ved siden af. Det skal man selvfølgelig vænne sig til. (Jeg sidder så febrilsk og famler efter samme dims, når jeg låner en symaskine, hvor den sidder lige bag trykfoden. Og føler mig knap så professionel, når jeg sidder der og prøver at undervise, og har lånt en symaskine af en kursist, som jeg så ikke kan finde ud af at sænke trykfoden på. Ak ja, man kan vel ikke vinde hver gang).

Brother har også en knap, så symaskinerne kan sy uden brug af pedal. Om andre mærker har det, ved jeg ikke.

Men den funktion fatter jeg simpelthen ikke.

Tager man pedalen fra, starter og stopper man syningen ved at trykke på en knap foran på symaskinen. Og man styrer tempoet på tempovælgeren foran på maskinen. Den ene hånd er altså afsat til at betjene syningen og tempoet, og kan ikke være helt så optaget af at styre stoffet og tage knappenåle ud undervejs i syningen.

Det svarer jo lidt til at gå tilbage til håndsving, hvor den ene hånd også var optaget af at få maskinen til at køre. Det er altså ikke smart, når man syr tøj med indsnit, detaljer og krav til præcision. Men heldigvis kan man jo bare undlade at bruge den funktion. Og skal man se positivt på det, så kan man sy alligevel, selvom man skulle være så uheldig at komme af sted uden sin pedal.

UPDATE 2/10 2017! Flere har skrevet til mig at denne funktion er fantastisk, hvis man af forskellige grunde ikke kan bruge sine ben til at styre tempo og syning med pedalen. Jeg bøjer mig – det er sgu smart!

En anden ting, der er en lille smule bøvlet, er at skifte mellem om nålen slutter oppe eller nede i stoffet. Der er en guide til det i brugsanvisningen, men det er ikke intuitivt. Men når man har fået den indstillet, er det jo gjort. Det er ikke en indstilling, man har brug for at ændre på ofte, så det er tilgivet.

Nåletråderen er lidt anderledes end på mine andre Brother maskiner. Det betød at jeg lige skulle tjekke brugsanvisningen, for at få detaljerne med. Ikke helt intuitivt, da trykfoden fx skal være nede, når man bruger nåletråderen. Men nemt nok at lære, når man ser efter guiden i brugsanvisningen og øver sig lidt.

Nogle af de større modeller har automatisk trådklip.

Det var tidligere et meget vigtigt punkt for mig, men det er det ikke efter jeg har mødt Innovis 15.

Selvom jeg i starten sad og trykkede på maskinen der, hvor trådklip knappen sidder på de større modeller, og ikke forstod at der ikke skete noget (og jo, jeg følte mig fjollet hver gang), så har jeg nu vænnet mig til at jeg selv skal klippe trådenderne af.

Når man vejer alle funktionerne op mod hinanden, så er det trods alt vigtigst at maskinen syr pænt og stabilt.

Det gør Innovis 15 i noget højere grad end de større (og noget dyrere) modeller, vi har på syværkstedet.

Og så kan jeg fint leve med lidt færre funktioner og med fx selv at skulle klippe trådenderne af.

 

VIDEO: Brother Innovis 15

I videoen kan du se, hvordan du tråder symaskinen. Du kan også se, hvordan den syr ubesværet og stabilt i de forskellige stoftyper, du kan se billeder af længere oppe i dette blogindlæg.

Og der er et par små tips, der gør syningen nem og giver smukke syninger.

Lav en kop te eller kaffe – videoen er 35 minutter lang. Men så ved du også hvordan symaskinen virker, og hvad der gør den til en favorit.

 

 

Som du kan se i videoen er det vigtigste for at få symaskinen til at sy pænt, at du bruger de rigtige nåle. Det gælder uanset hvilken symaskine, du syr på. Nålen skal passe til stoffet. Og tråden skal passe til nålen.

SCHMETZ, som er en af de førende producenter af symaskine nåle, har lavet en dejlig brugervenlig app, hvor du kan slå op efter stoftype og se hvilken nål, du skal bruge. Du kan også se de forskellige nåletyper og læse om, hvad der er særligt ved hver enkel type. Super handy app, der gør at man slipper for selv at huske på alverdens farvekoder (de er nemlig også i appen) og nåletyper. Du kan downloade nåle-appen fra SCHMETZ i App Store og Google Play på din telefon eller ipad/tablet.

 

SYNÅLE TIP
Slå de stoftyper op i appen, du bruger mest, og sørg for at have et lille lager af de nåle, der skal bruges til dem. Så kan du altid sy det, du gerne vil, uden at gå ned på udstyr og enten måtte vente med dit projekt til butikkerne åbner, eller vælge en forkert nål og kæmpe med stingoverspring og dårlige sømme.

 

En god symaskine til begyndere og professionelle

Noget af det særlige ved Innovis 15 er, at maskinen på en gang er en god begynder maskine og en god maskine til mere rutinerede og professionelle syere.

Det er den, netop fordi den er så stabil.

Som begynder har du brug for en stabil symaskine, du ikke skal indstille for meget på, fordi du ganske enkelt mangler rutine og viden. Det er for stor en opgave at bede en begynder indstille symaskinen til forskellige stoftyper, fordi man som helt ny syer simpelthen ikke ved, hvad man skal trykke og dreje på, og hvorfor.

Som mere rutineret kan du godt betjene en symaskine, der har lidt særlige behov. Du lærer din egen maskine at kende, og ved lige hvor du skal ae den, for at få den til at sy pænt.

Men hvorfor bruge tid på det, hvis du kan blive fri?

Selvom du kan håndtere en lidt mere følsom maskine, så behøver du altså ikke. Det må godt være nemt, også selvom du er dygtig. Din symaskine må godt kunne selv. Og det kan Innovis 15.

Jeg køber mine symaskiner hos Guldager Symaskiner i Århus, som jeg anbefaler lige så varmt som selve symaskinen. Du kan købe Brother Innovis 15 på deres hjemmeside her: https://guldager-symaskiner.dk/brother-nv15

Men Brother Innovis serien forhandles flere steder i landet.

Hvis du er på udkig efter en ny symaskine, synes jeg du skal kontakte din lokale symaskine forhandler og spørge, hvad de har hjemme i den “lille” serie af Innovis modeller (10-35). Prøv de forskellige, og se om du bliver lige så begejstret som mig. Husk at både model 27 og 35 har flere sømme end min lille model. Så kan du ikke leve uden pyntesømme, kan du altså godt få det med, uden at skulle op i en af de helt store modeller.

Bor du på Sjælland kan du fx. købe Brother Innovis 10 hos Symaskine Torvet<<

(NB. linket er et sponsoreret link, hvor jeg modtager en lille del af beløbet, hvis du køber en symaskine via linket).

 

HUSK:
Vi er ikke alle ens, og vi har ikke alle samme smag og behov, når det kommer til symaskiner. Så hvis du sværger til et andet mærke, har nogle andre funktioner, du ikke kan undvære, eller bare synes, Brother symaskiner er det grimmeste i Verden, så er det helt fint.

Der er en symaskine til os alle.

De små Brother Innovis maskiner er helt sikkert lavet til mig og Skaberlyst 😉

Læs også:

15 thoughts on “Syværkstedets favorit symaskine: Brother Innovis 15

  1. Dorte says:

    Skønt og brugbart – som altid hos dig. Også fine informationer, selv om maniske står og skal købe maskine. I forhold til det med nåle, vil du så måske skrive et indlæg om det? Feks om hvornår de bliver for slidte og skal skiftes. Tak 🙂

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Det er på listen 🙂 Men sådan cirka 8 timers effektiv syning, eller hvis du syr over noget hårdt (en knappenål, en søm med mange lag stof eller andet), som kan skade nålen. Er du i tvivl, så skift!
      Kh
      Signe / Skaberlyst

  2. Anette says:

    Funksjonen hvor du kan sy uten fotpedal er super for alle som av en eller annen grunn ikke kan bruke bena (pga funksjonshemming f.eks). Har snakket med folk som har rigget seg kompliserte opplegg med pedalen festet på bordplaten for å få til dette.

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      God pointe, Anette 🙂 Der er et par stykker, der har skrevet det samme til mig på Facebook. Opdaterer, så det står i selve indlægget 🙂 <3 TAK!
      Kh
      Signe / Skaberlyst

  3. Birthe says:

    Jeg har også den funktion på mine Brother symaskiner. Jeg bruger den mest når jeg syr automatiske knaphuller, så har man begge hænder til styre stoffet med. Og i den funktion starter og stopper maskinen jo selv.

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Hej Anja
      Jeg har en Brother. En ældre model, som jeg fik lige efter jeg var færdig på skrædderskolen, som stadig syr skønt. Den model er desværre udgået, ellers var det dem, vi havde på syværkstedet. Og hvis den ikke længere fungerede ville jeg også have en Innovis 15 derhjemme 😉

      Venlig hilsen
      Signe

  4. Stine Pedersen says:

    Hej Signe

    Ifølge linket i din artikel er Brother Innovis 15 udgået. Har du en ny god anbefaling til en symaskine? 🙂

    Mvh Stine

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Hej Stine

      Man kan stadig være heldig at finde de “små” Brother maskiner (NV10, 15, 27 og 35) som udstillingsmodeller eller brugt. Og måske enkelte forhandlere stadig har en maskine eller 2 stående. Men ellers er der kommet en afløser til den, som kan næsten det samme. Faktisk har den fået tilføjet et par forbedringer, bl.a. en nemmere nåletråder. Den hedder A16. Personligt synes jeg ikke den er lige så pæn som de andre små, men den syr lige så fint 🙂

      Helt aktuelt er der en NV10 hos Guldager – den kan du se her: https://guldager-symaskiner.dk/innov-is-10a
      Det er NV15, bare med lyserød forside, så vidt jeg er informeret.

      Men ellers er det bare ud i butikkerne og prøve de forskellige maskiner. Der kommer tit nye, og jeg holder mig ikke helt opdateret, da maskinerne heldigvis holder i mange år.

      Venlig hilsen
      Signe / Skaberlyst

  5. Jarmila Nielsen says:

    Tusind tak Signe for denne blog om symaskiner. Jeg fik fantastisk service og vejledning af Fin hos Guldager symaskiner og er nu glad og nørdet ejer af nyeste A16 model. Og jeg er også i gang med at læse resten på din hjemmeside og ikke glemme din vidunderlig julekalender, tak :).

    Jeg har et spørgsmål til sykurv, hvad skal det være for en og hvor anbefaler du at købe den?

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Hej Jarmila
      Dejligt at høre at du har fået god service hos Guldager. Det plejer man nu også 😉 Og fedt med den nye Brother model, den håber jeg, du bliver glad for.

      Jeg har ikke sådan rigtig en holdning til sykurv/sykasse. Jeg har selv 3 forskellige. På systuen har jeg en af de der kasser, der ligner en bog, man kan få i fx Søstrene Grene somme tider. I kursuslokalet har jeg en rund æske, der er beklædt med læder, som er super flot, men ikke sådan vildt praktisk. Og derhjemme har jeg et gammelt arvet sy-skrin, som også er mere flot end praktisk, da det bare er et stort rum, alt ligger i. Flere af mine kursister har forskellige udgaver af plastik-kasser/værktøjskasser med flere små rum, så alt ikke ligger i et stort rod i samme rum, som det gør i mine. Isabella, min elev, har syet en “taske” til sit sygrej med forskellige lommer, der passer til de forskellige ting. Det er sådan en aflang en, som hun ruller sammen, så den ikke fylder alverdens. Det er fint, hvis man fx skal have det med sig frem og tilbage meget – fx til syning.

      Det skal først og fremmest fungere for dig. Og så gør det ikke noget, hvis du også synes, det er lidt pænt, tænker jeg 😉

      Venlig hilsen
      Signe / Skaberlyst

  6. Mira says:

    Tak for en dejlig gennemgang af symaskinen 🙂
    Jeg vil bare høre, om du har prøvet at quilte på den – og i så fald, egner den sig også til det? 🙂

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Hej Mira
      Det har jeg ikke, desværre. Umiddelbart vil jeg mene at en maskine til quilt skal have et noget større rum mellem nålen og sleve “kroppen” af maskienen (aner ikke hvad det hedder – pinligt!). Der kan ikke være meget stof i maskinen, så hvis det er store ting du skal quilte, tror jeg det bliver bøvlet. Er det mindre ting går det nok.
      Men i virkeligheden ved jeg ikke rigtig hvordan man quilter, så jeg er ikke den rigtige at spørge.

      Venlig hilsen
      Signe / Skaberlyst

      • Birgit Albæk Johansen says:

        Jeg har quiltet et juniortæppe på en innovis nv15. Det kunne lige nøjagtigt være der. Men et sengetæppe til en voksen kan den ikke.

        • Signe says:

          Hej Birgit
          Nu er det jo heller ikke en quiltemaskine, så egentlig ret godt at det kan lade sig gøre med et juniotæppe 🙂 Det må have krævet fuldt fokus, for at det ikke skulle rykke sig rundt. Godt klaret 🙂

          Venlig hilsen
          Signe / Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Share via
Copy link
Powered by Social Snap