Tips til at genbruge et godt symønster

Har du et godt symønster, du har syet et dejligt stykke yndlingstøj efter?

Så bør du bruge det flere gange.

Det største arbejde i symønstre og syning er første gang du syr et stykke tøj efter et nyt og uprøvet mønster. De erfaringer, du gør dig i processen, kan du nyde godt af senere hen. Især hvis du bruger de samme symønstre igen og igen.

Processen fra idé til færdigt tøj bliver både nemmere og hurtigere, når du starter med et gennemprøvet udgangspunkt.

Betyder det så, at du skal sy flere udgaver af præcis det samme stykke tøj?

Nej, det behøver du bestemt ikke.

Men ved at bruge de samme mønstre og blot lave små ændringer, kan du skabe en kæmpe genvej for dig selv. Mange designdetaljer kræver ikke ekstra tilretning i prøvemodeller for at komme til at fungere, og når du tager udgangspunkt i et symønster, du ved virker, kan du blot tilføje eller fjerne detaljer og dermed skabe et helt nyt design uden en masse ekstra arbejde.

 

skaberlyst genbrug symønster

 

Start med et godt symønster

Et godt, gennemarbejdet symønster kommer man ikke sovende til.

Første gang du syr et design efter et nyt mønster, er det en prøvemodel, du syr. I prøvemodellen kan du tilrette både design og pasform, og de ændringer, du finder frem til, kan du overføre til dit symønster.

Indimellem kan man fristes til at tænke “jeg skal aldrig sy den model igen!”, hvis det har været en ekstra besværlig proces. Men uanset om du har syet et svært eller et nemt design, så bliver det nemmere næste gang. Potentielt kan det altså blive virkelig nemt (og hurtigt) at sy lækkert tøj til dig selv, der både passer dig og klæder dig.

Når først pasformen er på plads har du mange muligheder for at ændre designet og udtrykket i et stykke tøj med ganske få (og ofte nemme) virkemidler.

Et eksempel på et godt symønster, jeg har genbrugt flere gange, er nederdelen på billederne.

Mønsteret til nederdelen er fra bogen Sy Nederdele.

Det er lægnederdelen, som i bogen findes i 2 udgaver: en med glatte læg og en med wienerlæg.

Jeg har tidligere syet nederdelen med de glatte læg. Da jeg efter et par år blev træt af nederdelen i sin oprindelige version tilføjede jeg en blondekant i bunden af nederdelen. Det gav den en forlænget levetid på 3 år i min garderobe, uden at jeg lavede en eneste prøvemodel eller tegnede så meget som en linje på et symønster.

Og nu har jeg syet mig en ny version af nederdelen med læg.

 

skaberlyst genbrug symønster

 

Så nemt kan du genbruge et symønster

Til denne nye version af nederdelen har jeg gjort 3 ting, der ikke har taget ret lang tid, men som til gengæld giver en meget anderledes nederdel end de tidligere versioner, jeg har syet.

For det første har jeg forlænget nederdelen, så den går til under knæet.

Ændring af længden i tøjet er en virkelig nem detalje, der ikke kræver andet end at du klipper stoffet enten kortere eller længere end mønsteret. Lægnederdelens mønsterdele er helt lige i sømmene, så jeg har blot klippet stoffet 15 cm længere end hvor mønsteret stoppede. Jeg har ikke tegnet et nyt mønster, men blot målt og markeret på stoffet med skrædderkridt inden jeg klippede.

Hvis der er facon og vidde i din mønsterdel, skal du tage højde for det, når du ændrer længden. Hvordan du gør det på en nem måde, der bevarer tøjets facon og pasform, kan du se en guide til i denne video <<

 

skaberlyst genbrug symønster

 

Tilføj detaljer

For det andet har jeg tilføjet lommer til nederdelen.

Udover at lommer er praktiske så kan de også være en del af designet og sætte prikken over i’et i tøjets færdige udtryk.

I denne nederdel har jeg syet smalle enkeltpaspolerede lommer, der vender på højkant, så de flugter med sidesømmen. Du kan lære at sy paspolerede lommer i flere forskellige versioner i Synoter Studio tema nr. 17, som du kan få adgang til her.

 

 

 

Stoffet bestemmer udtrykket i tøjet

Den sidste ændring er stofvalget.

Denne version af nederdelen er syet i en ret stiv metervare, der strutter ekstra meget. Hvor meget strut, der skal være i en nederdel, er en smagssag. Ifølge min mand er der lidt for meget strut i denne nederdel. Ifølge min 8 årige datter er det lige tilpas og i hvert fald overhovedet ikke for meget.

Stofvalget kan hjælpe dig med at udtrykke lige præcis det, du gerne vil. En blød og mere levende metervare vil falde mere ind til kroppen og give nederdelen en mindre silhuet. Det stive stof holder formen af sig selv og står ud fra kroppen i en stor silhuet, som du kan se på billederne.

Til hverdagsbrug er denne nederdel måske lige struttende nok. Til fest og til lejligheder, hvor du gerne vil have lidt ekstra opmærksomhed, er den helt perfekt.

Stofvalget er måske en af de nemmeste måder at skabe et helt nyt udtryk i det samme symønster. Stoffets fald betyder rigtig meget for det samlede udtryk i tøjet, og farver og prints kan også få et design til at tage sig helt anderledes ud. Du kan derfor nemt variere din garderobe ved at sy de samme modeller i forskellige metervarer og dermed spare dig selv for en masse tid med tilretninger og udvikling af nye detaljer og designs.

 

 

Find ud af hvad du elsker – og gentag det

Du behøver ikke sy noget helt nyt og banebrydende hver gang, du sætter dig ved symaskinen.

Find ud af hvad du elsker at gå med, og sy forskellige versioner af det. Når du er mere bevidst om hvad du kan lide, slipper du for at bruge en masse tid og penge på syprojekter, der alligevel ikke helt er dig. Og du kommer til at bruge dit tøj meget mere, hvilket er lige præcis hvad der er brug for i dag: at vi kun har tøj, vi faktisk bruger – og at vi bruger det til det er slidt op.

Når du har fundet dine favoritlængder, favoritsilhuetter og favorit detaljer behøver du ikke opfinde den dybe tallerken hver gang du vil sy et nyt stykke tøj. Brug dine gode symønstre igen og igen med ganske få ændringer, så bliver syningen både hurtig og nem, og du får lækkert yndlingstøj, du kan hænge i din garderobe og nyde at bruge igen og igen.

Bliver du træt af et design, før det er slidt op, kan du bruge samme tilgang til at give tøjet nyt liv. Du kan tilføje eller fjerne detaljer som lommer, kraver, pyntebånd og manchetter. Du kan korte længder af og fjerne vidde. Du kan ændre måden læg er foldet på, reducere rynk og tilføje indsnit. Alt afhængig af hvad du har syet vil du have forskellige muligheder for at ændre tøjets design. Ofte er det ganske lidt, der skal til, for at give gammelt tøj nyt liv eller for at skabe helt nye designs ud fra gode, gennemtestede symønstre.

Har du brug for hjælp til at finde ud af, hvad der klæder dig og hvad du egentlig kan lide i dit tøj, så har vi lavet 2 temaer i vores onlineklub Synoter Studio, der hjælper dig med at finde ud af lige netop det. Du kan få adgang til dem i webshoppen her:

Synoter Tema nr. 15: Capsule Wardrobe Del 1

 

Synoter Tema nr. 16: Capsule Wardrobe Del 2

 

 

Mønsterinfo: Nederdel med wienerlæg fra bogen Sy Nederdele. Opdatering: Bogen er udgået, men hvis du gerne vil have dig eget eksemplar, er du velkommen til at skrive til os på kontakt@synoter.dk så ser vi om vi har flere i gemmerne.

Stofinfo: Nederdelen er syet i stof fra The Fabric Lounge. 

Foto: Malene Nelting

Læs også:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap