Indenfor mønsterkonstruktion er processen fra grundmønster til færdige mønsterdele en af de ting, jeg bliver spurgt til ret ofte. Og det er også et af de koncepter, mange har svært ved at forstå fuldt ud – og især praktisere på egen hånd.
De fleste er fint med, når jeg fortæller om processen. Den er ret logisk og giver god mening.
Men når man så står der på egen hånd med sit grundmønster, og godt ved at det er NU man skal til at arbejde med det der mønsterkonstruktion. Ja, hvad så?
Hvad skal man gøre?
Jeg kan sagtens forstå at mønsterkonstruktion kan give anledning til en mindre handlingslammelse. Det er et kæmpe område, og hvad du helt konkret skal gøre i det enkelte tilfælde, kommer an på hvad du er i gang med at lave mønster til.
For at undgå handlingslammelsen anbefaler jeg at du starter blødt ud med nogle helt simple mønsterændringer. Så får du arbejdet med processen i ro og mag. Når du bliver mere fortrolig med den, kan du bedre begive dig ud i nogle vildere designs og eksperimentere mere med din mønsterkonstruktion.
Simpelt behøver på ingen måde være kedeligt. På billedet her er det 2 helt simple konstruktioner, jeg har gang i. Blusen er basis modellen af et flagermuseærme-design, der udkommer som online kursus i efteråret 2016. Nederdelen er en simpel version af en A-formet nederdel med sænket talje, som du kan lære at lave i online kurset Symønstre til Nederdel. Og som du også bliver guidet igennem i denne uges video, som du kan se længere nede.
Mønsterkonstruktion – fra grundmønster til færdige mønsterdele i 3 trin
Der er 3 dele af processen, når du arbejder med mønsterkonstruktion ud fra et grundmønster eller et godt købemønster. Dem tager jeg dig igennem her. I videoen og på billederne arbejder jeg med nederdelen fra billedet herover. Men principperne og processen er præcis det samme, uanset om du arbejder med nederdele, kjoler, bluser, jakker eller bukser.
Inden du går i gang, skal du bruge et grundmønster der er tilrettet, så det passer til dig. Har du ikke et rigtigt grundmønster kan du også bruge et købemønster eller et andet mønster, du selv har konstrueret. Det vigtigste med det mønster, du bruger som udgangspunkt er, at du ved hvordan det passer dig.
MØNSTERKONSTRUKTION TRIN 1: KOPIER DIT GRUNDMØNSTER
Start med at kopiere dit grundmønster eller basismønster (købemønster) over på et nyt stykke mønsterpapir.
På den måde sikrer du dig, at du ikke kommer til at pille så meget ved originalen, at den til sidste forsvinder. Husk at originalen (dit grundmønster) er det mønster, der har den perfekte pasform. Det skal du gemme som det er – uden nogen som helst overflødige streger eller prikker. Hvis dit nye eksperiment går galt, kan du altid vende tilbage til dit grundmønster og enten finde fejlen eller starte forfra.
Når du kopierer dit grundmønster, skal du være meget nøjagtig. Du skal have alle linjer med og skrive ved de vigtige linjer hvad de er. De vigtige linjer i en nederdel er:
* Midt for
* Midt bag
* Taljevidde
* Hoftevidde 2
* Indsnit
* Trådretninger
I det hele taget skal du trippel-tjekke at intet rykker sig undervejs i kopieringen. Jeg har set både begyndere og professionelle designere få store problemer, fordi de havde sjusket i kopieringen af deres grundmønster. Laver du fejl her, så går det igennem hele processen og sætter sig i det færdige tøj som bukseben der drejer, ærmer der folder eller nederdele der kravler op. Bare for at nævne et par ting, der kan gå helt galt og ødelægge tøjet.
Så vigtigste tip her i trin 1: vær frisk og koncentreret, så du kopierer nøjagtigt!
MØNSTERKONSTRUKTION TRIN 2: DESIGNUDVIKLING
Når originalen (dit grundmønster eller gode købemønster) er kopieret, så pak det væk et sikkert sted.
Herefter skal du arbejde med din designudvikling på kopien, som bliver til dit designoplæg eller din mønsterudvikling – kært barn, mange navne. Her tegner du alle de ændringer ind, der skal være i mønsteret. Du kan gøre det nemmere for dig selv i starten ved at bruge forskellige farver, når du har besluttet dig for hvor linjerne skal være. Så kan du senere finde tilbage og se, hvad du har lavet. Tegn altid med blyant, så du kan viske ud igen – jeg bruger kun tusser i videoerne for at du bedre kan se, hvad jeg laver.
I denne del af processen med mønsterkonstruktion kan det godt blive lidt forvirrende. Du kommer til at tegne linjer, der går ind over hinanden. Måske kommer du også til at klippe ind i dit mønster for at flytte indsnit eller tilføje læg og vidde. Prøv så vidt muligt at holde dine ændringer til samme ark mønsterpapir, så du ikke ender med at have flere designudviklinger, der er en forlængelse af hinanden. Det skaber kun forvirring.
Som sagt anbefaler jeg at du starter med nogle simple ændringer, og ikke for mange. Den grønne stribede nederdel har kun 4 ændringer fra grundmønsteret, og det er en fin mængde at starte ud med.
De ændringer, jeg har lavet i nederdelen, er:
* Kortere længde, som er ændret i bunden.
* A-facon, hvor der er lagt vidde til i sidesømmene.
* Let sænket talje.
* Indsnit i forstykket er fjernet i sidesømmen.
Når ændringerne er tegnet ind på dit designoplæg, er de fleste fristede til at klippe mønsterdelene ud og gå i gang med at klippe stoffet. Men det er en dårlige idé, selvom det nogle gange godt kan lade sig gøre.
I dette mønster kan det slet ikke lade sig gøre at klippe mønsterdelene ud på det her stadie. På grund af vidden i bunden lapper forstykket og bagstykket ind over hinanden, så hvis jeg klipper det ene ud, forsvinder noget af det andet.
Og fordi jeg har sænket taljen og fjernet indsnit foran, vil jeg gerne kunne vende tilbage til mit designoplæg senere. Det kan jo være at resultatet bliver fantastisk, og at jeg senere vil bruge dette mønster som udgangspunkt for nye designs, der har dette snit og denne pasform, men andre detaljer som kræver lidt ekstra mønsterkonstruktion. Og så er det rigtig godt at kunne vende tilbage til et designoplæg med alle linjerne, i stedet for at stykke noget sammen af de færdige mønsterdele.
Skulle du miste en mønsterdel (det er set et par gange), så kan du vende tilbage til dit designoplæg og kopiere en ny. Det kan du ikke med samme sikkerhed, hvis du har klippet i det.
Når du laver dine design udviklinger, og i det hele taget når du arbejder med mønsterkonstruktion, er det super vigtigt at du er nøjagtig. Det betyder at ALLE lige linjer SKAL tegnes med en lineal. Uden undtagelse! De kurvede linjer kan du tegne i fri hånd, eller du kan bruge kurvelinealer.
Vigtigste tip i dette trin: brug linealer, når du arbejder med mønsterkonstruktion!
MØNSTERKONSTRUKTION TRIN 3: FÆRDIGE MØNSTERDELE
Her i det sidste trin skal du tegne dine mønsterdele af hver for sig. Lav god plads på papiret rundt om mønsterdelene, så du kan lægge sømrum til på papirmønsteret. Så kan du nemt bruge dine linealer eller sømometer til at tegne et meget præcist sømrum. Det gør det nemmere at lægge mønsterdelene op på stoffet, fordi du ikke skal tænke over, om der nu er plads nok til sømrum mellem delene.
Du behøver ikke kopiere alle konstruktions linjerne med over i de færdige mønsterdele. Men de vigtigste linjer og pejlemærker skal du have med. I nederdelen er det:
* Midt for.
* Midt bag.
* Hoftevidde 2.
* Trådretningen.
Når jeg sænker taljen er det ikke altid, jeg skriver taljelinjen ind på mønsteret. Det er jo teknisk set ikke den “rigtige” taljelinje. Derfor kan jeg blive lidt forvirret, hvis der står “talje” ved den. Selvom det jo ret beset er nederdelens talje, så er “talje” for mig kroppens naturlige talje.
En god løsning vil være at skrive “sænket talje” og så notere hvor meget den er sænket, hvilket jeg også gør nogle gange. Så er du ikke i tvivl om hvad du arbejder med, når du finder mønsterdelene frem Det er en stor fordel, når du planlægger syteknikker og syprocessen.
Trådretningen er en af de ting, der ofte skaber forvirring.
Undtagen til bukser er det ALTID midt for, der er trådlige på et grundmønster. Midt bag kan være trådlige (det er den fx. i udgangspunktet i nederdelen), men den kan også have facon. Derfor er midt bag ikke nødvendigvis en retningslinje for trådretningen. Du har altid en trådretning at gå ud fra, når du starter, og den gælder som udgangspunkt hele vejen igennem processen.
Tegn trådretningen med på alle mønsterdele allerede i designudviklingen i trin 2, og husk at kopiere trådretningen med på alle mønsterdele her i trin 3. Så er du sikker på du har den rigtige trådretning med på alle mønsterdele, og du slipper for tøj der drejer og laver mærkelige folder, fordi du har sjusket med dine trådretninger.
Det er ikke altid, jeg tegner trådretningen med ind på midt for stykket, fordi jeg ved den er midt for. Men har du svært ved at huske det fra gang til gang, så gør det til en vane at tegne trådretning på alle mønsterdele – også midt for delen.
Tippet i dette trin: Tjek at trådretnings linjen er kopieret korrekt med på ALLE mønsterdele.
Du kan se hele processen med mønsterkonstruktion fra grundmønster til færdige mønsterdele i videoen
Her tager jeg udgangspunkt i det nederdels grundmønster, du kan lære at lave til dig selv efter dine egne mål i online kurset Symønstre til Nederdel. Men processen er som sagt den samme, uanset hvad du arbejder med. Teknikkerne du kan se med at afkorte længden og tilføje vidde kan du i øvrigt bruge på præcis samme måde i ærmer, bukser, kjoler, jakker, bluser…. ja alle steder, hvor der er en bundlinje og en søm.
(Hvis videoen ikke er på skærmen herunder kan du se den på Youtube her <<)
Blev dit mønster godt?
Så kan det være, du gerne vil lave nye designs ud fra det. Det kan du sagtens. Så starter processen bare forfra, med at du kopierer dit designoplæg, som så bliver dit basismønster. Derefter kan du lave et nyt designoplæg med de nye ændringer, og kopierer de nye mønsterdele ud hver for sig.
Den her nederdel kunne jeg for eksempel finde på at udvikle til et mønster med et bærestykke. Jeg kunne finde på at sy lommer i sidesømmen eller lave en paspoleret lommeåbning med lommeposer tæt på siderne. Jeg kunne også finde på at lave bundlinjen asymmetrisk eller forlænge den. Eller tilføje lidt mere vidde ind i nederdelen, for at få mere “swing” i bunden.
Når jeg bruger det nye designoplæg til det, i stedet for at gå helt tilbage til grundmønsteret, så har jeg allerede sænket taljen og lagt vidde til i sidesømmene, og slipper for at gøre det igen.
På den måde kan du finde dine yndlings ændringer, teste dem i praksis og udvikle detaljer og nye designs ud fra pasformer, du ved passer dig. Det er i længden en hurtig proces, fordi du slipper for en masse prøvemodeller, når du først har fået pasformen på plads. Du lærer dine mønstre overordentligt godt at kende på denne måde. Så kan du koncentrere dig om at sy og prøve nye spændende syteknikker, i stedet for at bruge timer og atter timer på at lave de samme tilretninger og ændringer igen og igen i nye mønstre.
Hvis du vil have et ordentligt fundament for at lave mønstre til dine egne nederdele, så bør du helt sikkert investere i et grundmønster. Du kan lære at lave det selv fra bunden i onlinekurset Symønstre til Nederdele, som du finder her:
Føler du dig mere sikker i mønsterkonstruktion nu?
Tør du prøve processen med mønsterkonstruktion, næste gang du gerne vil lave et nyt symønster?
Jeg håber du tør springe ud i det et par gange, så bliver du hurtigt fortrolig med processen, er jeg sikker på.
Skulle du blive bidt af det, så kan du lære endnu mere mønsterkonstruktion i vores online medlemsklub, Synoter Studio, som du kan læse om her <<
Stofinfo: Stoffet til den stribede nederdel er økologisk bomuld fra www.stofogstil.dk fra deres Organic kollektion. Blusen er syet i modal jersey fra www.citystoffer.dk. Blusen er prøvemodellen for det tætte design, du kan lære at lave efter dine egne mål i dette onlinekursus <<
Foto: Modelfoto er taget af Bibi Berge.
Hej Signe.
Får bare lyst til at sige tusind tak for denne uges nyhedsbrev. Det er lige hvad jeg står og mangler. Jeg ser altid frem til dine nyhedsbreve. Du er fantastisk til at undervise og gøre det enkelt. Jeg er vild med den uhøjtidelige måde du skriver på, og din humor 🙂 Tak fordi du deler ud af din store erfaring, det er bare så lærerigt!
Måske kommer spørgsmålene senere, når jeg får lavet mønster.
Mvh Ingelise
Tusind tak, Ingelise <3
Jeg oplever at nederdelen bliver lidt kortere bagpå, som om der skal en tilretning til, jeg ved bare ikke hvordan. Kan du mon forklare det?
Hej Ingelise
Arbejder du med et grundmønster eller et købe-mønster? Der skal sikkert en tilretning til, men jeg ved ikke hvilken uden at have set dig i nederdelen. Du er velkommen til at lægge et billede op i Facebook gruppen, og få feedback der.
https://www.facebook.com/groups/skaberlyst/
Hvis du ikke har et grundmønster, der er lavet efter dine mål, så kan jeg anbefale min online workshop “Symønstre til nederdele”, som du kan tilmelde dig her: https://skaberlyst.dk/butik/symoenstre-til-nederdel-online-kursus/
Kh
Signe / Skaberlyst
Hej Signe.
Har lige set din fine video om konstruktion af nederdele. Jeg er i gang med et købemønster med en A-facon nederdel. Mit problem er, at bundlinien ikke er lige, men buer lidt ude i siderne. Jeg har forlænget nederdelen med 20 cm til midi længde, men er i tvivl om, hvor meget bundlinien skal bue. Måske kan du hjælpe?
Med venlig hilsen,
Dorte.
Hej Dorte
Det er meningen den skal bue i bunden, når der er lagt vidde til i siden. Ellers vil nederdelen komme til at “dryppe”, og det ser sjusket ud. Du skal blot lægge det samme til hele vejen i bunden, så der også kommer 20cm ekstra til der hvor den buer.
Kh
Signe / Skaberlyst