Pæn oplægning med overlocker

Lad mig lige starte med at nåle en ting fast med meget lange knappenåle: man kan sagtens leve uden en overlocker!

Så rolig nu, hvis du er helt ny indenfor syning, eller er på SU, er enlig mor, folkepensionist eller af en helt anden grund ikke lige synes du vil prioritere dine næste 2-3000 kr på en overlocker. Du kan sagtens stadig sy dit tøj selv. Og du kan også få det til et se professionelt ud.

Når det så er sagt, så vil jeg også slå fast at JA, indersiden af tøjet bliver meget pænere, når kanterne er ordnet på en overlocker fremfor zigzag, og JA, hvis det betyder noget for dig hvor professionelt dit tøj ser ud på indersiden, så vil du blive lykkelig for en overlocker.

Så hvis du har råd til det, og synes det er noget du vil prioritere, så vil jeg klart anbefale dig at købe en overlocker. Start evt. med en brugt, så kan du som regel få en lidt bedre maskine for lidt færre penge.

I denne artikel vil jeg ikke gå i detaljer med hvilken type overlocker du skal købe. Det er næsten lige så meget en smagssag som hvilken symaskine du skal have, og det bedste råd er at du går til en forhandler, du har tillid til, og får en snak med dem om dit behov.

Hvad jeg i stedet vil bruge din tid på her, er et helt lavpraktisk tip til hvordan du får den pæneste oplægning, når du bruger din overlocker til at sy oplægninger i vævet stof.

 

Oplægning med overlocker i vævet stof

Når du syr med din overlocker i vævet stof, så er det primært med en 3-trådet overlock søm. Den søm holder trævlekanterne inde, som den skal, men uden at stramme sømrummet eller fylde for meget, som en 4 trådet overlock søm kan have tendens til i noget vævet stof.

Hvor brede og hvor tætte du har stingene er lidt en smagssag. Jeg kan godt lide hvis stingene er lidt tættere end de fleste maskiner er indstillet til automatisk, og bredden plejer jeg at have omkring 5-7 mm på en 3 trådet overlock. Det er nok til at holde styr på trævlekanterne, og så er det nemt at sy kanterne uden at komme for meget i nærkontakt med selve sømmen.

oplægning på overlocker

Syrækkefølgen, når du kanter sømrummet med din overlocker, er at du først syr alle de lange sømme sammen, og kanter dem med overlockeren bagefter. Du skal kante sømrummet inden du syr på tværs af en søm, men om du overlocker før eller efter du presser sømmen (det skal du jo også, inden du syr på tværs af den), det er ikke så vigtigt.

oplægning på overlocker

Når du har syet tøjet næsten færdigt, og er klar til at lægge op, så overlocker du kanten i bunden, og syr oplægningen til sidst.

“Men altså, jeg har lært at man skal overlocke alle kanterne inden man går i gang med at sy sammen…..passer det så ikke?” tænker du måske. Det er der i hvert fald mange, der har lært.

Det er måske så meget sagt at det ikke passer eller at det er forkert. Men det er ikke så hensigtsmæssigt. Det er der 2 grunde til:

For det første er det absolut vigtigste at have helt styr på, når du syr dine stofdele sammen til tøj, hvor sømlinjen er. Og hvis du har overlocket sømrummet på forhånd, så har du helt sikkert mistet et par millimeter af sømrummet nogle steder og ikke andre steder. Uanset hvor præcis du er med din overlocker, så er det stadig håndarbejde, og der vil være unøjagtigheder. Især mindre rutinerede syere kan have svært ved at styre linjerne, og derfor anbefaler jeg generelt kun at man overlocker på forhånd, hvis stoffet er så løst vævet, at det ville trævle væk undervejs, hvis man ikke gjorde det.

For det andet, så  kan det være svært at undgå at stoffet rykker sig bare en anelse i løbet af en søm. Det betyder, at man ret tit får en lille forskel i bunden, hvor det ene stoflag bliver lidt længere end det andet. Hvis man er meget grundig kan man naturligvis godt pille op og sætte ekstra knappenåle i, til længderne passer, men så kan man risikere at man får holdt det ene stoflag til det andet, og at det giver små rynker eller buler. Og de kan ses på retsiden, hvilket absolut ikke bidrager til et professionelt resultat.

Hvis man har overlocket på forhånd, vil man altså i meget stof ende med en oplægning, hvor der er forskellige højder på de forskellige dele. Det ser ærlig talt noget hjemmelavet ud. Og det bliver besværligt at sy oplægningen ensartet hele vejen rundt, for hvad skal man sy efter?

oplægning på overlocker

oplægning på overlocker

Når du i stedet venter med at overlocke bunden til sidst, så får du en ensartet kant i oplægningen, og det er nemt at sy den endelige oplægning, så sømmen kommer til at være samme afstand fra bunden hele vejen rundt.

Denne metode har i øvrigt den fordel, at du kan bestemme længden af tøjet inden du overlocker kanten, og på den måde spare en overlock søm, hvis der skal klippes mere af længden end du havde regnet med. Men det vigtigste er at du får en ensartet bundlinje, hvor du ganske enkelt skærer ujævnhederne væk med kniven mens du overlocker.

oplægning på overlocker

oplægning på overlocker

 

Men hvordan gør man så, når man skal sy rundt i bunden til sidst? Der er jo ikke en kant man kan starte og stoppe ved, som der er når man overlocker inden man syr sammen.

Det er faktisk ret simpelt. Så simpelt, at de fleste gør det helt af sig selv, men bagefter tænker “der er nok en mere rigtig måde at gøre det på”.

Du starter et sted, gerne på bagstykket eller et sted hvor det ikke er så tydeligt. Og så overlocker du hele vejen rundt. Når du kommer tilbage til starten, så fortsætter du ca. 4-5 cm ind over starten af overlock sømmen, og syr ud over kanten inden du klipper trådenden af.

Den trådende du har tilbage kan du hæfte – se hvordan i dette indlæg.

Se i videoen, hvordan du starter og stopper overlocker sømmen i bunden, når du syr en oplægning med overlocker:

 

Den færdige oplægning bliver flot både på retten og indvendig. Faktisk er det eneste, der ses indvendigt, andet end en ubrudt overlocker søm, det lille overlap hvor du har startet og stoppet overlocker sømmen.

oplægning på overlocker

oplægning på overlocker

 

Så nu er der ingen undskyldninger! Hvis din overlocker har stået og samlet støv, fordi du ikke helt vidste hvordan du skulle bruge den, så har du nu teknikken til at komme i gang. Der er meget andet, du også kan bruge din overlocker til, men det kan du lære hen ad vejen.

 

Online kursus : Lær at sy tøj på din overlocker

Vil du lære mere om at sy tøj på din overlocker? Så tjek onlinekurset “Syteknikker No. 3 – Overlocker”. Det er et kursus på 4 moduler, hvor du bliver guidet igennem vedligeholdelse, trådning, indstilling, sømvalg og syning på din overlocker. Kurset indeholder 44 videoer (ialt 3 timer og 45 minutter), et interview med en symaskine/overlocker ekspert (47 minutter) og en ebog på 109 sider med en masse gode billeder. Så der er alle muligheder for at lære en masse om din overlocker, uanset hvordan du lærer bedst.

Du kan læse mere om kurset HER<<

Eller gå direkte til kassen og få downloadet kurset med det samme HER<<

Læs også:

6 thoughts on “Pæn oplægning med overlocker

 1. jytte nyholm beck says:

  Kære Signe.
  Flot information.
  Jeg tænker på, at når der er 4 tråde på overlockeren , og du siger, at man kun bruger de 3, så vil jeg spørge om, hvilke af nåletrådene bruger man så. ?
  Har kun syet meget lidt og det var børnebluser, der brugte jeg alle 4 tråde. Vil du anbefale, at man syer det sammen først på maskine ? Så derefter overlocker sømmen sammen eller hver side af sømmen som du gør i videoen ? Venlig hilsen Jytte.

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Jytte
   Til 3 trådet overlock bruger man som regel højre nål. Hvis stoffet er løst vævet kan man bruge venstre nål og på den måde få en bredere søm, der holder bedre på trævlekanterne, men det er meget sjældent nødvendigt.
   Jeg anbefaler at man syr sammen med 4 tråde når man syr i strik eller jersey, og at man i vævet stof syr sammen på symaskine og derefter overlocker kanterne, som jeg viser i videoen.
   Der er et online kursus på vej i overlocker, hvor jeg går meget mere i detaljer med alle de forskellige ting, man kan sy med overlockeren. Der kommer info med nyhedsbrevet og her på siden når kurset åbner for tilmeldinger.

   Kh
   Signe

 2. Inga Würtz says:

  Hej Signe!
  I foråret købte jeg en ny skøn symaskine – den gamle var efterhånden 35 år, og den har min bror nu arvet. Da min mand så, hvor glad jeg var for min nye maskine, sagde han: ‘Når du kan blive så lykkelig for at få en symaskine, burde du egentlig købe nogle flere’ Og, ja! Jeg tror at mit næste indkøb skal være en overlocker! Tak for inspirationen!
  Mange hilsner Inga

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Inga

   Hvor er det skønt at din mand kan se lykken i en symaskine 😀 Du vil helt sikkert blive mindst lige så glad for en overlocker, så god plan at købe en 😉

   Kh
   Signe / Skaberlyst

 3. Pernille says:

  Hej Signe,

  Laver du også en video omkring indstilling af overlocker i forhold til de forskellige stoftyper?
  Jeg syntes at det er meget svært at finde den helt rigtige indstilling, når jeg skifter stoftype (jeg har en elna)

  God weekend!

  Pernille

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Pernille
   Der er guides til at indstille trådspændingerne alt efter hvad problemet er i online kurset Syteknikker nr. 3 – Overlocker, som du kan læse om her: https://skaberlyst.dk/butik/syteknikker-no-3-overlocker/
   Kurset kommer ikke ind på hvilke indstillinger, der passer til hvilke stoftyper, for det vil være stort set umuligt at lave en dækkende guide til det. Men du lærer at se, hvad der er galt, og hvordan du skal forbedre sømmen – uanset hvilken stoftype, du arbejder med.
   Kh
   Signe / Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Copy link
Powered by Social Snap