Sådan stryger du vlieseline på stoffet – uden uheld!

Vlieseline er et af de nemme indlægsmaterialer at arbejde med, fordi der er lim på bagsiden, som smelter, når det bliver varmt. Det betyder, at man kan stryge det fast til stoffet. Dejlig nemt, frem for fx. at sy det fast i hånden.

Men det betyder også, at man kan komme til at vende vlieselinen forkert. Og stryge det fast til strygejernet i stedet for stoffet! Hvis du har prøvet, så ved du allerede hvor meget sådan et lille uheld kan ødelægge ens gode humør! Syværelset kan hurtigt blive forvandlet til en tordensky.

Heldigvis er det faktisk ret nemt at undgå den slags uheld.

Det magiske værktøj i denne sammenhæng er noget så simpelt som et gammelt viskestykke eller et stykke mønsterpapir. Du skal nemlig bare sørge for at have noget imellem vlieselinen og strygejernet, indtil du er absolut 100% sikker på at det vender rigtigt.

Vlieseline

 

Ja ja, limsiden nedad. Men hvad så?

På vlieseline er der som sagt lim-dutter på bagsiden, som smelter når de bliver varme. På mørkt vlieseline kan man se limen som små glinsende prikker. Og man kan mærke “dutterne”, fordi de giver en ru bagside til vlieselinen.

Men det er ikke nok med at vende limsiden ned mod stoffet. Der er lige et par andre fif til at stryge vlieseline på stoffet, som du også skal have med.

For det første, så er der stor forskel på de forskellige typer vlieseline. De 2, der bliver brugt mest herhjemme er fra det tyske brand, som hedder Vlieseline, og det er derfor vi kalder strygbart indlægsstof for vlieseline herhjemme. Den ene meget brugte type er en punktvlies, som er tynd og let, og den anden er en trådvlies, hvor der er indsat tråde i trådretningen, så vlieselinen ikke giver sig i denne retning. Det kan man fx. udnytte til linninger, der helst ikke skal vokse med tiden.

Den tynde punktvlies skal have tør varme. Dvs. ingen damp på strygejernet. Og så skal den have 8-10 sekunders pres.

Trådvliesen skal have våd varme, hvilket i praksis betyder at du enten skal spraye lidt vand på vlieselinen med en forstøver eller dampe let på det med strygejernet. Og så skal den have 10-16 sek. pres.

Når der står “pres” så er det ment helt bogstaveligt. Limen smelter i en kombination af fysisk pres, varme og evt. vand. Så hvis du bare lader strygejernet stå selv, mens du lige tjekker om der er sket noget spændende på Facebook, så kan du vente længe på at din vlieseline sidder godt fast. Meget længe.

Gider du derimod lægge lidt muskelkraft i, og rent faktisk presse på strygejernet, så er du hurtigt færdig med at forstærke dit stof og give det et meget bedre hold.

 

Se i videoen, hvordan du stryger vlieseline på stoffet:

 

 

Vil du gerne vide mere om vlieseline?

Så kan du med fordel starte med at læse DETTE INDLÆG om hvordan man vælger det rigtige vlieseline til stoffet.

Eller hoppe direkte til DETTE ONLINE KURSUS hvor du lærer endnu mere om vlieseline og får det brugt i praksis i et par syprojekter.

 

 

Læs også:

12 thoughts on “Sådan stryger du vlieseline på stoffet – uden uheld!

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Hej Mette
      Det kan du i de fleste stofbutikker. Jeg køber som regel hos Metermeter, Guldager symaskiner eller Fabric Minds.
      Kh
      Signe / Skaberlyst

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Hej Karen
      Det kommer an på hvor godt vlieselinen er presset på, hvad det er for en vlieseline og hvad det er for et broderi. Prøv at dampe på vlieselinen, uden at strygejernet rører. Nogle gange kan man være heldig at det løsner sig af fugten fra dampen, og så kan man forsigtigt løsne det og rive det af. Men vær forsigtig, så du ikke ødelægger broderiet.
      Kh
      Signe / Skaberlyst

  1. Pia says:

    Ville man kunne bruge det til at forstærke en søm i nogle strækbukser hvis sømmen “skrider”. Bukserne er ikke for små, men der er meget stræk i dem.

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Hej Pia
      Det er da i hvert fald et forsøg værd. Bare vær sikker på at vlieselinen passer til stoffet. Hvis stoffet er strikket, skal du vælge en vlieseline, der er egnet til strikket stof. Det er fx. H609 fra Freudenberg (Vlieseline). Er stoffet vævet, så måske den vlieseline, der hedder G785, som er en stretch vlies til vævet stof med stræk fra elastan.

      Kh
      Signe / Skaberlyst

  2. Julie says:

    Hej Signe,
    Er det muligt at bruge vlieseline i en buksekant, hvor man også gerne vil have elastik i, eller harmonerer de to ting ikke?

    Tak for en rigtig god blog – virkelig nyttigt for en nybegynder som jeg!

    Mange hilsner, Julie

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Hej Julie
      Det kan du godt, men du skal vælge en vlieseline, der passer til stoffet. Det er dog ikke sikkert, det er nødvendigt. Hvis stoffet ikke er sart eller har nemt ved at trævle, så plejer jeg ikke at presse vlieseline i kanten, hvis der skal elastik i. Men med en blød vlieseline kan det godt give lidt ekstra styrke til sart stof.
      Kh
      Signe / Skaberlyst

  3. Anne-Mette Gregersen says:

    Hej Jeg lånte min søsters strygejern til at stryge et par sorte bukser (poliester, viskose) med og for sent opdagede jeg at der var limrester fra vliseline på strygejernet som nu sidder godt og grundigt fast på bukserne. Har du mon et godt råd til hvordan det kan fjernes?
    Mvh. Anne-Mette

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Hej Anne-Mette
      Du kan prøve at dampe på det, så det bliver varmt/fugtigt igen, og så forsigtigt kradse det af. Det kan nogle gange lade sig gøre. Men hvis det er smeltet sammen med polyesteren, er det måske for sent.
      Kh
      Signe / Skaberlyst.

  4. Trine says:

    Jeg har lige (i dag) købt vlieseline til at “lukke” et lille hul i et par bukser med. Ekspedienten fik at vide hvad det var til, og jeg havde stofprøve med. Men jeg synes godt nok jeg skulle varme/presse noget længere end 10 – 15 sek. Kan Vlieseline blive for gammelt?

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Det kan godt blive for gammelt. Men det er også en mulighed at det skal have lidt damp, det er der flere vlieseline typer, der skal. Temperaturen på strygejernet skal også passe. Er det for koldt kan limen på vlieselinen ikke smelte. Men bliver det for varmt smelter det hele. Har du mønsterpapir over vlieselinen kan det også være en faktor, ligesom nogle teflonplader til husholdnings strygejern tager så meget af varmen fra jernet, at det faktisk ikke kan presse vlieseline på. Så der er flere ting, der kan spille ind.
      Venlig hilsen Signe / Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap