Skal man overlocke sømrum inden man syr?

header

Nogle af de teknikker og arbejdsgange, der er “normal praksis” i hobby syning, er jeg ikke enig i.

Det er nemlig ofte, man bruger mere effektive metoder i skrædderiet og industrien. Og jeg ser absolut ingen grund til, at hobby syere ikke skal have glæde af de metoder, og de resultater, det kan give.

En meget udbredt arbejdsgang, er at man skal overlocke sømrum, inden man begynder at sy.

Men det anbefaler jeg normalt ikke.

Undtagen i stoffer, der trævler så meget, at det ville være væk inden du havde syet færdig, hvis du ikke havde været forudseende nok til at overlocke sømrum på forhånd.

Jeg ved ikke, hvem der har fundet på at overlocke sømrum, før man syr.

Eller hvorfor.

Det er måske fordi, det er nemt at komme til, og man ikke skal koncentrere sig helt så meget, men bare kan køre derudaf i fuld fart.

Så føler man ligesom at man er godt i gang på kort tid, uden de store tekniske udfordringer.

Det kan der måske også være noget om. Udfordringerne kommer bare senere, i form af problemer med skæve sømme. Som ofte undskyldes med “jeg er jo ikke professionel”.

Og nej, det er du måske ikke.

Men derfor behøver du ikke affinde dig med skæve sømme.

 

Derfor skal du ikke overlocke sømrum på forhånd

Når du tegner dit mønster af fra mønster arket lægger du (måske) sømrum til. Du er nøjagtig, fordi du ved hvor vigtigt det er, at sy præcis i sømlinjen. Du ved altså lige præcis hvor meget sømrum du har, i de forskellige sømme.

Du klipper ikke helt så præcist, som du tegner, så der ryger ½-1mm hist og her, når du klipper mønstret ud. Eller der bliver lagt lidt til. Det er helt ok, og ikke til at undgå.

Du gør dig umage når du klipper stoffet, men et par steder sker det alligevel at du klipper i papiret. Bare 1mm. Og nogle steder er der 1-2mm fra papiret til klippekanten. Stadig helt ok.

Men så er det, du giver dig til at overlocke sømrum.

Og overlocker ALLE kanter.

Nogle steder med lidt løse løkker udenfor stofkanten.

Nogle steder buler stoffet lidt under overlocken.

Nogle steder kommer du til at klippe 1-2-3 mm af.

Og så begynder det at give problemer.

Det er ikke til at undgå, at man tegner og klipper lidt ved siden af, hver gang man overfører mønstret til et nyt materiale – papir eller stof. Det er som regel ikke noget, der har den store betydning.

Men lige præcis overlockeren piller for meget ved den oprindelige form og de oprindelige linjer. Den klipper lidt af, runder hjørnerne lidt og ligger lidt til i form af løkker, der rager ud over kanten af stoffet.

Din stofdel er ikke længere et match til din mønsterdel.

Det betyder, at det bliver svært at sy i din sømlinje. For dit sømrum passer ikke, så du ved reelt ikke længere hvor din sømlinje er.

Du ved du har klippet med 1cm sømrum, men nu har du nogle steder 7mm og andre steder 12mm.

Problemet er, at du stadig syr med 1cm. Som du jo har klippet med. (eller 1,5cm eller 2cm. Det er samme princip).

Resultatet bliver en skæv søm. Hvor skæv afhænger af, hvor ensartet du har overlocket.

For at illustrere det, har jeg lavet et lille forsøg. Jeg har tegnet 1cm sømrum op på 2 sømme (kridtstregerne):

sømrum

Og syet de 2 sømme hver for sig. Den ene uden at overlocke – her var det nemt at følge kanten af stoffet med trykfoden, og få en søm, der ligger præcis hvor den skal: oven i kridtstregen (nederste prøve). Den anden har jeg overlocket først, og derefter syet, mens jeg fulgte kanten med trykfoden (og lod som om kridtstregen ikke var der). Resultatet er en skæv søm (øverste prøve):

skæv søm

Og JA, de skæve sømlinjer kan ses i det færdige resultat.

Det er dem, der ser hjemmelavede ud.

 

Men hvornår skal man så overlocke sømrum?

Medmindre du syr foer i tøjet, og syr det helt til, så man slet ikke kan komme ind til sømrummet, så skal sømrummet enten overlockes eller ordnes på en anden måde.

Det at overlocke sømrum gør tøjet færdigt indvendigt og beskytter kanterne mod slid i brug. Så det kan ikke rigtig undværes.

Men hvis man ikke må overlocke sømrum inden man begynder at sy tøjet sammen, hvornår skal man så gøre det? Jeg anbefaler at du gør som jeg lærte på skrædderskolen:

Vent med at overlocke sømrum til du har syet tøjet sammen og tilrettet det.

På den måde ved du, at tøjet passer, og at sømlinjerne er pæne. Så gør det ikke så meget, hvis du skærer lidt af kanten væk, mens du overlocker.

Læs også:

8 thoughts on “Skal man overlocke sømrum inden man syr?

 1. Sanne says:

  Jamen vi takker da så mange gange – jeg har i flere år undret mig over, hvorfor man skulle zig-zagge kanten før man syr sammen, og efter at have fået overlocker, har jeg stadig undret mig, så nu vil jeg da simpelthen gøre som du beskriver fremover, det var da en super god forklaring.
  Many møjns fra sydens Danmark
  Sanne

 2. Sarah says:

  Hej Signe,
  Et rigtig godt indlæg 🙂 Havde ikke tænkt over det her, men kan jo godt se at du har ret. Normalt skal man vel overlocke begge stykker stof efter at man har syet dem sammen, så man kan presse dem til hver sin side. Men kan man f.eks. i blødt børnetøj (og andet?) bare overlocke begge stykker tøj sammen til en søm?

  • Signe Eriksen says:

   Jo, normalt splitter man sømmen til hver sin side, og så skal sømrummet overlockes hver for sig. I hvert fald i kraftige og mellemvægt stoffer. I tynde stoffer og foer er det bedre at overlocke sømrummet sammen. I strik overlocker man det også altid sammen – og der syr man faktisk kun på overlockeren, men med 4 tråde i stedet for 3. Så når du skriver blødt børnetøj tænker jeg at det måske er jersey, interlock, strikket velour og blød fløjl, du syr i? Og så kan du sagtens overlocke sømmene sammen.

 3. Christine says:

  Hej

  Tak for diameter fyldestgørende indlæg! Jeg lærte meget:)

  Men, hvad hør man hvis man ikke har en overlocker? Kan jeg afslutte på en anden måde?

  Mvh Christine

  • Signe Eriksen says:

   Hej Christine,

   Ja, du kan sy zigzag i kanten på din symaskine. Indstil den til bred stingbredde og smal stinglængde, og sørg for at sy i kanten af stoffet, så nålen går ned lige på yderkanten, så får du en ret solid kantning. Pointen er, at zigzaggen eller overlocken skal holde trævlekanterne inde til stoffet, så det ikke trævler væk.

   Kh
   Signe / Skaberlyst

 4. Anne says:

  Hej Signe.
  Jeg vil fortælle dig en lille histiorie.
  Da jeg syede min første kjole i 1964. Da havde jeg arvet en lille Elna symaskine ( var også kun 14 år ) så det var jo rigtig fint til mig. Den kunne kun sy frem og tilbage. Sømme blev ordnet ved at folde stoffet meget smalt og sy en stikning…..
  Jeg har siden lært at zigzagge sømmen før jeg syede sømmen sammen. Fik jo så en dejlig Pfaff der kunne lidt af hvert. Overlocker har har jeg aldrig brugt og heller ikke haft før. Nu har jeg arvet min mors og har stadig ikke brugt den. Min datter kan ikke forstå det, hun syntes den er uundværlig. Det forstår jeg så ikke. Grunden er, at jeg vil kunne pille op og rette hvis noget er galt. Så når min mor er væk, så er der en overlocker til min datter.
  Du har med din forklaring, fået mig til at forstå hvorfor en overlocker ikke siger mig noget.
  Jamen det går hurtigt, siger min datter. Ja hvad så. Jeg syer ikke for at det skal gå hurtigt, men det skal være ordenligt. Jeg vil være bekendt at lægge navn til det jeg laver.

  Mange hilsner
  Anne

  • Signe Eriksen says:

   Hej Anne, den historie varmer godt nok mit skrædderhjerte!! Man kan nemlig sagtens klare sig uden en overlocker, og ordne kanterne på andre måder. Jeg synes nu at overlock kanten som regel er pænere end zigzag kanten, men jeg bruger aldrig overlockeren til at sy sammen i vævet stof – netop fordi, som du siger, at der skal være mulighed for at rette til. I jersey ville jeg nu nødigt undvære den 😉 Men helt enig i at det ikke er tempoet, det kommer an på. Det er resultatet, som skal leve op til ens egne krav. Hvad det så er, er jo heldigvis op til den enkelte.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Share via
Copy link
Powered by Social Snap